Přehled tisku

Výběr z tisku s datem 7. prosince připravila Kateřina Brezovská.

Hospodářské noviny konstatují, že náklady českých domácností na bydlení se pomalu, ale jistě dostávají na úroveň obvyklou v Evropě, když od roku 1990 vzrostly několikanásobně. Dokonce tak, že se nyní budou průměrné výdaje na bydlení u rodin s dětmi pohybovat spíše na horní hranici evropské úrovně, píše deník, avšak poznamenává, že nelze srovnávat celkové finanční částky vydávané v západní Evropě a v ČR, protože není srovnatelná ani výše mezd. A protože u nájmů, u kterých má být v roce 2002 regulace úplně zrušena, se dá očekávat citelné podražení, je možné, že onu horní hranici evropské úrovně, která je 30 procent čistých příjmů, dokonce jednou překročíme. Zda se tak stane, bude pochopitelně záviset také na tom, jak porostou průměrné mzdy. V závěru list připomíná, že stejně jako u výdajů na bydlení se i do inflace nejvíce promítne zdražení elektřiny, plynu a tepla, přičemž průměrnou inflaci by připravované změny měly zvednout o zhruba dvě procenta. Nyní čekáme na dobu, kdy ceny, které jsou ještě stále korigované státem, najdou svoji tržní úroveň, ekonomika se rozjede na plné obrátky a budeme mít tak i nárok na vyšší mzdy. Až potom bude lépe, uzavírají Hospodářské noviny.


Lidové noviny připomínají, že čeští řidiči budou muset být od Nového roku opatrnější. Tedy například chovat se ohleduplněji k chodcům na přechodech, své děti vozit ve speciální sedačce a odpustit si telefonování za jízdy bez sady hands free. Budou se však muset připravit i na možný zmatek při vydávání nových řidičských průkazů a evidenčních značek. Komplikace čekají i na majitele, učitele i absolventy autoškol. Vláda sice chtěla, aby všechny změny začaly platit až o rok později, od ledna 2002, pravicoví poslanci ale její návrh včera zamítli. Veškeré pravomoci spojené s vybíráním pokut, evidencí přestupků, motorových vozidel a vydávání řidičských průkazů podle nedávno schváleného silničního zákona a zákona o autoškolách předá policie okresním úřadům a ministerstvu dopravy. Odborníci přitom tvrdí, že státní správa není na rozsáhlou změnu dopravní agendy dobře připravena. Autoškolám chybějí přesná pravidla hry, vyškolení zkušební komisaři, kteří nahradí policisty, texty nových učebnic, otázky do testů či metodika. Žáci, kteří se už učí, nevědí, zda budou v novém roce zkoušeni podle starých, či nových pravidel. Okresním úřadům zase scházejí proškolení odborníci pro nově vznikající dopravní úřady. K dispozici nejsou např. ani nové vzory pro řidičské průkazy. "Hlavním důvodem, proč jsme chtěli platnost obou zákonů odložit, bylo, že sněmovna dosud neschválila třetí zákon o technických podmínkách provozu. Protože jsou tyto zákony vzájemně provázané, chtěli jsme, aby fungovaly od začátku společně," prohlásila mluvčí ministerstva dopravy a spojů Ludmila Roubcová. Mluvčí ministerstva sice slibuje, že se bude snažit, aby nové zákony fungovaly bez problémů, sám ministr Jaromír Schling ovšem připouští, že se řidiči musejí připravit na počáteční zmatky.


Tři tisíce pacientů na celém světě testují nový lék proti chronické leukémii, tedy rakovině krve. Podle deníku Právo mezi nimi bude i 25 Čechů. Lék s názvem Glivec zastavuje růst a produkci rakovinových buněk. Výsledky léčby jsou vynikající - u 63 procent zkoumaných lidí nemoc ustupuje. Také podle primáře hematologického oddělení Fakultní nemocnice Plzeň Vladimíra Kozy jde o velice nádějný preparát. Jedná se o lék na nemoc, kterou až dosud nelze léčit jinak než transplantací kostní dřeně. Jenže na infekce po transplantaci umírá více než třetina pacientů. Chronickou leukémií onemocněl například bývalý ministr a předseda KDU-ČSL Josef Lux, který zemřel loni. Doktor Koza soudí, "že by bylo unáhlené představovat si, že leukémii Glivec vyléčí, i když ani to nelze vyloučit. Kdyby ale prodloužil život pacientům alespoň o pět let, bylo by to vynikající". Deník Právo k tomu dodává, že do praxe by měl lék přijít v polovině příštího roku, ale zkoušky budou pokračovat.


Lidové noviny píší, že hutní společnost Vítkovice chce prodat největší sportovní halu v České republice - tamní Palác kultury a sportu. Za komplex chtějí podle listu dostat asi čtvrt miliardy korun. Zájemci o koupi jsou tři, mezi nimi i město Ostrava. To ale odmítá platit tržní hodnotu. List dále připomíná, že celá transakce, i kdyby se obě strany dohodly, nebude jednoduchá. Komplex je totiž kvůli minulým managementům Vítkovic pod miliardovou zástavou, která postupně přešla pod Konsolidační banku.


Jak píše Mladá fronta Dnes, počet vojáků, kterým armáda vyplácela omylem vyšší platy, stoupá. Kromě téměř stovky generálů a důstojníků, jde i o několik tisíc vojáků balkánských misí IFOR a SFOR. Podle důvěryhodného zdroje z ministerstva obrany by měli vrátit částku blížící se stovce milionů korun. Zrušený Úřad vnitřní správy ministerstva obrany jim totiž několik let nesprávně proplácel v dolarech dovolené strávené v České republice a ve valutách jim hradil i cesty domů. Až loni na chybu přišel. Na dovolenou proplacenou v dolarech mají vojáci totiž Právo jen tehdy, pokud odpočívají v místě nasazení. V praporu SFOR vyvolalo podle listu vlnu nevole to, že ministerstvo nakonec přestalo hradit vojákům dovolené a cesty v cizí měně. MfD cituje bývalého velitele praporu v Bosně Martina Květoně, podle kterého právě finančníci úřadu vnitřní správy motivovali jeho muže k výjezdu na Balkán i sliby o proplácení dovolených a cest domů v dolarech.


Lidové noviny připomínají, že celý svět se ve středu rozloučil s nejlepším českým sportovcem historie, slavným atletem Emilem Zátopkem. Olympijská hymna ve středu hodinu před polednem zahájila poslední rozloučení s Emilem Zátopkem na scéně Národního divadla. Sešlo se tolik známých sportovců, umělců, politiků a příznivců z domova i ze zahraničí, že pietní akt, vůbec první v případě sportovce v historické budově, je právem označován za nejvelkolepější od vzniku České republiky. Mnozí v této souvislosti vzpomněli pohřeb Jana Palacha nebo předtím T. G. Masaryka. Rakev zahalenou státní vlajkou obklopily květiny a věnce z celého světa. Během bezmála hodinového obřadu zněly z jeviště smuteční projevy i zadumané moravské písně v podání cimbálové muziky, které slavný běžec miloval. V hledišti zasedly dvě stovky sportovců všech generací. "Emil Zátopek je legenda a legendy nikdy neumírají," řekl předseda Mezinárodního olympijského výboru Juan Antonio Samaranch. Když rakev opouštěla budovu Národního divadla, vyprovázel ji potlesk několikatisícového shromáždění a zazněla čestná salva. "Byl to pěkný obřad, ale asi bych to neměla říkat. Emil totiž vždycky povídal, že lepší je škaredá svatba než krásný pohřeb," usmála se smutně Dana Zátopková.


Deník Právo píše, že prosincové dny jsou teplejší než obvykle a změna se čeká až v polovině měsíce. "Teploty by mohly klesnout v noci pod bod mrazu a přes den se držet kolem nuly. Snad napadne i trochu sněhu," řekl Právu ve středu Vladimír Seifert z Českého hydrometeorologického ústavu. Dodal, že kolem Vánoc by měla přijít obleva s odpoledními teplotami až 7 st. "Říjen s průměrnou teplotou 10,9 stupně byl nejteplejším říjnem za posledních pětadvacet let. V listopadu průměrná teplota dosáhla 7,3 st., což je o 3,1 stupně víc, než je dlouhodobý průměr," uvedl Seifert. Teplejší listopad v tomto století byl jen v roce 1994, kdy průměrná teplota dosáhla 8,1 st., a v roce 1963 s 8,6 st.