Přehled tisku

Výběr z českých deníků s datem 2. listopadu připravila Eva Petržílková.

Komentátoři českých listů hodnotí výsledky schůzky premiérů Česka a Rakouska Miloše Zemana a Wolfganga Schüssela o jaderné elektrárně Temelín, která se uskutečnila v noci na středu v Židlochovicích u Brna:

Podle Lidových novin vyhráli spíše Češi. Rakušanům "ustoupili" příslibem lepšího informování a patrně i novým všestranným posudkem institutu spadajícího pod Evropskou komisi. Jenže právě tento bod je stvrzením faktické porážky Vídně, protože Temelín se s největší pravděpodobností do kritérií budoucího posudku hravě vejde, píše dále list. I mezi lhostejnými politiky Evropské unie panuje přesvědčení, že to Vídeň se svým strachem z jádra a z Temelína zvlášť trochu přehání. S takto rozdanými kartami by Zeman musel být opravdu mizerný hráč, aby prohrál. Problémy tak bude mít především Schüssel, který bude muset před svými občany uznat, že Temelín není ve skutečnosti nebezpečný. Evropská unie se nechce do sporu vměšovat a její komisař Günter Verheugen, který má sehrát roli prostředníka, tak bude "vyrábět mlhu pro Schüsselův ústup". Rakušané jsou nicméně stále pod vlivem předešlých populistických prohlášení politiků a plánují další blokády. A právě na postoji Schüssela a jeho ministrů k blokádám, na rétorice politiků rakouských vládních stran budeme v příštích dnech a týdnech moci měřit míru Zemanova diplomatického úspěchu za horké úterní noci. Obě strany musí nyní "protrpět" období k vypracování zmíněného posudku, míní deník.

Pod titulkem "Zbytečná válka s Vídní" soudí deník Mladá fronta Dnes, že při schůzce premiérů musel ustupovat hlavně Schüssel, kterému Zeman nabídl pouze "čestnou kapitulaci". Přes občas projevovanou nadřazenost předurčeného vítěze se však premiér zachoval moudře a nechal Schüssela ustoupit se vztyčenou vlajkou rakouských požadavků, píše dále deník. Zeman v Židlochovicích plebejsky triumfoval. Přesto i on prohrál, protože schůzka, která se zde odehrála, se klidně mohla a měla konat už před mnoha týdny. Nejpozději ve chvíli, kdy Praha společně se zeměmi EU odvolala sankce proti Vídni. Nebýt Zemanova ignorantského přístupu, nemusel být dnes Schüssel zavázán parlamentem blokovat náš vstup do EU," soudí deník.

Premiéři se měli setkat už dávno, podotýkají Hospodářské noviny. Přesto lze výsledky židlochovické schůzky hodnotit jako příjemné překvapení, míní deník. Správné jsou závazky Miloše Zemana více druhou stranu informovat a respektovat standardy bezpečnosti jaderné energetiky, které se chystá vypracovat EU. Hysterické ohlasy jsou proto zbytečné. Obnovení blokád přechodů je vydíráním a výkřiky českých narodniků o skandální a falešné europeizaci temelínského sporu jsou projevem hlouposti, která se nemá ráda s kompromisy, konstatuje list.

Jako příjemné překvapení hodnotí výsledky schůzky deník České slovo: Nešlo očekávat, že se rázem vyřeší všechny problémy, nicméně čeští politici konečně začali jednat a přestali jen opakovat, že Temelín je vnitřní záležitostí Česka, píše deník. Rakouští odpůrci elektrárny, kteří hodlají dále blokovat hranice, se nyní ocitli ve slepé uličce. Dopředu nemohou a couvat se jim nechce... V každém sporu, pokud má být smírně vyřešen, si ale obě strany musí v určitou chvíli uvědomit, kde je maximum možného, podotýká komentátor Českého slova.


Listy také komentují jmenování nového šéfa centrální banky po úterní demisi jejího guvernéra Josefa Tošovského v souvislosti s novelou zákona o ČNB:

Nového guvernéra centrální banky čekají obtíže, bude mít před sebou důležitá rozhodnutí. Píše o tom deník Mladá fronta Dnes s tím, že dříve či později totiž musí přijít zvýšení úrokových sazeb, s nimiž se už více než rok nehýbalo. To je podle listu nevyhnutelné ze dvou důvodů: viditelně se zvýšila inflace a vláda se výrazně zadlužuje. Zvýšením úroků se ale omezuje množství peněz v ekonomice a tím i vzestup cen. Předpokládaný růst úrokových sazeb je tak nepříjemný pro politiky, protože svazuje ekonomický růst. Od příštího roku přitom budou mít silnější nástroje, jak bance zasahovat do života, připomíná list s odkazem na novelu zákona o centrální bance.


Některé listy se věnují bytové situaci v České republice:

Podle Lidových novin se ceny bytů ve městech se za poslední půlrok zvýšily zhruba o patnáct procent. Nejvíce podražily malé byty - kupují je mladí lidé i drobní investoři, kteří si tak zhodnocují peníze. Končí tak stagnace trhu s byty v České republice. Podle realitních makléřů se už trh s byty vzpamatoval z recese, která v předchozích dvou letech srazila ceny nemovitostí až o třetinu. Zvýšení zájmu o malé byty odůvodňují obchodníci růstem poptávky ze strany mladých a svobodných lidí, kteří přicházejí do velkých měst za prací z jiných regionů. Lidé si navíc začínají uvědomovat, že nákup bytu může být bezpečnou investicí, protože po deregulaci nájemného ceny bytů vzrostou. Regulace nájmů skončí v roce 2002, dodává deník.

Hospodářské noviny se zamýšlejí nad zněním zákona o nájemném, na kterém začala ve čtvrtek pracovat komise odborníků složená ze zástupců ministerstva financí a ministerstva pro místní rozvoj. Vypracovat by měli společný návrh zákona s variantním řešením některých sporných bodů. Ministři Pavel Mertlík a Petr Lachnit zároveň požádali premiéra o prodloužení termínu k předložení tohoto materiálu. Vládě a Parlamentu ale zbývá na přípravu zákona o nájemném jen necelých čtrnáct měsíců. K poslednímu dni příštího roku totiž podle verdiktu Ústavního soudu musí skončit dosavadní systém určování maximálních cen vyhláškou ministerstva financí. Pokud by do té doby nebyl nový zákon na světě, majitelé by nemohli bez souhlasu nájemníků zvyšovat činže, poznamenává deník.


Listy k útěku nebezpečného vraha:

Spolu s dvojnásobným vrahem Jiřím Kajínkem se podle deníku Mladá fronta Dnes v neděli chystal utéct z věznice Mírov na Šumpersku další vrah Martin Vlasák, který byl rovněž odsouzen na doživotí. Náměstek ředitelky vězeňské služby Bohuslav Burkiewicz listu potvrdil, že Vlasák skutečně byl v cele s Kajínkem v momentu, kdy utíkal. Ministr spravedlnosti Pavel Rychetský také přiznal, že po útěku Kajínka se v cele našly dva provazy, zhotovené z několika silonových vlasců. Nejmenovaný mírovský dozorce k tomu řekl, že Vlasák se patrně na poslední chvíli zalekl, když slyšel z venku střelbu po Kajínkovi. Tolik Mladá fronta Dnes.

V souvislosti s útěkem Jiřího Kajínka se objevily diskuse o obnovení trestu smrti, konstatují Lidové noviny. Něco takového ale není možné hned z několika důvodů. Za prvé se Česká republika kdysi pokusila zařadit mezi moderní demokratické státy, kde se poslušnost nevynucuje strachem z oprátky. Bylo podepsáno několik mezinárodních úmluv, ve kterých se Češi zavazují, že už nebudou popravovat. Za druhé by trest smrti mnoho nevyřešil. V současné době by připadal v úvahu pouze u devatenácti lidí odsouzených na doživotí. A to by našim věznicím ani peněženkám příliš neulevilo. Za třetí tu je riziko justičního omylu. Všichni, kteří chtějí zpátky trest smrti, mají tak jako tak smůlu a věčné diskuse zda ani či ne jsou zbytečné, uzavírají Lidové noviny.


K dalším tématům, o kterých píší čtvrteční deníky:

Koncem roku skončí v České republice prodej olovnatých benzínů, připomíná deník Právo. Majitelé starších aut sice svá vozidla nemusejí posílat do šrotu, ale ježdění se jim prodraží. Změna se přitom dotkne asi miliónu automobilů, které v současné době brázdí české silnice. Řidiči s nimi sice budou moci jezdit dál, ale nepůjde to bez speciálního aditiva, které budou muset u pump přidávat do bezolovnatého benzínu. To nahradí funkci olova, které se do benzínu přidává, aby snížilo opotřebení motorových ventilů. Při stávajících cenách tak například majitelé starých škodovek či favoritů zaplatí za litr benzínu včetně aditiva asi o dvě koruny více než nyní, dodává deník.


S blížícím koncem roku rostou také obavy úřadů z ochromení jejich chodu. Uvádějí to Zemské noviny s tím, že od ledna totiž začne platit zákon o utajovaných skutečnostech, podle kterého s nimi nesmí pracovat nikdo, kdo neprošel novou bezpečnostní prověrkou. Těch, kteří opravňující osvědčení získali, je ale stále velmi málo. Ředitel Národního bezpečnostního úřadu Tomáš Kadlec přiznává, že budou od ledna chybět v jednotlivých resortech tisíce prověřených lidí. Na vině prý není bezpečnostní úřad, ale jeho pozdní vznik a opožděné přijetí zákona o utajovaných skutečnostech, píše list.


Tolik výběr z českých deníků.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio