Přehled tisku

Výběr z českých deníků s datem 17. srpna připravil Josef Kubeczka.

Výhrady, které má Komunistická strana Čech a Moravy (KSČM) k senátnímu návrhu na zpřístupnění v podstatě všech svazků bývalé Státní bezpečnosti, jsou jedním z hlavních témat komentářů českých deníků. Mladá fronta Dnes upozorňuje na to, že americký právník Edward Fagan, který hrozí kvůli temelínské elektrárně žalobami, nemá v Rakousku ani v České republice advokátní licenci.

V odtajnění svazků bývalé Státní bezpečnosti (StB) vidí místopředseda KSČM Miloslav Ransdorf úsilí o rozeštvávání lidí a atmosféru nejistot, vydírání a konfliktů, uvádí Mladá fronta Dnes. Dodává, že KSČM je pro odtajnění, ale až po uplynutí několika desítek let. Tvrzení Ransdorfa považuje autor komentáře za nestoudnost, ale a zároveň se komunistům nediví, protože dobře vědí, že komunistické archívy skrývají dosti hroznou minulost této země a hrozné osudy lidí.

Podle Lidových novin nelze čekat, že by komunisté odtajnění materiálů bývalé StB vítali. Na čtvrtečním vystoupení Ransdorfa k senátní iniciativě na zpřístupnění akt StB byla podle autorky komentáře překvapivá snad jen drzost, s jakou se ohnal státním zájmem. Připomněl totiž, že ve Velké Británii se "písemnosti, které se týkají zájmů státu" odtajňují po uplynutí 50 let. To si pan Ransdorf opravdu myslí, že komunistická politická policie lidi pronásledovala, šikanovala či vydírala v zájmu státu?" ptá se autorka komentáře Lidových novin. Pozastavuje se nad tím, že komunistický funkcionář ani v novém tisíciletí neumí pochopit, že mezi dejme tomu britskými diplomatickými rešeršemi a estébáckými plány například na internaci nepohodlných osob, je rozdíl.

Reakce českých komunistů by podle Hospodářských novin již neměly překvapovat. A přesto se jim to stále ještě občas povede. Když místopředseda KSČM Miloslav Ransdorf hovoří o atmosféře nejistoty, vydírání a konfliktů, nehovoří s nebývalou sebereflexí o až příliš dlouhé době minulé, předlistopadové. Hovoří o budoucnosti, která podle názoru KSČM nastane po zpřístupnění svazků bývalé StB, uvádí list. Dodává, že podle Ransdorfa tak česká pravice pracuje na rozeštvávání lidí. Podle slov poznáte je - ten slovník se ani po jedenácti letech nezapře, konstatují Hospodářské noviny. Jednoduše se ale podle listu dá říci - kdyby nebylo svazků StB, nebylo by koho "rozeštvávat".


Český tisk se v ekonomických komentářích zabývá privatizací Karlovarské Becherovky, jejíž projekt se nyní vrací na ministerstvo financí. Becherovka byla vždy započítávána do tzv. rodinného stříbra, píše v úvodu autor komentáře deníku Právo. Když stát takové skvosty prodá, mělo by to být pouze za výhodnou cenu. Rodinné stříbro Karlovarské Becherovky hodně ze svého lesku, hodnoty a ceny ztratilo, pokračuje list. Leskem zelených lahví bylinného likéru v základech otřásl spor s podnikatelem Zdeňkem Hoffmanem, který tvrdí, že pouze on má skutečně práva na becherovku. Spor však soud ještě definitivně nerozhodl a firma Salb proto chce od státu v případě, že by při prohrála, náhradu investic do Karlovarské Becherovky. Je to její podmínka, které se nelze na první pohled divit, pokud nebudeme spekulovat, že Salb chce na základě tahanic s Hoffmanem z kontraktu vycouvat, píše deník Právo. Kdyby při nerozhodnutém soudním procesu někdo zaplatil dvě miliardy za Becherovku s návazným rizikem, že mu zůstanou jen budovy a ne proslavený likér, byl by blázen, konstatuje komentátor deníku Právo.

Podle Lidových novin je v pořádku, že firma Salb požaduje na státu záruku pro případ, že spor prohraje. Ještě před privatizací měl stát podle názoru listu zajistit, aby byla všechna práva zaručena. Případ Becherovky je nám proto poučením, jaký zmatek vznikne, když privatizaci řídí politické zájmy a špatně fungující vláda, uzavírají Lidové noviny.


Poslanecká sněmovna začne v září jednat o státním rozpočtu na příští rok. Předseda dolní parlamentní komory Václav Klaus v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že je pro příští rok možné vytvořit něco jako "zajišťovací rozpočet", v němž by nikdo nemohl prosadit svoje extrémní pohledy a názory. Rozpočtové provizorium přitom nepovažuje za výhodu pro nikoho. Václav Klaus rovněž vyzdvihl, že vláda musí přibrzdit své výdaje. Nárůst inflace v současnosti totiž signalizuje, že se ekonomika přehřívá, což doposud ukazoval jen deficit zahraničního obchodu a běžného účtu platební bilance, uvedl Klaus. Šéf sněmovny dále kritizoval vznik dvojího deficitu, jelikož jakékoli financování oddělené od státního rozpočtu ztrácí možnost veřejné kontroly. Uvedl, že v České republice oddělené financování dosáhlo naprosto neúnosné míry, přičemž posledním hřebíčkem do rakve byly fondy bydlení a fondy dopravy. "Zde se veřejné finance rozlézají neskutečným způsobem," dodal Klaus. V republice navíc existují dvě rozdrobenosti. První Klaus označil za horizontální, kdy vedle sebe existují různé celostátní fondy či rozpočty a začíná se ztrácet jejich celek. Druhá je rozdrobenost vertikální, což je drobení rozpočtového procesu vertikálou z centra na regiony, obce a města. "Z hlediska finančního je v každém případě tato dvojí rozdrobenost mínusem," zdůraznil Václav Klaus v rozhovoru pro Hospodářské noviny. První návrh rozpočtu na příští rok počítá se schodkem 53,9 miliardy korun, včetně ztráty Konsolidační banky. Příjmy rozpočtu by měly dosáhnout 690,5 miliardy a výdaje 744,4 miliardy korun. Vláda by měla první návrh celkového státního rozpočtu na rok 2002 projednat do 10. září.


Největší český výrobce letadel Aero Vodochody usiluje na mezinárodním aerosalónu nedaleko Moskvy o získání zakázky v hodnotě desítek miliónů dolarů. Jak Hospodářským novinám sdělil obchodní zástupce Aera Alois Benetka, firma se chce podílet na modernizaci cvičných letounů L-39, které jsou ve výbavě ruských vzdušných sil. Podle Benetky by na případném kontraktu mohla profitovat celá řada českých leteckých podniků, které jsou dodavateli většiny důležitých komponentů pro Albatros. Celkem zaměstnávají téměř 12 tisíc lidí. Albatrosů bylo do bývalého Sovětského svazu vyvezeno přes dva tisíce, informují Hospodářské noviny. Rusové počítají s jejich modernizací v příštích deseti až 15 letech. Rozhovory však vedou i s Ukrajinou a dalšími postsovětskými republikami. Benetka však neočekává, že by jednání dospěla ke konkrétním závěrům do konce tohoto týdne, kdy aerosalón končí. Českou expozici na aerosalónu tvoří podle Hospodářských novin jediný stánek, který je společný pro podniky Aerotrade, Mikrotechna, Technometra Radotín a První brněnská strojírna Velká Bíteš.


Významná poselství vyslal v těchto dnech k české společnosti předseda Občanské demokratické strany a Poslanecké sněmovny Václav Klaus, píše komentátor deníku Právo a pokračuje: Nejdříve jen tak veřejně přiznal, že spolu s manželkou prožil dovolenou ve vile svého sponzora pana Kovarčíka na Mallorce. Zřejmě v přesvědčení, že přiznaný střet zájmů už střetem zájmů není. Jenže on to střet zájmů je veliký alespoň jako Sněžka, abychom zůstali u malých domácích rozměrů. Navíc tím z českých politiků, kteří (ještě?) dodržují zásady politické kultury a mravnosti, činí přitroublé Honzy: Dělejte to jako já a jste za vodou! Tento dvojitý odpíchnutý Klaus byl podle komentárota deníku Právo ještě k tomu přizdoben originální piruetou. Sotva se totiž předseda ODS vrátil z Kovarčíkovy vily, považoval za nutné umravnit svého politického korunního prince Ivana Langera za jeho výpady vůči - no ovšem, vůči panu Kovarčíkovi! Voláme spolu s Eduardem III., králem anglickým: Hanba každému, kdo vidí spojitost! Sponzor Kovarčík a místopředseda ODS Ivan Langer jsou totiž ve při. Jeden druhého častují nelichotivými přízvisky. Nechceme být soudci v jejich sporech, abychom nemuseli opakovat frázi o jednom za osmnáct a druhém za dvacet bez dvou. Proč však Klaus považoval za nutné zasáhnout veřejně a nenapomenul Langera mezi čtyřma očima? Vždyť přece prázdninový pobyt v podnikatelově vile českého politika k ničemu nezavazuje, nebo že by ano? No fuj, hanba tomu a tak dále. Pak už můžeme jenom spekulovat. Blíží se volební kongres ODS a tam se nebude spolurozhodovat o ničem menším než o tom, kdo v následné době zdědí vůdcovský plášť otce zakladatele. Dosud s náskokem vedl právě Ivan Langer. Jsou snad Klausova kritická slova na jeho adresu znamení po stranu, že Ivan Langer už má odtroubeno? A jestli ano, kdo je trubačem? - ptá se komentátor deníku Právo.


Americký právník Edward Fagan může v kauze temelínské jaderné elektrárny vystupovat jen jako poradce nebo svědek. Nemůže však podat v Rakousku ani České republice žalobu, protože nemá v těchto zemích povolení pro poskytování právních služeb, neboli advokátní licenci. Uvádí to Mladá fronta Dnes. Připomíná, že Fagan, který se podle rakouských odpůrců Temelína chystá v nejbližší době do Evropy, přitom několikrát vyhrožoval podáním žaloby. Právník počátkem roku pohrozil, že pokud provozovatelé elektrárny nezveřejní dokumenty o bezpečnosti Temelína, obrátí se na soudy v Evropské unii, Spojených státech i v ČR. Původně požadoval po firmách ČEZ a Westinghouse předložení dokumentů o bezpečnosti elektrárny do 20. března. Toho dne lhůtu prodloužil o měsíc s tím, že po uplynutí nové lhůty uspořádá 19. dubna v rakouském Salcburku tiskovou konferenci, na níž oznámí své další kroky. To se ale nestalo. V červnu ve Vídni Fagan ČTK řekl, že oznámí své další kroky v průběhu Světového ekonomického fóra ve švýcarské Crans Montaně na přelomu června a července. Podle tajemníka České advokátní komory Jiřího Klouzy by Fagan za určitých okolností mohl v Česku jako právník působit, ale musel by být také zapsán v seznamu komory. "A on zapsán není," řekl Mladé frontě Dnes Klouza. Dodal, že by Fagan mohl v ČR vystupovat třeba jako poradce českého advokáta. V Rakousku podle deníku platí, že na listinu advokátů může být zanesen jen rakouský občan nebo obyvatel Evropské unie. Fagan to obchází tím, že jeho prostředníkem v evropských kauzách je německý právník Michael Witti, píše Mladá fronta Dnes.


Dva čeští občané věznění v Thajsku, kde byli za pašování narkotik odsouzeni k dlouholetým trestům, by se příští rok mohli podle Hospodářských novin vrátit do České republiky. Umožní to nejen loni podepsaná dohoda s Thajskem o předávání pachatelů a spolupráci při výkonu trestních rozsudků, ale hlavně nedávno přijatá novela trestního řádu. Podle ní může česká strana akceptovat dlouholetý trest odnětí svobody vznesený thajskou justicí, píše list. "V okamžiku, kdy novela nabyde účinnosti, dojde k výměně nót mezi námi a thajskou stranou. Po 60 dnech od výměny nót vejde v platnost uzavřená extradiční dohoda o předávání vězňů. Pak budou moci oba vězni podat žádost thajské transferové komisi, která se schází dvakrát ročně," řekla Hospodářským novinám Jiřina Valentová z tiskového oddělení ministerstva zahraničí. Pokud podle ní komise rozhodne kladně, mohou být vězni převezeni k výkonu trestu do České republiky. Novelu trestního řádu, která mimo jiné umožní předání českých občanů vězněných v zahraničí do České republiky, schválili obě parlamentní komory a 10. července ji podepsal prezident Václav Havel. V platnost vejde 1. ledna 2002. Thajská komise by podle Hospodářských noviny neměla mít vzhledem k oboustranné dohodě výhrady.