Přehled tisku

Výběr z českých deníků s datem 8. listopadu připravila Eva Petržílková.

Hlavní české deníky informují zejména o závěrech jednání vlády, která ve středu mimo jiné schválila prodej kopřivnické Tatry a Karlovarské Becherovky, ale i o padělcích platebních karet, jejichž pomocí si zloději vybírají z bankomatů peníze z účtů klientů bank. Značnou pozornost věnuje tisk návštěvě předsedy české vlády Miloše Zemana ve Spojených státech, zejména si všímá jeho tvrdé kritiky účasti amerického Boeingu v tuzemské zbrojovce Aero Vodochody.

Deník Právo píše, že český premiér už předem pokáral Američany za špatné vedení Aera Vodochody, které nejenže nestačí vojenské letectvo v ČR zásobovat potřebným počtem bitevníků L- 159, ale pouští tyto stroje do provozu poruchové, což podle něj není dáno samotnou konstrukcí letadel, ale šlendriánskou prací. List píše, že ministr obrany Jaroslav Tvrdík se tedy pravděpodobně nemusí obávat, že by si ho šéf vlády po návratu do Prahy zavolal na koberec, aby mu vyčinil, že otevřeně sdělil světu, a bohužel taky potenciálním kupcům těchto letadel, co si těchto produktech českého průmyslu myslí. Právě ministr Tvrdík je podle listu premiérovým nejvnímavějším žákem v nepovinném předmětu zvaném Jak rychleji mluvit než myslet. "Tvrdíkovi je pak těžko vyčítat, že neunesl tíhu inspirace. O potížích stíhaček z Aera Vodochody se však dalo promluvit noblesněji a s ohledem na obchodní zájmy státu i samotného ministerstva obrany diplomatičtěji," míní list.


Značnou pozornost deníků zaujal návrh zákona o platech ústavních činitelů, který ve středu schválila vláda: Lidové noviny konstatují, že vláda se odhodlala "sáhnout" na platy ústavních činitelů právě v období před volbami. Kromě toho se výdělky nejvyšších politiků mají odvozovat od průměrné mzdy v nepodnikatelském sektoru. Nápad je to podle listu zajímavý, stěží ale uklidní odboráře to, že poslanec může být napříště jen třikrát dražší než anonymní průměrný občan. "Kvůli rozhazovačné politice předchozích let, která mimo jiné bezstarostně množila počty úředníků, chybějí peníze," píše list v souvislosti s tím, že státní zaměstnanci mají dostat slíbené přidané peníze až od dubna. Vyvážit rozčilení odborů mohl podle deníku pouze vstřícný krok. "Efekt vstřícného vládního kroku tentokrát snadno vyšumí. Vládní strana si za to může sama. Neměla slibovat něco, co nedokáže splnit," uvažuje deník.

Když přijde řeč na platy ústavních činitelů, objeví se podle Hospodářských novin dva pohledy. "První říká, měli by být velmi dobře zaplaceni, především proto, aby nebyli v pokušení si s prominutím, přikrást. A druhý lapidárně tvrdí, za to, co předvádějí, bych jim nedal ani korunu," píše list. Dodává, že ani jeden názor nepřekypuje obzvláštní úctou k práci ústavních činitelů, což souvisí s obecným názorem, že "politika je převážně svinstvo". List poukazuje na to, že kvalitního zaměstnance si firma nedrží jen výší platu, ale i dalšími výhodami. Má ovšem většinou i možnost se zbavit zaměstnance, který přes veškeré výhody nepracuje, jak má. "Ale co s poslancem, který přes různé příspěvky na dopravu, ubytování, asistenty, benzín, telefony, kanceláře a půlroční nemocenskou hrazenou v plné výši platu zná Poslaneckou sněmovnou více méně z doslechu. Omezení výhod na nulu by neodpovídalo postavení ústavních činitelů jako svého druhu špičkových manažerů. Ovšem příliš mnoho výhod, nejen těch peněžních, není fér, uzavírají Hospodářské noviny.


Biologický útok přestal být v Česku podceňován, konstatují Hospodářské noviny. Jak dále uvádějí, potvrzuje to vznik skupiny biologické ochrany, kterou zřídil Ústřední krizový štáb a jejím vedením pověřil hlavního hygienika Michaela Víta. V rozhovoru pro list uvedl, že v první fázi je nutné dovybavit a dobudovat speciální infekční pracoviště. Dále chtějí dobudovat infekční oddělení v osmi krajských a fakultních nemocnicích. Oddělení musejí mít kvůli ochraně pacientů i personálu například jiný způsob větrání. větší vybavení ochrannými pomůckami a diagnostickou technikou. Skupina chce také zřídit tzv. epidemiologické čety na krajských hygienických stanicích. Ty by vyjížděly do ohniska nákazy a určovaly by, kde se mají odebírat vzorky. Řekl listu hlavní hygieniky Michael Vít, který vede skupinu biologické ochrany.


Deník Mladá fronta Dnes uvádí, že každý desátý chlapec a každá pátá dívka se do svých čtrnácti let setkali s tím, že je na ulici někdo oslovil a žádal od nich sex za peníze či jinou odměnu. Relativně velká část školáků si přitom myslí, že prostituce - a to i dětská - může být za určitých okolností způsob, jak si vydělat peníze. Takové šokující závěry vyplývají z výzkumu uskutečněného mezi téměř tisícovkou žáků posledních ročníků základních škol. Podle vedoucí výzkumu Evy Vaníčkové z 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy jsou to alarmující čísla. Jak uvedla, výsledky studie nepřekvapují, když se podíváme na sexuální výchovu - nevýchovu dětí.

Varující údaje o názorech dětí na prostituci a o zneužívání dětí zaujaly i komentátorku Mladé fronty Dnes. "Neschopnost státu ničit zločin dětského otroctví má hlubší příčiny, než jsou omezené možnosti policie, a naopak velké možnosti zločinců či měkké zákony. Obrázek "českého ráje pedofilů" bývá kreslen určitou nadsázkou. I tak má stát co vylepšovat," píše autorka. "V práci policie, v sociální ochraně dětí je třeba dost měnit, i když zneužívání dětí může být stařičkým jevem, který 'jen' začal vyplouvat na povrch civilizovaného (a zděšeného) světa. Nejpodstatnější však vzkazují samy děti: ocitnou-li se v krizi, jen každé páté je ochotno svěřit se nejbližším - rodičům," konstatuje komentátorka v Mladé frontě Dnes.


"Cena ropy prudce klesá a svět jásá. Český motorista k tomu nemá důvod. Jeho peněženka téměř nic nepozná," konstauje Mladá fronta Dnes a ptá se, jak je možné, že třetinovému zlevnění ropy na burze odpovídá jen nepatrná změna u českých pump. "Odpověď: Surovina tvoří jen nepodstatný díl výsledné ceny. Když ropa klesá, spotřebitel vydělá až s velkým odstupem, ale když roste, útočí benzin na jeho kapsu okamžitě," píše dále list. "Při zkoumání příčin tohoto jevu dochází k závěru, že pravidla tuzemských obchodníků občas popírají zákony matematiky a někdy dokonce i logiky. Ropa klesá, český benzin nikoliv. Jedna a jedna se nemusí rovnat dvěma, ale někdy třeba pěti a jindy minus jedné. O zisku nebo ztrátě nerozhoduje kalkulačka, ale jednají o nich odborníci, kterým někdy ani jejich počítače, zkušenosti a kapitál nestačí. Ale i ti nejrafinovanější znalci podstřelují a nadstřelují, občas houfně nakupují, aby pak horečně prodávali. Jindy drží cenu vysoko i když ropa klesá, a když roste, zdraží ještě rychleji. Na obchodu je báječné, že je příliš složitý a zdánlivě nelogický i pro zkušené odborníky. Díky tomu v něm i zdánlivé bláznovství může slavit triumf," uzavírá deník.


Největší tuzemská zbrojovka Aero Vodochody je v nejvážnější krizi od roku 1997, kdy stát prodal třetinu jejích akcií americkému Boeingu. Informuje o tom deník Mladá fronta Dnes s tím, že hlavní výrobní program - podzvukové letouny L159 Alca - provázejí vážné technické problémy. Finanční výkazy nyní podle listu začal prověřovat finanční úřad, který podle zdrojů z ministerstva financí zjistil nesrovnalosti ve výkazech. Vedení zbrojovky hloubkovou kontrolu potvrdilo. Člen představenstva Viktor Kučera o dramatických závěrech nemá informace, ale přiznal, že úředníci si od vedení firmy vyžádali v posledních dnech mnoho doplňujících listin a informací.


Advokát zpochybnil restituční nároky Karla Schwarzenberga na majetek po svém pokrevním otci Karlovi. Uvádí to deník Právo s tím, že tak učinil před okresním soudem v Písku Ladislav Polák, právní zástupce bývalého generálního prokurátora Jaroslava Krupauera, s nímž vede Schwarzenberg letitý spor o hájenku ve Smetanově Lhotě na Písecku. Polák tak nepřímo zpochybnil veškeré právní úkony, na jejichž základě český stát Schwarzenbergovi vrátil například zámek Orlík. Celková cena restituovaného majetku je odhadována na několik miliard korun. Zpět ale Schwarzenberg požaduje i zmíněný objekt hájovny, který Krupauer údajně získal za bývalého režimu za výhodných podmínek. Obhájce Polák upozornil na skutečnost, že Schwarzenberg - byl v roce 1960 adoptován Jindřichem, ještě za života vlastního otce, zesnulého v roce 1986. Adopcí přestal být žalobce právně synem svého pokrevního a přešel do rodiny svého adoptivního otce, dodává Právo.


Mladá fronta Dnes informuje o tom, že poprvé v České republice ukradli zloději peníze přímo z bankovních kont způsobem, proti němuž nemá ani velmi opatrný klient žádnou obranu. Zřejmě velmi dobře organizovaná skupina totiž přišla na metodu, jak si s pomocí jednoho bankomatu ČSOB pořídit "kopie" platebních karet a získat i PIN. S těmito údaji pak pachatelé vytvořili funkční falzifikáty a ve zmíněných případech ukradli celkem zhruba milion korun. Postižení klienti přitom o kartu nepřišli, ale ani netušili, že jsou okrádáni. "Zaznamenali jsme zhruba dvacet případů, kdy se podvodníkům podařilo zkopírovat identifikační údaje karet," uvedl pro list mluvčí ČSOB Milan Tománek. Potenciálně jsou ohroženy stovky klientů ČSOB i dalších bank, kteří používali bankomat v samoobslužné zóně ČSOB u Vítězného náměstí v Praze-Dejvicích. Karetní expert informovaný o případu uvedl, že právě zde pachatelé instalovali čtecí zařízení pro okopírování magnetických proužků a nejspíše kameru, s jejíž pomocí sledovali, jaký PIN klient zadává. ČSOB proto ve středu zcela zablokovala celkem 250 karet, u nichž hrozí, že jsou okopírované.


V dermatovenerologické klinice Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze vznikla první specializovaná ambulance na nemoci vlasů v České republice. Uvádí to deník Právo s tím, že léčba i konzultace jsou plně hrazeny zdravotními pojišťovnami. Podle přednosty kliniky Petra Arenbergera jsou nemoci vlasů a vlasové pokožky často vnímány jako okrajový problém, ale ve skutečnosti jsou poměrně závažným onemocněním.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio