Přehled tisku

Výběr z českých deníků s datem 9. května připravil Josef Kubeczka.

Komentáře českého tisku se věnují dočasným omezením, která zřejmě budou platit pro obyvatele České republiky hledající po rozšíření Evropské unie práci ve zbývajících členských státech. Sedmileté přechodné období, po které by se lidé z nových členských zemí nemohli volně ucházet o práci v unii, požadují především Německo a Rakousko. Právě tyto dva státy přímo sousedící s kandidátskými zeměmi mají totiž strach z přílivu levné pracovní síly.

Autor komentáře Lidových novin se pozastavuje nad vyjádřením ministra zahraničí Jana Kavana. Šéf české diplomacie totiž uvedl, že prosazování sedmileté výjimky může ovlivnit postoj veřejnosti k Evropské unii. Obyvatelé České republiky by se pak podle něj v referendu mohli vyslovit proti vstupu země do evropské patnáctky, píší Lidové noviny. Kavanova výhrůžka nemá valnou logiku. Hrozit Bruselu kvůli "pracovní" výjimce odmítnutím vstupu je stejně absurdní, jako kdyby student při přijímacím řízení na vysokou školu vyhrožoval zkoušejícím, že když hned nedostane kolej s ledničkou a kávovarem, nemusí na školu vůbec nastoupit," uvádí se v komentáři Lidových novin. Gesto ze švédského Nyköpingu, kde ministři zahraničí členských a kandidátských zemí jednali o rozšíření EU, tak mělo podle autora komentáře posloužit v předvolebním klání a ukázat českým voličům, že ministr Kavan "má ramena".

Také komentář Mladé fronty Dnes hodnotí stanovisko ministra Kavana negativně. Autor komentáře v řadě prohlášení politiků postrádá analýzu toho, zda Češi mají vůbec o práci v zemích EU zájem. "Postup našich politiků by se měl opírat o tato zjištění, a ne o pohled na blížící se volební datum," dodává Mladá fronta Dnes.

Naopak s postojem českých diplomatů souhlasí autor komentáře deníku Právo. "Je to jako by si manželé Müllerovi pozvali na návštěvu Novákovy a nutili je přezouvat se do bačkor, zatímco oni sami si v bytě klidně chodí v polobotkách. Jako by jim k jídlu podali nemaštěné nudle a sami si pochutnávali na bifteku. Jako by jim načepovali vodu z vodovodu a sami si otevřeli šampaňské," píše deník Právo.


Německo má zájem o české profesionální řidiče. Dopravci proto po vstupu do Evropské unie očekávají hromadný odchod nejlepších lidí k německým firmám. Německé firmy se potýkají s nedostatkem řidičů v kamiónové dopravě a podle některých informací se tamní firmy snaží již dnes získat pracovní povolení pro tisíce zaměstnanců z východních zemí. Informují o tom Lidové noviny. Německá vláda údajně zvažuje vydání takzvaných zelených karet pro řidiče. "Z průzkumu Mezinárodní unie silniční dopravy vyplývá, že jen v Německu chybí na trhu přes 8000 kvalifikovaných profesionálních řidičů v kamiónové dopravě," řekl Lidovým novinám tajemník sdružení autodopravců Česmad Martin Špryňar. "Odlivu nejlepších českých řidičů za většími platy se skutečně obáváme," dodal. Autodopravci mají údajně signály, že se Německo chystá nabídnout řidičům zvláštní víza podobně jako počítačovým odborníkům. Člen představenstva Česmadu Robert Krigar Lidovým novinám sdělil, že se Česmad snaží o jednání s německou stranou, aby zjistil, jaká konkrétní opatření Německo připravuje.


Nový ministr obrany Jaroslav Tvrdík připravuje ve svém úřadu rozsáhlé personální změny. S odvoláním na důvěryhodné zdroje to uvádí Mladá fronta Dnes. Z postu personálního náměstka má být podle deníku odvolán Prokop Dolejší a také ministerští poradci Vladimír Šuman a Pavel Štrůbl zřejmě opustí své funkce. Tvrdík ale zatím odmítl zprávy o chystaných personálních změnách komentovat s tím, že teprve tento týden bude s jednotlivými pracovníky ministerstva o jejich dalším působení v úřadu hovořit. Přesto Mladé frontě Dnes potvrdil, že se jeho poradcem stane bývalý náčelník armádního generálního štábu a později prezidentův poradce Karel Pezl. V kuloárech českého a litevského ministerstva obrany se již také hovoří o tom, že by velvyslanec v Litvě Štefan Füle mohl ve funkci prvního náměstka na ministerstvu obrany nahradit Jaromíra Novotného, který se zřejmě stane novým velvyslancem v Indii. Tvrdík zatím nechtěl uvést ani jméno člověka, který obsadí místo ekonomického náměstka, tedy funkci, kterou on sám zastával do nedávného jmenování ministrem. Mladé frontě Dnes však přesto prozradil, že na toto místo nepočítá s člověkem z ministerstva ani generálního štábu. "Půjde o špičkového experta prosperující firmy. O jeho jmenování však rozhodne to, zda projde bezpečnostní prověrkou," uvedl Tvrdík. Podle deníku se další personální změny očekávají také na místech právníků a obchodníků akvizičního úřadu, jejichž práci Tvrdík dříve ostře kritizoval.


Premiérovi poradci Miroslav Šlouf a Jaroslav Sup podle Mladé fronty Dnes nabízeli před osmi lety krajanům v Jihoafrické republice zprostředkování nákupu nemovitostí od zkrachovalé společnosti H-System. Podle deníku jde o další důkaz napojení vlivných osob na projekt, který od klientů a bank "vytahal" více než dvě miliardy korun. Oba poradci premiéra Miloše Zemana byli podle Mladé fronty Dnes ve vedení společnosti Cité, která v Jihoafrické republice nabízela krajanům pomoc při návratu do vlasti. Součástí nabídky bylo i zprostředkování nákupu nemovitostí, a to i od H-Systemu, uvádí deník s odkazem na výpovědi krajanů, členů africké mise a představitelů firmy Cité. Cestu do Jihoafrické republiky podle listu organizovala krátce před svým krachem Banka Bohemia. Firma Cité přitom prý byla její dceřinnou společností. Kromě Šloufa jel v roce 1993 podle deníku do jížní Afriky také viceprezident Banky Bohemia František Vostřák a bývalý poslanec Liberálně sociální unie Tomáš Štěrba. Stavební společnost H-System vznikla v roce 1993. S více než 1100 klienty uzavřela smlouvy o výstavbě a převodu bytů či domků. Klienti firmě zaplatili za bydlení, které měli získat do dvou až tří let. Na podzim roku 1997 ale H-System zkrachoval. V souvislosti s H-Systemem se v posledních dnech objevilo několik balíčků s výbušninou, které neznámý pachatel rozeslal nejvyšším představitelům této firmy, uvádí Mladá fronta Dnes.


Bývalý majitel Poldi Kladno Vladimír Stehlík chce vrátit část svého majetku na Rožmitálsku (okres Příbram). Žaluje proto správkyni konkursní podstaty své firmy Bohemia Art Jarmilu Veselou. Z prvního jednání okresního soudu v Příbrami, které se mělo uskutečnit v pondělí, se však Stehlík omluvil. S odvoláním na předsedkyni soudu Vlastu Cízlovou to uvádí deník Právo. Podle deníku bude soud pokračovat 28. května. Firma Bohemia Art vznikla podle internetové verze obchodního rejstříku v říjnu 1990 a měla základní jmění 140.000 korun. V privatizaci získala řadu podniků, na jejichž koupi si podle Práva vzala úvěry v celkové výši 322 miliónů korun. V roce 1997 však na ni soud prohlásil konkurs. Stehlík ale podle deníku tvrdí, že se zařazením některých položek do konkursního řízení firmy Bohemia Art souhlasil jen proto, že byl ve špatném zdravotním stavu po pobytu ve vazební věznici. Nové vlastníky přitom mají například Zbrojovka Březnice, Agrostrojírny Rožmitál a rožmitálská truhlárna, uvádí Právo. Stehlík koupil prostřednictvím firmy Bohemia Art mimo jiné i společnost Poldi, ale z kupní ceny 1,75 miliardy korun uhradil jen miliardu. Společně se synem Markem byl v roce 1996 obviněn kvůli zadržování sociálního a zdravotního pojištění zaměstnanců. Oba poté strávili čtyři měsíce ve vazbě. V té době Vladimír Stehlík rezignoval na místo generálního ředitele Poldi a syn Marko po propuštění z věznice převedl rodinný podíl v Poldi na společnost ProWin, připomíná deník Právo.


Z hutní společnosti Vítkovice se v minulých letech ztratilo při podezřelých finančních a majetkových operacích půl miliardy korun. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Podle deníku tak za kritickou situaci firmy patrně nemůže pouze neschopnost tehdejších manažerů, ale také tunelování. Vítkovice například v letech 1993 až 1997 zaplatily 12,5 miliónu marek lichtenštejnské firmě Nalko za údajnou poradenskou činnost. O této činnosti však v záznamech Vítkovic nejsou žádné zmínky. Firma Nalko podle Mladé fronty Dnes funguje jen jako poštovní schránka. Nynější vedení Vítkovic má podezření, že posílání peněz na její účty u bank ve Vaduzu bylo jen zástěrkou pro vysávání peněz. Předběžnou smlouvu smlouvu o spolupráci s firmou Nalko podepsal v roce 1992 někdejší ředitel firmy Vítkovice-export Roman Hradil. "Kromě předběžné smlouvy jsme o spolupráci s firmou Nalko nenašli žádné doklady. Nikdy nepřišla faktura s rozpisem vykonaných prací, nikdo z Vítkovic ani dceřiné firmy si nepamatuje, že by od firmy Nalko viděl konkrétní materiály. Vždy přišla jen žádost o vyplacení peněz," cituje Mladá fronta Dnes nejmenovaný zdroj blízký vedení Vítkovic. Roman Hradil však namítá, že na vztazích s Nalkem nebylo nic neobvyklého. Podle něj existují jasné doklady, které prokazují, co firma Nalko pro Vítkovice dělala. "Všechny dokumenty včetně faktur jsem předal před dvěma lety při svém odchodu z Vítkovic," sdělil listu. Policie tento případ již asi rok vyšetřuje. Interpol našel zástupce lichtenštejnské firmy, kteří spolupracovali s Vítkovicemi. Podle státního zástupce Tomáše Figury česká strana požádala lichtenštejnské orgány o výslech zaměstnanců Nalka, uvádíMladá fronta Dnes.


Vnuk generála George Smitha Pattona Robert zavítal v pondělí do Plzně, aby na vlastní oči spatřil místa, která v květnu roku 1945 osvobozoval jeho dědeček. "V České republice jsem poprvé. Cítím se tu velmi dobře, Plzeňané mě hezky přijali. Samozřejmě řeknu všem v Americe, jak jsou v Plzni Američané vítáni," řekl deníku Právočtyřiačtyřicetiletý Robert H. Patton. Do Plzně přijel i proto, aby zde představil a společně s plzeňským primátorem Jiřím Šnebergerem pokřtil svoji novou knihu s názvem Životní příběh generála George Smitha Pattona a jeho rodiny. "Je to informativní kniha o celé rodině Pattonů. Psal jsem ji jako dílo historické, ale není míněna jako učebnice. Doufám však, že čtenáře pobaví i poučí. Je spíše o lidech, obsahuje charakteristiky postav, je o touze mého děda generála Pattona být nejlepší," přiblížil knihu autor, který v současnosti žije ve městě Darien v americkém státě Connecticut, kde se živí jako spisovatel. Na svém kontě má již čtyři romány, sága rodu Pattonů je jeho první historickou knihou. Když Robert Patton psal Životní příběh, byl nucen prostudovat dobové materiály, z nichž se dozvěděl mnoho nového. "Nejvíce mě zaujal dopis, ve kterém se generál Patton svěřuje, že operace, při které jeho vojska osvobodila Plzeň, byla pro něj nejdůležitější. Byl nesmírně hrdý, že mohl být součástí osvobozování," sdělil Patton deníku Právo.


Královnou perníkového království se v Pardubicích stala místní perníkářka Jana Syrůčková, píše České slovo. Jejím korunováním a udílením glejtů, které své majitele opravňují vyrábět a prodávat perník po celý rok, skončil první ročník pardubických slavností perníku. O titul královny se ucházelo 22 perníkářek z celé České republiky. Každá z nich před několika dny připravila a ozdobila jedno perníkového srdce. O vítězce pak rozhodli návštěvníci úterních slavností svými hlasy. Nejvíce se jim zamlouvalo srdce s reliéfem pardubického zámku, píše České slovo.