Přehled tisku

Výběr z tisku s datem 23. srpna 2000 připravila Eva Petržílková.

Komentáře českých deníků se věnují zejména okolnostem a vývoji kauzy Olovo. Dokument s názvem Operace Olovo měl zdiskreditovat bývalou místopředsedkyni ČSSD Petru Buzkovou. Jeho autorem je jeden z poradců premiéra Miloše Zemana:

Podle deníku Mladá fronta Dnes je případ Olovo třeba vnímat jen jako jednu z řady válek, které zachvátily Lidový dům poté, co Miloš Zeman předčasně oznámil svůj odchod z vedení strany. Na jednu stranu je dobré, že se dostávají na světlo boží pečlivě tutlané hříchy socialistů a z tváří padají masky počestných politiků. Zároveň však boj mezi sociálními demokraty Grossem a Buzkovou na jednom břehu a Šloufovou klakou na druhém paralyzuje vládu. Obě strany číhají jako supi na chyby ministrů patřících k protivnickému táboru. Ti pak ztrácejí odvahu k riskantním, ale často jedině možným krokům, soudí deník.

Lidové noviny míní, že "směšné manévry kolem operace Olovo mají vážné pozadí" a skrývá se za nimi názorné poučení, jak se nyní v Čechách dělá politika: závistivě, podle, neobyčejně sprostě a hloupě. List píše, že tanečky kolem operace Olovo mohou sloužit jako jeden příklad za všechny. Ve státní instituci vznikla za peníze poplatníků špinavost, za jakou by se nemusel stydět žádný mafián. A když na to přišel tisk, začali se všichni, kdo na tom mohli mít podíl, vykrucovat, přičemž ze sebe dělají trapné šašky. Moc hezký obrázek přelomu tisíciletí v české kotlině, konstatují Lidové noviny.

Podle Hospodářských novin není rozhodně náhodou, že materiál s názvem Olovo, připomínající svým obsahem i formou praktiky komunistické Státní bezpečnosti, vznikl právě na Úřadě vlády. Sociální demokracie se tak potýká s dalším skandálem, jehož průběh a podoba nemá obdoby, píše dále deník. Nadcházející období může vést k větší profilaci názorových frakcí nebo i k rozkladu strany. Jejím největším problémem jsou odborníci, kteří v sociální demokracii působí bez ohledu - nebo spíše právě s ohledem - na svou politickou minulost. Naprosto typickým příkladem jsou poradci Miloše Zemana v čele s bývalým vysokým komunistickým funkcionářem Miroslavem Šloufem. Rozhodně není náhodou, že materiál připomínající svým obsahem i formou praktiky komunistické Státní bezpečnosti vznikl právě na Úřadu vlády, upozorňuje deník.


Listy se také věnují přípravě státního rozpočtu na příští rok: Lidové noviny míní, že se ministři při sestavování rozpočtu dostali do prekérní situace. Z jedné strany je svírá opoziční klauzule o maximálně dvacetimiliardovém schodku, z druhé strany zase potřeby vlastních resortů a voličská očekávání. Řešení je jednoduché a zaručené: ministři přijdou s nerealistickými, ale všeobecně sympatickými požadavky na zvýšení příspěvků ze státní kasy. A když se zjistí, že na takový luxus nemáme, nároky se sníží. Podmínkou úspěchu ovšem je, aby ministři zpočátku příliš nepřestřelili. Žádat skoro sto miliard navíc je ale totální úlet a pokud se ministři nevrátí zpátky na zem, je třeba jejich rozpočtové plány rovnou chápat jako nepovedený vtip, uzavírají Lidové noviny.

Zemské noviny upozorňují, že požadovaných sto miliard navíc stát nemá a mít prostě nebude. Zvýšení státního schodku totiž zapovídá opoziční smlouva i střednědobý výhled ministerstva financí. V podstatě tabu je i další oblíbený způsob vlád, jak přijít k vyšším penězům - růst daní. Státní pokladna má ještě naději, že do ní poplyne o něco více prostředků z jejich výběru. Hospodářství se konečně vzpamatovává, bez práce je méně lidí než se předpokládalo, a tak se zvyšují i příjmy rozpočtu. Rozhodně ale neporostou o desetimiliardy. A to je skutečnost, na které sebetvrdší a třeba i oprávněné požadavky ministrů nic nezmění, konstatují Zemské noviny.


Česká republika se s největší pravděpodobností stane významným výrobcem tanků velmi pokročilé generace. Informuje o tom deník Mladá fronta s tím, že tank s označením T-72CZ se má v mnoha parametrech nejen vyrovnat nejmodernějším západním strojům typu Leopard, ale zároveň i zachránit některé české podniky. Možné zisky se totiž odhadují v desítkách miliard korun. Zástupce ředitele Vojenského opravárenského závodu v Novém Jičíně Adolf Veřmiřovský potvrdil, že tank T-72CZ uspěl tento týden ve čtvrté etapě kontrolních střeleckých zkoušek, což je jeden z hlavních předpokladů zahájení sériové výroby tohoto obrněnce. Veřmiřovský se nicméně zdráhá říci, že jde o výrobu zcela nového tanku. Přiznal však, že velmi rozsáhlá rekonstrukce zastaralého ruského stroje T-72, při níž bude kromě kanonu vyměněn celý vnitřek stroje, změní natolik vlastnosti obrněnce, že je toto vylepšení velmi blízko výrobě zcela nového stroje, uvádí list.

Deník Mladá fronta Dnes informuje o tom, že brněnské státní zastupitelství už uzavírá vyšetřování babického procesu. Někdejší soudce Pavel Vítek při něm poslal na smrt jedenáct nevinných lidí. List připomíná, že Pavel Vítek a Jaroslav Demczak, jehož trestní stíhání bylo ze zdravotních důvodů přerušeno, jsou poslední dva žijící soudci z monstrprocesu v Jihlavě, v němž měli být pro výstrahu veřejnosti potrestáni údajní útočníci na komunistické funkcionáře ve škole v Babicích na Třebíčsku v roce 1951. Vítek se nyní podle listu zřejmě stane prvním strůjcem tragických procesů z padesátých let, který se bude muset před soudem zodpovídat z vraždy. Pokud by byl souzen za vraždu, jak mu klade za vinu obžaloba, hrozí mu až patnáct let vězení. Podle deníku je však nepravděpodobné, že by vzhledem k jeho věku /86 let/ a zdravotnímu stavu, pokud by byl odsouzen, trest nastoupil.

Ministra zdravotnictví Bohumila Fišera znepokojuje, že se stále více kouří a zvyšuje se spotřeba alkoholických nápojů a že nebezpečným návykovým látkám propadají stále mladší věkové kategorie lidí a dokonce dětí, píše deník Právo a pokračuje: Chce proti tomu bojovat mimo jiné podstatným zdražením cigaret, tabáku a alkoholu. Podle listu to vyplývá z návrhu zákona o ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami, který má nahradit zákon o ochraně před alkoholismem a dalšími toxikomaniemi. Spotřební daň z cigaret by se podle ministerstva zdravotnictví měla zvýšit. V ČR je nyní 45 procent, zatímco v zemích Evropské unie 57 procent, dodává deník.

Lékárníci v České republice si v těchto dnech zvykají na to, že musí vydávat léky dětem. Píše o tom deník Mladá fronta Dnes s tím, že prvního srpna totiž začala platit novela zákona o léčivech, která ruší dosavadní zákaz vydávat léky zákazníkům, kterým je méně než patnáct let. "Legislativa se v tomto směru pohybuje z extrému do extrému. Dříve jsem desetiletému dítěti nemohl vydat ani živočišné uhlí nebo celaskon. Nyní si děti budou moci vyzvedávat i omamné a psychotropní látky," řekl listu Jan Horáček, mluvčí České lékárnické komory a zároveň soukromý lékárník z Prahy. Ministerstvo zdravotnictví v této části zákona žádné problémy nevidí. Jak řekl deníku mluvčí ministerstva zdravotnictví Otakar Černý, lékař předepisuje lék pro dospělého, tedy rodiče, a ten by pak měl také pečlivě kontrolovat, jak ho dítě užívá. Podle něj zákon naopak lékárníkům usnadní práci. Podmínkou správné léčby je ale podle lékárníků komunikace s pacientem. Například při výdeji antibiotik není důležité jen dávkování na krabičce. Existují totiž různá omezení - dietní, pobytu na slunci. Dítě nemusí něco vůbec pochopit nebo si všechno správně nezapamatuje, připomíná názor lékárníků list.

Rostoucí ceny motorové nafty se nejpozději v příštím roce promítnou do cen jízdného, píše deník Právo. Za poslední rok podražila nafta o pět korun na litr a vzhledem k vývoji na světových ropných trzích i kursu koruny hrozí další vlna zdražování. Ministerstvo dopravy tvrdí, že roční náklady linkové autobusové dopravy stoupnou už při dnešních cenách o půl miliardy korun. Při vysokém převisu nabídky nad poptávkou se navíc dopravci dostávají do situace, kdy nevytvářejí zisk. Dopady nárůstu cen nafty jsou nuceni tlumit nežádoucími úsporami na údržbě vozidel, výměně pneumatik i obnově vozového parku.

A ještě z kultury: České skupiny Olympic, Pražský výběr, Etc a další, zpěvák Kamil Střihavka a písničkář Vlasta Redl odcestovali v úterý do Chicaga na první česko-slovenský festival RockFest 2000, který proběhne o víkendu. Informuje o tom Mladá fronta Dnes s tím, že pořadatelé festivalu, kteří jej umístili do městečka Yorkville asi sto kilometrů od Chicaga, chtějí založit tradici každoročních rockových přehlídek. Zatím mají prodaných asi 1500 vstupenek po pětadevadesáti dolarech. "Očekáváme, že by mohlo přijít asi tři tisíce lidí," říká Jerry Beran, Čech, který provozuje krajanskou internetovou stránku. V předprodeji si lístky koupili Češi a Slováci z celých Spojených států či Kanady, dodává list.<

Autor: Eva Petržílková
spustit audio