Přehled tisku

Výběr z českých deníků s datem 5. dubna připravil Josef Kubeczka.

České deníky věnují pozornost připravovanému projektu, pomocí něhož chce ministr práce a sociálních věci Vladimír Špidla zvýšit počet obyvatel. Podle projektu by totiž mohli vybraní cizinci získat trvalý pobyt v ČR. Spekulace o odvolání ministra obrany Vladimíra Vetchého a nedostatek financí v některých resortech jsou dalšími tématy komentářů.


Podle Mladé fronty Dnes ministr Vladimír Špidla stále poukazuje na to, že důchodový systém je v pořádku, přesto ale potřebuje zahraniční pracovníky, aby reformu zachránili. Pracujících je totiž stále méně a seniorů přibývá. Deník se ale ptá, zda jsou cizinci opravdu takovou pomocí, když jednou také zestárnou a pro důchodový rozpočet budou stejně obtížní jako všichni ostatní. Ministr Špidla ale chce pozvat jen vzdělané cizince, přesto by Češi neměli podle deníku propadat pocitu méněcennosti a měli by jim přát větší příjmy. O to dokonaleji budou jako nadprůměrně vydělávající oškubáni. Přitom nás nebudou dlouho nic stát. Nesmějí brát z přetíženého sociálního systému. Musí zaručit, že budou dokonale fungovat, jako stroje, míní Mladá fronta Dnes.


Lidové noviny v souvislosti se spekulacemi o odvolání ministra obrany Vladimíra Vetchého připomínají aféry několika stíhaných úředníků ministerstva, nedodané letouny, vadné padáky či neuskutečněnou modernizaci tanku T-72. Vinit ale ze všeho ministra Vetchého je podle deníku nespravedlivé, protože na vyřešení těchto vleklých problémů byli krátcí i jeho předchůdci. Odvolání či odstoupení Vetchého proto nic nevyřeší, míní list. Připouští však, že by se na základě uvedených kauz dalo spekulovat o korupci. Zřejmě by ale bylo lepší pokusit se věci změnit. Právě k tomu se nyní ministerstvo odhodlalo. Sice pozdě, ale přece, míní Lidové noviny.


Zemské noviny a České slovo poukazují na to, že stát byl nucen vynaložit stovky miliard korun na sanaci zkrachovaných bank a kampeliček, přitom mnoho peněz chybí ve zdravotnictví, školství, dopravě či policii. Podle deníku například policisté nemají kvůli nedostatku financí k dispozici počítače. A to v době, kdy zločinci sedí na jednom konci světa a v klidu si vybírají peníze z kont, která jsou o desetitisíce kilometrů dál. Čeští policisté dál tedy vysedávají u psacích strojů značky Consul z 50. let, na nichž ťukají své protokoly, konstatují listy. Na vybavení policie ale může stát dát letos jen půl miliardy korun. Přitom zrovna policie loni vyčíslila škody způsobené kriminalitou na více než 60 miliard korun a zajistila více než 100 miliónů korun. Z každé ukradené tisícikoruny tak loni dokázala vrátit pouhou korunu dvacet. Je to k smíchu, nebo k pláči?" končí Zemské noviny a České slovo.


Bezpečnostní informační služba (BIS) sledovala jednoho ze zakladatelů pražské firmy Falkon Capital, která se chce podílet na urovnání ruského dluhu České republice. Podle Hospodářských novin se tajná služba snažila zjistit, zda zakladatel společnosti Važa Kiknavelidze nepracuje pro gruzínskou tajnou službu. Deník uvedl, že Kiknavelidze působil jako styčná osoba pro Gruzínce, kteří chtěli v České republice začít s podnikáním. Pomáhal jim zakládat firmy a zajišťovat servis. "Pro BIS byl Kiknavelidze zájmovou osobou číslo jedna," řekl Hospodářským novinám bývalý detektiv z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Ministr vnitra Stanislav Gross se ale nechtěl k tomu vyjádřit. Podle informací listu byli také zhruba před pěti lety za záhadných okolností zabiti dva blízcí spolupracovníci firmy Falkon Capital. Jednoho z nich zastřelili dva rusky mluvící nájemní vrazi ve Vídni, druhý byl zabit ve stejnou dobu v Praze. Druhou vraždu se policii dosud nepodařilo objasnit, uvádí deník. Premiér Miloš Zeman ale nedávno řekl, že vláda nebude jednat o případné pomoci s vymáháním ruského dluhu vůči Česku s partnerem, který by představoval bezpečností rizika pro ČR. Reagoval tak na zprávu z médií, že stát chce vymoci mnohamiliardový dluh, který u něj má Rusko, právě s pomocí firmy Falkon Capital. Ministr financí Pavel Mertlík potvrdil, že Falkon Capital se na urovnání ruského dluhu podílí. Ohradil se ale proti tomu, že by firma byla pověřena státem k vymáhání pohledávky, píší Hospodářské noviny.


Vrchní soud v Praze zastavil podle deníku Právo trestní stíhání posledního komunistického generálního prokurátora ČSSR Jána Pješčáka, na něhož státní zastupitelství podalo obžalobu z návodu k vraždě. Podle vyšetřovatelů totiž výraznou měrou přispěl k nezákonné popravě Aloise Jeřábka, který dostal nejvyšší trest za pokus emigrovat. "Senát vrchního soudu v neveřejném zasedání v polovině března stíhání Pješčáka zastavil z důvodu amnestie z 9. května 1960," řekl deníku mluvčí soudu Jan Fořt. Doplnil, že usnesení soudu je pravomocné. Vrchní soud se případem zabýval na základě stížnosti státního zastupitelství proti rozhodnutí pražského městského soudu, podle něhož měl být Pješčák postaven před senát pouze pro zneužívání pravomoci veřejného činitele, nikoli pro návod k vraždě. Pješčák byl ve funkci od května 1988 do prosince 1989. Podle vyšetřovatelů prokurátor vykonával funkci v rozporu se zákonem a podání obžaloby bylo návodem pro soudce, aby vynesli nad Jeřábkem absolutní trest. Jeřábek byl odsouzen za velezradu a vyzvědačství, přestože podle platných zákonů mohl být stíhán pouze za zběhnutí. Za protiprávní popravu Jeřábka byli stíháni i dva pohraničníci, kteří jej v roce 1953 za hranicemi postřelili a zavlekli zpět do ČR. Jejich stíhání bylo podle deníku Právo také zastaveno, jeden z pohraničníků zemřel a na druhého se stejně jako na Pješčáka vztahuje milost prezidenta republiky z roku 1960.


Radnice Prahy 6 a Plzně zaslaly Ústavního soudu v Brně stížnosti, jimiž chtějí zvrátit zavedený systém, podle něhož mohou soudy určit obce do role advokátů lidí, kteří se vyhýbají soudním sporům. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Také podle místopředsedy plzeňského krajského soudu Miroslava Ungra by právní experti měli institut opatrovníka přehodnotit. "Není to právně dořešeno. Institut opatrovníka skrývá rizika, že se tímto způsobem vyjde vstříc jen požadavkům žalující strany. Soud by měl pověřit opatrovnictvím obec až poté, co využije všechny možnosti k nalezení dotyčné osoby," řekl Ungr listu. Zástupci Prahy 6 a Plzně ale upozorňují na to, že soudy nevyužívají všechny možnosti k nalezení obžalovaných. "Měli jsem i případ žalovaného právníka, který nebyl k mání. Soud nás ustanovil jeho opatrovníkem, aby mohl uzavřít kauzu. Přitom měl možnost ustavit jeho rodinné příslušníky," řekl mluvčí radnice Prahy 6 Martin Šalek. Přitom náklady na právní zastupování podle něj zaplatí daňoví poplatníci, tedy obyvatelé města. Také vedoucí právního odboru plzeňského magistrátu Milan Duda potvrdil, že prospěch ze zavedeného systému mají jen žalující strany a soudy. Ústavní soud ale zatím v této věci nevydal žádné rozhodnutí, dodala Mladá fronta Dnes.


Čeští lékaři začnou od července povinně očkovat děti proti žloutence typu B. Jak uvádějí Lidové noviny, akce se bude týkat dětí do jednoho roku a dvanáctileté mládeže. Část lékařů se ale domnívá, že stát peníze na plošné očkování kojenců "vyhodí z okna". Podle nich totiž této věkové skupině hrozí jen minimální riziko nákazy. Povinné očkování nařídil ministr zdravotnictví Bohumil Fišer vyhláškou letos v lednu. Akce by měla stát každoročně české zdravotnictví zhruba 175 milionů korun. Ministerstvo vychází z doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO), v němž se uvádí, že u malého dítěte se infekce v 90 procentech případů projeví až v pozdějším věku a může pak vést k úmrtí na závažná onemocnění jater. Jedním z hlavních argumentů hlavního hygienika ČR Michaela Víta jsou statistické výzkumy, které ukazují, že se ročně v Česku nakazí okolo 3600 dětí do devíti let. "V budoucnosti by na následky hepatitidy B mohlo zemřít více než 70 osob ročně," varuje Vít. Tato čísla ale považují někteří lékaři za značně nadsazená. Varují naopak před rostoucím počtem nakažených v období dospívání. Na tyto věkové kategorie se ale povinné očkování vztahovat nebude, uvádějí Lidové noviny.


Hned tak ledajakou kraslicí se při pomlázce o Velikonocích hospodyně nezavděčí Romanovi (11) a Michalovi (13) Jakubíčkovým z Vacenovic na Hodonínsku, píše deník Právo. Synové místního hospodského každé darované vejce zhodnotí kritickým okem - jsou totiž na Slovácku vyhlášení jako hotoví mistři ve zdobení takzvaných vyškrabovaných kraslic. Náročnou techniku ovládli i přes nízký věk a fakt, že je toto umění spíše ženskou záležitostí. "Je to obdivuhodné. Když se na jejich kraslice podíváte, jsou tak dokonalé, že byste řekli, že je dělala zkušená dospělá ženská, a ne dítě, natož chlapec," rozplývá se pracovnice Slováckého muzea v Uherském Hradišti Romana Habartová. Pro muzeum chystala soutěžní výstavu kraslic, která se tam právě nyní koná. Bratři v ní ve své věkové kategorii bezkonkurenčně zvítězili. Malí umělci se tvorbě kraslic věnují už od mateřské školky pod vedením své babičky, pětašedesátileté Marie Jakubíčkové. Pokračují tak v tradici, která se v jejich rodině od nepaměti dědí z pokolení na pokolení. "Ovládají celou technologii od barvení vajíčka až po vyškrábání vzoru. To víte, že než se to naučili, občas toho dost pokazili. Taky mi ze začátku kraslice zdobili vším možným - sluníčky, psy i autíčky. Teď už ale dokonale umějí i typické vzory s krajkou, kytičkami a lístečky," pochvala si pro deník Právo Marie Jakubíčková.