Přehled tisku

Výběr z českého tisku s datem 31.5. připravila Kateřina Brezovská.

Především odsouzení terezínského dozorce Antona Mallotha si všímají komentáře českých deníků.

Podle deníku Právo je Mallothovo odsouzení fackou české justici. List sice konstatuje, že ne vždy se v minulosti německé soudy a společnost tak svižně oháněly při mýcení nacistické minulosti. Ale důležitý je trest, rozsudek, pojmenování zločinu. To je ten mlaskavý pozdrav z Mnichova. Kolik jsme v Česku odsoudili vlastních zločinců z let 1945-1989?, ptá se list. Věk a zdraví zločinců je přitom podle něj jen výmluvou české justice a společnosti. "Nejde o držení starců ve vězeních, jde o odsouzení a pojmenování jejich někdejších zločinů," poznamenává Právo. Jeden svévolně zabíjel Němce, druhý vynalezl hraniční elektrické zátarasy a minová pole mezi nimi, třetí mučil vězně elektřinou, čtvrtý stavěl trestní bunkry a cpal do nich lidi. Pátý mlátil lidi často k smrti, desátý, padesátý, kolik z nich jsme odsoudili? V Česku vůle k vyrovnání s minulostí prostě není, soudí deník Právo.


Zemské noviny píší, že Hospodářská komora bije na poplach. Téměř čtvrtina českých firem totiž dosud neudělala vůbec nic, co by je připravilo na ostrý konkurenční boj v Evropské unii. Třetina teprve zpracovává plány. Někteří odborníci varují, že nepřipraveným výrobcům zlomí tvrdá konkurence vaz. Obavy neskrývají ani odboráři. Podle nich každá třetí firma v oboru po vstupu do Evropské unie s nejvyšší pravděpodobností nepřežije. Zmizí desetitisíce pracovních příležitostí. Zahraniční konkurence prý rychle ovládne tuzemský trh. Mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů Jana Kašparová listu řekla, že odboráři vidí největší riziko v zaostávání českých podniků v produktivitě práce. "Nesvědčí to ale o neschopnosti zaměstnanců, spíše manažerů. Pokud se Česko nemá stát jen montážní dílnou pro unii, je nutné udržet vysokou kvalifikovanost naší pracovní síly. Poslední signály o změnách ve školství však spíše naznačují, že kvalita vzdělávacího systému, a tudíž i kvalifikace zaměstnanců by se mohly v dalších letech snižovat," řekla Kašparová. Prezident Liberálního institutu Jiří Schwarz však za tři čtyři roky žádnou katastrofu neočekává. České podniky se podle něj dnes a denně utkávají s konkurenty zemí patnáctky. Plné členství v unii nám otevře nové trhy. Také předseda největšího odborového svazu KOVO Jan Uhlíř také neztrácí optimismus. Podle něj sice krachujících podniků přibude. Postihnou však vlastníky, nikoli zaměstnance. Odborníci se domnívají, že úspěšné české firmy budou mít na obrovském trhu unie více zakázek a uživí i propuštěné zaměstnance zbankrotovaných podniků.


Armádní majetek za desítky miliard korun zřejmě změní v příštích měsících majitele. Píše o tom Mladá fronta Dnes. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík totiž rozhodl, že armáda prodá nemovitosti, které nepotřebuje. Ušetří tak stamiliony korun za jejich hlídání a vytápění. Dosud nebývalý převod pozemků a budov ovlivní zřejmě v některých regionech trh s nemovitostmi. Ivan Cuker z realitní a aukční agentury Gavlas listu řekl, že například Morava může být kvůli skladovacím objektům zajímavá pro podnikatele, kteří vyvážejí do Polska. Armáda již nyní nabízí městům či místním samosprávám 744 objektů v hodnotě téměř třinácti miliard korun, přičemž ministr předpokládá, že vojáci opustí i stovky dalších kasáren v desítkách měst. Zákon však zatím neumožňuje, aby města využívala armádní majetek ke komerčním účelům. Tvrdíkův náměstek Josef Jehlík se domnívá, že zejména proto není o nabízené nemovitosti velký zájem. "Připravujeme proto do vlády návrh, aby města mohla získaný majetek i komerčně využívat," řekl Mladé frontě Dnes Josef Jehlík.


Bez velkých nadějí přijížděli podle Zemských novin zástupci českých chatařů k chatě Bačkárka v oblasti Kasárna, kde se ve středu večer setkali s představiteli slovenské obce Makov. K jednání o pozemcích pod českými chatami, které makovští radní v únoru prodali dvěma soukromým podnikatelům, vyzvali v pondělí obě znesvářené strany premiéři Miloš Zeman a Mikuláš Dzurinda. List připomíná, že čeští chataři odmítli přijet do Makova a jednat přímo v budově obecního úřadu. "Při poslední schůzce v kanceláři starosty jsme se necítili dobře. To, co jsme zažili, nebylo jednání, ale diktát ze slovenské strany," postěžoval si listu Ladislav Janů z Tělovýchovné jednoty Moravan Otrokovice. Nový majitel pozemku pod chatou Bačkárka při posledním jednání českým chatařům oznámil, že se chce podílet na provozování jejich nemovitosti. Pokud požadavek odmítnou, pohrozil, že bude usilovat, aby chata byla z jeho parcely odstraněna.

Zájem vyřešit vzniklý spor mimosoudní cestou projevil ve středu starosta Makova Marian Masnica. "Na Kasárnách je přes čtyřicet objektů ve vlastnictví českých občanů a dalších pět patří právnickým osobám. Spor se týká pouze dvou z nich," řekl listu Masnica. Čeští chataři navrhli, aby prodej parcel pod jejich chatami byl zrušen, nebo aby jim noví majitelé nabídli smlouvu o dlouhodobém pronájmu těchto pozemků. Jako třetí možnost navrhli, že chatu Bačkárku odprodají obci Makov nebo jinému zájemci ze Slovenska a oblast Kasárna opustí. Slovenští majitelé odmítli vrátit obci Makov. "Parcely jsme nabyli v souladu se slovenskými zákony, nevzdáme se jich," prohlásil Ján Dorociak. Obě strany se dohodly, že nebudou spojovat majetkoprávní spor o pozemky s případnou změnou státní hranice v oblasti Kasárna. Starosta Makova Marian Masnica navrhl, aby premiéři Zeman a Dzurinda vytvořili komisi, která by prověřila oprávněnost vlastnictví pozemků nových majitelů. Zástupci českých chatařů přislíbili, že závěry této komise budou respektovat.


Výrobu vozů Škoda zkomplikoval velký požár, který v noci na středu zničil v Brandýse nad Labem halu firmy VDO Mannesmann. Jak připomíná Mladá fronta Dnes, firma zde vyrábí přístrojové desky a čerpadla k nádržím pro fabie a octavie. V automobilce zasedal ve středu každou hodinu krizový štáb. "Zásobu máme do konce týdne. Pokud se nepodaří najít náhradní výrobu, pak bychom možná museli na den dva zastavit výrobu a pak výpadek napracovat," řekl listu mluvčí Škody Milan Smutný. Deník připomíná, že závod v Brandýse je jediný, který vyrábí přímo pro Škodu. V jiných evropských továrnách VDO Mannesmann by bylo třeba přestavovat výrobní linky pro fabie a octavie. Smutný tvrdí, že vzhledem k vysoké unifikaci výroby v koncernu Volswagen by to neměl být problém. Pokud by se výroba aut opravdu musela zastavit, mohly by se zpozdit i dodávky zákazníkům. Škoda-Auto nevyrábí na sklad. "Dva dny můžeme ztratit, aniž to zákazník pocítí," řekl Mladé frontě nes Milan Smutný.


Zemské noviny upozorňují, že českým pivem hýbou vysoké úplatky. Na trhu piva totiž panuje dravá konkurence. Rekordní spotřeba, 160 litrů na hlavu, nedává prostor pro zvyšování výroby. Jednotliví výrobci se snaží přetáhnout hospody na svou stranu a nepočínají si při tom v rukavičkách. Nečistý konkurenční boj vedou nejen velké, ale i malé pivovary. Rozdíl je pouze v částkách, které nabízejí. "Velcí nemají zájem o malé hospody, kde nevytočí víc než sto hektolitrů piva měsíčně. Malé pivovary bojují o pražské hospůdky, aby se dostaly na zajímavý trh. Konkurence nabízí majitelům restaurací dokonce statisícové částky na ruku, aby odebírali její pivo. Do boje za čistý konkurenční boj na pivním trhu se vydal antimonopolní úřad. Bude mít ovšem velmi těžkou práci a výsledek je nejistý. Jen málokterý hostinský bude totiž ochoten přiznat, že přijal úplatek, aby změnil dodavatele. Jak řekl listu předseda antimonopolního úřadu Josef Bednář, případný zásah se vzhledem k časové náročnosti a množství prověřovaných pohostinských zařízení předpokládá do konce června.


Ředitel hradní policie Antonín Maněna v pátek opustí Pražský hrad na základě přání manželky prezidenta Dagmar Havlové, píše deník Právo. Podle listu prezident Václav Havel při propouštění čtyřiapadesátiletého Maněny podlehl manželčinu tlaku. Oficiální verze bude podle Práva nejspíš znít, že Maněna odchází po vzájemné dohodě s prezidentem, což svým podpisem pod odvolávací rozkaz stvrdil i ministr vnitra Stanislav Gross. Maněna přitom sloužil přímo u Václava Havla deset let a přátelil se s ním skoro tři desetiletí. "Byla to jen otázka času. Všem je tady jasné, že ředitel musí opustit svoje místo, protože se na tom dohodla Dagmar Havlová s Václavem Havlem. Usilovala o to už delší dobu," řekl Právu pracovník hradní kanceláře. Podle tohoto zdroje listu totiž Maněna především hájil bodyguardy a další policisty, kteří se z různých důvodů prezidentově manželce znelíbili. "Možná vám to přijde jako prkotina, ale stačilo, že se někdo křivě podíval na její psy nebo byl podezírán, že sdělil nějaké informace novinářům z jejich soukromí či jí prostě nepadl do oka," řekl listu další pracovník kanceláře. Právo podotýká, že tomu odpovídá také fakt, že Hradní policie na přání prezidentského páru už několik měsíců hlídá jejich soukromou pražskou rezidenci z ulice a nepobývá s nimi v domě, jak bývalo zvykem.