Přehled tisku

Z českých deníků s datem pátek 25.srpna 2000 vybírala Evelina Himalová...

Vedoucímu poradců předsedy vlády Miroslavu Šloufovi uniká motiv operace Olovo, namířené proti místopředsedkyni Poslanecké sněmovny Petře Buzkové. V rozhovoru pro Lidové noviny znovu zopakoval, že k vypracování materiálu nedal pokyn a stále neví, komu by celá záležitost měla sloužit. Šlouf pro list uvedl, že pokud se prokáže, že materiál vypracoval některý z poradců premiéra, hodlá k tomu zaujmout stanovisko. To je podle něj zodpovědnost, které se nemůže zbavit nikdo. O Petře Buzkové Šlouf v rozhovoru prohlásil, že si vytvořila nějaké bariéry, jimž on nerozumí. "Na druhou stranu si nevšímám žen, které chtějí profitovat z toho, že je jim ubližováno a nějakým způsobem působí na city svých spolustraníků, kolegů," řekl Šlouf Lidovým novinám.

Poradce předsedy vlády Zdeněk Šarapatka pokládá za "poměrně šokující" pondělní prohlášení Miloše Zemana, že by mohl být autorem materiálu s názvem operace Olovo, zaměřené na diskreditaci místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Petry Buzkové. V rozhovoru pro deník Právo uvedl, že charakter materiálu Olovo a plán, který obsahoval, si příliš nezadá s praktikami mafie. Při svém rozhovoru se Zemanem 24. května, při němž ho informoval o existenci materiálu i jeho autorovi, Šarapatka Zemanovi prý také řekl, v čem vidí motivaci jeho zpracování. Současně premiéra upozornil, že podle jeho názoru mu někteří lidé v odboru poradců přerůstají přes hlavu. Podle Šarapatky existují lidé, kteří mají monopolní vliv na komunikaci s předsedou vlády. "Souvisí to se vztahem a dlouholetými přátelskými vazbami mezi předsedou vlády a inženýrem Šloufem," řekl Šarapatka deníku Právo.

Už mezi 10. a 15. zářím má být spuštěna jaderná elektrárna Temelín. Tvrdí to deník Právo. Jak řekl listu ředitel výstavby elektrárny František Hezoučký, nyní jsou na řadě těsnostní zkoušky za tepla, plným tlakem a záleží na tom, jak se bude dařit. Situace se může změnit každý den. Podle harmonogramu mají před samotným spuštěním probíhat ještě 13 dní zkoušky - nějaký čas bude také potřebovat Státní úřad pro jadernou bezpečnost na jejich vyhodnocení a vydání zbývajících povolení.

Malovýrobce elektřiny využívající obnovitelné zdroje čeká v podobě připravovaného energetického zákona místo podpory rána pod pás. Evropská unie přitom bude vyžadovat, aby více než desetina elektřiny byla vyrobena z obnovitelných zdrojů, píší Hospodářské noviny. Podle nich má z chystaného zákona vypadnout povinnost výkupu elektřiny z těchto zdrojů. Jak listu řekl místopředseda Svazu podnikatelů pro využití energetických zdrojů Jan Bouška, jde tak Česká republika proti směrnici Evropské unie na podporu obnovitelných zdrojů. Evropská unie chce v roce 2010 dosáhnout 12 procent elektřiny z těchto zdrojů a tím zdvojnásobit současný stav. V České republice se malovýroba elektřiny z obnovitelných zdrojů podílí na trhu pouze asi 1,5 procenta. Na to, že se chystaný energetický zákon věnuje především tzv. velké energetice a na malé výrobce nepamatuje, upozorňuje podle Hospodářských novin i poradce v oboru energetiky Petr Knížek.

Po šesti letech soudních sporů letos v lednu Ústavní soud uznal, že ČSSD je vlastníkem společnosti Cíl a tím i Lidového domu. Mladá fronta Dnes ale uvádí, že spojení politické strany s takovou firmou není v souladu hned se třemi zákony - zákonem o politických stranách, o střetu zájmů a o správě daní a poplatků. Pražský advokát Petr Toman proto podal vládě podnět k podání návrhu Nejvyššímu soudu na pozastavení činnosti ČSSD. Vláda má teď třicet dní na to, aby návrh Nejvyššímu soudu předala. Pokud to neudělá, může návrh podle zákona předat soudu prezident republiky. Případem se proto dnes bude zabývat předsednictvo strany. Někteří členové ČSSD uvažují o zrušení firmy Cíl. Vicepremiér Pavel Rychetský to vidí jako jediné řešení. Lidový dům by měl podle něj přejít přímo na sociální demokracii. Místopředseda ČSSD Karel Kobes, zodpovědný za hospodaření strany, s návrhem Rychetského nesouhlasí, i když přiznává, že je třeba něco podniknout. Pokud by nakonec zvítězil názor Rychetského a firma Cíl by byla rozpuštěna, problém se střetem zájmů by zmizel. Jedinou sankcí za porušení tohoto zákona je podle Mladé fronty Dnes to, že mandátový a imunitní výbor Senátu veřejně vyhlásí, že dotyčný politik jednal v rozporu se zákonem.

Česká republika může přijít o dotace Evropské unie na dopravu, protože nereformovala České dráhy. Upozorňují na to Zemské noviny a České slovo. Fond ISPA prý připravil pro země střední a východní Evropy v roce 2000 více než miliardu eur. V červnu a červenci už Brusel rozhodl, že na 18 projektů uvolní 40 procent z této částky. Mezi nimi ale není jediný český projekt, i když ještě začátkem letošního roku je fond označil za bezchybné nebo na výtečné úrovni. Unie totiž podmiňuje dotace reformou státních drah. Už před svým odchodem z postu ministra dopravy a spojů upozorňoval Antonín Peltrám, že bez transformace Českých drah nedostanou peníze z ISPA ani domácí železničáři ani ostatní. Česká republika tak může přijít o dvě miliardy korun, se kterými ale Státní fond dopravní infrastruktury počítá. Brusel chce liberálnější dopravní trh, ale v Česku se zejména na železnici prosazuje opačný vývoj, uvádějí Zemské noviny a České slovo.

Zemské noviny a České slovo informují, že do dvou let zřejmě zcela zmizí okresní úřady. Podle územněsprávní reformy převezmou jejich pravomoci vybrané obce pověřené výkonem státní správy. Občanům to zejména zkrátí cestu za úředníkem. Jen menší část pravomocí přejde na krajské úřady - hlavně správní činnosti, které se neprovádějí příliš často nebo vyžadují vysokou odbornost příslušného úředníka. Kvůli přesunu na jiná pracoviště bude ministerstvo vnitra organizovat od konce srpna do poloviny září schůzky se všemi zaměstnanci okresních úřadů, kteří pracují ve státní správě. Pokud ministerstvo nedojde k závěru, že některá funkce není nadbytečná, chce většině pracovníků působících v rámci okresu nabídnout možnost pokračovat v jejich práci na úřadech pověřených obcí. Ředitel odboru pro reformu veřejné správy ministerstva vnitra Jiří Marek také doufá, že i v Česku bude stát nemalou část správy vykonávat prostřednictvím internetu. Jak řekl Zemským novinám a Českému slovu, dovede si představit, že v každé obci bude místnost s veřejně přístupným počítačem s napojením na internet a asistent, který bude připraven pomoci v podávání žádostí elektronickým způsobem.

Ambiciózní projekt amerického koncernu Motorola - celosvětová satelitní síť mobilních telefonů Iridium - definitivně skončil. Jak píší Hospodářské noviny, o bývalou pýchu moderních technologií nemají zájem ani zákazníci, ani investoři. Technika, která měla klientům umožnit telefonovat i z hůře dostupných koutů světa, shoří v zemské atmosféře. Motorola totiž nenašla pro zkrachovalou firmu žádného investora. Jen zničení 66 satelitů firmy Iridium bude firmu stát 5 miliard dolarů. Každý měsíc provozu ale stojí milióny. Iridium zkolabovalo už v březnu - podle odborníků zejména kvůli špatné marketingové strategii. Společnosti se podařilo získat jen asi 50 tisíc zákazníků a firmu nezachránily ani zakázky od Pentagonu a americké vlády.

Podle posledních odhadů utratí letos Češi za zahraniční dovolené s cestovními kancelářemi přibližně o dvě miliardy korun více než vloni. Důvody jsou uklidnění situace v bývalé Jugoslávii, prodloužení prázdnin v Praze kvůli zářijovému zasedání Mezinárodního měnového fondu i špatné počasí v tuzemsku. Píše to Mladá fronta Dnes. List dodává, že jestliže v roce 1999 vycházela podle Českého statistického úřadu na každého Čecha útrata za dovolenou v cizině okolo patnácti set korun, letos by to mohlo být o dvě stě korun více. S cestovními kancelářemi také do ciziny zamíří více lidí. Podle odhadů poradenské firmy Mag Consulting jich bude kolem 1,7 miliónu, tedy o 150 až 200 tisíc více než vloni.

Útěk z komunistického lágru a emigrace nemůže být překážkou přiznání starobního důchodu. Jak uvádějí Lidové noviny, čeští úředníci musejí přiznat penzi i těm bojovníkům proti komunismu, kteří byli odsouzeni a uprchli z vězení do emigrace, i když z těchto důvodů nemají odpracované potřebné roky. Rozhodl o tom ve čtvrtek Ústavní soud. Dosavadní praxe byla taková, že roky strávené v kriminálech se při vyměření důchodu započítávaly pouze těm politickým vězňům, kteří si tresty skutečně odseděli. Někteří odsouzení tak byli nespravedlivě znevýhodněni. O precedenční verdikt Ústavního soudu se postaral dnes již jedenasedmdesátiletý Karel Pelc z Austrálie, krátce po nástupu komunistů k moci odsouzený na patnáct let za velezradu. který však z kriminálu po několika měsících utekl a dostal se za hranice. Po listopadu 1989 soudy Pelce rehabilitovaly a když vzápětí požádal o přiznání starobního důchodu, úředníci České správy sociálního zabezpečení byli názoru, že nárok na starobní důchod nemá. Podle čtvrtečního verdiktu senátu Ústavního soudu v Brně Česká správa sociálního zabezpečení musí Pelcovi starobní důchod přiznat, konstatují Lidové noviny.

Zemské noviny na kulturní stránce informují, že město Pacov na Pelhřimovsku, které je jediným českým městem, jímž prochází středoevropský 15.poledník, se díky této skutečnosti mohlo stát aktivním účastníkem mezinárodních Oslav 15.poledníku. V rámci této neobvyklé akce v těchto dnech Pacov hostí devět nejlepších českých dřevosochařů, kteří tu pracují na svých originálních dílech. Právě ve čtvrtek byla aktivita umělců horečná: Končil totiž termín dokončení prací pro páteční vernisáž. Dřevosochařské setkání mimo jiné ukázalo, že v této profesi nalezne ocenění talent bez ohledu na zkušenosti a bývalé zásluhy. Mezi účastníky, jak píší Zemské noviny, je totiž například i studentka pražské FAMU.

Mladá fronta Dnes upozorňuje na devátý ročník festivalu Mladá Praha, který představí umění třiatřiceti hudebníků, jejichž věk nepřesahuje 29 let. Festival začíná 30.srpna koncertem v Sále Martinů Lichtenštejnského paláce a až do 6.září v jeho rámci na sedmi koncertech v Praze a jednom v Jindřichově Hradci vystoupí komorní ansámbly i sólisté osmi národností. Spoluúčinkovat budou i Pražská komorní filharmonie, Kühnův dětský sbor a Pražský studentský orchestr, z Japonska přijede Tokijský sbor festivalu Mladá Praha. Kromě mladých interpretů začínajících svou profesní dráhu se představí i takzvané zázračné děti: dvanáctiletá japonská houslistka a dva čtrnáctiletí ruští houslisté. Nesoutěžní přehlídka, již tradičně pořádaná v česko-japonské organizační i finanční spolupráci, ve svém programu připomene mimo jiné výročí skladatelů Petra Iljiče Čajkovského a Bohuslava Martinů.