Přehled tisku

Výběr z českých deníků s datem 7. listopadu připravil Josef Kubeczka.

Mladá fronta Dnes uvažuje o kandidatuře ministra zahraničí Jana Kavana na místo předsedy Valného shromáždění OSN. Podle komentátora je jistě dobrá pro sociální demokraty i pro Kavana; otázkou je, zda také pro stát. Sociální demokraté měli být podle listu ostražitější. "Kavanova kandidatura vznikla sama od sebe. Vláda si měla včas položit otázku, jak velký konsens má tento kandidát," míní autor komentáře. Vláda si podle deníku měla nejdříve zajistit podporu, ať už Kavana či někoho jiného, politickým jednáním s ostatními stranami. Třeba už proto, že Kavan bude případně v OSN sedět i za časů zcela jiné vlády. "Kandidát s větší politickou shodou by byl lepší argument," konstatuje Mladá fronta Dnes s tím, že menšinová vláda vysílá do OSN menšinového kandidáta.


Deníky se také věnují kritice, kterou vznesl vůči stavu české armády a letounům L-159 ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Mladá fronta Dnes píše, že "nyní se na něj všichni politici vrhli a bijí ho po hlavě. Prý poškozuje dobré jméno českého průmyslu a může připravit o chléb tisíce pracovníků," píše list. Dodává, že ministr je buď naprosto nezodpovědná osoba, nebo chápe, jaký může mít jeho tvrzení dopad, a přes to je vynesl. Zvážil, že krutá slova přinesou víc dobra než zla. "Jestliže si někdo mohl klást ještě desátého září otázku, zda je cennější dobře vyzbrojená armáda, nebo pracovní místa v Aeru, dnes si ji už prostě klást nemůže. Vzdušné síly musí být formulí jedna, jinak jsou k ničemu. Ministr tedy chce vyvinout tlak na to, aby stát rychle koupil moderní stíhačky," uvažuje deník. Pokud je správné vysvětlení, že Tvrdíkova slova mohou být součástí lobbingu pro uvažovaného dodavatele stíhaček, kterým britsko-švédské konsorcium, měl by se Tvrdík nejen omluvit za svá slova, ale neměl by asi ani zůstat ministrem. Pokud však platí jeho snaha o perfektně vyzbrojenou armádu, nemá se zač omlouvat - naopak, soudí deník. V tom případě by podle něj měla armáda okamžitě skončit s nákupem nebezpečných a málo přínosných strojů. "Chtějme tedy po Tvrdíkovi, aby své silné tvrzení dokázal," uzavírá komentář Mladá fronta Dnes.


K projevu předsedy Občanské demokratické strany Václava Klause na kongresu jeho strany v Ostravě se vrací deník Právo. Vzdávání se funkcí je u politiků v podstatě hrou, ovšem s jedinou výjimkou, píše list a dodává, že "tou je hlava Václava Klause jím samým na vítězství ODS vsazená". Sázka tak významná nahrazuje totiž pověstnou mobilizaci, vyhlášenou ODS proti sociální demokracii ve volbách v roce 1998, dodává deník. Domnívá se, že v červnových volbách příští rok to s mobilizací už nepůjde, konkrétně po opoziční smlouvě a tolerančním patentu občanských a sociálních demokratů. "A co je ještě důležitější: ukazuje se, že opoziční smlouva, jakkoli podle nás nemravná a námi často kritizovaná, dala nesrovnatelně více vládním sociálním demokratům než ODS," domnívá se komentátor deníku Právo. Kromě jiného podle něj ODS mimo jiné ani nezabránila vládě v její sociální politice, kterou Klaus nazývá rozhazováním. "Volební sázka tedy musí vypadat podle toho: voliči, přece nedáte politicky zahynout muži tak osvědčenému, sociálně cítícímu a evropsky rozhleděnému," píše autor. Voliči však mohou být klidní, neboť o tom, co je či není úspěch ODS, rozhodne zase jen "její hlava, ta vsazená", uzavírá deník Právo.


Spor mezi investorem a servisní organizací české soukromé televizní stanice TV3 a držitelem vysílací licence na tuto stanici Martinem Kindernayem je námětem komentáře Lidových novin. "Nejdřív zhasla obrazovka České televize. Teď se zřejmě na nějaký čas odmlčí i TV3 a kdo ví, jak to nakonec dopadne s TV Nova, když v těchto hodinách a dnech policie Železnému tolik zatápí," uvádějí Lidové noviny k úternímu oznámení královéhradeckého podnikatele Martina Kindernaye, že přeruší z technických důvodů vysílání TV3 na jeden měsíc poté, co se investoři TV3 rozhodli odvézt ze studia v Hradci Králové televizní techniku. Všechno - zdá se - směřuje k další mezinárodní arbitráži, předvídá autor poznámky. Připomíná, že publicista Jan Urban nedávno upozornil, že se Kindernay schází s podnikatelem Jaroslavem Berkou, který je blízký další české soukromé televizi Nova a jejímu řediteli Vladimíru Železnému. Kindernay zatím vehementně popírá, že má v plánu Železného požádat o pomoc se zajištěním vysílání, ale "televizní techniku někde sehnat musí". List se však domnívá, že Železný má kvůli policii dost jiných problémů, takže slíbil-li Kindernayovi pomoc, může jej teď snadno nechat na holičkách. Pokud se Kindernayovi nepodaří TV3 rychle zprovoznit, může dokonce přijít o licenci, a to by podle názoru Lidových novin "byla příkladná tečka za celým sporem".


Pád z červencového růstu stavební výroby o více než 20 procent na zářijová sotva čtyři procenta vypadá sice hrozivě, ve skutečnosti není výsledek tak zlý, neboť ho opticky znehodnocují vysoké srovnávací hladiny z loňska, soudí komentátorka Pražského slova. V České republice se totiž stále staví, vyrůstají nové průmyslové zóny, nová nákupní centra a výrobní haly. Jak však deník podtrhuje, všechny tyto velké stavební zakázky nahrávají velkým a silným firmám, které rychlostí i kvalitou práce dovedou vyjít vstříc investorům a jejich nárokům. Potíž pak vidí v tom, že podniků se sto a více zaměstnanci je na domácím trhu kolem tří set, zatímco malých přes 118 tisíc. Šance drobných společností na přežití je podle autorčina mínění spíše mizivá. Zářijový výkyv vzhledem k více než třináctiprocentnímu růstu stavebnictví za devět měsíců podle ní zatím mnoho nevypovídá. "Až příští měsíce ukážou, zda pomalejší růst stavební výroby věstí útlum v průmyslu a v aktivitě investorů, či zda šlo jen o krátkodobou výjimku," uzavírá komentář Pražského slova.


České policii zřejmě připadne úloha vyšetřit slovenské vydání Hitlerovy knihy Mein Kampf. Podle Mladé fronty Dnes vydavatelka Agnes Burdová a podnikatel Vladimír Kořínek koncem loňského roku vydali na Slovensku 10.000 výtisků této knihy, za což byli oba obviněni a hrozilo jim až osm let vězení. Oba však úředně pobývají v České republice. Slovenská vyšetřovatelka, která je obvinila z podpory hnutí potlačujících práva a svobody občanů, případ před několika dny přerušila. "Obvinění nejsou k dispozici. Jelikož mají oba trvalé bydliště v České republice, požádali jsme o právní pomoc českou stranu," řekl listu mluvčí slovenských vyšetřovatelů Stanislav Ryban. Čeští státní zástupci podle mluvčí Zdeny Kárné dosud oficiální žádost ze Slovenska neobdrželi. "Pokud se opravdu zdržují oba obvinění na českém území, případ se došetří u nás," cituje Mladá fronta Dnes Kárnou. Vydavateli české verze knihy Mein Kampf Michalu Zítkovi udělil v pondělí soud trest odnětí svobody v délce tří let s podmíněným odkladem na pět let a pokutu dva milióny korun.