Přehled tisku

Mladá fronta Dnes konstatuje, že na českém trhu chybí malé byty a přebývají velké. Z nových údajů vyplývá, že se loni poprvé po šesti letech dokonce snížil počet zahájených bytů. Stavební firmy totiž nabízejí především středně velké a větší byty, na které většina rodin nemá peníze. Lidé, kteří měli peníze na nové byty, už bydlí a ti, kteří je neměli, je nemají stále. Mezi hlavní zájemce přitom patří čerstvě dospělé nejsilnější populační ročníky z počátku 70. let. Lidé většinou přijdou s tím, že mohou dát za byt jen určitou maximální sumu a do toho se musí vejít bez ohledu na čtvereční metry. Největší zájem je proto o malé a levné byty v ceně do miliónu a půl korun. Jenže těch je na trhu málo, protože se firmám takové byty příliš nevyplatí stavět, píše Mladá fronta Dnes.

Zemské noviny se domnívají, že do České republiky se vrací dobrá nálada. Jak uvádějí, z ekonomiky přicházejí stále příznivější zprávy, lidí bez práce ubylo, průmyslová výroba roste, víc se staví, exportéři sklízejí úspěchy na zahraničních trzích a rozhýbal se i trh domácí. České rodiny utrácejí, nemají strach koupit nákladnější výrobky na půjčku i například dražší kosmetiku. To vše podle deníku znamená, že stále víc lidí věří v jistější budoucnost. Je ale tento obrat trvalý, nebo nás všechny čeká třeba už za rok pád do nové mizérie? List soudí, že tentokrát je mírný optimismus na místě. Současné oživení ekonomiky stojí už skutečně na zdravých, i když ještě trochu vratkých nohách. Na trh vstupují firmy budované ze zahraničních investic, které už mají či dokáží získat silnou pozici na zahraničních trzích. Konečně nejen daňové a další úlevy, ale i lepší nálada v zemi, pak představují další nezanedbatelnou investiční pobídku pro další investory, uvádějí Zemské noviny.

Hloubkové kontroly ve speciálních policejních jednotkách, kterými jsou Služba pro odhalování korupce a Útvar pro boj s organizovaným zločinem, neprokázaly žádné závažné nedostatky. Informují o tom Lidové noviny s odvoláním na vyjádření náměstka policejního prezidenta Václava Jakubíka, podle něhož obě elitní jednotky pracují efektivně. List podotýká, že premiér Miloš Zeman neříkal pravdu, když od března tvrdil, že dvě speciální policejní jednotky pro boj s mafiemi a ekonomickou kriminalitou pracují špatně. Dostal se kvůli tomu do sporu s tehdejším ministrem vnitra Václavem Grulichem a prezidentem Václavem Havlem, kteří se za útvary naopak postavili. Nynější ministr vnitra Stanislav Gross po svém nástupu do funkce nařídil kontrolu v obou útvarech, která se uskutečnila od přelomu května a června. Náměstek Jakubík pro deník uvedl, že i přes pozitivní výsledek kontrol navrhne v obou jednotkách jisté změny. Nechtěl ale prozradit, jestli budou odvoláni ředitelé obou útvarů Evžen Šírek a Jan Kubice. "Teď jsme uzavřeli určitou kapitolu a je tu určitá potřeba změn. Můj nadřízený - policejní prezident Jiří Kolář - se vyjádřil tak, že z kontrol nebudeme vyvozovat personální změny," řekl náměstek. Přesto šéfové obou útvarů podle Lidových novin zatím nemají funkce jisté.

Čeští lékaři jsou stále připraveni poskytnout rehabilitaci slovenskému prezidentovi Rudolfu Schusterovi, který se téměř tři týdny úspěšně léčí v innsbrucké univerzitní klinice po operaci prasklého tlustého střeva provedené v Bratislavě. Deníku Právo to sdělil osobní lékař prezidenta Václava Havla primář Ilja Kotík. Ten byl koncem června pozván s dalšími svými kolegy na Slovensko ke konzultacím ohledně tehdy velmi vážného Schusterova zdravotního stavu. "Poté, co jsme se v Bratislavě shodli, že se prezident pojede léčit do Rakouska, padla i naše nabídka, že následná rehabilitace může probíhat v České republice", dodal lékař českého prezidenta. Podotkl, že nechce v žádném případě podceňovat slovenské kolegy, ale zdůraznil zkušenosti, které mají čeští lékaři se stejnou chorobou a podobnými problémy u Václava Havla. Podle Kotíka však zatím žádná konkrétní jednání v tomto směru nezačala, dodává deník Právo.

Jako grant ministerstva vnitra může dostat jedinec nebo firma až 250.000 korun, pokud vypracuje studii, v níž zodpoví otázku, zda Sdružení pro republiku - Republikánská strana Československa (SPR-RSČ) šíří nacistickou ideologii. Píší to Lidové noviny s tím, že o vypsání grantu na vypracování odborné studie o činnosti republikánů vedených Miroslavem Sládkem požádala ministra vnitra Stanislava Grosse v březnu Rada vlády pro lidská práva. "Grant už byl vyhlášen a uzávěrka je do konce září. Výši tohoto grantu si stanoví ten. kdo bude vybrán. Ministerstvo rozhodne, zda ji akceptuje," řekla listu Marie Masaříková z tiskového odboru ministerstva. Ze SPR-RSČ jde prý stále strach a to i přesto, že už druhý rok nesedí v poslaneckých lavicích. Deník připomíná, že nedávno vypracovaná vládní zpráva o extremismu v roce 1999 si rovněž všímá činnosti republikánů. "Poté, co se v roce 1998 dostala SPR-RSČ mimo parlament, došlo k další radikalizaci zejména mládežnické organizace strany - Republikánské mládeže. Tato organizace se sbližuje s otevřenými neofašisty, jako jsou Vlastenecká fronta a Národní aliance" - citují Lidové noviny vládní zprávu o extremismu z loňského roku.

Podle deníku Právo vyslala verbální kultura české politiky další signál. Ozval se z Temelína, kde předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus v podstatě označil ekology za hysteriky, kteří musí za každou cenu proti něčemu a někomu bojovat. Což může znamenat, že kdyby nebylo Temelína, vedli by boj třeba proti jehlicím na kravatách. Lze očekávat, že po tomto Klausově podání bude následovat return nějakého aktivisty, míní list. Marně lze ale hledat smysl podobných klukovských výroků. Stavba Temelína je přece definitivně ve finále. Na tlakovou nádobu reaktoru dosedlo šedesátitunové víko. Zbývá dotáhnout matice a do konce příštího týdne dokončit kompletaci. Vědí to jak zastánci platonického nápadu na uspořádání referenda, tak předseda Poslanecké sněmovny. Nic mu tedy nebránilo vyslovit po prohlídce elektrárny na adresu ekologů větu: Vážím si aktivit ekologů, neboť zlepšení životního prostředí za posledních deset let je evidentní, ale v tomto případě jsem z objektivních důvodů pro spuštění jaderné elektrárny, navrhuje deník Právo.

Několik konkrétních bodů státní podpory hokejového světového šampionátu v roce 2003, jehož organizátorem bude Česká republika, vzešlo z úterní schůzky premiéra Miloše Zemana a předsedy Českého svazu ledního hokeje Karla Guta, informují Hospodářské noviny. Na výběr investora nové víceúčelové haly, která má vyrůst v Praze na Hagiboru, a na koordinaci její výstavby bude dohlížet zvláštní vládní zmocněnec, jehož jméno by mělo být známo do konce srpna. "Jsem maximálně spokojen. Premiér Zeman potvrdil zájem státu o pořádání šampionátu a vedle bezpečnostních záruk nám přislíbil další pomoc včetně finanční," poznamenal pro list předseda Českého svazu ledního hokeje Karel Gut. Vláda sice finance přímo na výstavbu nové haly, která byla pro udělení pořadatelství MS podmínkou, neposkytne, ale bude se podílet na zajištění organizace mistrovství světa. Vládní kabinet uvolní 260 miliónů korun nejen pro Prahu, ale také pro další dvě pořadatelská města Plzeň a Ostravu. "Vzhledem k velikosti projektu nemůže stát výstavbu haly financovat, to musí být záležitost investora," dodal pro Hospodářské noviny Karel Gut.

Novela zákona o provozu na silnicích, kterou minulý čtvrtek schválila Poslanecká sněmovna, dělá starosti provozovatelům taxislužeb, uvádí Mladá fronta Dnes. Pokud tato právní norma vejde v platnost, taxikářům přinese patrně problémy povinnost převážet děti výhradně v sedačkách. "Vůbec si neumím představit, jakým způsobem budeme řešit povinné používání dětských sedaček," řekl listu jeden z pražských taxikářů. Žádný z provozovatelů taxislužby nehodlá podle deníku vybavit všechny své vozy dětskou sedačkou. Jejich argumentace je přitom podobná té, kterou použil Pavel Pavlát z Cechu taxikářů. "Představte si, že budou chtít do mého taxíku nasednout čtyři dospělé osoby se zavazadly a já budu mít jednu sedačku v kufru a jednu na zadních sedadlech. Kam pak všechno naskládám?", uvedl Pavlát. Taxikáři vidí jedno možné řešení: vybavit dětskými sedačkami jen část automobilů. Ty by pak vyjížděly mimo pořadí k zákazníkům s dětmi, uzavírá Mladá fronta Dnes.