Přehled tisku

Výběr z tisku s datem 21.listopadu připravila Kateřina Brezovská.

Výsledky nedělního druhého kola voleb do třetiny Senátu, příčiny propadu levice a důsledky pro další dění v politice - to jsou hlavní témata komentářů českého tisku. Ve volbách jasně zvítězila čtyřkoalice, čímž zablokovala možnost stran opoziční smlouvy ČSSD a ODS prosadit změny Ústavy.

Mladá fronta Dnes soudí, že propad ČSSD ve volbách do Senátu i do krajských zastupitelstev a neúspěch ODS v druhém kole senátorek předznamenaly zánik opoziční smlouvy. Možná ještě nějaký čas bude nemohoucí mrzák udržován při životě. Pro ty, jimž měl zajistit dlouhý a bezstarostný život na výsluní, však už nedokáže udělat zhola nic, píše list. Voliči dali podle něj najevo, že s rozdělením moci mezi ODS a ČSSD nesouhlasí. Na snahu omezit roli menších stran odpověděli právě jejich posílením. Čtyřkoalice impozantně vykopla dveře chránící opoziční smlouvu. Teď záleží na ní, zda energicky vkročí do otevřeného prostoru, jmenuje svého vůdce, sestaví alternativní vládu a připraví přesvědčivý program, poznamenává deník. V závěru pak doporučuje ODS a ČSSD jako recept na přežití, aby se opoziční smlouvy co nejrychleji zřekly.

Také Zemské noviny a České slovo ve společném komentáři píší, že voliči odmítli v senátorkách model smluvní opozice. Senát pak bude mít podle autora konečně příležitost prokázat smysl své existence - bránit účelovým změnám Ústavy. Čtyřkoalice zvítězila spíše díky negativní volbě, kdy lidé nevolí někoho, nýbrž proti někomu. Autor to dokládá na propadu komunistů, kteří měli ve druhém kole osm kandidátů, z nichž neuspěl žádný. ODS zase nemůže v druhém kole počítat s hlasy příznivců jiných stran, protože ji volí jen její, byť relativně početná skupina skalních příznivců. Komentátor odhaduje, jaký bude mít výsledek voleb dopad na celkové politické uspořádání ve státě. "Až vášně vítězů i poražených opadnou, zřejmě se ukáže, že kromě odchodu některých politiků z vedení jejich stran - zejména to platí o sociální demokracii - v nejbližší době žádný," podotýká.

I Lidové noviny se domnívají, že ODS má stabilní voličskou základnu, ale další lidi mimo ni již přilákat nedokáže. Nesouhlasí s důvodem, kteří někteří představitelé této strany uvedli pro neúspěch v senátorkách, že se proti ODS ve druhém kole všechny ostatní strany spikly. Slabou stránkou občanských demokratů je podle listu výběr vhodných osobností. Právě na těch je totiž založen většinový volební systém. Kandidáti se nemohou, jak tomu bývá při volbách do Poslanecké sněmovny, schovávat v početných kandidátkách. V závěru pak komentář kritizuje politický styl špiček ODS, kteří podle ní ukazují všem svoji nadřazenost. Není to jen psychologický problém, je to i problém politický. Jakmile se totiž z politiků v očích občanů stanou lidé 'vyšší kategorie', ubírá se politický život země špatným směrem. Lidé ztratí zájem o politiku, uzavřou se do svého okolí a na celý veřejný život se vykašlou, soudí Lidové noviny.

Jak píše Mladá fronta Dnes, víska nedaleko Mladé Boleslavi, zvaná dosud "rudý Hrušov" pro voličskou přízeň zdejších lidí komunistické straně, získala při senátních volbách nové přízvisko. V pražském volebním ústředí jí od nedělní půlnoci říkají Palm Beach Hrušov. To proto, že zdejší volební komise vystupňovala už tak dost vypjaté klání ve volebním obvodě číslo 38 mezi Jaroslavem Mitlenerem za ODS a Jiřím Dienstbierem za ČSSD. Během sčítání hlasů se totiž ze začátku průběžně střídali ve vedení. Celá republika už měla sečtené hlasy z druhého senátního kola, jenom na Mladoboleslavsku se čekalo na výsledky z Hrušova. Podobně jako se v Americe příznivci Bushe a Gorea při prezidentských volbách nemohli dočkat zpráv z Floridy, tak stoupencům senátních kandidátů Mitlenera a Dienstbiera praskaly nervy z čekání na výsledky z Hrušova. Ze zdejších 129 voličů jich přišlo do volební místnosti ve zdejším obecním úřadě pětatřicet. Pravděpodobně jedna z nejmladších volebních komisí s věkovým průměrem 22,5 roku sečetla jejich hlasy za deset minut. Volební doklady s protokolem uložili do trezoru a odešli v pohodě domů. Když v Mladé Boleslavi z čekání na poslední údaje došla lidem trpělivost, vyslali posly do Hrušova. Po půlnoci starostku vzbudil předseda okresní volební komise. Starostka mu předala mu výsledky uložené v trezoru. Ze skutečnosti, že Hrušov zdržoval vyhlášení konečných volebních výsledků a že zvyšoval napětí v souboji Mitlenera s Dienstbierem, si těžkou hlavu nedělala. "Alespoň se o Hrušově bude trochu mluvit ", řekla. Nenapadlo ji, že v tu chvíli nejen Mladá Boleslav, ale už celá republika čeká jenom na výsledky z její obce. Tolik Mladá fronta Dnes.


Kontrola hospodaření Konferenčního centra Štiřín, kterou provedli pracovníci Nejvyššího kontrolního úřadu, prokázala, že tam nebylo správně nakládáno s milióny ze státních zdrojů. Jak píše deník Právo, kontroloři například upozornili, že štiřínské centrum pronajímalo pozemky firmě ATRIO za 600 tisíc korun a že obdobnou smlouvu, jejíž výnos překračoval 2,5 miliónu korun ročně, uzavřelo s místním golfovým klubem, aniž by peníze odvedlo do státního rozpočtu. I ministerská kontrola se pozastavila nad tím, že o pronájmech nevědělo ministerstvo, které je zřizovatelem centra. Jak řekl Právu bývalý ředitel centra Václav Hrubý, "neví o žádném předpisu, který by mu ukládal informovat". Kontroloři kritizovali Hrubého i za změny pravidel pro odměňování bez souhlasu ministerstva. Např. v roce 1998 tak vydal mzdový předpis, na jehož základě získal nárok na 27 900 Kč věrnostního, roční odměnu 160 584 Kč a zálohu na roční odměnu na rok příští ve výši 70 200 korun. Centrum Hrubého kvůli tomu zažalovalo, ale soud dosud nerozhodl. Kontrolorům bylo podezřelé i to, jak např. firma ATRIO získala přímou zakázku na přípravné a projektové práce. Další firmou, která získala miliónové zakázky, aniž by bylo - podle NKÚ - zřejmé, na základě čeho, je firma INVEX. Obě firmy přitom patří stejným osobám. Hrubý popřel, že by o propojení firem věděl, a trval na tom, že zakázky navrhovala komise. "Hospodaření konferenčního centra by mělo být dáváno za vzor," řekl Právu Hrubý. Pozastavil se nad tím, že již kolují výsledky kontroly NKÚ, aniž by s ním někdo hovořil. "Každý rok jsme uzavírali hospodaření auditem, který nikdy nic neshledal. Domnívám se, že jde o politickou kauzu, v níž šlo o to mě umlčet," prohlásil Hrubý pro deník Právo.


Kvůli ochraně před zavlečením nemoci šílených krav zakázala od úterý Státní veterinární správa dovoz skotu, hovězího masa a masokostní moučky z Francie a Portugalska. Od roku 1994 platí stejný zákaz pro Velkou Británii a Švýcarsko. Zemské noviny a České slovo v této souvislosti připomínají, že v celé Evropské unii, až na Velkou Británii a Francii, se smí krmit dobytek masokostní moučkou, po které nejenže dobře přibývá, ale především s ní dostává do těla potřebné minerály a mikroprvky. S tímto přídavkem se ale do směsí může dostat i velmi nebezpečná nákaza, ohrožující hovězí dobytek a ovce, doplňují listy. V České republice je krmení dobytka masokostní moučkou už deset let zakázané. Moučka se však dováží dál, údajně pro prasata, kterým se nemoc šílených krav vyhýbá. Podle listů ale není tajemstvím, že se dává i skotu. "Že by se ale do potravinového řetězce mohla nemoc šílených krav dostat právě s masokostními moučkami, jako by nikdo nechtěl slyšet," uzavírají listy.


Jak píše Mladá fronta Dnes, po téměř dvaceti letech možná vyjde najevo pravda o jedné z největších katastrof v dějinách tuzemského hornictví: výbuchu na hlubinném Dole Pluto, který si v roce 1981 vyžádal 65 obětí. Vyšetřovatel Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu Ilja Pravda požádal státní zastupitelství v Ústí nad Labem, aby znovu otevřelo případ této zapomenuté tragédie v mostecké hnědouhelné pánvi. Nikdo se dosud nepokusil vyšetřit její příčiny. Komunistický režim se naopak snažil celou událost ututlat, takže všichni viníci unikli potrestání. "Je to v činnosti našeho úřadu zcela výjimečný případ. Svým charakterem i počtem obětí. Je podivuhodné, že za takové neštěstí nikdo nebyl dosud postaven před soud," řekl ředitel Úřadu Irenej Kratochvíl. Nyní hrozí nové trestní stíhání celkem deseti lidem. 3. září 1981 v 15.33 se během několika vteřin prohnala jedním patrem dolu ohnivá koule, která sežehla vše živé. Bilance byla strašná: vedle mrtvých třináct těžce a patnáct lehce zraněných. Škoda byla tehdy vyčíslena na padesát milionů korun. Mrtvé museli vyprošťovat ze čtyřsetmetrové hloubky. Vyšetřování začalo prakticky ihned po tragédii, na místo přijeli komunističtí pohlaváři v čele s tehdejším předsedou federální vlády Lubomírem Štrougalem, byla dokonce jmenována speciální vládní komise, ale obsáhlé vyšetřovací spisy stejně nakonec putovaly do archivu. Teprve nedávno případ znovu začal prošetřovat ÚDV a dospěl k závěru, že pro ukončení trestního stíhání nebyl důvod. "Na krajské státní zastupitelství jsem odeslal podnět k podání návrhu na obnovu řízení v neprospěch jedenácti trestně stíhaných osob," řekl Pravda. Případ má však ještě další rozměr: k odpovědnosti by mohl být pohnán i ten, kdo ukončení trestního stíhání - evidentně bez znalosti věci - nařídil. Tím byl s nejvyšší pravděpodobností federální generální prokurátor Ján Pieščák. Další vývoj případu je však v rukou krajského státního zástupce v Ústí nad Labem, který se kauzou teprve začne zabývat. Podle vyšetřovatele provázela neštěstí řada podivných okolností. V dole totiž vypukl požár již před výbuchem. Nikdo však horníky nevaroval a ti fárali do dolu navzdory tomu, že v něm ještě zasahovala záchranná jednotka, která likvidovala ohnisko požáru. Když nastal výbuch vznícením uhelného prachu, zahynuli všichni záchranáři spolu s horníky. Navíc byl podle původního vyšetřovacího spisu na pracovišti nepořádek. A k dovršení všeho se ztratil klíčový dokument: kniha závad. Tolik Mladá fronta Dnes.


Lidové noviny připomínají, že od začátku příštího roku platí nový zákon o rozpočtových pravidlech. Podle něj již nemohou okresní úřady financovat některé funkce knihoven. Dosud fungoval v našem knihovnictví okresní systém. To mimo jiné znamená, že se okresní úřady podílejí na financování pomoci, kterou okresní knihovny poskytují malým místním knihovnám. Jde o hromadný nákup knih se slevou, jejich balení a evidence, výměny knih mezi knihovnami v regionu a další služby. Malé knihovny zhruba ve 40 okresech zůstanou od nového roku na všechno samy. Hrozí, že budou poskytovat horší služby. Tím se může roztočit bludný kruh. Bude je využívat méně čtenářů, a bude tedy o důvod více k jejich uzavření. "Máme zprávy, že ty peníze na okresech jsou, ale už to nebude otázka dobré vůle okresního úřadu. Zákon jim od 1. ledna zakazuje dát peníze na něco jiného, než je výkon státní správy, nebo co jim nenařizuje jiný zákon," vysvětluje Vít Richter ze Svazu knihovníků. Podle návrhu zákona o veřejných knihovnických a informačních službách tyto regionální funkce přeberou od roku 2002 krajské knihovny. Po schválení sněmovnou může spolupráce mezi knihovnami pokračovat na krajských úrovních. "Jedná se prakticky o jeden rok, který může odradit spoustu knihovníků i čtenářů. Kde nejsou vyslovení fandové knihovníci, tak od toho utečou. Pro některé je problém i knihu pořádně zabalit.