Přehled tisku

Připravila Zdeňka Kuchyňová

V popředí zájmu ekonomických stránek novin je vrcholící privatizace tří strategických odvětví české ekonomiky - elektroenergetiky, plynárenství a petrochemie. Deníky ji shodně označují za neprůhlednou a zmiňují komplikace, které vzešly z nedělního jednání meziresortní privatizační komise. Hospodářské noviny poznamenávají, že odpůrci vládního spěchu a podivných podmínek privatizace hlavních odvětví našeho hospodářství se mohli jen ponuře pousmát. Zase jednou došlo na jejich slova. Zájemci o ČEZ, Transgas a Unipetrol odpadali jako mouchy - a nejen v neděli. Kabinet dostal už dávno mnoho upozornění ze strany Bruselu i domácího antimonopolního úřadu, že celá soutěž vypadá podezřele. Současné vládě to sice možná přinese desítky a stovky miliard korun. Pro české firmy a domácnosti to ale bude třeba znamenat nemožnost vybrat si v budoucnu levnějšího dodavatele energií, domnívají se Hospodářské noviny.

Lidové noviny se věnují víkendovému summitu Evropské unie na zámku Laekenu v Bruselu. Šéfové států a vlád "patnáctky" poprvé vyjmenovali deset kandidátských zemí včetně České republiky, se kterými bude možné napřesrok ukončit vstupní rozhovory. To však není jediný důležitý závěr summitu. Česko a další kandidátské státy totiž budou už od března příštího roku - téměř se stejnými právy jako nynější členové unie - pracovat na návrhu další reformy, možná dokonce Ústavy Evropské unie. Podle Mladé fronty Dnes bude břímě příprav na vstup do Unie spočívat jak na politicích, tak na státní správě. Žádnou zemi unie totiž nepřesvědčí jen slova politiků, pokud je nebudou provázet činy. Už proto ne, že na nedostatky českého soudnictví či na pomalost úřadů budou napříště doplácet nejen Češi, ale i občané či firmy dalších zemí EU. A o to nikdo nestojí. Je třeba, aby se nemarnil čas - a to ani nyní, v době blížících se voleb, uzavírá Mladá fronta Dnes.

Česká armáda nabídne Severoatlantické alianci pasívní sledovací systém Věra - nástupce proslulé Tamary. Jak v Hospodářských novinách uvedl ředitel Národního úřadu pro vyzbrojování Jindřich Ploch, v oblasti pasívních lokátorů jsme celosvětově na špičkové úrovni. Spojencům proto v průběhu dvou let poskytneme zařízení Věra i s našimi odborníky, aby se mohli seznámit s jeho výhodami. Zdroj blízký NATO potvrdil, že aliance vysoce oceňuje přednosti Věry, kterou česká armáda používá od roku 1996 k řízení letového provozu. Cena jedné soupravy se pohybuje okolo sta miliónů korun. Oproti dřívějším pasívním lokátorům může Věra s dosahem 400 až 500 kilometrů sledovat až 200 letounů současně.

Václav Jakubík vydržel rok a tři čtvrtě na postu druhého muže policie a to přesto, že mu chyběla bezpečnostní prověrka. Zato jej podporoval ministr vnitra Stanislav Gross. Jak píše Mladá fronta Dnes, skoro dva roky Gross mlžil a neplnil sliby, aby uhájil svého člověka. Povedlo se. Jakubíkovi, pod nějž spadají elitní policejní útvary, to umožňují zvláštní výjimky udělované vždy na dva měsíce. Ta prozatím poslední, desátá, mu končí 22. prosince. Kvůli tomu, že Jakubík nemá prověrku, nezasedal například v krizovém štábu po zářijových útocích na USA. Jinými slovy - náměstek byl v době reálně hrozícího útoku odříznut od informací, které ke své práci nutně potřebuje. Více než rok jsou přitom známy důvody, které by mohly Jakubíkovo prověření komplikovat. Počátkem roku 2000, v době, kdy nakrátko odešel od policie, totiž podnikal s bývalým předním komunistickým špionem Miroslavem Čemusem. Mladá fronta Dnes již dříve informovala, že od Čemuse vedou obchodní vazby až k šéfovi obávané solncevské mafie. Bez ohledu na výsledek své prověrky však Jakubík ve své funkci končí - jeho post zanikne. Jak však potvrdil policejní prezident Jiří Kolář, počítá s ním do jiné náměstkovské funkce, pravděpodobně pro legislativu a Evropskou unii.

Žákům pátých a šestých tříd přibude v příštím školním roce zřejmě nový předmět - boj proti drogám. Jak píší Lidové noviny, vyučovat by ho měli velmi netradiční pedagogové - uniformovaní policisté. Umožní to podpis smlouvy o zahájení mezinárodního projektu D.A.R.E., který chystají resorty vnitra a školství. Pokud se projekt, který vzniku v USA, rozběhne také u nás, dají zahraniční lektoři vybraným policistům 80 hodin školení. Experti na drogovou promlematiku ale mají řadu výhrad. Jak píší ve svém komentáři Lidové noviny, od policie je chvályhodné, že se děti snaží před drogami chránit. Sporný je ale způsob, jak toho dosáhnout. Podle komentátora to asi dopadne takto: V závěru každého pololetí děti zformulují svůj závazek přijmout život bez drog a násilí - a na ministerstvech vnitra a školství si udělají čárku.

Od ledna příštího roku budeme v ordinacích praktických lékařů a ambulantních specialistů platit z ruky do ruky za nadstandardní služby a výkony, které si vyžádáme a které nejsou zahrnuty do těch, které hradí zdravotní pojišťovny. Jak píše deník Právo, rozhodlo o tom víkendové zasedání představenstva České lékařské komory. V materiálu, který byl schválen, žádné ceny uvedeny nejsou. Komora už ale dříve oznámila, že budou vycházet z minimální ceny práce lékaře, která je 500 korun za hodinu. Podle této informativní verze například za vyšetření mimo ordinační hodiny na přání pacienta dáme 300 korun. Prezident České lékařské komory David Rath tvrdí, že katalogem cen a služeb chce komora zabránit šedé ekonomice a vnést do cen pořádek. Postup komory se ale nelíbí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který ji podezřívá z kartelové dohody a zahájil šetření.

Babička ze seriálu Taková normální rodinka, která píše detektivky a své metody vražd zkouší na členech vlastní rodiny - to je jedna z typických postav, díky nimž znají Marii Rosůlkovou i ti diváci, kteří se narodili v době, kdy už se její sedmdesátiletá herecká dráha chýlila k závěru. Jak uvádí Mladá fronta Dnes, je to trochu nespravedlivé, že si Marii Rosůlkovou, od jejíhož narození uplynulo 100 let, budou další generace připomínat především jako poněkud excentrickou dámu. Vždyť v meziválečných letech, kdy hrála v Plzni, Brně, u Vlasty Buriana či na na Vinohradech, o ní kritika psala jako o herečce půvabné, elegantní a svěží. Jenže film ji objevil až v roce 1937, kdy stála ve stínu hvězd jako byla Bárová, Kabátová či Mandlová. Největší porci slávy jí osud dopřál na divadelních prknech. Marie Rosůlková okouzlovala okolí svým šarmem. K pověstným patřily i její pozdní příchody a elegance s jakou nosila klobouky. Zahrála si více než čtyři sta padesát divadelních rolí, přes sto televizních a natočila 60 filmů. Nezapomenutelná Marie Rosůlková zemřela v Praze roku 1993.

Přecpaná parkoviště před nákupními centry, tlačenice v prodejnách a zboží, které bude po Novém roce za polovinu. Taková je podle Mladé fronty Dnes realita předvánočních nákupů. Ač je během roku nakupování pohodlnější a levnější, nechává většina lidí shánění dárků na poslední dva až tři týdny před Štědrým dnem. Například v pražském obchodním domě Kotva se z celého roku prodá nejvíce zboží 23. prosince. Už o bronzovém víkendu tu zaznamenali o sto procent větší tržby než obvykle. Velké dary typu praček a lednic začaly v posledních letech střídat dražší a osobnější drobnosti. Typickým příkladem menších dárků jsou mobilní telefony. Předvánoční období také definitivně potvrdilo postupný zánik tržišť, která ještě před několika lety bývala v tomto období přeplněna. Stejné zboží a navíc pod jednou střechou je totiž možné najít i v hypermarketech, dodává Mladá fronta Dnes.