Přehled tisku

Výběr z českých deníků s datem 9. října připravila Eva Petržílková.

Inspekce ministra vnitra zatím neobjevila žádnou chybu na straně policistů, kteří se při demonstracích proti zasedání světových bankéřů v Praze starali na služebnách o zadržené. Informují o tom Lidové noviny s tím, že se přesto stížnosti na brutální chování policistů množí. Výsledkem dosavadního vyšetřování inspekce jsou dva policisté a dva aktivisté u výslechu a pouhá dvě trestní oznámení. Stížnosti na chování tuzemských policistů se množí také na jednotlivých ambasádách v Česku a v zahraničí. Desítky stížností obdržela i londýnská centrála organizace na obranu lidských práv Amnesty International. Policie pro list uvedla, že většina výpovědí je zkreslená. Podle Jiřího Suttnera z policejního prezídia může jít dokonce o záměrnou diskreditační kampaň, která má zpochybnit práci české policie. Jeho slova ale odmítá Jiří Kopal z Občanských právních hlídek, které policii při zákrocích monitorovaly. Nyní pracuje na dokumentaci případů, kdy policisté při jednání s aktivisty porušili zákon. Ředitel ministerské inspekce Mikuláš Tomin ujišťuje, že vyšetřování je naprosto nestranné. Podle něj se prošetřují všechny události. I ty, o kterých se dozví jen z médií. Tolik k zásahům při demonstracích během zasedání MMF a SB v Praze Lidové noviny.


Lidové noviny také informují o tom, že novému útvaru pražského vrchního státního zastupitelství, který se specializuje na dozor nad vyšetřováním závažné hospodářské a finanční kriminality, naléhavě chybějí specialisté. Z plánovaných 17 státních zástupců byli totiž v Praze vybráni pouze dva, dodává deník.


Odstupující ministr spravedlnosti Otakar Motejl doporučil podle deníku České slovo jako svého nástupce předsedu Vrchního soudu v Praze Jaroslava Bureše. Ten uvedl, že se o jeho kandidatuře hovořilo zatím jen neoficiálně, avšak přijetí funkce nevyloučil. "Záleželo by na podmínkách a na okolnostech. Musel bych mít jistotu, že bych dostal prostor k tomu, abych mohl prosazovat své cíle," řekl listu šestačtyřicetiletý Bureš, který řídí pražský vrchní soud od začátku letošního roku. Předtím působil jako soudce Nejvyššího soudu ČR. Je odborníkem na občanské právo procesní. List k tomu dodává, že na místě ministryně spravedlnosti si dovede sebe samu představit i místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Petra Buzková. Otakar Motejl před týdnem oficiálně potvrdil, že předal Zemanovi demisi a dal najevo, že jeho rezignace souvisí s neúspěchem při prosazování reformy českého soudnictví, vysvětluje v závěru deník.


Vláda nejméně v jednom případě porušila platné zákony, když finančně podpořila churavějící firmu. Píše o tom deník Mladá fronta Dnes s tím, že Konsolidační banka odpustila automobilce Tatra Kopřivnice čtyřmiliardový dluh, aniž to schválil antimonopolní úřad. Od května přitom platí zákon o veřejné podpoře, podle kterého mohou státní peníze do firem putovat jen s jeho svolením. Podle odborníků na obchodní právo by měl nyní úřad celou transakci zrušit a ministerstvu financí zodpovědnému za její průběh dát pokutu až do výše celé veřejné podpory. List píše, že Zákon o veřejné podpoře byl jednou z norem, kterou země musela přijmout v souvislosti se sbližováním práva s požadavky Evropské unie. Stát od doby, kdy zákon vstoupil v platnost, požádal antimonopolní úřad o souhlas s veřejnou podporou celkem pěti společností, ve dvou případech byla povolena. Úřad musel přerušit řízení v případě pomoci ocelárnám Vítkovice. Ten nyní řeší bruselská komise. Pomoc ocelářství je totiž pod přísným dohledem Unie, poznamenává deník.


Ministerstvu obrany chybějí stamiliony korun na zajištění naší vojenské účasti v mezinárodních misích na Balkáně v příštím roce, uvádějí Zemské noviny. Jak list dále píše, resortní ministr Vladimír Vetchý však doufá, že se česká armáda bude na misích SFOR v Bosně a KFOR v Kosovu i nadále podílet. V rozpočtu chybělo 500 miliónů, tři pětiny se však podařilo zajistit úsporami v některých vojenských investičních programech. Armáda však není schopna zajistit ze svého rozpočtu další prostředky na pokrytí nákladů. Vetchý pro list dodal, že pokud se chybějících 200 miliónů nepodaří zajistit, opatření se těmto misím nevyhnou. Podle ministra by se Česko mělo podílet pouze na jedné z misí na území bývalé Jugoslávie. Chápe však, že za nynější situace nemůžeme z Kosova odejít. Důvody pro to, aby se naše země zaměřila pouze na účast v misi SFOR v Bosně vidí Vetchý v tom, že tam čeští vojáci v souvislosti s mírovou obnovou země už vykonali velký kus práce. Zemské noviny uvádějí, že ministerstvo obrany počítá s tím, že Česko je schopno mít v zahraničí maximálně tisíc vojáků. Nyní působí přibližně 600 vojáků v SFOR a přibližně 200 v misi KFOR, dodává deník.


Stížnosti pacientů na chování lékařů či na chyby v lékařské péči, jejichž vyřízení dosud trvalo i déle než rok, by od ledna měly být řešeny do šesti měsíců. Píše o tom deník Mladá fronta Dnes s tím, že sjezd České lékařské komory v sobotu v Praze schválil nový, dlouho připravovaný disciplinární řád. Podle listu však prezident komory David Rath už po sjezdu připustil, že záměr komory vyřešit všechny stížnosti na pochybení lékařů do půl roku nebude možné v některých velmi složitých případech naplnit. Na Českou lékařskou komoru přijde ročně kolem tisíce stížností. Největší množství námitek se přitom týká špatné komunikace mezi pacientem a lékařem. Jsou to asi tři čtvrtiny všech stížností. Prezident David Rath upozornil, že většina těchto stížností není nikdy vyřešena. "Ani jedna strana nemůže předložit důkazy, na tom případy končí. Těžko lze později dokázat, kdo co jakým tónem řekl nebo jak se zatvářil," řekl Rath. Deník dále uvádí, že České lékařské komoře si lidé často stěžují například i na kvalitu stravy v nemocnicích nebo na péči sester. "Nejzávažnější jsou stížnosti na odbornost lékaře: ročně je asi pět stížností na pochybení v péči s následkem poškození zdraví či smrti a několik desítek na drobnější pochybení bez újmy na zdraví pacienta," vypočetl Rath. Za hrubou nedbalost nebo za práci pod vlivem návykové látky odebere Česká lékařská komora ročně licenci jednomu až třem lékařům. Tím je zbaví možnosti vykonávat samostatnou praxi. Odebrání licence je jen jedním z trestů, komora může lékaři také udělit pokutu nebo důtku, dodává deník.


V Sokolově, v ulici Pod Háječkem zřejmě zraje problém, který je téměř shodný s kauzou ústecké Matiční. Podle deníku Právo majitelé trojdomku požádali o pomoc radnici. Jeden z nich dokonce navrhl městu, aby od něj jeho domek odkoupilo. Všichni se obávají o svůj majetek i o zdraví. Vadí jim chování obyvatel z okolních domů, kde bydlí převáženě romští nájemníci. Část trojúhelníku ohraničeného ulicemi Heyrovského, Hornická a Sokolovská má ve městě asi nejhorší pověst. Inkriminovaná ulice s touto čtvrtí bezprostředně souvisí. Jak deník dále píše, navrhli před časem zástupci romských sdružení v Sokolově vytvoření romských hlídek, které by na pořádek dohlížely. Starosta Sokolova Karel Černík listu řekl, že souhlas s odkoupením by byl znamením lumpům z okolí, že mají navrch. Schůzka mezi zástupci domkařů, Romů, policie a města se plánuje na pondělí. Sokolovská policie připustila, že se tam díky složení obyvatel žije jinak, počty skutečných trestných činů však prý nejsou nijak alarmující, uzavírá list.


Podle Hospodářských novin podraží příští rok v České republice zahraniční zájezdy nejméně o 20 procent. Na zdražení se kromě zvyšujících se cen pohonných hmot bude podílet také povinné pojištění cestovních kanceláří, které má být ze zákona uzavřené nejpozději do 31. března 2001. Pojišťovny shodně konstatují, že zatím nezaznamenaly žádný vážný zájem. Licenci od Ministerstva financí má nyní pět pojišťoven, dalších sedm jich na licence čeká. Tajemník Asociace cestovních kanceláří Oldřich Freidinger listu řekl, že pro cestovní kanceláře zákon také znamená se do 31. března příštího roku transformovat z dosavadní volné ohlašovací živnosti na živnost koncesovanou nebo ohlašovací vázanou. Každá cestovní kancelář tak nyní stojí před rozhodnutím, zda podstoupí proceduru k získání koncese, zda omezí činnost nebo bude fungovat jako agentura nebo skončí. Pro klienty je však rozhodující, že od 1. dubna budou mít jistotu, že po koupi zájezdu od koncesované cestovní kanceláře nepřijdou o své peníze a bude o ně postaráno i v těch nejožehavějších situacích. Tolik Hospodářské noviny.


A na závěr ještě ze sportu:

V historii zatím nejpočetnější česká paralympijská výprava odcestovala na paralympiádu do Sydney, píše deník Právo. Od 18. do 29. října bude 57 tělesně, spasticky, zrakově a mentálně postižených sportovců hájit barvy ČR v konkurenci takřka 4000 soupeřů z celého světa. Paralympionici se netají velkými ambicemi. "Rádi bychom dovezli alespoň dvakrát tolik medailí než olympionici," svěřil v neděli Právu místopředseda Českého paralympijského výboru František Janouch. Na paralympiádě v Atlantě roku 1996 získali čeští sportovci dvě zlaté, sedm stříbrných a jednu bronzovou medaili. V Sydney doufají paralympionici v ryzejší kovy, zejména talentovaný atlet a cyklista Roman Musil, ale i další cyklisté, hráči boccii, stolní tenisté, plavci, lukostřelci či běžci. O paralympiádu je v Sydney obrovský zájem, zatím je prodáno téměř 800 tisíc vstupenek, připomíná list.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio