Přehled tisku

Výběr z českých deníků s datem 19. září připravila Eva Petržílková.

Atentáty ve Spojených státech a jejich důsledky jsou nadále hlavním tématem deníků. Komentátoři českých listů ale obracejí svou pozornost i k vnitropolitickým událostem.


Firmy teroristy Usámy bin Ládina obchodovaly i na území bývalého Československa. Uvádějí to Lidové noviny s tím, že komplici bin Ládina navštívili Slovensko a zajímali se nejen o české traktory, ale také o chemikálie, z nichž se dají vyrobit výbušniny. Libanonec Wahid El Hage - terorista napojený přímo na bin Ládina, byl letos odsouzen na doživotí za účast na bombovém útoku na americké velvyslanectví v Keni. List cituje výňatek výpovědi El Hagea před americkým soudem v březnu letošního roku, podle kterého El Hage na Slovensku navštívil asi šest firem, které se zabývaly výrobou chemikálií. Tvrdil ale, že se zajímal jen o zemědělskou chemii. Tolik Lidové noviny.

Deník Právo přináší rozhovor s ministrem vnitra Stanislavem Grossem. Ten mimo jiné pro list uvedl, že nemá informace o působení nějaké extremistické islámské buňky v České republice. Podle něj se to však netýká jednotlivců. Jak ministr Gross dále v rozhovoru uvedl, policie zatím nezaznamenala útoky na arabské občany žijící nebo pohybující se v ČR.

V souvislosti s americkou tragédií zvažuje ministerstvo obrany zavést v ČR povinnou výuku civilní ochrany. Uvádí to deník Mladá fronta Dnes s tím, že jiné instituce považují současnou úroveň civilní ochrany za dostatečnou. Ministerstvo školství proto o obnovení předmětu branná výchova neuvažuje a nechává na ředitelích škol, jestli budou žáky učit, co mají dělat v nebezpečných situacích. Základní a střední školy dostaly už v srpnu 1999 hasiči vypracovanou brožuru s názvem Ochrana člověka za mimořádných situací. Resort školství vydal pokyn, aby tematiku ochrany člověka při mimořádných situacích zařadily školy do výuky, ale už nekontroluje, zda se ředitelé pokynem řídí, dodává list.

V Súdánu, který je na seznamu OSN rizikových zemí, kam se nesmí vyvážet zbraně, mají některé české firmy rozpracované významné projekty. O jejich osud se nyní strachují. Informují o tom Hospodářské noviny. "Obáváme se možného konfliktu mezi stoupenci bin Ládina a Američany," sdělil listu místopředseda představenstva Aso Humpolec Martin Pánek. Aso staví v súdánské průmyslové zóně Džijád lakovny pro autobusy a nákladní i osobní vozy. Podle Pánka je přitom firma před dokončením projektu v hodnotě asi 220 miliónů korun. Společnost chce jednat se súdánským partnerem o změně akreditivních podmínek a možnosti posunout termín dokončení prací. Jinak jí totiž může hrozit ztráta desítek miliónů korun inkasa, píše deník.

České zbrojařské firmy prohlašují, že do rizikových arabských zemí rozhodně nic nedodávají, informují Hospodářské noviny. Obchodní ředitel a.s. Omnipol Jiří Řezáč pro list uvedl, že do rizikových teritorií od zavedení jejich seznamů nikdy nic nevyvezli. Podle Řezáče je sledování rizik spojených s vývozem zbraní starostí ministerstva průmyslu, které vydává licence, a ministerstva zahraničí, které se vyjadřuje ve významných případech. Omnipol údajně přichází o řadu slibných obchodních příležitostí. "Máme ještě přísnější normy než na Západě," sdělil listu obchodní ředitel pražské M.P.I. Trading Karel Jordák. Podle něj musí být licence například i na inertní vzorky materiálu či na zaslepené modely zbraní, přičemž v zemích EU se toto naopak nevyžaduje. "Není možné povolení obejít a dodat zbraně extremistům do zakázaných zemí," podotkl mluvčí České zbrojovky Milan Morkus. "Řídíme se licencemi našeho minoritního vlastníka Boeingu. Neobchodujeme tedy se zeměmi, na které jsou ze strany USA uvaleny sankce," dodala mluvčí Aero Vodochody Pavla Kolínová. Dovoz vojenského materiálu loni vzrostl na téměř 170 miliónů USD, vývoz naopak klesl na 98 miliónů USD, připomíná list.


Nad státním rozpočtem na příští rok se zamýšlí deník Právo. Odhaluje, že jediným členem vlády, který nezvedl ruku pro návrh státního rozpočtu, byl vicepremiér a ministr zahraničí Jan Kavan. Zdržel se hlasování, protože je přesvědčen, že 4 miliardy korun pro jeho resort nezajistí bezpečnost českých diplomatů, zastupitelských úřadů a dalších objektů v zahraničí. Deníku to potvrdil dobře informovaný zdroj s tím, že podcenění bezpečnostních rizik by z nás mohlo učinit snadný terč teroristických útoků.


Deník Pražské Slovo hodnotí postoj ministerstva zdravotnictví k devitalizaci, metodě podvazování zhoubných nádorů. Podle něj resort v tomto případě udělal opatrnický krok vpřed a pak raději dva vzad. Vědecká rada ministerstva sice na jaře povolila čtyřem pracovištím, aby vyzkoušela metodu podvazování nádorů, ale povolila to jen u těch nejnemocnějších, připomíná list. Podle něj mělo ministerstvo postupovat jinak: buď metodu léčby povolit i u méně pokročilých stádiích nemoci u pacientů, kteří o ni projeví zájem, nebo ji zatím vůbec nepovolovat. Jak list píše, na druhou stranu není na místě nad devitalizací mávnout rukou jako nad marnou snahou, jakkoli kriticky vystupuje chirurgická společnost. Ti samí chirurgové lékaři totiž říkali, že nesmyslná je už sama podstata zákroku, protože jakmile lékař nádor podváže, nastane sepse. A to se nestalo, uzavírá list.


Nad katastrofálním stavem Barrandovských teras, které jsou v majetku manželky prezidenta Dagmar Havlové, se pozastavují Lidové noviny. Připomínají, že odborná konzultační rada jmenovaná majitelkou hledala v minulých letech investora. Ten by měl zachovat restaurační a odpočinkový charakter, přidat ubytovací kapacity a zajistit odhlučnění. Památkáři však stanovili velmi přísné podmínky, za kterých lze objekt i přilehlý terén rekonstruovat. A do toho se investorovi nechce, dodává list.


Podle Lidových novin nemají provozovatelé restaurací obavy z nového zákona, který nařizuje prodej tabákových výrobků ve všech prodejních místech za jednotnou cenu vyznačenou kolkem. Většina majitelů restaurací tvrdí, že zákon se dá obejít hned několika způsoby tak, aby mohli prodávat cigarety za mnohem vyšší ceny než například trafiky a super markety. Jeden z nejmenovaných restauratérů např. listu řekl, že není nic jednoduššího než například prodávat cigarety v dárkovém balení. Za zabalení krabičky cigaret do celofánu si pak podle něj může obsluha účtovat jakoukoli cenu. Jiní hospodští se chystají, že budou prodávat cigarety společně se sirkami. Za takový komplet pak zákazník zaplatí třeba 70 korun, ačkoliv krabička cigaret stojí jen 40 korun, informuje deník. Prodej cigaret za státem stanovenou cenu se údajně restauracím nevyplatí, dodává list.


O policejním návrhu na stíhání manažerů karlovarské Becherovky. Služba pro odhalování korupce a závažné hospodářské kriminality totiž navrhla vyšetřovatelům, aby obvinili manažery karlovarské likérky Jan Becher z porušování povinnosti při správě svěřeného majetku. A to v souvislosti s plněním kritérií privatizační smlouvy. Je to vůbec poprvé, co se v případě privatizace státního podniku vznáší hrozba možného stíhání nad zahraničními manažery. V Becherovce jsou dva šéfové z Velké Británie a Francie.


Tolik výběr z českých deníků.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio