Přehled tisku

Z českých deníků s datem 31. července 2000 vybírala Renata Prátová.

Deník Právo upozorňuje na ilegální únik miliónů dolarů z České republiky do zahraničí. Obrovské částky se přes hranice pokoušejí převézt cizinci pobývající či přechodně žijící na českém území. Z devadesáti procent se jedná o občany Vietnamu, píše list. Podle policie však tyto vysoké sumy nemohou pocházet z prodeje textilu, jímž se v Česku většina z nich živí. Proto se prošetřuje, zda peníze nepocházejí z trestné činnosti nebo prodeje drog. Postih ilegálního vývozu peněz bude od úterka, kdy vejde v platnost novela zákona o opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti, mnohem tvrdší. Dosud se většinou na pokutě zaplatilo 10 procent z převážené částky, nyní to může být až 100 procent vyvážené hodnoty, připomíná deník Právo.

Stejný list také uvádí, že v letošním roce se jako houby po dešti začínají množit drogy zasílané v dopisech a balíčcích z dovolených a zájezdů do zemí, kde jsou dostupnější než v České republice. Většinou jde o jeden dva gramy, výjimkou však nejsou ani čtvrtkilové zásilky hašiše, heroinu či marihuany. Jak deníku Právo potvrdily policejní zdroje, většinou je posílají mladí lidé, kteří se během prázdnin v Indii, Jižní Americe nebo Holandsku dostanou k relativně laciné droze a pošlou ji sami sobě nebo známým.

Odškodnění za nucené práce v Německu a Rakousku získají i někteří lidé žijící za druhé světové války ve fašistickém Slovensku, informují Zemské noviny. Jde hlavně o Romy nasazené na práci v Německu, kteří mají české občanství a trvalé bydliště v České republice. Romové deportovaní nacisty na nucené práce ze Slovenska jinak nemají na finanční satisfakci nárok. Němci i Rakušané totiž Slovensko jako tehdejší fašistický stát z jednání o odškodnění vyloučili. Přesto je Romové získají, pokud se po válce v Česku usídlili. I tak se podle Zemských novin budou odškodnění domáhat v mnoha případech obtížněji, protože nemají dostatek dokladů.

Ačkoli se Evropská unie obává přílivu levných pracovních sil z východní Evropy, v České republice nyní pracuje více občanů Unie, než je tomu naopak, píše Mladá fronta Dnes. Vyplývá to z nové studie, kterou si nechala zpracovat Evropská komise v rámci odhadů dopadů rozšíření Unie. Od vzniku samostatné České republiky do roku 1997 odešlo například do Německa o 844 lidí méně, než kolik Němců zamířilo do Česka. Podobně vychází i srovnání s Velkou Británií. Česko je tak spolu se Slovinskem jedinou zemí, kde příchody cizinců převyšují odchody do západní Evropy, uvádí Mladá fronta Dnes.

První návrh státního rozpočtu pro příští rok přinesl ministrům nepříjemné překvapení, píší Hospodářské noviny. Většina z šéfů resortů totiž podle této verze dostane méně prostředků, než má letos a daleko méně, než naslibovali svým podřízeným. Ministři ale o peníze do svých rozpočtů nepřijdou. V příštím roce mají naplno fungovat mimorozpočtové fondy bydlení a dopravy, z nichž každý dostane do vínku šest miliard korun. Pro voliče České strany sociálně demokratické i Občanské demokratické strany, která tuto vládu toleruje, to ale dobrý signál není. Zadlužení státu v dalších letech přes veškeré sliby o dlouhodobě vyrovnaném rozpočtu bude hrozivě narůstat. Ministři by neměli zapomínat, že se tento způsob manipulace s prostředky dlouho neutají. Proto by nyní měli své úsilí soustředit na hledání řešení, které pomůže jejich dluhy snížit, soudí Hospodářské noviny.

Opakovaných a zatím zcela neúspěšných snah o omezení imunity zákonodárců si všímá deník Právo. Parlament podle něj za ta léta marných pokusů nikdy nezklamal. Poslanci a senátoři často opakují, že jsou ochotni schválit jen komplexní úpravu imunity. A protože předlohu při projednávání vždycky rozčtvrtí, tato podmínka nemůže být splněna. Jen výjimečně se stane, že sám provinilec srdnatě nastaví hruď veřejnému mínění a svůj poklesek oznámí nahlas. Je otázka, zda je kvůli případné ostudě lepší sedět ve výboru nebo na policii. V obou případech často zafunguje falešná skromnost, kolegialita a společný zájem na anonymitě. Utajování však vede k podezírání. Pro zákonodárce je riskantní tvrdit, že jsou si všichni lidé rovni a že tedy není důvod vláčet je médii kvůli přestupkům. Jsou opačné případy, kdy si ústavní činitelé na svých výsadách dosti zakládají, píše závěrem deník Právo.

Podzimní volební kampaň bude podle Lidových novin nová nejenom tím, že si poprvé zvolíme jakési malé krajské vlády. Novým způsobem se na voliče chystá působit také Česká strana sociálně demokratická. V dobách, kdy se telefon konečně stal běžně dostupným vybavením domácnosti, objevili sociální demokraté obrovské možnosti, které skýtá jeho využití v předvolebním boji. A tak se mají od září do poloviny listopadu majitelé telefonů v celé zemi na co těšit, konstatuje list. Osm vybraných studentek v každém okrese prý obtelefonuje téměř všechny domácnosti. Úskalí spočívá snad jen v načasování telefonátu. Ráno nikdo nemá čas. Dopoledne nikdo není doma. Večer nikdo nemá chuť se ještě rozčilovat nad politikou. Zbývá tedy pozdní odpoledne. Matka dvou dětí, zcela zničená nejprve zaměstnáním, pak péčí o domácnost a nakonec ještě nářkem nad cenou v září právě nakupovaných školních pomůcek, zvedne sociálnědemokratický telefon. Většina odpovědí na téma "co si myslím o ČSSD" bude nejspíš zcela nepublikovatelná. Vybrané studentky postupně zkolabují. Jásat bude jedině Telecom, kterému na podzim stoupnou příjmy, domnívají se Lidové noviny.

Zvýšení stavební produkce v České republice v příštích letech očekává Svaz podnikatelů ve stavebnictví. Jak vyplývá z jeho analýzy, o jejíchž závěrech informují Hospodářské noviny, měla by stavební výroba v příštím roce meziročně vzrůst o 1,7 procenta a v roce 2005 dokonce o 5,5 procenta. Ještě překotněji podle analýzy porostou ceny stavebních prací - letos podraží o 4,3 procenta, o rok později o téměř pět procent a během následujících pěti let zhruba jednu třetinu. Samotní představitelé stavebních firem jsou však podle listu v odhadech daleko opatrnější. Jak tvrdí výkonný ekonomický ředitel společnosti IPS Miroslav Tvrdý, obrovská konkurence v oboru nedovolí výraznější růst cen. Mnohé firmy se podle jeho slov snaží stavět i bez toho, aby vytvořily nějaký zisk. Právě nízká míra zisku stavebních firem spolu s nedostatkem efektivních úvěrů podle Svazu podnikatelů ve stavebnictví značně komplikuje jejich další rozvoj. Experti odhadují, že je nutné v České republice prostavět v nejbližších letech minimálně 2,5 biliónu korun. Většina z nich by měla jít na výstavbu infrastruktury a továren, uzavírají Hospodářské noviny.

Některým jazykovým školám v České republice lze snadno naletět, varuje deník České slovo. Úroveň těchto škol se totiž značně liší. Na jejich kvalitu nikdo nedohlíží, a tak záleží jen na serióznosti jejich vedení. Sliby některých soukromých jazykových škol lákající klienty na to, jak s jejich pomocí zvládnou angličtinu za pouhých 14 dnů, nemusí vždy přinést skutečný pokrok v jazykových znalostech. Zvlášť při výběru prázdninového kurzu je proto nutné pečlivě zvážit, kam peníze investovat, dodává deník České slovo.

Autor: Renata Prátová
spustit audio