Přehled tisku

Výběr z tisku s datem 30. října připravila Eva Petržílková.

Deníky hodnotí nedělní vystoupení prezidenta Václava Havla ke státnímu svátku, stav české armády a smlouvu o volební a povolební spolupráci, kterou v pondělí podepsaly špičky čtyřkoalice.

Deník Právo považuje proslov prezidenta Havla za jeho nejostřejší kritiku představ prosazovaných hlavně předsedou ODS Václavem Klausem. První část Havlova projevu o vyrovnání s minulostí nesla známky rozpačitosti, druhá překvapila výrazně antikapitalistickým důrazem, píše Právo s tím, že autenticitu prezidentova postoje zeslabovala jen tradiční záměna marxistického vidění světa za praktické a mocenské prosazování komunistické ideologie. Tradiční je podle listu i Havlův odpor ke Klausovým technokratickým představám společenského uspořádání. "Nynější aktualizace odmítnutím Klausova prstu hrozícího těm, kdo nezávisle a kriticky myslí a píšou, byla po škodě způsobené antiliberální pozicí ODS osvěžující nejen pro levicové intelektuály českých a přilehlých zemí," soudí list. Podle něj lze přitom najít paralely s Havlovou averzí vůči Klausovu světonázoru asi nejvíce u předsedy ČSSD Vladimíra Špidly. Základ jeho averze vůči ODS je stejného druhu jako Havlův. Pro její konzervativnost, technokratismus a manipulování podle Práva nepovažuje tuto stranu za dostatečně demokratickou. V postojích Havla i Špidly "lze spatřovat nejen kontinuitu slušnosti, nýbrž i spravedlnosti. Lidské, občanské a perspektivně i sociální," dodává list.

Hospodářské noviny si nejsou jisté, zda oslavy 28. října byly vhodnou příležitostní pro prezidentův kritický projev. List přirovnává názory prezidenta a ODS k rovnoběžkám. Spojení prezidentského názorového světa s oslavou svátku vzniku samostatného Československa podle listu ale budí rozpaky. "Je skvělé, že někdo upozornil na spíše skomírající vypořádání se s komunistickou minulostí. Méně skvělé je, že si Havel tuto příležitost vypůjčil i pro vypořádání se s ODS a ODS následně pro dehonestaci světa 'chřadnoucího monarchy'. To si ti ocenění opravdu nezaslouží," míní list.


Mladá fronta Dnes informuje, že ministerstvo vnitra odmítlo zaregistrovat Liberální stranu a to kvůli jejímu programu. Úředníkům se nelíbily požadavky na legalizaci drog či beztrestnost výroků propagujících extremismus. Přípravný výbor strany, který získal potřebných tisíc podpisů k registraci, se odvolal k Nejvyššímu soudu. V čele výboru stojí dvaadvacetilý student politologie, psychologie a matematiky Václav Linkov z Brna. Ministerstvo mu před konečným zamítnutím vrátilo žádost o registraci hned dvakrát, uvádí deník.


Hospodářské noviny věnují pozornost tomu, že "čtyřkoalice přežila všechny krizové momenty, v nichž se měla podle názoru mnohých zcela určitě rozpadnout". Nadále ale zbývá vysvětlit voličům, proč toto politické uskupení mají volit. Podle listu příznivci čtyřkoalice mohou alespoň jako příslib brát fakt, že se byla schopna dohodnout o nasazení volebních lídrů v krajích. Za problém čtyřkoalice list považuje její vícehlavost, i když sloučení Unie svobody s DEU ulehčí situaci. Voliče ale může mást, že její lídr byl odsunut do pozadí a u předsedů KDU-ČSL a Unie svobody není vždy zcela jasné, kdy mluví za stranu a kdy za čtyřkoalici. "V situaci volební kampaně může být koalice bez 'hlavy" handicapem. Ať už čtyřkoalice přežila dosud cokoli, stále ještě to nelze stoprocentně pokládat za důkaz její životaschopnosti, natož schopnosti být dobrou vládou," uzavírá deník.


Mladá fronta Dnes míní, že už není zlé historky, která by se nestala české armádě. V každé armádě se sice stane, že se srazí stíhačky nebo se neotevře padák, ale mezi těmito událostmi uplyne velký čas normálního vojenského života. Ne tak v Čechách, píše list a připomíná, že jen za poslední měsíc letícímu vrtulníku upadl kulomet, obrněnému vozu hlídajícímu Rádio Svobodná Evropa někdo ukradne světlomety a v neděli spadl "nejlepší" vrtulník země, který vozí i prezidenta. "...kde je generálská hlava, která padne s vrtulníkem?" ptá se list. Podle něj totiž armáda není nebezpečná nepříteli, ale sobě. Z toho důvodu by měla profesionální armáda vzniknout ještě dnes. I když ale není jisté, zda profesionalizace to strašlivé a nepochopitelné těleso spasí, dodává deník.


Podle Lidových novin se chtějí k Ústavnímu soudu obrátit praktičtí lékaři, pokud zákonodárci neumožní pacientům připlatit si za nadstandardní péči. Novelou zákona o zdravotním pojištění se bude tento týden zabývat sněmovna. Současný zákon neumožňuje, aby si lidé legálně připlatili například za kvalitnější protézy či kontaktní čočky. Lékaři tvrdí, že je to diskriminace pojištěnců. Nejnovější pokus hodlá učinit poslanec Milan Cabrnoch. Velké šance na úspěch ale nemá. Podle poslankyně Evy Fischerové totiž hrozí, že lékaři budou žádat doplatky i za to, co hradí pojišťovny. Lékaři by si měli nejdříve s pojišťovnami ujasnit, co je základní péče. Tolik Lidové noviny.


Bájný Sisyfos musel pořád dokola tlačit na kopec svůj balvan. Ten se však pokaždé těsně před vrcholkem zřítil dolů, konstaují Lidové noviny. Ministr školství Eduard Zeman se před sebou už potřetí snažil přes vládu a parlament protlačit návrh školského zákona. Odsoudil jej k tomu volební a vládní program ČSSD. Zatím nejdále "dokoulel" svůj balvan přes práh Poslanecké sněmovny. Tomuto pokusu předcházel ještě jeden, při něm se ministr nedostal ani přes vládu. Na potřebě nového zákona se shodují všichni, od odborníků až po opoziční poslance. Opozice dokonce ministrovi předložila seznam požadavků. Ty se však v nejnovějším návrhu objevují jen částečně. Vše tedy nasvědčuje tomu, že jej poslanci neodsouhlasí ani tentokrát. Ministr Zeman by zřejmě podobně jako Sisyfos vydržel koulet svůj balvan až donekonečna. Na rozdíl od antického hrdiny ho však nejspíš z marného počínání vysvobodí supervolební rok, soudí Lidové noviny.


Zemědělských úřadníků bude stále přibývat, uvádějí Hospodářské noviny. Ačkoliv v zemědělství bude pracovat zřejmě stále méně lidí, počet státních úředníků v agrární oblasti naopak poroste. Potvrzuje to i ministerstvo zemědělství. Když plníme požadavky agrární politiky Evropské unie, musíme také vybudovat řadu nových institucí. Ty samozřejmě potřebují nové úředníky. Bohužel to pak někdy může vypadat jako plýtvání penězi daňových poplatníků, uvedl pro list mluvčí resortu Pavel Kovář. Rostoucí byrokracii kritizuje předseda Asociace soukromého zemědělství Stanislav Němec, pole kterého se stát nechce vzdát vedoucí úlohy v zemědělství. Kritické hlasy se týkají i velkého počtu náměstků ministra zemědělství, kterých je sedm. Naposledy byl na nátlak Potravinářské komory zřízen post náměstka pro potravinářství, píše list.


Zákaz vývozu uměleckých děl a národních kulturních památek nebude podle náměstkyně ministra kultury Petr Smolíkové trvat dlouho. Deníku Právo tak odpověděla na dotaz týkající se konání velkých výstav v rámci České kulturní sezóny, která od května do prosince 2002 nabídne ve Francii na tři stovky kulturních akcí. Podle Smolíkové vycházeli představitelé české strany z přesvědčení že délka zákazu neohrozí konání sbírky. To by se nemělo stát v žádném případě. Francouzští partneři poskytli kopii zákona, podle něhož nelze ve Francii zabavit žádné kulturní dílo, které bylo do země zapůjčeno cizím státem.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio