Přehled tisku

Výběr z tisku s datem 19. září připravila Eva Petržílková.

Tisk informuje především o zahájení 55. výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, které v úterý začíná v Praze. Deníky rozebírají zejména bezpečnostní opatření a dopravní omezení spojená se zasedáním. Noviny také přinášejí informace o výsledcích pondělního zasedání české vlády, která mimo jiné schválila návrh státního rozpočtu na příští rok s 20miliardovým schodkem a růst platů ve veřejném sektoru o 4,5 procenta.


Pražský summit dvou světových institucí, kterého se zúčastní téměř 20 tisíc přímých účastníků - členů delegací členských zemí MMF a SB, novinářů, návštěvníků a zvláštních hostů z řad podnikatelské sféry, bankovního a finančního sektoru a nevládních organizací - má přinést některé zásadní změny v mezinárodní finanční architektuře, píše deník Právo. Hlavními tématy výročních zasedání mají totiž být podle prohlášení výkonného ředitele MMF Horsta Köhlera a prezidenta SB Jamese Wolfensohna světové ekonomické perspektivy, reforma obou těchto institucí a pomoc chudým zemím. Na tyto body se soustředí plenární zasedání (26.-28. září) 182 guvernérů centrálních bank a zhruba 250 předsedů vlád, místopředsedů a ministrů financí členských zemí MMF a SB. O zásadních otázkách se ale bude jednat také na téměř čtyřiceti odborných seminářích, pracovních setkáních jednotlivých výborů a separátních jednáních jednotlivých delegací a mezinárodních uskupení (G7, G10, G24), informuje dále deník. Jakkoliv je přesný obsah všech jednání kvůli citlivosti témat obvykle do poslední chvíle neznámý, některé konkrétní body pražského setkání finančníků jsou známy již nyní, píše dále deník. Na sobotní schůzce ministrů financí hospodářsky nejrozvinutějších zemí světa G7 by se mělo hovořit o posledním vývoji na devizových trzích vzhledem k pádu jednotné evropské měny euro. Americký deník The Washington Post pak informoval, že právě v Praze oznámí SB a MMF zahájení programu snadnějšího odepisování dluhů nejchudších států a založení fondu na pomoc odstraňování chudoby. Zásadní budou výroční zasedání i pro Českou republiku, upozorňuje deník. Poprvé se totiž konají v zemi, která prochází transformací ekonomiky, což představuje významné ocenění úsilí všech těchto zemí a podnět k vytrvalosti v tomto obtížném procesu. Čeští občané budou navíc moci bilanci ekonomiky hostitelské země světovými finančníky srovnat s hodnocením, které předkládají domácí političtí a ekonomičtí činitelé, připomíná list.

Stejný deník uvádí, že další tři cizince, odpůrce politiky Mezinárodního měnového fondu, kteří směřovali do Prahy zúčastnit se protestů, odmítli do ČR vpustit celníci na hraničním přechodě Rozvadov. Podle informací Práva se tak stalo v neděli dvě hodiny před půlnocí a jednalo se o členy italské organizace Ya Basta! Vstup jim byl odepřen proto, že se již dříve účastnili přípravných setkání odpůrců MMF v Praze. "Takovou informaci není policie povinna podávat," odpověděla Milada Suchá z tiskového oddělení západočeské policie na otázku deníku Právo, jaké byly důvody pro nevpuštění trojice Italů do ČR. "Určitě měli ale policisté řádný důvod. Jediné, co mohu říci, je, že během víkendu nebylo na hraničních přechodech v západních Čechách vpuštěno do ČR 35 lidí," dodala.


Hospodářské noviny se zamýšlejí nad sestavováním státního rozpočtu na příští rok. Deník míní, že navrhovaný deficit 20 miliard korun není částka, která by příliš zvyšovala státní dluh, a dá se s ním souhlasit. Varuje, že skutečný deficit veřejných financí vystoupí ještě letos asi na 100 miliard korun a příští rok bude podle některých odhadů až o 50 miliard vyšší. Už letos, když se vyloučí příjmy z privatizace, bude schodek veřejných financí odpovídat asi 7,7 procenta hrubého domácího produktu. Přitom maastrichtská kritéria Evropské unie hovoří pouze o třech procentech. "Před EU nebudeme moci schovat deficity odvedené do fondů na bydlení či na dopravu," varují Hospodářské noviny a dodávají, že reforma veřejných financí je proto nutná, i když se o ní zatím jen dlouze a bezvýsledně mluví. "Kdyby se opoziční smlouva letos rozšířila o podmínku konečně ji připravit, byl by tento účelový hybrid aspoň k něčemu dobrý," uzavírá své zamyšlení deník.

České slovo hodnotí stav tuzemské ekonomiky a srovnává ho s úspěchy českých sportovců na olympijských hrách v Sydney. Podle deníku se zdá, že kdyby nebylo sportu a sportovních úspěchů českých sportovců, neměl by se tuzemec ani z čeho radovat. "Že ekonomika vzrostla ve druhém čtvrtletí o 1,9 procenta a za celé pololetí zaznamenala růst dokonce o 3,1 procenta, to možná udělá radost makroekonomům a prognostikům, kteří rádi věští úspěchy ze skleněné koule, ale většina lidí poměřuje hospodářské úspěchy svou peněženkou. A ta je u mnohých stále nějak povážlivě prázdná," míní list. Potíž podle deníku není jenom ve "zpackané privatizaci" velké části státního majetku, ale také v budování vzdušných zámků, které politici léta stavěli. "Místo tvrdé dřiny, která stojí na počátku každého úspěchu, nejen toho sportovního, nabízeli růžové sny, že Česko bude evropským premiantem i se založenýma rukama," konstatuje České slovo.


Důvody odložení návštěvy premiéra Miloše Zemana ve Spojených státech amerických a také role šéfa Zemanových poradců Miroslava Šloufa v politice je společné téma komentářů některých českých listů:

Nejen ostudu pro sociální demokracii a její vládu, ale především ohrožení pověsti Česka na mezinárodní scéně vidí deník Mladá fronta Dnes v údajné roli Čechoameričana Milana Jedličky v přípravě návštěvy premiéra v USA. Deník v této souvislosti dále zmiňuje informace týdeníku Respekt, který napsal, že se návštěva zatím neuskuteční, protože podle Spojených států je Jedlička člověk s kriminální minulostí a jeho podíl na přípravě cesty je nepřijatelný. Navíc je ve spojení se šéfem premiérových poradců Miroslavem Šloufem. Premiér Zeman v pondělí tyto informace popřel a odložení cesty zdůvodnil časovou zaneprázdněností, dodává k tomu Mladá fronta Dnes. Nejen pro USA bude nadlouho varující zjištění, že premiérovu zahraniční cestu organizuje supervlivný poradce Šlouf spolu s člověkem, jenž byl v New Yorku odsouzen za pašování kokainu a je vyšetřován FBI pro podezření z vraždy. Skandál jen potvrzuje zvěsti, že kolem premiéra vzniká nevolená paralelní vláda, která se úspěšně vměšuje do pravomocí nejvyšších státních institucí, míní deník.

Také komentátoři v Lidových novinách se zabývají sílícím vlivem poradce premiéra Miroslava Šloufa a jeho snahou dosáhnout v listopadových volbách na senátorské křeslo. Autoři komentáře se domnívají, že Šloufova pochybná komunistická minulost se v očích občanů postupně ztrácí a stává se z něj téměř seriózní politik, který dokáže zařídit téměř všechno. Za příznačné potom považují, že cestu ke Šloufovi si našel právě Jedlička, tedy člověk s údajnou kriminální minulostí. Podle jejich informací byl Jedlička spolu se Šloufem také členem vládní delegace do Iráku, jejíž složení dosud ministerstvo zahraničí tají. "Teď už není třeba dlouho přemýšlet nad důvody, které ministra Kavana a jeho náměstka, šéfa lednové bagdádské mise Hynka Kmoníčka, vedly k přísnému a dodnes neprolomenému mlčení o složení delegace," podotýkají autoři. I oni se domnívají, že právě spojení s Jedličkou dává Šloufově vlivu na záležitosti státu mezinárodní rozměr. "Lze si představit zděšení Američanů, když se dozvěděli, že Jedlička navštívil jako člen české oficiální delegace embargovaný Irák a teď se snaží domluvit prodej amerických stíhaček české armádě. Asi je napadlo: Kde tolik chráněné tajemství zbraní skončí? Co se o něm dozví Saddám?"ptají se v závěru autoři komentáře.


Radost z valorizace důchodů kalí seniorům, kteří mají konto u České spořitelny, zpráva o změnu způsobu jejich výplaty. Podle Lidových novin nebudou moci od příštího roku manželé - důchodci moci dostávat své dávky na společný účet. Česká správa sociálního zabezpečení musela podle zákona zaručit adresnost výplaty důchodu. Ten může být k totmu dodán na účet ve spořitelně i později. Oproti mzdám, kterou jsou vypláceny zpětně, jsou totiž důchody vypláceny dopředu, uvádí list.


V českých věznicích práce pro většinu odsouzených stále není, konstatují Zemské noviny. Podle odborníků práce zůstává důležitým prvkem působení na odsouzeného, i když už před listopadem 1989 se vzdali představy, že práce člověka převychová a naučí ho zařadit se do bezproblémové společnosti. V Česku je zaměstnáno za mzdu jen 41 procent vězňů. Je to o pět procent víc než před půl rokem, přesto i tak zaostáváme například za Holandskem, kde pracuje 90 procent odsouzených. Tamní trestanci stavějí nové vězeňské budovy, rekonstruují staré, vyrábějí veškeré potřeby pro věznice. Vězeňské službě se naštěstí daří naplnit volný čas mladistvých vězňů. Dát práci vězňům je důležité proto, aby mohli platit výživné a náhrady škod, které způsobili. Podle některých psychologů vězeň, který nepracuje a fláká se, promýšlí lumpárny. Může se pak stát nebezpečným, dodává deník.


Gayové, kteří se rozhodnou v České republice darovat krev, mohou při návštěvě transfúzní stanice zjistit, že o jejich příspěvek není zájem. Uvádějí to Lidové noviny s tím, že je to kvůli jejich orientaci. S tímto argumentem byl letos v únoru v Brně odmítnut Bohumil Havlík. Už dvakrát před tím daroval a bez problémů. Potřetí byl odmítnut. Vždy do dotazníku uvedl svou orientaci. Pracovnice transfúzní stanice Havlíkovi řekla, že by mu krev normálně vzala. Pokud by však přišla kontrola z ministerstva zdravotnictví, měla by prý z toho problémy. Mluvčí ministerstva Ota Černý toto tvrzení popřel. Nicméně nevyvrátil tezi, že by jednotlivé transfúzní stanice mohly homosexuály podle vlastního uvážení zařazovat z hlediska dárcovství krve mezi rizikové skupiny, píše deník. Brožurka Českého červeného kříže dokonce říká, že občan, který se rozhodne darovat krev, musí svým podpisem stvrdit že nepatří mezi občany s rizikovým chováním: to je prostituce, narkomanie, homosexualita a podobně, upozorňuje deník.


Bývalý ředitel Bezpečnostní informační služby Karel Vulterin pracuje podle deníku Právo jako ředitel pražského kasina. To vlastní Mezinárodní svaz studentstva, který chtěly české úřady v polovině devadesátých let vystěhovat z Česka s odůvodněním, že jde o rezidenturu sovětské tajné služby KGB. Vlastnictví budovy potvrdil Obvodní úřad Prahy 1. List s odvoláním na nejmenovaný zdroj uvedl, že civilní kontrarozvědka řadí Svaz mezi levicově extremistické organizace a soudí, že nadále udržuje kontakty s nižšími úředníky českých bezpečnostních složek.

List píše, že BIS údajně aktivity tohoto podniku, který často navštěvují zaměstnanci ambasád zemí bývalého Sovětského svazu, důkladně sleduje. Předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Petr Nečas bývalého šéfa tajné služby nevidí v takovéto oblasti rád, protože to může znamenat bezpečnostní riziko. Dodal, že mezinárodní zkušenosti hovoří o tom, že kasina jsou jednou z oblastí, kde se nejčastěji perou špinavé peníze. Deníku Právořekl, že chce nicméně věřit tomu, že Vulterin nezneužije informací, které získal v čele BIS.


Ředitelka Sbírky moderního a současného umění Národní galerie v Praze, slovenská historička umění Katarina Rusnáková, podala po ročním působení výpověď. Informuje o tom deník Právo s tím, že Rusnáková na toto téma odmítla mluvit. Důvody objasní až na tiskové konferenci. Jak však listu potvrdila její sekretářka, skutečně odchází a v NG bude působit jen do listopadu. Důvodem jsou prý konflikty s generálním ředitelem Milanem Knížákem a výtvarníkem Stanislavem Kolíbalem při práci na nové expozici poválečného českého umění ve Veletržním paláci. Výpověď potvrdil deníku Právo generální ředitel Milan Knížák. Podstata sporu je podle něj v tom, že Rusnáková spíše preferuje výstavní akce typu Kunsthalle a pouze okrajově se věnuje muzejní práci, která by měla být pro NG stěžejní. List připomíná, že Rusnáková do NG oficiálně nastoupila loni začátkem srpna. Dříve působila v Považské galerii v Žilině, kde Knížák poznal její práci a nabídl jí místo šéfové Veletržního paláce v Praze. Jmenování zdůvodnil slovy, že hledal někoho, kdo není svázán ani s NG ani s českou výtvarnou scénou a že Rusnákovou poznal jako schopnou, cílevědomou a ambiciózní ředitelku. Po Jiřím Fajtovi, bývalém řediteli Sbírky starého umění, je to druhý člen nejužšího vedení, který NG opouští, upozorňuje deník Právo.


Tolik výběr z českých deníků.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio