Přehled tisku

Lidové noviny informují na titulní straně o škodách, které způsobila sobotní prudká změna počasí. Přišla přesně jak ji předpověděli meteorologové. "Černé mraky a blesky provázené větrem o rychlosti vichřice dorazily do Čech v sobotu v podvečer. Smršť po sobě zanechala několik zraněných, porážené stromy, zničená auta, zapálenou střechu domu a statisícové škody na majetku. Ne každý okres však pocítil její sílu stejně - nejzuřivější byly živly zřejmě v severních Čechách, nejslabší naopak na Karlovarsku a v Plzni." Nejvyšší rychlosti vítr dosáhl podle Lidových novin na Milešovce, v nárazech až 120 km/h. Na Chebsku napršelo nejvíce srážek 115 mm. V obci Mechov na Karlovarsku se naopak objevil kulový blesk a zapálil auto. Ke zranění deseti osob došlo v důsledku pádu větví a vyvrácených stromů, padající stromy také zničily dva vlaky. Celková škoda podle listu činí desítky milionů korun.


Po více než třech měsících vyšetřování dospěla policie k závěru, že pronájem moskevského komplexu Český dům byl nejen v rozporu s dobrými mravy, ale i nezákonný, píše pondělní Mladá fronta Dnes. Služba pro odhalování korupce a závažné hospodářské kriminality (SPOK) podle listu navrhuje, aby byl za nevýhodný pronájem trestně stíhán bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí Karel Srba. "Policie své šetření ukončila a předala případ státnímu zástupci," potvrdil listu ministr vnitra Stanislav Gross. Srba je podle policie podezřelý, že se dopustil trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku. Ministr Jan Kavan jej loni pověřil dojednáním pronájmu Českého domu soukromé firmě Hotel Český dům. Smlouva však byla pro stát nevýhodná, připomíná MfD. Státní zástupce Jiří Kára uvedl, že případ už má na stole, ale definitivní verdikt zatím nepadl. "Ještě jsem chtěl, aby služba nějaké věci doplnila," řekl listu. Srba nebyl podle MfD k zastižení. Před několika týdny však tomuto listu řekl, že jej zájem policie nijak neznepokojuje a nehodlá ani spolupracovat s inspekcí ministra Kavana, která vedla interní vyšetřování.


Lidové noviny upozorňují, že globální tvrzení statistik o neochotě Čechů cestovat za prací do zahraničí má svá podstatná ale. Výzkum agentury IMAS-MARCON z letošního června potvrdil, že zemi pravděpodobně postihne odchod elit. Mladí lidé s vyšším vzděláním se totiž podle průzkumu začínají vymykat představě o nechuti Čechů k zásadním životním změnám. Svou vůli k práci v zahraničí projevilo téměř 60 procent dotázaných. V souvislosti s tím upozorňují odborníci na to, že vzhledem k výši platů se tato sociální skupina cítí nedostatečně ohodnocena. List cituje názor sociologa Jiřího Večerníka, podle něhož jde o to, že "díky různým okolnostem polistopadového vývoje se nestalo hodnotou pracovat pro vlast a rozdíly mezi domácími a zahraničními výdělky specialistů jsou stále enormní. O ponižujícím postavení vysokoškolských pedagogů a výzkumníků raději nemluvit," poukazuje Jiří Večerník. Největší šanci uplatnit se v Evropě budou mít zřejmě odborníci na informační technologie, biotechnologie, technici, chemici, ale třeba také vysokoškolsky vzdělané zdravotní sestry. Do opačné skupiny patří například právníci. "Diplom v progresivních oborech znamená na Západě obrovský kapitál. Češi mají nespornou výhodu. Jejich vzdělání platí stát, zatímco v západní Evropě je velmi drahé, což se pak odráží i v platech absolventů," poukazuje sociolog Petr Matějů. Češi tedy vystudují zadarmo a své vzdělání pak zhodnotí na západním trhu práce.


Ministr vnitra Stanislav Gross vážně zvažuje, že by dvěma jeho vládním kolegům - ministru financí Jiřímu Rusnokovi a spravedlnosti Jaroslavu Burešovi - byla přidělena trvalá ochranka. Píše to pondělní Právo, podle kterého se Gross tímto krokem zabývá kvůli vzrůstajícímu počtu anonymních výhrůžek, které ministři dostávají. Podle listu členům vlády často vyhrožují i skupiny organizovaného zločinu. Dosud má bodyguarda ze zákona právě Gross, ministr zahraničí Jan Kavan a premiér Miloš Zeman, připomíná Právo. Policie hlídá také prezidenta Václava Havla a šéfy obou parlamentních komor, tedy Václava Klause a Petra Pitharta. Bez ochranky se nepohybuje ani ministr obrany Jaroslav Tvrdík, toho ale podle standardů NATO hlídá samotná armáda. Gross si podle listu uvědomuje, že ministři nebudou z ochranky nadšeni. Je to totiž velký zásah do soukromí, protože policie tráví s ústavními činiteli například i dovolenou, píše list. "Musel bych si to promyslet, spíše bych se k tomu ale stavěl negativně," řekl Právu Rusnok. Z ochranky není podle listu nadšen ani Bureš, ačkoliv právě on v posledních týdnech dostává nejvíce výhrůžek.


Neochotu lidí platit daně komentuje Mladá fronta Dnes. Připouští, že nikdo neplatí daně rád. Upozorňuje ale, že počet lidí, kteří je neplatí, jak by platit měli, je už nebezpečně velký, a že k tomu přispívá i neschopnost státu je k tomu přimět. "Vlády se zaklínají, jak s neplatiči zatočí. Strany ubezpečují voliče, že právě ony pohlídají právo v uložených finančních povinnostech. A skutek? Paměť napoví: ODS byla souzena za daňové úniky, ČSSD nachytána na neplacení darovací daně, republikánům byla obstavena konta, po ODA šla policie, i nad účty lidovců se kdysi rojily vážné pochybnosti. Kterého z kozlů udělat zahradníkem?," táže se Mladá fronta Dnes.


Škody z hospodářské kriminality, kterou prošetřili policisté, dosáhly za loňský rok 50,8 miliardy korun, píše pondělní Mladá fronta Dnes. Podle listu tak škody z těchto zločinů vzrostly dvaapůlkrát. Podle republikového Úřadu vyšetřování však počet zjištěných trestných činů loni poklesl asi o 12 procent, píše list. "Trend čím dál více promyšlenější hospodářské kriminality sledujeme i letos," řekl MfD vedoucí odboru hospodářské kriminality úřadu vyšetřování Pavel Hájek. Zjištěné škody jsou podle něj jen desetinou toho, co se v ekonomice ve skutečnosti odehraje. K podobnému závěru podle listu došla také poslední studie společnosti PricewaterhouseCoopers o hospodářské kriminalitě v ČR. V ní více než tři čtvrtiny firem uvedly, že neohlásí žádný nebo méně než polovinu zjištěných případů v jejich společnosti. Hájek upozornil, že se snižuje podíl primitivních podvodů a nastupují složité případy. "Nepoctiví podnikatelé se spojují, najímají si špičkové poradce a advokáty," uvedl.