Přehled tisku

Výběr článků z denního tisku s datem 12. prosince připravila Milena Štráfeldová.

Mladá fronta Dnes se věnuje hned několika tématům z medicíny. List píše například o případu, kdy berounští lékaři poslali za třídenním novorozencem do bytu jeho rodičů policii a hasiče. Matka dítěte se po porodu rozhodla odejít z nemocnice dřív, nežli je podle lékařů obvyklé. Nevyhovovala jí totiž péče, kterou personál nemocnice dítěti věnoval, například to, že dítě umístili do inkubátoru a krmili ho umělou výživou. Rodina si chtěla dítě odnést domů, lékaři však byli ochotni propustit pouze matku a dítě si ponechat v další péči. Poté, kdy matka s dítětem nemocnici opustila, lékaři rovnou volali policii. Udali přitom, že žena je zřejmě v poporodním šoku, a tedy nervově labilní, z nemocnice odešla neznámo kam, a dítě je tak v ohrožení života. V takovém případě má policie podle okresního policejního ředitele v Berouně Miroslava Jerlinga právo vniknout do domu i násilím. Rodiče však odmítli své dítě policii vydat a přivolaný lékař záchranné služby poté konstatoval, že matka i dítě jsou zcela v pořádku. Teprve pak policie z místa odjela. Nemocnice si dodnes na rodinu stěžuje, protože se prý chovala "zvláštním" způsobem. "Přesto byl zvolený postup příliš tvrdý a řekl bych i zbytečný," připustil nakonec primář berounské porodnice Daniel Brodan.


Mladá fronta Dnes píše i tom, že praktičtí lékaři budou mít nyní možnost získat od zdravotní pojišťovny veškeré údaje o tom, kde všude se jejich pacienti léčí. Poslaneckou novelu zákona, která umožní sdělovat takové informace i bez souhlasu pacientů, schválila v úterý sněmovna. Návrh již dříve kritizovala sdružení pacientů. Jeden z autorů novely, občanský demokrat Milan Cabrnoch, naopak tvrdí, že pacientům se tak žádné příkoří neděje. Odborní lékaři mají podle něj už dnes zákonnou povinnost posílat zprávy praktickým lékařům, ale nečiní tak.


Do třetice v našem výběru se zdravotnictví věnuje deník Právo. Píše o dramatickém vývoji, k němuž došlo v úterý v nemocnici na pražské Bulovce. Zde se po celodenním jednání na ministerstvu zdravotnictví nakonec podařilo zažehnat vzpouru lékařů anesteziologicko-resuscitačního oddělení. Všech pětadvacet anesteziologů totiž ráno podalo kolektivní výpověď na protest proti odvolání svého primáře a proti množství přesčasových hodin. Jejich roční limit 416 hodin už měl každý z lékařů dávno vybrán, vedení nemocnice však situaci dlouhodobě neřešilo, a pokud by si měli lékaři vybrat náhradní volno, nemocnice by se do deseti dnů položila. Všechny plánované operace by musely být odloženy a nemocnice by mohla ošetřit jen akutní případy. Co nešlo vyřešit uplynulých šest měsíců, se díky jednání na ministerstvu projednalo během několika hodin. Odvolaný primář se vrací zpět do své funkce, vedení nemocnice přijme organizační opatření, aby lékaři nemuseli sloužit tolik přesčasů, a všechny navíc odpracované hodiny budou lékařům proplaceny. Další jednání o změnách v nemocnici budou podle náměstka ministra zdravotnictví Michala Pohanky vedena klidně a bez emocí. Pacienti by tak podle něj neměli nijak doplatit na problémy, které v nemocnici vznikly.


Jak uvádějí Lidové noviny, v Praze vzniklo první české Muzeum komunizmu. Bez vědomí historiků, politických vězňů a muzejníků instaloval výstavu v paláci Savarin v centru Prahy Američan Glenn Spicker. Jde o projekt pro cizince, který má podle kurátorů výstavy ukázat hrůzy komunizmu. Muzeum o komunistické minulosti má společný vchod se známým kasinem a jídelnou McDonalds. Hned za vchodem číhá nadživotně velký Karel Marx a busta V. I. Lenina. "Více než o seriózní projekt nám šlo o navození atmosféry. Do akademicky pojatého muzea bychom turisty nedostali," uvedl jeden z autorů výstavy novinář Viktor Šlajchrt. Autoři expozici rozdělili do tří celků: sny, realita a noční můra komunizmu. Nenávist komunistů k Američanům ukazují i prostředky protichemické ochrany a "americký brouk" - mandelinka bramborová.


Lidové noviny dále informují o tom, že muslimští vězni v českých věznicích si stěžují na stravu. Vedení věznic totiž podle nich nerespektuje jejich víru a zařazuje na jídelníček vepřové maso. Žádost vězňů o pomoc nyní projednává český ombudsman Otakar Motejl. Přitom zvláště ve větších věznicích jsou už i muslimské jídelníčky. Vyznavači islámu nemají problémy se stravou například v pražské pankrácké věznici nebo v Brně - Bohunicích. Vepřové ale podle listu dostávají muslimové především v menších věznicích. Ombudsmanova zástupkyně Anna Šabatová se domnívá, že muslimům lze i ve vězení zajistit stravu bez vepřového masa. Všude se totiž vaří diety, a záleží tedy jen na domluvě odsouzeného s vedením věznice.