Přehled tisku

Výběr z českého tisku s datem 12. října připravila Kateřina Brezovská.

Deníky i nadále komentují události, které ovlivnily zářijové atentáty ve Spojených státech a následné odvetné akce proti teroristům. Zamýšlejí se hlavně nad obranou před bakteriologickými zbraněmi a myšlenkou přestěhovat Rádio Svobodná Evropa z centra Prahy. Spojené státy ale zatím toto přestěhování neplánují.

Hospodářské noviny se snaží zjistit, zda jsou úvahy o přestěhování Rádia Svobodná Evropa z centra Prahy zbabělostí. Z vyjádření české strany ale podle deníku vyplývá, že by přestěhování rádia přivítala. Podnět je přitom jasný, zvýšená bezpečnostní rizika pro město poté, co terorismus přerostl do "svaté války". Pro někoho, mimo jiné i prezidenta Václava Havla, jsou ale podobné úvahy zbabělostí. Podle listu by ale bylo zbabělostí vystrčit redakci za hranice. "Chceme, aby u nás tato stanice zůstala. To ale přece nevylučuje snahu zajistit v nových poměrech maximální bezpečnost pro všechny," píše list.

Podle Lidových novin se Česká republika jednou rozhodla rádio v centru Prahy přijmout se všemi riziky, není tedy důvod toto rozhodnutí měnit. "To bychom rovnou mohli přemístiti i americké velvyslanectví či bufety McDonald's a KFC," píše list. Podle něj je ale možné, že o přemístění rádia požádá přímo americká strana. Součástí boje proti terorismu je i důležitá informační fronta, kterou bude chtít americký prezident posílit a ze Svobodné Evropy by se mohla stát stejně mocná zbraň jako v dobách studené války. A mocné strategické zbraně Američané jen těžko nechají "na ráně" v centru Prahy, konstatují Lidové noviny.


Některé látky, například botulotoxin, který je možné zneužít jako bakteriologickou zbraň, lze v současnosti do České republiky legálně dovážet pro využití v kosmetickém průmyslu a stát je nemá plně pod kontrolou. Píší to Hospodářské noviny. List cituje Karla Kloudu ze Státního úřadu jaderné, chemické a bilogické ochrany, který uvedl, že základní dozor, jasná evidence a schválení, kde se to smí používat a jak se to smí využívat, není. Změnu má podle listu přinést nový zákon o opatřeních souvisejících se zákazem bakteriologických a toxinových zbraní. Jeho přípravu dokončil úřad v těchto dnech a bude prosazovat, aby jej Parlament přijal ve zkráceném jednání. "Kdo nebude mít souhlas k dovozu, tak se bude dopouštět trestného činu stejně, jako kdyby používal chemickou zbraň. V tuto chvíli to totiž tak jasné není," řekl Hospodářským novinám Klouda.


Hospodářské noviny píší, že v Česku mohli podnikat někteří z teroristů, kteří 11. září zaútočili na objekty ve Spojených státech. To, co se tajné služby bály nahlas říci, se nyní může ukázat v pravém světle: v republice mohli čekat na akci tzv. "spáči". Podle internetového obchodního rejstříku založil v Praze dvě firmy Egypťan z Káhiry Mohamed Sayed Ahmed. Pseudonym Mohamed Sayed přitom využíval jeden ze sebevražedných pilotů, také Egypťan z Káhiry, Muhammad Atta. Podle informací tajných služeb není pro mnohé Araby větší problémy si přepisem do latinky zcela změnit své jméno. Pokud by se prokázalo, že Mohamed Sayed, který podnikal v Praze, byl Atta, další stopy vyšetřování povedou do sousedního Německa a Bulharska, k jiným společníkům firem. Podle informací listu se Mohamed Sayed Ahmed na pražské adrese zhruba rok nevyskytuje, stejně tak se firma odstěhovala neznámo kam. Konstatují Hospodářské noviny.


Zpomalení ekonomického růstu ve světě bude mít zřejmě větší než původně předpokládaný dopad na českou ekonomiku. Pokud tak situaci vyhodnotí bankovní rada České národní banky, sníží centrální banka svoji červencovou prognózu předpokládající letos růst ekonomiky o 3,8 a v příštím roce o 4,5 procenta. Vyplývá to z rozhovoru guvernéra České národní banky Zdeňka Tůmy pro Mladou frontu Dnes. Prognózu ČNB zveřejní v příští situační zprávě koncem října. "Je však pravděpodobné, že vliv vnějšího ochlazení bude vyšší, než se předpokládalo. Pokud tak situaci vyhodnotíme na měnové bankovní radě, naši prognózu růstu snížíme," řekl Tůma s tím, že nejčastější odhad zbrzdění je o 0,5 až 0,8 procenta. Upozornil přitom, že nejbližších 12 měsíců je zahaleno obrovskou nejistotou. "Před americkou tragédií alespoň existovaly předpovědi, jak dlouhé bude zpomalení, kdy se vývoj otočí, teď je vše složitější. Vidím dvě možné varianty: buď se zpomalení zastaví a během prvního pololetí se světová ekonomika začne zvedat, nebo bude trvalejší a pak i útlum ekonomického růstu u nás může být větší, než předpokládáme," konstatoval Tůma, podle něhož bude navíc zajímavé, jak se s hrozícím zpomalením evropské ekonomiky vyrovná euro. "Teď se bude lámat chleba, jestli je eurozóna schopná odolat poměrně velkému šoku," řekl v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes guvernér České národní banky.


Deník Právo píše, že v nejbližších dnech budou armáda i policie snižovat stupně pohotovosti, protože rizika napadení země nyní nejsou téměř žádná. Uvedl to ministr obrany Jaroslav Tvrdík, který potvrdil, že se útvary postupně vracejí k normálnímu životu. Podle jeho slov policie, tajné služby a armáda mají plán ochrany stovek objektů, které by se teoreticky mohly stát terčem útoku. Ministr doplnil, že vytipovaným objektům věnují samozřejmě i nadále pozornost, ale nebudou je hlídat všechny. Konkrétní opatření přijmou však, když dostanou poznatky, že někde hrozí nebezpečí. Právo připomíná, že vláda včera schválila návrh základního systému ochrany občanů před vysoce rizikovými biologickými zbraněmi. Jeho vypracování zadala v srpnu, tedy před teroristickým útokem na Spojené státy. Systém zahrnuje výcvik záchranářů a specialistů, vědecký výzkum, tvorbu zásob očkovacích látek, přípravu obyvatelstva na sebeobranu a vzájemnou pomoc u zabezpečení laboratoří, které pracují s nebezpečnými biologickými látkami a jedy. Uvádí Právo.


Mladá fronta Dnes píše, že od náměstka policejního prezidenta Václava Jakubíka, pod nějž spadají útvary bojující s organizovaným zločinem, vedou linky ke špičkám mocné ruské mafie. To může být podle expertů jedním z důvodů, proč Jakubík dosud nemá bezpečnostní prověrku. Podle listu se tedy v dnešních dnech například nemůže účastnit jednání krizového štábu ministerstva vnitra, při nichž zaznívají důvěrné informace, i od zahraničních tajných služeb. Bezpečnostní expert, který je o případu podrobně informován, uvedl, že i kdyby šlo pouze o nepřímé napojení, může to být bráno jako bezpečnostní riziko, píše Mladá fronta Dnes.


Deník Právo upozorňuje na to, že sociálnědemokratická vláda dává školství více peněz než její političtí předchůdci. Ale i kdyby dala dvakrát tolik, nebude to zanedbanému školství stačit. Středeční protest olomouckých vysokoškoláků, kteří chtěli upozornit na nedostatek financí na univerzitách, byl tedy podle listu první vlaštovkou, která oznamuje blížící se bouři. Studenti jsou ale voliči a voliči jsou i jejich rodiče. Sociální demokracie těžko bude tedy hazardovat s přízní této části voličstva, pokud jí funguje instinkt politické sebezáchovy. Ty dvě miliardy korun, které školám ministr školství slíbil, bude tedy muset najít, jinak by mohly vyjít draho. Tolik deník Právo.


V České republice poprvé zkrachovala restaurace McDonald's. Firma 1. října uzavřela svou provozovnu v Brně-Líšni, píše Mladá fronta Dnes. S odvoláním na české vedení společnosti ale dodává, že v Evropě či ve světě není uzavření restaurace McDonald's příliš neobvyklé. "V Brně se za uplynulých několik let výrazně změnila infrastruktura, otevřela se nová nákupní a zábavní centra a výrazně se změnil trh v regionu. Oblast Líšně se vyvíjela odlišným směrem, než který se dal předpokládat před rokem 1995, kdy McDonald's do této lokality vstoupil," cituje mluvčí firmy Drahomíru Jirákovou. Jak list připomíná, společnost McDonald's Česká republika v zemi provozuje 60 provozoven. Ve 3. čtvrtletí podle dřívějších informací ředitele společnosti Martina Dlouhého zaznamenala meziročně desetiprocentní nárůst tržeb na 1,325 miliardy korun. Loni firma utržila 1,67 miliardy korun.