Přehled tisku

Výběr z českých deníků s datem 23.července připravila Eva Petržílková.

O janovském summitu sedmi průmyslově nejvyspělejších zemí a Ruska (G8) a demonstracích odpůrců globalizace, které vrcholnou schůzku provázely, informují české deníky na předních místech. Pozornost věnují rovněž záplavám, které koncem minulého týdne způsobily přívalové deště.


Některé listy komentují skutečnost, že britští imigrační úředníci kontrolují na ruzyňském letišti Čechy cestující do Velké Británie a znemožňují odlet Romům:

Britská vláda se snaží zamezit přílivu emigrantů nejen na letištích a v přístavech Británie, ale nyní tak činí její imigrační úředníci i na letišti v Praze, konstatují Zemské noviny. Ovšem při kontrolách v Ruzyni jde jen a jen o Romy, podotýká list. "Přes Prahu totiž do Británie nesměřuje žádná jiná přistěhovalecká vlna...ruzyňské letiště není tranzitním místem pro Pákistánce, Afgánce, Číňany a příslušníky dalších národů, kteří opustili své chudé země na Jihu a směřují na bohatý Sever. Koneckonců, nikoho jiného než Romy, cestující s tmavou pletí, britští úředníci neodmítají do své země vpustit. Vědí to všichni, jen to všichni nechtějí otevřeně přiznat," uvádějí Zemské noviny.

Hospodářské noviny považují za sporné vyjádření vicepremiéra Vladimíra Špidly k přítomnosti britských imigračních úředníků na ruzyňském letišti. "Kdyby docházelo k diskriminaci, tak bychom jistě reagovali," cituje list Špidlu. "Kdyby totiž docházelo k diskriminaci, tak by to znamenalo, že vláda opravdu vyjednala mizernou dohodu a že nejsme tak zcela svými pány minimálně v Britům přidělené kóji ruzyňského letiště, jak tvrdí kritici," soudí list. Zároveň se ptá, kdo by přiznal, kdyby docházelo k diskriminaci - zda by tak učinila česká vláda.


Listy o jaderné elektrárně Temelín:

Spuštění jaderné elektrárny Temelín se blíží. Současně s tím ale narůstá odpor proti uvedení temelínské elektrárny do provozu. Jak uvádějí Lidové noviny, Rakušané dokonce nabízejí za odstavení Temelína peníze. Horní Rakousy jsou připraveny zaplatit tři čtvrtě miliardy korun, pokud totéž udělají ostatní spolkové země a Evropská unie. Ministr zahraničí Jan Kavan ovšem reagoval na rakouské a německé snahy o zastavení Temelína poměrně ostře. V sobotním vydání rakouského deníku Die Presse totiž prohlásil: "Urazili jste nás, jsme suverénní stát! Podobný arogantní tón odmítáme a proto nebudeme nijak reagovat!". Tolik k Temelínu Lidové noviny.

Ředitel temelínské elektrárny František Hezoučký v rozhovoru pro deník Mladá fronta Dnes volá po stavbě dalšího Temelína. Česká republika totiž prý s energií ze stávajících elektráren vydrží jen do roku 2010. "Pak se budeme muset zamýšlet co dál. Jsem přesvědčen o tom, že další větší elektrárna bude zase jaderná. Fakt, že u nás momentálně existuje dočasný přebytek elektřiny, není žádnou tragédií," řekl v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes František Hezoučký.


K dalším tématům, kterým se věnují české deníky:

Zejména na severní Moravě a ve východních Čechách začíná sčítání škod způsobených silnými dešti. Už teď je podle deníku Mladá fronta Dnes jisté, že půjde řádově o milióny korun na opravy a vysušení zatopených sklepů, zahrad, silnic a automobilů. Větším škodám zabránila protipovodňová opatření, přijatá po zkušenostech s velkou vodu v uplynulých letech. Stát investoval značné prostředky do vybudování protipovodňových bariér, rekonstrukce hrází a mnohé řeky a říčky se konečně dočkaly vyčištění, dodává list.

Na miskách vah se ocitl nezávislý senátor Václav Fischer, píší Lidové noviny v souvislosti s úvahami o tom, že pražská ODS zvažuje nepostavit svého protikandidáta Fischerovi v příštích senátních volbách. "Senátor donedávna při součtech a odhadech parlamentních hlasování řazený automaticky ke čtyřkoalici zčistajasna toto uskupení - a nejsilnější lidovce zvlášť - kritizuje a hovoří o spálených mostech. O to více se objevuje na kdejaké akci ODS," poznamenává dále list. "Nepostaví-li skutečně za rok ve volbách proti Fischerovi ODS kandidáta, bude to podle listu asi nejvýznamnější signál, jaký může strana k nezávislému politikovi vyslat (netroufá-li si mu nabídnout členskou přihlášku). Parlamentní volby se blíží a karta Fischer se v nich může rovnat až několika procentům hlasů navrch," dodávají Lidové noviny.

Nahrazení přijímacího řízení pro doktorandy na jedné z fakult Univerzity Karlovy losováním považuje deník Mladá fronta Dnes za krok vpřed oproti dřívějšímu režimu, v němž komunisté dávali přednost kádrovým předpokladům studentů. List podotýká, že zatímco svobodné státy věří ve znalosti a pracovitost uchazečů, Karlova univerzita objevila cestu třetí: Los, který je víc než třídní původ, víc než znalosti a schopnosti - los je osud. "Los sice odstraňuje korupci; dává však naději, byť malou, jak schopným, tak ale i neschopným," uvažuje komentátor. Fakulta podle něj říká: omlouváme se za zklamané naděje, nemáme však peníze. Podle deníku je 16.000 doktorandů, ročně však končí tříleté studium jen 600 doktorů. Autor poznamenává, že někteří doktorandi studují i 12 let, jiní mají děti nebo se žení, další z nich studiem odsunují vojnu. "Pěkné společenství. Stát nemá peníze. Studenti jsou líní. Škola to trpí," shrnuje komentátor. Závěrem se ptá, co by kdysi bylo s Janem Husem, kdyby se tenkrát losovalo a on by neuspěl.

Obezita se pomalu ale jistě stává skutečně vážným strašákem. V České republice má 70 procent obyvatel starších 18-ti let nadváhu, téměř polovina z nich je už obézních. Stejné problémy má i celých 15 procent dětí! Přední český obezitolog, docent Štěpán Svačina, deníku Právo potvrdil, že výjimkou dnes nejsou stopadesátikiloví muži a stokilové ženy. Příčina je celkem prostá - málo aktivního pohybu, špatné stravovací návyky i nevhodný jídelníček, bohatý na kalorické potraviny. Vážnost problému si uvědomuje i ministr zdravotnictví Bohumil Fišer, sám velmi štíhlý. Tabletky na hubnutí označuje ministr za nesmysl a řešení nadváhy vidí jedině v disciplinovaném přístupu. Bez aktivní spolupráce každého z nás ovšem ani ministr ani sebelepší informační kampaň nezmůžou vůbec nic, uvádí deník Právo.

Rychlejší cestu odložených dětí k novým adoptivním rodičům měl -mimo jiné- zajistit nový zákon o rodině. Ten sice už tři roky platí, ale čekání dětí na adopci se údajně až trojnásobně prodloužilo! Deník Mladá fronta Dnes uvádí, že na vině není ani tak zákon samotný, jako pomalé rozhodování soudů. Zákon např. nutí soudy, aby o jednom novorozenci rozhodovaly třeba pětkrát: u kojence, kterého se matka zřekne už v porodnici, musí soud vydat předběžné opatření a nařídit ústavní výchovu. Pak musí posoudit zájem biologických rodičů. Zrušit ústavní výchovu a rozhodnout o osvojení, vysvětluje deník.

Není toho moc, čím Česká republika oslovila svět. Potvrzují to ostatně průzkumy v zahraničí a odpovědi na otázku: Co znáte z České republiky? Pivo, Švejk, Havel... Podle Lidových novin se ale zřejmě rýsuje další hodnota - české ženy! Od Němce, Američana či Jamajčana můžete slyšet: "Češky jsou super! Inteligentní, pracovité, vzdělané a dokážou se dobře postarat o domácnost." Ovšem - co se někde cenní, jinde je na obtíž. Takový Řek si myslí, že jsou české ženy emancipované až moc. Socioložka Petra Hejnová dodává, že naše ženy jsou v posledních letech sebevědomější, a Milada Karasová z modelingové agentury téma uzavírá: "Češky mají prostě šmrnc!". Tolik Lidové noviny.

Aero Vodochody se - zatím marně - snaží prodat letouny L-159 do zahraničí. Jak uvádějí Hospodářské noviny, dosud jediným odběratelem, a to navíc kvůli zdržení dodávek ne příliš spokojeným, je česká armáda. Aero v současnosti jedná s pěti vážnými zájemci o koupi těchto podzvukových bitevníků. Proto asi poněkud překvapuje skutečnost, že ve Vodochodech uvažují o obnovení výroby staršího modelu letadla L-39. Na zahraničních trzích je po něm totiž veliká poptávka; a jelikož peníze hýbou světem, propočítávají v Aeru, zda bude výroba EL TŘICET-DEVÍTEK rentabilní. Kromě toho ve zbrojovce připravují výrobu dopravního letadla Ae-270, na které mají asi 50 objednávek. A když se k tomu přičtou změny ve vedení společnosti - předsedou představenstva a prezidentem Aera se stal někdejší úspěšný šéf Českých aerolinií Antonín Jakubše - zdá se, že útok vodochodských na světové trhy opravdu začíná, vyplývá z informací Hospodářských novin.

Téměř bez šance je v těchto dnech každý, kdo chce v České republice zprovoznit automobil dovezený ze zahraničí. Po několikáté se totiž opakují stejné potíže - už tři týdny platí nový zákon, na který ale úřady ani Stanice technické kontroly nejsou připraveny. Jak se dočtete v Lidových novinách - lidé z praxe chtějí předpisy, jak zákon vykládat; ministerstvo tvrdí opak. Trochu kuriozní komplikací a zdržením je pak nutnost předložit při schvalování dovezeného vozidla český návod k jeho použití!

Autor: Eva Petržílková
spustit audio