Přehled tisku

Přehled českého tisku s datem 25.9.2001 připravila Kateřina Brezovská.

Čeští poslanci dali BIS silnější zbraň v boji proti terorismu, píší Lidové noviny. V pátek schválili novelu zákona o policii a tajných službách, která BIS, tedy civilní kontrarozvědce dovoluje jednodušším způsobem získávat od operátorů výpisy hovorů z mobilních telefonů. Tedy informace o tom, komu a také odkud sledovaná osoba telefonuje. Poslanci zákon schválili v době, kdy celý svět diskutuje o tvrdším postupu vůči teroristům. Útoky ve Spojených státech vyvolaly spory o tom, jestli dát tajným službám a policii větší moc. To by však znamenalo omezení osobních svobod občanů. Prezident Václav Havel se postavil za to, aby se policii a tajným službám pravomoci zvýšily. "Nenazýval bych to omezením občanských nebo lidských práv. Spíš bych to nazýval jejich ochranou, řekl. Tajná služba by mohla mít prakticky okamžitě informace o tom, kde se například podezřelý terorista pohybuje nebo s kým je v kontaktu. ˝Doposud byl systém takový, že pokud chtěly tajné služby podle zákona získat telefonní čísla, musely mít v telekomunikační společnosti agenta, aby jim číslo prozradil,˝ uvedl v nadsázce poslanec Petr Nečas. Pokud novelu přijme i Senát a prezident, mohly by zpravodajské služby s telekomunikačními firmami spolupracovat oficiálně. Páteční novela je zatím prvním krokem k posílení bezpečnosti v ČR. Zda budou následovat další, o tom budou politici teprve jednat.


Deník Slovo předpovídá, že Česká republika by měla z nové situace, která ve světě nastala po teroristických útocích na Spojené státy, vyváznout bez větší újmy. Česká ekonomika má totiž momentálně jednu velkou výhodu. Krátkodobá recese v Americe a stagnace v Evropě by se jí neměly výrazněji dotknout, paradoxně právě díky současným vysokým schodkům v obchodní výměně. Schillingová upozorńuje na to, že k nám masivně proudí zahraniční investice, investoři na vyspělých trzích nakupují a dovážejí moderní technologie, vybavují firmy, které se postupně zapojí do výroby a exportu. A v tom spočívá velká šance, že vysoký deficit začnou tuzemští vývozci postupně srovnávat.


Se značnou nelibostí přijaly podle Hospodářských novin významné zbrojovky z Itálie a Izraele, které se podílejí na modernizaci tanku T-72 pro českou armádu, rozhodnutí šéfa resortu Jaroslava Tvrdíka o snížení počtu tanků na pouhých 35. List přitom připomíná, že původně si ministerstvo objednalo v roce 1995 obnovu více než desetinásobku tanků a nové smlouvy nebyly zatím předloženy. Může to způsobit určité problémy v doposud velmi dobrých hospodářských vztazích obou zemí," řekla listu vedoucí obchodního a ekonomického oddělení italského velvyslanectví v Praze. Začátkem října se podle listu mají sejít všechny angažované zbrojovky s představiteli resortu. Jak podle Hospodářských novin uvedl nejmenovaný zdroj, nejde pouze o to, že uvažovaná zakázka není příliš rentabilní. "Navrhovaný počet odpovídá jenom větší ověřovací sérii a do zahraničí to tudíž vrhá stín pochybností, že s programem není po technické stránce něco v pořádku," konstatoval zdroj v Hospodářských novinách.


Deník Slovo kritizuje novelu zákona o policii, která podle něj oproti minulé předloze nedovoluje policistům použít zbraň, i když jde o záchranu nevinných lidí. Při tvorbě zákona o policii šli podle deníku poslanci z extrému do extrému. Deník podotýká, že podle dřívější normy měli policisté právo střílet například na ujíždějící automobil. "Nedávno dokonce policista v Mělníku zabil nevinnou ženu, která šla právě kolem," připomíná Slovo s tím, že poslance kvůli tomu napadlo toto právo policistům novelou zákona odejmout. Jenomže chyba nebyla v zákonu o policii, který střelbu na řidiče dovoloval, míní list. Chyba podle něj byla v policistech, "kteří stříleli ve městě, v ulicích, mezi lidmi, ačkoli každý soudný člověk pochopí, že střílet měli jedině tam, kde lidé nebyli". Střílet měli jen v případě, kdy byly ohroženy bezpečnost, životy a zdraví lidí a nebylo jiné řešení, dodává list. Za první extrém považuje to, že zmíněné pravidlo policistům zřejmě nikdo nevysvětlil a nikdo je nevycvičil ve střelbě na pohyblivý cíl. Druhý extrém jsou podle deníku policisté bez možnosti vystřelit, i když to bude znamenat, že právě proto zemřou nevinní lidé. "Máme-li i hloupé policisty, máme ještě hloupější politiky. Policistům nikdo nevysvětlil, kdy střílet, a politikům jak a podle čeho se dělají zákony. A proč," uzavírá komentář Slovo.


Průmyslovou zónou s největším ekonomickým přínosem v roce 2000 se stala Borská pole v Plzni, kde podniká například výrobce televizí Matsushita. Na druhém místě skončil Jičín a na třetím Slaný. O ocenění, které v pondělí vyhlásila vládní agentura CzechInvest, informuje Právo. Zónou s největším sociálním přínosem, kde rozhodoval počet nově vytvořených pracovních míst s ohledem na danou nezaměstnanost regionu, se stalo Nové pole v Karviné, známé investicí japonského výrobce součástek pro jízdní kola Shimano. Druhý byl Chomutov a třetí průmyslový park Verne v Klášterci nad Ohří. Český technologický park v Brně, v němž začala podnikat IBM, byl vyhlášen zónou s nejvhodnějším urbanistickým řešením. CzechInvest udělil toto ocenění letos poprvé. Do hodnocení agentura zařadila pouze průmyslové zóny, které získaly dotaci z Programu na podporu rozvoje průmyslových zón realizovaného CzechInvestem ve spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu a ve kterých investovaly alespoň dvě firmy ze zpracovatelského průmyslu.


Deník Slovo píše, že Česká konsolidační agentura, nástupce státní Konsolidační banky, má za sebou necelý měsíc činnosti. Už se však stala terčem kritiky. Na pranýři se ocitli čtyři poslanci ODS a tři poslanci ČSSD zvolení do dozorčí rady. Jedním z prvních kroků, který po zvolení učinili, byla totiž změna stanov agentury, kterou si zajistili téměř osminásobné zvýšení odměn a široké pravomoci. Podle původního návrhu měly jejich odměny činit dohromady 100 tisíc korun. Konečná suma, zapsaná do stanov, se však vyšplhala až na 750 tisíc korun - 150 tisíc pro předsedu a 100 tisíc korun pro každého člena dozorčí rady měsíčně. Stanovili si i rozsáhlé pravomoci, mimo jiné schvalování obchodů nad 500 milionů korun a všech dalších transakcí podle jejich uvážení. Stanovy v upraveném znění už podepsal ministr financí Jiří Rusnok. Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda soudí, že poslanci svým chováním zdiskreditovali nově vzniklou instituci a vrhli stín nedůvěry na politiku jako takovou. "Jsem přesvědčen, že jejich další setrvání ve funkcích je nemožné," napsal v prohlášení. Ke kritice se připojila i Unie svobody. Předseda sněmovny a ODS Václav Klaus v této souvislosti lidovce obvinil z toho, že si dělají jen předvolební kampaň. Vysoké odměny se nelíbí ani předsedovi ČSSD Vladimíru Špidlovi. "Jsou to platy, které jim umožňuje zákon. Já si nemyslím, že to je optimální chování ve vztahu k politické kultuře," uvedl Špidla. Podle mluvčí ministerstva financí Jany Vargové se ministr Rusnok s poslanci dohodl, že nebudou svých pravomocí zneužívat. V opačném případě by byly stanovy novelizovány. Konsolidační agentura je jako nástupce Konsolidační banky pověřena správou a prodejem pohledávek, mimo jiné i špatných úvěrů z privatizovaných bank. Činnost má ukončit v roce 2011.


Podle Lidových novin se velmi žádaným zbožím pro řadu jihočeských podnikatelů stávají učebnice ruštiny. Ruští turisté, kteří po pádu komunismu z Česka takřka vymizeli, se totiž začínají do republiky hromadně vracet. Ruskou klientelu už zdaleka nezajímají jen například Karlovy Vary či takzvaně nákupní výlety - nyní se Rusové zaměřují na hrady a zámky, utrácejí v restauracích a v hotelích, objednávají si poznávací zájezdy. Průvodci na zámcích tedy oprašují ruštinu. Majitelé hotelů i cestovních kanceláří si Rusy nemohou vynachválit. Jejich kupní síla totiž v mnoha případech předčí turisty ze Západu. Náporu ruskojazyčných turistů se začínají přizpůsobovat i jihočeské hrady, zámky a muzea. Zatímco ještě před deseti lety byl ruský návštěvník v některém památkovém objektu mezi stovkami Rakušanů a Němců výjimkou, dnes patří ruština už k povinné výbavě průvodců. Na pultech obchodů se začínají častěji objevovat ruskojazyčné knihy o přírodních a historických pamětihodnostech Česka. Netradiční sezonu zažili kvůli Rusům i podnikatelé v rekreační oblasti kolem přehrady Lipno. Turisty z východního Německa vystřídali po pádu komunismu především Nizozemci. Sotva se číšníci a majitelé autokempů začali učit nizozemská slovíčka, vytahují z knihoven zapomenuté učebnice ruštiny. Na rozdíl od jiných míst v jižních Čechách má však Lipno z hlediska ruské klientely ještě jedno specifikum. Turisté sice mluví rusky, ale mají německé pasy a německé automobily.