Přehled tisku

Výběr z tisku s datem 23. srpna připravila Milena Štráfeldová.

Čeští občané mají podle Lidových novin k dispozici zcela nové informace o detailech srpnové okupace tehdejšího Československa vojsky Varšavské smlouvy. Detaily, které před více než třiceti lety určovaly ˝spojeneckou˝ invazi, nabízí laikům dosud nepřístupný zápis jednání představitelů Varšavské smlouvy z 18. srpna 1968 v Moskvě. Za jeho zveřejněním stojí Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV), jehož pracovníci ˝vyvěsili˝ na internetu doslovný zápis moskevského jednání. Z materiálu vyplývá, že na schůzce, která bezprostředně předcházela ozbrojené invazi, se Leonid Brežněv domluvil s činiteli Bulharska, NDR, Polska a Maďarska na vojenském zásahu v Československu. ˝Uvážíme-li všechna pro i proti, přijali jsme jednomyslné rozhodnutí, že musíme přispět zdravým silám v Československu pomocí. Souhlasíme s plánem akce, který nám navrhly. Příznivější situaci nemůžeme očekávat. Dá se čekat, že později to bude ještě horší,˝ řekl tehdy kromě jiného Brežněv. Okupace, která začala v noci na 21. srpen 1968, stála život 72 československých občanů, 266 bylo těžce a 436 lehce zraněno. ÚDV od srpna 1995 do února 1996 v souvislosti se srpnovou invazí postupně obvinil z vlastizrady 13 lidí. Stíhání deseti z nich však bylo postupně zastaveno. Dnes čelí obvinění z vlastizrady již jen tři bývalí vysocí komunističtí funkcionáři: Miloš Jakeš, Jozef Lenárt a Karel Hoffmann.


Jak informují Hospodářské noviny, v Česku dosud nebyl zjištěn ani jeden případ nové formy Creutzfeldt- Jakobovy nemoci, která je lidskou variantou BSE. V pražské Fakultní Thomayerově nemocnici zahájila na začátku července zkušební provoz Národní referenční laboratoř, která se zabývá prionovými onemocněními - prion je abnormálně změněná bílkovina, která chorobu způsobuje. Vybavení laboratoře umožňuje zjistit, zda pacienti zemřeli na klasickou Creutzfeld-Jakobovu nemoc nebo na její novou podobu. V laboratoři už bylo vyšetřeno celkem pět mozků a výsledky byly negativní. S dalšími třemi testy se začalo. Od roku 1996 zemřelo na lidskou variantu nemoci šílených krav ve Velké Británii 106 osob, ve Francii tři, jeden člověk v Irsku a jeden ve Španělsku. Minulý týden zveřejnila Americká akademie věd zprávu, podle níž nositel Nobelovy ceny za medicínu Stanley Prusiner a jeho tým z univerzity v San Francisku zjistil dvě molekuly, které by mohly být účinné při léčbě lidské formy BSE. Experiment se uskutečnil na myších buňkách infikovaných priony. Prusiner chce co nejdřív přejít do stadia klinických pokusů na lidech.


Jak uvádí Mladá fronta Dnes, již druhý rasově motivovaný útok za necelý měsíc vyšetřují policisté ve Svitavách. Poté, co dvaadvacetiletý skin ubodal na konci července Roma Otu Absolona, zaútočil na nástupišti svitavského nádraží sedmašedesátiletý Rom na mladou ženu. Incident, kterému přihlížela řada svědků, se odehrál minulé pondělí. Muž podle nich přistoupil k ženě, která procházela kolem, přiložil jí pod krk kuchyňský nůž a začal jí zjevně rasisticky vyhrožovat. Když se žena ohradila, Rom ji pustil, ale své výhrůžky zopakoval. Vyšetřovatel nyní muže obvinil z trestného činu výtržnictví a také z násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci s rasovým podtextem. Podle východočeské policejní mluvčí mu hrozí buď dvouleté vězení, nebo peněžitý trest.


Podle Hospodářských novin se kabinet v tuto chvíli nechce vyjadřovat k výzvě německé národnostní menšiny k odškodnění Němců žijících v Česku, se kterou se na Parlament obrátilo Shromáždění Němců v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Návrhem na odškodnění, který představí zástupci německé menšiny oficiálně dnes, se ovšem bude zabývat petiční výbor Poslanecké sněmovny, na jehož předsedu Cyrila Svobodu se čeští Němci obrátili. Svoboda ovšem řekl, že jejich požadavky považuje ze nepřijatelné. "Stojí to za přečtení, nicméně jsou to požadavky, které nelze splnit. Je tam úplně opominuta česko-německá deklarace, která jasně říká, že otázky minulosti nebudou mezi sebe vlády stavět. Projednáme to, ale ještě nemohu říci kdy," uvedl Svoboda.Čeští Němci požadují, aby se Parlament usnesl na tom, že dekrety bývalého prezidenta Edvarda Beneše pozbývají pro občany německé národnosti žijící v České republice platnost. Požadují i odškodnění za majetek zkonfiskovaný po druhé světové válce a chtějí finanční náhradu za pracovní povinnost uloženou dekretem číslo 71 z roku 1945, kterou německá menšina přirovnává k totálnímu nasazení Čechů za války. "Mne to mimořádně zneklidňuje, to je rozehrávání velmi nebezpečné hry, která navazuje na několikaletou snahu o reinterpretaci výsledků druhé světové války. Deklarace, že poválečné Benešovy dekrety jsou neplatné pro české státní příslušníky německé národnosti, by byla přesně tím krokem, který by otevřel cestu pro požadavky německých státních příslušníků," uvedl poslanec a stínový ministr zahraničí za ODS Jan Zahradil. Za naprosto nesmyslný považuje návrh českých Němců na rušení Benešových dekretů jen pro určité Němce místopředseda KSČM Miloslav Ransdorf. "Jestliže premiér Zeman dříve řekl, že dekrety jsou vyhaslé, tak konstatoval stav, který je, že byly mnohokrát překryty dalšími zákony. Racionálními požadavky je možné se zabývat, ty, které vycházejí z revize výsledků druhé světové války, musíme odmítnout," prohlásil.


Jak informují Lidové noviny, podnikatel Kovarčík zažaloval Ivana Langra. Přítel Václava Klause, podnikatel Peter Kovarčík, včera splnil svou hrozbu a přibral si na pomoc do boje s místopředsedou ODS Ivanem Langrem právníky. Kovarčík požaduje od Langra omluvu za jeho ˝nactiutrhačné˝ výroky, k tomu žádá odškodnění ve výši jednoho milionu korun a navíc na Klausova stranického zástupce podal trestní oznámení pro pomluvu. Ivan Langer k včerejšímu útoku pouze poznamenal, že Kovarčíkovy kroky nehodlá komentovat. Konflikt mezi Peterem Kovarčíkem, majitelem marketingové firmy Teleaxis, a místopředsedou ODS se odehrál před týdnem prostřednictvím médií. Podnikatel nejprve o Langrovi prohlásil, že nedělá pro ODS dobrou práci. ˝Konkrétně pan Langer je podle mě člověk, který ODS škodí,˝ řekl Kovarčík doslova v rozhovoru pro týdeník Euro. Langer na Kovarčíkovu kritiku odpověděl tím, že podnikateli veřejně vzkázal, že je ˝nemocný člověk, který šíří bludy o svém úspěchu˝. Kovarčík později vyvracel podezření, že skandál vyvolal ˝uměle˝ jen proto, aby pomohl Klausovi proti Langrovi ve vnitrostranickém boji. ˝Kdyby to byla pravda, tak bych vám to řekl,˝ uvedl Kovarčík. ˝Protože já neberu ohled na nikoho, ani na Klause ne. Řekl jsem prostě jen to, co si myslím,˝ dodal. Kovarčíkova právní zástupkyně Kateřina Vodičková uvedla, že Langrovy výroky byly velmi vážné a Kovarčíka ˝výrazným způsobem poškodily˝. Do sporu se vložil i šéf ODS Václav Klaus. Ten na Langrovu adresu nejprve řekl, že by ˝měl zvolnit tempo a zmírnit výrazy˝. Kovarčíka přitom nijak nekritizoval. Klaus, který nedávno strávil dovolenou v Kovarčíkově haciendě na Mallorce, se pokusil spor ˝smést pod koberec˝ a počátkem tohoto týdne oznámil, že vODS nejsou žádné spory. Langer mu dal za pravdu.


Podle Lidových novin v souvislosti s vyšetřováním kauzy takzvané hradecké mafie padlo v Hradci Králové čtvrté obvinění. V úterý vyšetřovatel obvinil sedmadvacetiletého muže z Hradce Králové z ublížení na zdraví a násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci, sdělila hradecká policie. Obviněný v říjnu podle policie napadl zaměstnance jedné hradecké vinárny a zlomil mu čelist. Ve druhém případě v červenci slovně vyhrožoval zaměstnanci nočního klubu. Hrozí mu až osm let vězení. Kauzu otevřel 20. července incident v hradeckém Diskoklubu 2001. Vtrhlo do něj asi 30 lidí, začali urážet personál a rozbíjet zařízení. Podnikatelé si začali veřejně stěžovat na praktiky podsvětí a laxní přístup policie. Útočníky označili za mafii, která je již několik let vydírá a zastrašuje. Podle vyšetřovatelů jsou do gangu zapojeni členové rodiny bývalého vysokého policejního důstojníka z Hradce Králové.


Podle Hospodářských novin jsou bankroty společností jako Private Investors nebo Finnex Praha pro drobné akcionáře noční můrou. Peníze, které jim svěřili, jsou v nedohlednu a v některých případech je nejisté i odškodnění z Garančního fondu. Krach ohlásil největší tuzemský obchodník s americkými akciemi - Private Investors - 21. května, klienti odškodné z Garančního fondu uvidí nejdříve příští rok - zatím není ani jasné, kdo z nich má na co nárok. Na majetku více než dvou tisíc lidí přitom vznikla škoda dosahující téměř miliardy korun. Prokurista Private dával cenné papíry do zástavy americké A.B. Watley, ačkoliv k tomu akcionáři nedali souhlas. Většina akcií také jako zástava propadla, zbytek pak firma prodala. Jako důvod bankrotu označili burziáni pokles amerického trhu NASDAQ, na němž se obchodují hlavně firmy z oboru nových technologií. Kauzou makléřské firmy Finnex Praha, která dluží lidem asi 150 miliónů korun a utopila vklady klientů na Ukrajině, se Komise pro cenné papíry bez výsledku zabývá už rok, a policie ji šetří přes půl roku. Zatím rovněž bez výsledku. Finnex od roku 1996 vybíral od vkladatelů jak peníze v hotovosti, tak akcie - ještě z doby kupónové privatizace. Zpočátku společnost dokázala vklady zhodnotit až o sedmatřicet procent, na podzim roku 1999 však rozhodla o nákupu neveřejně obchodovatelných akcií Evropského průmyslového holdingu. Firmy, vlastněné právě skupinou Finnex. Do tohoto obchodu v průběhu roku vložila veškeré akcie a finance z účtů klientů. Majetkem holdingu jsou především ukrajinské podniky Prožektor a Sarněnskij, jejichž privatizace měla přinést vysoký výnos. Investiční záměr však nevyšel. Před třemi týdny, čtyři roky po podání trestních oznámení, začala policie šetřit podivné obchody finanční skupiny Exportní průmyslová (EPAS). Manažeři z bohumínských železáren založili v roce 1993 Moravskočeský investiční fond a kupónovou knížku jim předalo skoro sto tisíc lidí. Po třech letech se fond přeměnil na holding. V lednu 1997 šéf holdingu František Černý z účtu vyzvedl 713 miliónů korun jako zálohu na nákup akcií, hlavně Spolchemie a ŽDB. Například za akcie Spolchemie platil 850 korun, na burze byly šestkrát levnější.


Podle deníku Právo výplata odškodnění, která je určena pro nuceně nasazené za války v Německu, Rakousku a na území tzv. protektorátu, je v plné míře osvobozena od daně z příjmů. Lidé ani nemusejí podávat žádné daňové přiznání. Právu to sdělil ve středu Josef Hladký, vedoucí oddělení daně z příjmů fyzických osob ministerstva financí. "Ze zákona jednoznačně vyplývá osvobození od daně. Nezáleží na tom, zda příslušná částka byla vyplacena najednou či ve splátkách. Finanční úřady proto nebudou nikoho vyzývat k podání daňového přiznání," uvedl. Problémy z hlediska daní by neměly nastat ani tehdy, pokud žadatelé o odškodnění zemřeli a peníze budou vyplaceny dědicům. Nabytí majetku příbuznými v řadě přímé, například dětmi či vnoučaty, a dále manžely, je totiž od daně dědické zcela osvobozeno. V rámci odškodnění nasazených v Německu a v Rakousku přišlo do poloviny srpna do ČR již 3,4 miliardy korun, jež byly vyplaceny 40 tisícům českých obětí.


Jak informují Lidové noviny, o deset procent nižší plat bude mít na svém účtu v září prozatímní generální ředitel České televize Jiří Balvín. Rada ČT rozhodla, že mu odebere desetinu z jeho odměn. Členové rady na svém středečním zasedání podrobili Balvína ostré kritice. Vadí jim především, že Balvín nezajistil vyžádané materiály k auditu ČT. ˝Chybí nám stanovisko ředitele brněnského studia ČT Zdeňka Drahoše i Balvínovo stanovisko k vyjádření Drahoše. On je Drahošův nadřízený, proto je jeho zodpovědností, aby Drahošovo vyjádření zajistil,˝ řekl předseda rady Jan Mrzena. Radní podrobili kritice i Drahoše. Nelíbí se jim, že s nimi nekomunikuje a pozvání na zasedání rady odmítá s tím, že je na dovolené. Drahošovy aktivity v ČT Brno nyní prošetřuje Služba pro odhalování korupce.


Podle Lidových novin ochránci přírody již několik let vedou spor s vodohospodáři o výšku hladiny ve střední a dolní části Novomlýnských nádrží na Břeclavsku. Podle socialistických projektantů mělo vodní dílo sloužit jako rezervoár vody pro jižní Moravu, jako rekreační oblast i jako ochrana proti povodním. Systém závlah však nebyl nikdy dokončen. Z prostřední nádrže se stala přírodní rezervace. Navíc tady ministerstvo životního prostředí v minulých letech nechalo vybudovat umělé ostrovy. Po dobu výstavby byla hladina snížena na 169,5 metru nad mořem. Tuto výšku chtějí ekologové zachovat. Poukazují totiž na to, že pokud se hladina opět zvedne, zaplaví nejen část nových ostrovů, ale i 50 hektarů země, kde se obnovuje lužní les. Vodohospodáři z Povodí Moravy naopak usilují o zvednutí hladiny alespoň o půl metru. Nejraději by viděli hladinu ve výšce před výstavbou umělých ostrovů. Po dokončení výstavby ostrovů vydaly dva různé úřady dvě rozdílná stanoviska. Okresní úřad v Břeclavi rozhodl o zvednutí hladiny o půl metru, inspekce životního prostředí rozhodla zachovat po dobu hnízdění původní hladinu. Ochranáři se proto obrátili na ombudsmana. Otakar Motejl si vyžádal stanoviska všech zainteresovaných institucí. Na základě těchto informací, které mají odevzdat do konce srpna, vydá své doporučení, jak by úřady měly postupovat. ˝Nemám však Právo rozhodnout o výšce hladiny,˝ upozornil Motejl. Ten zatím vidí největší problém v tom, že není jasné, k čemu má vodní dílo vlastně sloužit. Jedním z největších problémů jsou podle jeho slov i nevyjasněné kompetence státních orgánů - ministerstev zemědělství a životního prostředí.


Podle deníku Právo show slovenské zpěvačky Sisy Sklovské (35), která žije a působí v Praze, je tak žhavá, že zapálila divadlo. Aspoň tak zdůvodnili hasiči v americkém Denveru veřejně fakt, že během Sisina vystoupení byli nuceni evakuovat hlediště. Publikum si přitom patrně myslelo, že protipožární zásah je součástí avantgardního scénáře. V Denveru Sklovská vystupovala v moderním, zcela novém divadle, vybaveném nejlepší zvukovou a světelnou technikou. "Koncert už se blížil k závěru. Zrovna jsem zpívala píseň Nevěrná, vyznání královny z muzikálu Hamlet od Janka Ledeckého. Technici na scénu vypustili umělý dým. Asi to přehnali. Dramatický prvek se totiž nelíbil výjimečně citlivým čidlům hlásičů požáru a ty spustily varovný signál," směje se už dnes Sisa Sklovská. "Bylo to poněkud děsivé. Scénu zrovna bičovaly další a další světelné efekty a do toho se stále hlasitěji ozýval známý signál hoří, hoří, hoří! Zpívala jsem dál a publikum také sedělo." Vzápětí však začala evakuace hlediště. Poplach a důkladná prověrka trvaly půl hodiny, ale nikdo neodešel domů. Všichni pak znovu usedli na svá místa. Když se Sisa Sklovská, vítaná salvou smíchu, vrátila před mikrofony s hořící svíčkou v ruce, měl koncert skutečně strhující finále.


Mladé muže, kteří se chtějí vyhnout ročnímu pobytu v kasárnách a dají přednost civilní službě, jež je o polovinu delší, čeká podle deníku Právo tvrdší režim. Předpokládá to věcný záměr zákona. Postihovat se mají více organizace, které civilkáře zaměstnávají, pokud dopustí, že mladíci neplní dostatečně své úkoly či jim tolerují absence nebo když je využívají k odborným pracem místo pomocným. Počítá se i s potrestáním mladíků prodloužením služby, pokud nebudou dodržovat zákonné podmínky.


Podle Mladé fronty Dnes odpoledne v duchu středověkého posvícení zahájí kejklíři a tanečnice v neděli v Dřevčicích nedaleko Brandýsa nad Labem. Program nazvaný Dřevčická brána vytvořili organizátoři z atrakcí, kterými se bavili lidé zhruba před šesti sty lety. V areálu gotické tvrze Dřevčice, která není pro veřejnost běžně přístupná, se odehraje rytířský soubor. Vystoupí zde také kejklíři v dobových kostýmech a kouzelník s fakírem. Připraveny jsou neobvyklé myší dostihy a střílet se bude z historických děl. Celé odpoledne provázejí hudbou středověcí pištci a hudci. Na programu jsou i divadelní představení - opět v duchu středověké tradice posvícenských her. Zájemci jsou zváni také na prohlídku starobylého interiéru, který je zařízen ve stylu dobového zájezdního hostince.