Přehled tisku

Výběr z českých novin s datem 15. května připravila Kateřina Brezovská.

Návrh zákona o státní službě je tématem některých úterních deníků. Mladá fronta Dnes i Hospodářské noviny jsou přesvědčeny, že ministr Vladimír Špidla udělal dobře, když ze svého návrhu zákona o státní službě vypustil takzvanou definitivu pro státní úředníky. Doživotní záruka pracovního místa se, ať už člověk dělá cokoli, v moderní době vyjímá jako dinosaurus na dálnici, konstatuje Mladá fronta Dnes. Připouští však, že i definitiva má svá pro. Schopné úředníky by chránila před zvůlí politiků a před jejich pokušením obstarávat na jejich úkor "fleky" novým milenkám či spolužákům. Na druhou stranu se list ptá, proč by měli být privilegovaní právě zaměstnanci státu. Státní správa potřebuje ambicióznější recept na kvalitu než definitivu: méně státu v životě lidském, méně úředníků, zato nadprůměrně schopných, a proto lépe placených, uvádí deník, který s nadsázkou říká, že úřednický stav stejně určitou definitivu má. Propouštění ve státní správě se totiž děje asi tak často jako zemětřesení.

Podle Hospodářských novin se některé politické strany právem obávaly, že by definitiva spíše zakonzervovala současný stav českého úřednictva, než aby vedla k nástupu schopných a vzdělaných lidí do státních služeb. Obavy vyvolávalo i jmenování šéfa úřadu státní služby, připomíná list. Špidla ale i v tomto bodě ustoupil ve svém návrhu, oceňuje deník. Zákon o státní službě po nás netrpělivě chce Evropská unie. Ale především přece potřebujeme vzdělané a kvalifikované úředníky sami pro sebe, míní Hospodářské noviny.


Většina deníků věnuje pozornost také vítězství českých hokejistů na mistrovství světa v německém Hannoveru. Čeští reprezentanti přivezli do Prahy titul mistrů světa již potřetí v řadě a na pražské Staroměstské náměstí je v pondělí přišlo přivítat asi 16.000 lidí. Právo konstatuje, že z vítězství české reprezentace se v republice radovali všichni. Radovali se klienti zkrachované stavební společnosti H-Systém, provozovatelé jaderné elektrárny Temelín, občané obcí postižených záplavami i delegáti chystaného sjezdu KDU-ČSL, vypočítává list. "Na vítězství našich zlatých hochů je prostě pozoruhodné, že se z něho radují i ti, co jinak k radosti moc důvodů nemají. Dokonce i ti, kteří netuší, co je to buly či power play. Je to radost celonárodní a povinná," píše deník. Zároveň doufá, že zaslouženou radost lidem nepokazí zjištění, že česká národní reprezentace se stala mistrem světa ve sportu, o kterém většina světa nemá tušení. "Co do masovosti se má lední hokej k hokeji pozemnímu asi jako Lichtenštejnsko k Číně. Vůbec si tím ale nenechme kazit naše radování a vychutnejme si to úžasné zjištění, že jsme Češi," končí Právo.

Mladá fronta Dnes píše, že hra s pukem se údajně stala Česku symbolem radosti a smutku. Připouští, že je to sice jenom mýtus, ale přesto na něm může být i něco pravdy. "Kdyby hokej byl vskutku jakýmsi průkopníkem či alespoň poměřovatelem společnosti, jeví se budoucnost nadějně. Nejen tím, že vítězíme. Především způsobem těchto vítězství," míní deník. Ještě před patnácti lety, kdyby prohrávali čeští hráči o dvě branky po dvou třetinách, by nejspíš bezradně dobruslili. Většinou se totiž drželi takového zvyku a zvedat hlavy bylo netypické. "Kdo nás mydlil, věděl, že budeme brečet... Nyní ale obracíme prohrané zápasy. Nejenže dokážeme odpovědět na ránu ranou, ale začínáme se ohánět, cítíme-li, že je nutno...," konstatuje deník. Pokud je hokej vskutku charakterizujícím fenoménem mysli české společnosti, zní dobrá písnička. "Třeba časem dokážeme zbourat soupeře i v jiných záležitostech," uvádí list.

Lidové noviny píší, že poprvé v historii hokejových oslav 90. let se politici museli obejít bez potřásání rukou se šampiony. "Zlatí hoši" se totiž v letadle dohodli, že se nesetkají s politiky. Podle oficiálního programu měli přímo z letiště zamířit do Poslanecké sněmovny za jejím předsedou Václavem Klausem, návštěva se ale neuskutečnila. Jan Kučmáš, mluvčí společnosti Eurotel, která oslavy hokejového vítězství v Praze organizovala, potvrdil, že zrušit schůzku s politiky se rozhodli sami hokejisté. "Zdá se jim, že setkání s politiky jsou jen pro ostudu. Na rozhodnutí se podepsalo také vyčerpání z posledních zápasů," uvedl Kučmáš. Víc než na politiky se hráči těšili na setkání s fanoušky a rodinami. "Vynechat čekající dav nadšených fanoušků pochopitelně dost dobře nemohli, a tak si oficiální část programu zkrátili jinak," píše deník. Podle něj sportovci také správně usoudili, že hvězdami dneška jsou právě oni, a tak si mohou poroučet: "Kdo nás chce vidět, může přijít za námi. Tak jako naši fanoušci." Jiné vysvětlení udávají spolupracovníci Václava Klause. Schůzku s hokejisty údajně neplánovali ani jeho poradci či úředníci ve sněmovně, píší Lidové noviny.


Jak píše deník Právo, někteří státní úředníci a zástupci Fondu národního majetku, kteří hájí zájmy státu v dozorčí radě Komerční banky, si mohou vedle finančních odměn za práci v tomto orgánu přijít ještě na další peníze. Až jeden a čtvrt miliónu korun za rok mohou totiž získat z prodeje akcií KB. Jejich nákup za pouhých 500 korun a zpětný prodej bance za dvojnásobek této částky jim umožňuje tzv. akciový motivační program banky. Mohou je ale prodat podle vlastního uvážení i na kapitálovém trhu, kde se akcie KB v současnosti prodávají za ceny okolo 1050 korun. Přitom se dá očekávat, že s blížící se privatizací banky kurs jejích akcií poroste. Tento způsob motivace zástupců státu v bance, v níž stát dosud drží 60procentní podíl, přitom management banky ani představitelé FNM nepovažují za protiprávní či nemorální. Je to podle nich zcela legální, v zahraničí naprosto běžný instrument odměňování. Mnozí opoziční politici naproti tomu tento postup tvrdě kritizují. Někteří drobní akcionáři KB dokonce chystají závěry březnové valné hromady napadnout žalobou. Případné soudní projednávání celého případu by podle listu mohlo zabrzdit nebo pozdržet privatizaci banky, která by měla být ukončena už za několik málo týdnů.


Zemské noviny upozorňují, že někteří živnostníci nebo jejich zaměstnanci si budou rychle muset doplnit kvalifikaci, případně shánět potvrzení o praxi. Vláda totiž schválila nařízení vymezující živnosti, které mohou zastávat pouze lidé schopní doložit odbornou způsobilost. Na seznamu jsou například kosmetické služby, vodní záchranná služba, ale také péče o děti do tří let. Tyto živnosti mají povahu služeb, při nichž živnostník či jeho zaměstnanec může neodborným zásahem poškodit zdraví klienta. Zákazníci kosmetických služeb, manikúry, solárií a posiloven by tak měli od října, kdy nařízení začne platit, získat větší jistotu, že se svěřují odborníkům. Odbornou způsobilost bude nutné prokázat kvalifikací získanou vzděláním v daném oboru nebo dokladem o tříleté praxi. Živnostníci nařízení vítají, někteří volají po dalším zpřísnění. "Je to správný krok. Dali bychom však přednost tomu, kdyby o uchazečích o živnostenský list nerozhodovali jen úředníci, ale i zástupci odborných a profesních spolků," řekla listu ředitelka sekce pro vzdělávání Hospodářské komory Jana Chárová. Předseda profesního sdružení hostinských a hoteliérů Spolhost Čeněk Rytina požaduje ještě vyšší nároky na vzdělání. "Ubytovací služby může poskytovat každý, kdo přijde z ulice. Živnostenský list pro pohostinství získáte už po několikaměsíčním rekvalifikačním kursu. To poškozuje dobré jméno českého pohostinství," řekl Zemským novinám Rytina.


Mladá fronta Dnes píše, že již téměř deset let si vždy na jaře obyvatelé tří obcí v Beskydech kladou zvláštní otázku. Mají svou zahradu osázet zeleninou, a riskovat tak za pár let možné onemocnění rakovinou, nebo ji raději nechat ladem? Bývalý státní podnik Akuma, dnes pobočka nadnárodní firmy SAFT, totiž několik desítek let chrlil do okolí při výrobě baterií těžký kov kadmium. Když to na počátku devadesátých let prasklo, lidé označili zamořené zahrady za důvod, proč mnozí z nich či jejich příbuzní onemocněli nebo zemřeli na rakovinu. Hygienici, kteří před několika lety oblast doslova obsadili a měřili úroveň kontaminace na desítkách míst, ale tvrdí, že kadmium v této oblasti rakovinu nezpůsobuje. Strachu pěstovat na polích zeleninu se v současnosti snaží obyvatele postižených obcí zbavit pracovníci Výzkumného ústavu zemědělského v Opavě. Ti několik let testovali zamořenou půdu, aby mohli sestavit seznam plodin, které v ní lze beze strachu pěstovat. Před několika dny obcím tuto "kuchařku" předali. Podle vědců z Opavy si navíc k vysoké kontaminaci kadmiem pomohli sami. Kupovali totiž od podniku velmi levně sudy, v nichž kadmium bylo. Ty pak používali na sběr vody pro zalévání zahrad. Nynější podnik, jehož předchůdce nedokonalými filtry zamořil ovzduší, nechce o likvidaci následků zamoření slyšet. Jeho zástupci totiž shodně s hygieniky tvrdí, že se nedá přesně určit, zda část kadmia není v zemi díky majitelům pozemků, či zda sem nepřišla z průmyslových měst v podobě kyselých dešťů. Tolik Mladá fronta Dnes.


Na vládním seznamu firem, které by se měly postarat o vymáhání ruského dluhu, figuruje jako jeden ze žhavých kandidátů firma Falkon Capital, kterou ministerstvo vnitra pro velká bezpečnostní rizika označilo za nevhodnou a jejíž aktivity jsou dlouhodobě sledovány civilní kontrarozvědkou.

Právu to v pondělí potvrdil zdroj, který je o aktivitách BIS dobře informován. Jedná se totiž o podnik, který má podle informací BIS kontakty s organizovaným zločinem, a patrně existují i napojení na východní zpravodajské služby. "Službu to samozřejmě zajímá, musí se to hlídat, podezřelé subjekty musí být pod kontrolou," sdělil Právu zdroj, podle nějž existují mezi představiteli Falkonu a ruskými mafiánskými kruhy několikaleté kontakty už od dob rozpadu bývalého Sovětského svazu. Zakladatelé firmy, která před časem usilovala též o možnost vymáhat libyjský dluh ČR, dokonce ze zemí bývalého SSSR pocházejí, nyní již v ní však nefigurují. Podle zdroje Práva z BIS dodala skutečně kontrarozvědka vládě o Falkonu bezpečnostní zprávu. Podobný materiál vypracovali také experti ministerstva vnitra, jak potvrdil náměstek ministra Petr Ibl. "Stanovisko jsme skutečně vypracovávali," řekl s tím, že informace o tom, zda je či není firma riziková, nelze poskytnout. "Nemuselo by to dobře dopadnout," odpověděl však jeden z vysoce postavených bezpečnostních činitelů vnitra na otázku Práva, zda by Falkon Capital byl v případě, že se pro něj vláda rozhodne, skutečně rizikovým podnikem. Firma přitom nabízí ze všech osmi zúčastněných nejlákavější model řešení, totiž že vymůže skoro čtvrtinu dluhu a většinu peněz, pohybující se v řádech několika set miliónů dolarů, dodá do státní kasy během několika týdnů. Podle bezpečnostních expertů však nejsou dostatečné záruky, že podnik by případnou smlouvu skutečně dodržel. Ruský dluh, který činí asi 3,68 miliardy dolarů (přibližně 140 miliard korun), představuje více než polovinu celkových zahraničních pohledávek ČR. Asi 3,14 miliardy USD z ruského dluhu připadá na jistinu státního dluhu. Podle restrukturalizace dluhu z roku 1994 bylo splácení jistiny odloženo na léta 2002 až 2022. V současné době platí Rusko jen úroky, a to dodávkami zboží. Náměstek ministra financí Ladislav Zelinka řekl po dubnovém jednání s ruským vicepremiérem Iljou Klebanovem, že ČR má naději, že mu Rusko zaplatí. Již v létě by ČR mohla obdržet peníze z odprodeje hlavní části dluhu v rámci takzvané energetické varianty. Výtěžek by byl asi 22 procent nominální hodnoty. Z ruské strany by na odkoupení dluhu participovala společnost RAO JES, roli prostředníka při vývozu proudu by sehrála firma Falkon Capital, kterou právě ruská strana preferuje.