Přehled tisku

Deníky s datem 20.11. listoval Vilém Faltýnek.

Komentářům úterních deníků dominuje téma úterního setkání předsedy Poslanecké sněmovny a ODS Václava Klause s ředitelem televize Nova Vladimírem Železným, jehož minulý týden zadržela policie kvůli obvinění z pokusu o poškozování věřitele. Pražské Slovo přitom poukazuje na to, že mluvčí společnosti CET 21 Martin Chalupský a Klausův poradce Ladislav Jakl poskytli odlišné informace o tom, zda Železný hovořil s Klausem o svém případu. "Když lidé nedostanou jednoznačné informace, začnou vzpomínat. Například co ti dva asi mají společného. Přinejmenším tajemství. Když na tom byl Václav Klaus v prosinci 1997 prachbídně, protože se ODS vinou finančních skandálů otřásala v základech, Nova o něm řekla, že má vilu ve Švýcarsku. Předseda ODS natotata oznámil žalobu s tím, že si vlastní dobré jméno cení na 100 miliónů korun. Za půl roku z žaloby nezbyla ani pára nad hrncem ... Něco přece, dohoda o mimosoudním vyrovnání, jejíž obsah se dodnes nedostal na veřejnost," píše deník.

Angličané k tomu pěkné přirovnání: perou se jako buldoci pod kobercem. Myslí tím politiky, kteří potajmu zápasí, a občan jen občas zahlédne, jak zpod koberce vykoukne pracka nebo kousek kořisti. Čech pak může jen hádat, co je ta kost. Určitě jde ale o vliv a o to, kdo ten vliv bude mít, konstatuje Pražské Slovo. Lidové noviny (LN) soudí, že se podezření z manipulace, které se delší dobu vznáší nad kauzou Železný, změnilo ve skutečnost. Důvodem je právě setkání Klause se Železným. "Fakta nejsou důležitá. Klaus Železnému věří, a tak se za něj jako třetí nejvyšší ústavní činitel uprostřed vyšetřování veřejně postaví!," píše list, podle něhož všichni od úterý vědí, jak v praxi vypadá politizace trestního řízení. "Těžko někdo nyní uvěří, že konečný verdikt, ať bude jakýkoli, byl nestranným rozhodnutím nezávislé justice," dodávají LN.

Hospodářské noviny se v této souvislosti ptají, s kým se Klaus setká příště. "Co kdyby se příště sešel s člověkem podezřelým z nájemné vraždy a popovídal si s ním o atmosféře nepřející jeho 'podnikání'? Vždyť kšeft je přeci kšeft. A evidentně nejsou důležité prostředky, ale cíle. A když ještě pořád máte televizi...," míní deník.

O kauzu Železný se však zajímají i další politici, ale i jejich vystoupení podle Práva působí jako snaha ovlivnit vyšetřování. List připomíná vedle schůzky Klause s Železným i výzvu Petra Nečase (ODS) řediteli Úřadu vyšetřování Miroslavu Antlovi, aby upřesnil, jaký politický tlak kdo vykonává na vyšetřovatele případu Vladimíra Machalu. Poslanec by neměl dorážet na šéfa vyšetřovatelů, píše deník. Za nízké považuje i to, že KSČM podsunula premiérovi Miloši Zemanovi, že si vláda před jeho cestou do USA, které mají na věci zájem, zařídila vazbu právníka železného Aleše Rozehnala. Svědčí to o snaze komunistů vsugerovat voličům, že i dnešní vláda může soudcem takto manipulovat. Železného považuje komentátor za nevinného a diví se, že nevolá po procesu, kde by se mohl obhájit. "Nyní lze každé jeho vystoupení chápat jako pokus o maření vyšetřování a zdůvodnit jím nový návrh na vazbu," konstatuje Právo.


Revitalizační plán, který měl co nejdříve probrat k životu strojírenské, chemické a hutní giganty, nezabral. Z devíti podniků původně zařazených do programu revitalizace je necelá polovina v konkursu nebo soudním vyrovnání. Soukromého vlastníka našla jen část ZPS Zlín a Tatra Kopřivnice, píšou dnešní Hospodářské noviny (HN). Hledání nových soukromých vlastníků zastavily podle deníku rozpory mezi vládou, Revitalizační agenturou a jejím nástupcem, kterým je firma Odien. Málo průkazné výsledky revitalizace kritizovala v pravidelné hodnotící zprávě i Evropská komise, podotýkají HN. Vládní plán od počátku provázely spory mezi ministerstvem financí a ministerstvem průmyslu a obchodu (MPO) o koncepci revitalizace. Spor vyvrcholil tím, že Revitalizační agenturu převzala Konsolidační banka a část programů na sebe převzalo MPO. Odienu nyní zůstaly jen dva případy, a to Tatra a Zetor. "Zetor je komplikovanější prodejní proces než Tatra, je třeba sladit zájmy vlastníka, investorů a fakt, že firma je v procesu soudního vyrovnání. Vážné zájemce o Zetor máme," řekl v rozhovoru pro HN ředitel Odienu Michael Saran.


Kosmonaut Vladimír Remek osobně navštívil občany Okrouhlé na Písecku a poděkoval jim za pomoc při záchraně lidí z havarovaného vrtulníku. Píší to úterní jihočeské Deníky Bohemia. Remek společně se svým americkým kolegou Eugenem Cernanem a dalšími deseti lidmi havaroval na začátku října ve vojenském vrtulníku nedaleko Okrouhlé poté, co stroji zřejmě vysadil motor. "Mám dobrý pocit z toho, že na místě jeden druhému pomohl a pomoc poskytli i lidé z Okrouhlé, které k tomu nikdo nenutil. Určitě si byli vědomi nebezpečí, a přesto je to neodradilo. A hlavně nečekali na žádné ocenění," řekl Remek. List cituje také jednoho z civilních zachránců Jaroslava Kindla, který uvedl, že trvalo dva dny, než se z nehody vzpamatoval. Nemile jej potom zaskočila reakce některých lidí, kteří mu vyčetli, že u vrtulníku pomáhal kvůli penězům. Kindl poukázal na to, že armáda se zachráncům ozvala až po jedenácti dnech, přestože o nich věděla. "Nikdo nám zpočátku ani nepoděkoval," řekl. Deník v této souvislosti uvádí, že Kindl spolu s dalším občanem Okrouhlé Rostislavem Šenkem jsou na příští úterý pozváni k ministru obrany Jaroslavu Tvrdíkovi.


Jak uvádí úterní Mladá fronta Dnes, vyšetřovatel Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) obvinil ze zneužití pravomocí veřejného činitele 13 náčelníků bývalé Státní bezpečnosti (StB), a to za organizování nezákonného nátlaku a šikanování občanů v 70. a 80. letech. Obvinění se podíleli na akci Asanace, zaměřené na perzekuci disidentů, které StB nutila k emigraci z Československa. Mezi obviněnými jsou náčelníci krajských správ StB a jejich podřízení, kteří působili na postech šéfů odborů. "Jedná se o jeden z nejrozsáhlejších případů, kterými se ÚDV kdy zabýval," řekl listu ředitel úřadu Irenej Kratochvíl. Podle jeho náměstka Pavla Breta obvinění vytypovávali lidi, kteří by mohli být zahrnuti do Asanace, a řídili tuto akci až do úrovně okresů. V kauze Asanace státní zástupce již obžaloval pět předlistopadových funkcionářů ministerstva vnitra, mezi nimi i bývalého ministra vnitra Jaromíra Obzinu. Soudní líčení s nimi začne na počátku prosince. V rámci akce Asanace se StB v letech 1978 až 1984 zaměřila na asi 50 signatářů Charty 77. Násilím a výhrůžkami je nutila, aby sami podali žádost o vystěhování do ciziny.