Přehled tisku

Výběr z českých deníků s datem 17. července připravila Kateřina Brezovská.

Mezi témata komentářů předních českých deníků patří ekonomická zpráva o České republice, kterou v pondělí v Praze prezentovala Organizace pro hospodářskou spolupráce a rozvoj (OECD). Komentáře se vesměs zabývají kritickou stranou zprávy a shodují se v názoru, že současná vláda necelý rok před volbami nepřistoupí k navrženým způsobům řešení.

Podle Lidových novin se kritika státních výdajů ze strany mezinárodních institucí stává ekonomickým evergreenem. Žádná z vlád přitom dosud nehnula ani prstem, aby začala problém veřejných financí řešit, dodává list s odůvodněním, že zásadní reformy, při nichž se snižují státní výdaje, totiž bolí. Jak list pokračuje, jen politický sebevrah by necelý rok před volbami dělal nepopulární opatření. Současní ministři mezi sebevrahy nepatří, a tak se místo dlouhodobých cílů ve prospěch celé země zaměřují na kupčení s hlasy voličů.


Podle deníku Právo prezident Václav Havel několik týdnů blokoval jmenování asi patnácti nových českých velvyslanců, které již schválila vláda. Jak listu potvrdil vládní zdroj, prezident si postavil hlavu s tím, že dokud nebude jmenován do funkce ambasadora ve Spojených státech Martin Palouš, nepodepíše ani ostatní nominace. Na samotném zasedání vlády, která 2. července potvrdila současného náměstka ministra zahraničí Palouše ve funkci, nakonec celá věc zabrala jen několik minut. Už dřív se podle listu hovořilo o tom, že Havel si podmínil Paloušovo jmenování výměnou za to, že jmenuje vicepremiérem svého neoblíbence, ale favorita předsedy vlády, ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra.


Lidové noviny píší, že starostové na Českokrumlovsku při své dosud marné snaze o vymýcení prostituce z česko-rakouského příhraničí, obracejí svůj hněv proti Rakušanům. Žádné opatření úřadů totiž podle nich nevyžene z kraje desítky protitutek, dokud bude trvat zájem o jejich služby především ze strany rakouských zákazníků. A tak zatímco Rakušané stavějí na své straně hranic billboardy, které v češtině upozorňují na nebezpečí Temelína, zástupci českých obcí uvažují o plakátech, jejichž text má v němčině apelovat na rakouské ženy, aby vytvořily svým mužům doma takové podmínky, aby nemuseli jezdit do Česka za prostitutkami. Podle právníků by však mohly takové billboardy urazit všechny ˝slušné˝ Rakušany, kteří placené sexuální služby nevyhledávají, navíc by zřejmě zájem rakouských zákazníků o levné české prostitutky nijak zvlášť nepoklesl. Neotřelého nápadu některých starostů v pohraničí by se však mohla okamžitě chopit společnost ČEZ. Kdyby chtěl provozovatel Temelína skutečně zjistit, jak velký je strach Rakušanů z jaderné energetiky, už dávno by zřídil přímo v elektrárně veřejný dům, píší Lidové noviny.


Hospodářské noviny píší pod titulkem "všechno české připadá Slovákům nevšední", píší: Češi jsou Slovákům stále nejbližšími sousedy. Slováci se ve sportu, zdravotnictví nebo obecně životní úrovni zásadně identifikují vůči Čechům. Prakticky nikoho nenapadlo poměřování s žádnou jinou sousední zemí. Vedle tisíců vazeb v hospodářské spulupráci existuje i zájem o rozvíjení styků v kultuře s pozoruhodnými výsledky. Rovněž ve vrcholovém sportu se obnovení některých společných česko-slovenských ligových soutěží přijímá s potěšením. Při zhruba 20-ti procentní nezaměstnanosti na Slovensku desítky tisíc lidí nacházejí práci v Česku. Absolvování českých vysokých škol s vyšší mezinárodní prestiží se stalo vytouženou příležitostí pro tisíce mladých lidí ze Slovenska. Mnozí ani neskrývají, že po získání diplomů se ve svých profesích chtějí prosadit v podstatně lepších podmínkách v Česku - píší Hospodářské noviny.


Místopředseda Senátu Jan Ruml hodlá na protest proti rozhodnutí pořádat olympiádu v roce 2008 v Pekingu zřídit zvláštní mezinárodní výbor. Deníku Právo to řekl dobře informovaný zdroj z Unie svobody. Spoluautorem této iniciativy je podle něj šéf senátního zahraničního výboru a předseda ODA Michael Žantovský. Ostatní čeští politici proti olympiádě v Pekingu nezbrojí. Výbor má monitorovat lidská Práva v Číně, a pokud se stav na poli těchto práv proti dnešku nezmění, měl by výbor hry po pěti letech práce odmítnout a vyzvat svět k bojkotu.


Na zlepšení životního prostředí jdou v Česku miliony korun, píše Mladá fronta Dnes. I přesto ale v těchto investicích zaostáváme za Polskem a Maďarskem. Údaje Evropské unie ukazují, že Česká republika investuje do ekologie stále méně. Podle nich Polsko vynaložilo na ekologii před třemi lety 90 eur na jednoho obyvatele, zatímco Česko a Maďarsko 73 eur. Podle Bedřicha Moldana, ekologického vyjednavače s Evropskou unií, bychom ale s dalšími ekologickými investicemi, které požaduje Brusel, neměli mít problémy. Do roku 2010 bude muset státní pokladna, obce i soukromé firmy vynaložit na ekologická opatření, která unie vyžaduje zhruba 240 miliard korun, píše Mladá fronta Dnes.


Hollywoodská hvězda Bruce Willis, který v Praze před časem natáčel film Hartova válka, má podle deníku Právo zájem koupit vilu ve Vlašské ulici na Malé Straně. Listu to potvrdil hercův přítel a pražský zastupitel za Unii svobody Michael Hvížďala. Herec se podle něj rozhodl, že tu chce koupit nemovitost, kam by se vracel a kam by umístil svoji rozsáhlou sbírku soch. Rezidence ve Vlašské ulici ho podle Hvížďaly zaujala zejména díky umístění a krásnému výhledu. Historický dvoupodlažní objekt patří radnici Prahy 1. Ta se rozhodla dům zapsaný na seznamu nemovitých kulturních památek prodat. Willisovi právníci nyní studují podmínky, za jakých Praha 1 vilu prodává. Znalci dům ocenili na více než 35 miliónů korun. Podle některých informací je Willis ochoten nabídnou až 9 miliónů marek, tedy asi 150 miliónů korun. Willis ale možná odjede s prázdnou. Soutěže se totiž mohou účastnit pouze tuzemské fyzické osoby.


Práce v zemědělství podle Zemských novin ubývá. Ladislav Zeman z Dolních Ředic na Pardubicku to podle listu poznal na vlastní kůži. Když před čtyřmi lety zkrachovala pardubická mlékárna Milpa, zlikvidoval tento chovatel své stádo krav a přemýšlel, čím se dál bude živit. Nakonec se rozhodl pro chov exotických ptáků - pštrosů. Zakoupil pštrosí kohouty a slepice dovezené z africké Namibie a pustil se do chovu téměř metrákových opeřenců. Chovatel, který si dovedl poradit se skotem a drobnou drůbeží, začal studovat, co vše pštros k životu potřebuje. Hltal příručku, kterou vydalo ministerstvo zemědělství. Začátky byly krušné. "Učili jsme se chybami. Tady vám nikdo pořádně neporadí, co s pštrosem," vzpomíná farmářova manželka Eliška. Dnes už si zemědělec pštrosy pochvaluje. "Jsou to nenároční a odolní ptáci," říká Zeman. Pštros africký dvouprstý modrokrký ho v mnohém překvapil. "Nečekal jsem, že se jim bude líbit pravá česká zima. Oni však ve výběhu zůstávají i při největší chumelenici," uvádí chovatel. Zeman se nyní chlubí šedesáti pštrosy, které prodává k dalšímu chovu. Plánuje, že počet ptáků rozšíří na dvojnásobek. Vynaložené peníze i námaha se chovateli začínají vracet. Dospělého pštrosa je možné prodat až za dvanáct tisíc korun. Libové pštrosí maso, které barvou a chutí připomíná zvěřinu, nabízejí velké obchodní řetězce a některé restaurace, píší Zemské noviny.


Mladá fronta Dnes píše, že stovky listnatých stromů začaly hynout na březích Labe. Lesníci si zatím s onemocněním, které smrt způsobuje, nevědí rady. Místy jich odumřelo už devadesát procent a lesníci se domnívají, že zkázu působí málo známé houbové onemocnění, se kterým si zatím nevědí rady. Podle odborníků z královéhradeckého Ústavu pro hospodářskou úpravu lesů je v Polabí nejhorší situace nejen v Česku, ale možná v celé Evropě. Podél toku Labe a jeho přítoků od podhůří Krkonoš až po Vysočinu odumírají olše v mnohem větší míře než v Německu nebo Polsku. Onemocnění postihuje porosty podél vodních toků a rybníků a proniká i do lesů. Na stromech opožděně raší listí, olše několik let chřadne a nakonec usychá. Aby zlikvidovali zdroj nákazy, začali lesníci odumřelé stromy kácet.