Přehled tisku

Výběr z českých deníků s datem 3.dubna připravila Eva Petržílková.

Většina českých deníků se věnuje důchodové reformě, kterou v pondělí schválila vláda. Návrh počítá například s pružnou věkovou hranicí pro odchod do důchodu a s osobními účty, umožňuje tak vypočítávat důchody v zásadě podle toho, kolik kdo do systému přispěl.

Deník Mladá fronta Dnes soudí, že nevyhovující penzijní systém přetrvá, ačkoli ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla udělal v důchodové reformě několik "kosmetických" změn. Stávající důchodový model navíc podle listu ztratil i poslední zbytky ospravedlnění, například podnikatelé to dali najevo tím, že se do něj snaží přispívat co nejméně.

"Dnes však nespoříme na svůj důchod a uložené peníze nic nevynesou. Dáváme je do anonymní pokladny, ze které politici rozdělují podle svého uvážení. Politik, který reformu prosazuje, by měl tedy uvažovat o odstoupení. Místo toho je jedním z nejvlivnějších ministrů a přemýšlí o předsednictví v sociální demokracii. Doufejme, že velký vliv Vladimíra Špidly skončí dřív, než důchodový model definitivně zkrachuje," končí Mladá fronta Dnes.

Podle Lidových novin důchodová reforma nevypadá na papíře vůbec špatně. I když nepůjde o žádnou bleskovou změnu, do deseti patnácti let by se měla celá čtvrtina nákladů přenést na připojištění garantované státem a celý důchodový systém by se měl oddělit od státního rozpočtu. "Problémem je to, že sociální demokraté počítají s tím, že stát v budoucnu zajistí důchodcům téměř dvě třetiny běžného čistého příjmu. Tedy asi o deset až 15 procent více než jim dává v průměru dnes. Všichni si proto budou muset povinně připlatit. O vše se opět postará hodný státní pastýř. Bude-li stát nakonec obstarávat více důchodových peněz než předtím, má vůbec cenu vládní návrh nazývat reformou? Možná, ale jedině s nepěkným přívlastkem virtuální," soudí Lidové noviny.


Listy také hodnotí dění v KDU-ČSL a ve čtyřkoalici:

V souvislosti s nově vytvořenou stínovou vládou čtyřkoalice, kterou nakonec místo lidovce Cyrila Svobody povede do příštích voleb unionista Karel Kühnl, komentují Hospodářské noviny současné dění v KDU-ČSL. Ta se podle deníku vrací k "bodu nula, tedy straně, která názvem konzervativní kamufluje myšlenkovou lenost, uzavřenost a strnulost". "Strana má sice jednu z nejsilnějších členských základen v Česku, to jí ale stačí na nějakých šest sedm procent voličské podpory. Přitom by lidovci měli i v nových časech co nabídnout. Velké téma je například průnik základních morálních či etických principů s konkrétními činy ve všech oblastech lidského konání. Po takových tématech ale není v KDU-ČSL vidu ani slechu," píše deník. Podle něj strana stagnuje a zároveň v ní probíhá ostrý vnitřní boj, který se zviditelnil událostmi kolem volby lídra čtyřkoalice. Dokud si představitelé KDU-ČSL nerozhodnou, jakou křesťanskou demokracii chtějí mít, budou mimo jiné pokračovat i problémy a zmatky ve čtyřkoalici, uzavírají Hospodářské noviny.

Je nepřehlédnutelné, píše o nové čtyřkoaliční vládě deník Právo, jak všechny ty stíny minulosti hýří starými tvářemi Klausových časů. Politická zdviž pro finance Ivana Pilipa a pro kdysi hlavního ideologa ODS Josefa Zieleniece je opět připravena. Chce to ovšem trochu šafránu ze staré, s Janem Kalvodou málem odešlé ODA - tu reprezentuje Daniel Kroupa. Chce to trochu pepře z DEU, urputné pidistrany vymítačů komunistických ďáblů - za ní je nominován Ratibor Majzlík. A jistěže to chce i lidovce, mnoho lidovců, tu mravní páteř všech pravicových polistopadových vlád z boží milosti. Tahle staronová stínová kohorta nutně musí vést pozorovatele k závěru, že jediným jejím možným partnerem po volbách v příštím roce je s to se stát ODS. A v žádném případě ne jakkoliv pragmatická - pozemanovská, nezemanovská ba protizemanovská - ČSSD. Bývalí Klausovi lidé, stoupenci a spoluvládci se zkrátka odmaskovali. Neboť zjistili, že masek jim už není třeba, míní list.


Téměř všechny deníky se pozastavují nad hodnocením Evropské komise, že Česká republika je zemí, kde je vysoce pravděpodobný výskyt nemoci šílených krav:

"Když jde o velký kšeft, dobré mravy jdou často stranou," konstatují Hospodářské noviny a dodávají: " A jak je vidět, konkurenti v zemích Evropské unie postižení zákazem vývozu hovězího kvůli nemoci šílených krav, dělají co je v jejich silách, aby o svá obchodní teritoria nepřišli. Jak jinak si vysvětlit pondělní oznámení Evropské komise, že Česká republika je zemí, kde je vysoce pravděpodobný výskyt nemoci šílených krav. Nemoc sice u českého skotu nebyla prokázána, ale starostlivá komise svým osobitým způsobem před českým hovězím varuje. Jak ohleduplné, že ? Zvláště však k zemím, kde se nemoc evidentně vyskytla. Vždyť například silný hráč na evropském poli - Německo - v době klidu dodává na ruský trh celých 95 procent importovaného hovězího. Možným budoucím ztrátám je proto nutné zabránit. Boj o trhy se nevede v rukavičkách. Máme je sundat i my ? ptá se v závěru list.


Ekonomické stránky tisku informují zejména o závěrech pondělní schůze vlády a o jednání ministra financí Pavla Mertlíka v Moskvě o vyrovnání ruského dluhu. V této souvislosti věnují pozornost především možnosti, že by se na urovnání dluhu podílela firma Falkon Capital. Celkový dluh Ruské federace vůči České republice dosáhl ke konci loňského roku 3,7 miliardy dolarů (zhruba 140 miliard Kč). Rusko je největším dlužníkem ČR.

Podle Lidových novin je částka přes tři miliardy dolarů položka rozhodně nezanedbatelná, avšak kdo by si myslel, že "řešením" bude zaplacení, velmi by se mýlil. "Rusko neplatí dluhy ani mocnějším zemím, než je naše, proč by se tedy mělo namáhat právě kvůli nám? Ruské státní finance na tom nejsou tak dobře, aby si federace mohla dovolit srovnat své mezinárodní závazky," píše dále deník. A tak se v Moskvě "řeší" vytvoření fondu, který by dluhy převzal, či prodej 20 procent skutečné hodnoty firmě, která by se snažila "vytáhnout své peníze z Ruska". Věřitelé by tak získali aspoň něco. Každému informovanému a soudnému člověku je jasné už dávno, že Rusko svůj dluh nezaplatí. Teď se jedná o tom, jak ho sprovodit ze světa, poznamenává deník.

Také Zemské noviny konstatují, že Rusko je při splácení svého dluhu čím dál tím liknavější. "Pokud bychom trpělivě vyčkávali, peněz bychom se dočkali snad za několik desetiletí, pokud vůbec," soudí deník. Připouští, že 140 miliard sice není tolik, kolik stát nalil třeba do krachujících bank (tady šlo o částku 500 miliard korun), ale i tak by se vládě tyto peníze velmi hodily. Za logickou pak pokládá snahu ministerstva financí o možnosti vymoci alespoň část dluhu rychleji, například donutit Rusko, aby platilo dodávkami zboží. V této souvislosti však připomíná, že o platbách ropou či zemním plynem však ruská strana nechce ani slyšet. Jako nejpřijatelnější varianta se pak ministru financí Mertlíkovi jeví svěřit vymáhání dluhu soukromé firmě, která by vládě část dluhu vyplatila ihned, poznamenávají Zemské noviny s tím, že se hovoří buď o lucemburské firmě Energo Finance, nebo o Falkon Capital, která má údajně styky s ruskou mafií a jednoho z šéfů špiona. Pokud ruská strana přistoupí na toto řešení, Falkon se zaručí zaplatit české vládě 23 procent z celkové částky, tj. asi 27 miliard korun. "A pro ministra Mertlíka zřejmě bude lepších 27 miliard korun v hrsti než 140 miliard na střeše. A že svěříme peníze podezřelé firmě? Na špinavé peníze přece u nás nejsme nijak přehnaně citliví," uzavírá list.


Podle Hospodářských novin provede premiér Miloš Zeman změnu ve vedení ministerstva obrany. Vladimíra Vetchého má nahradit jeho nedávno jmenovaný ekonomický náměstek - Jaroslav Tvrdík. Podle důvěryhodného zdroje Hospodářských novin v sídle vlády ve Strakově akademii k tomuto kroku Miloše Zemana přiměl katastrofální stav, ve kterém se nachází hospodaření resortu obrany. Své rozhodnutí by měl předseda vlády údajně oznámit Vladimíru Vetchému už ve středu, dodává list.


Místopředseda ODS Ivan Langer hodlá na dubnové ideové konferenci strany předložit návrh změny ústavy, který mimo jiné počítá i s jednokomorovým parlamentem. Informuje o tom deník Právo. "Každý se snaží vymyslet něco zajímavého. Já už na tom dělám druhý měsíc. Budu se zasazovat o to, aby si v rámci reformy státu ODS vyžádala mandát od voličů o zrušení Senátu," řekl listu Langer. Na dotaz, zda se neobává negativního ohlasu senátorů ODS, Langer odpověděl: "Debata o volebním programu bude vedena na všech úrovních ODS, každý hlas bude slyšen, nicméně nějaké rozhodnutí bude muset padnout. Budu o to usilovat znovu a znovu, dokud nezvítězím". Také místopředsedkyně ODS a bývalá předsedkyně Senátu Libuše Benešová souhlasí s diskusí o reformě ústavy. "Je to jen otázkou politického rozhodnutí, jestli země má dvoukomorový nebo jednokomorový parlament," řekla Právu.


Dříve ziskové Konferenční centrum Štiřín loni zaznamenalo hlubokou ztrátu, píše deník Mladá fronta Dnes a pokračuje: Šéf diplomacie Jan Kavan v září 1999 dosadil do Štiřína nové vedení, které prodělalo téměř 6 milionů korun. Podle zprávy generální inspekce ministerstva zahraničí se na štiřínském zámku za ředitelování Jiřího Zoufala zvýšily v řádu milionů korun náklady na spotřebu materiálu, energie, služeb i mezd zaměstnanců, píše list. Vedení dále podle zprávy zadávalo veřejné zakázky buď bez výběrových řízení, nebo za neúměrně vysoké ceny, anebo se dokumentace k soutěžím ztratila. Mluvčí Černínského paláce - Aleš Pospíšil se nechtěl ke zprávě vyjadřovat. Podle něj ještě nejde o finální verzi a musí se k ní nejprve vyjádřit vedení Štiřína a firmy, kterých se to týká. Nejmenovaný zaměstnanec ministerstva zahraničí listu řekl, že hospodaření se takto vyvíjelo záměrně a mělo skončit pronájmem nebo rovnou prodejem Štiřína.


Komenský před staletími napsal: Ačkoliv se zdá, že dítě je andílek, přece potřebuje metlu, píše autorka komentáře v Mladé frontě Dnes. Ministerstvo spravedlnosti l. p. 2001 soudí, že dnešní děcko potřebuje soudy pro mladistvé, alternativní tresty. Protože brutalita dětí i jejich her stoupá. Věčný povzdech starších generací "to za našich časů nebývalo" přežil přelom dalšího století. Je v něm odpověď i na příčiny agresivity dětí. Vždycky platilo: Co jsme my dospělí, to jsou naše děti. Platí to i dnes, poznamenává autorka. Nedospělý svět je pouhou zmenšenou kopií světa dospělých. V dobách křížových výprav i děti táhly s mečem do Svaté země. Nacisté posílali i hochy na frontu zabíjet. Pol Potův zrůdný režim udělal z děcek velmi kruté bachaře. V afrických bojůvkách patří děti k nejkrvelačnějším zabijákům. Náš mírový čas konzumu, plný nevzrušivé nudy, se "baví" jinak. Jinak se tedy baví i děti. V slušné společnosti roste brutalita zábavy (viz filmy), v neslušné brutalita zločinu. Roste tudíž i brutalita dětí. Společnost je dravější, sílí individualizace, vzdor vůči autoritám i tradičním hodnotám. Přes kopírák i u dětí... Hledáme na agresivitu nedospělých lék. Tu se navrhují soudy pro mladistvé a alternativní tresty (proč ne?), ondy snížení věku trestní odpovědnosti (proč ano?), jindy vězení za šňupání marihuany (ne!). Jak typické pro rychlý dnešek. Léčíme nemoc, až když propukne, když je pozdě. Každý lékař přitom přísahá na prevenci. Autorka se domnívá, že víc než kdy jindy v minulosti leží tíha výchovy na školách a učitelích. Chudáci kantoři. Na drsnější dětský svět nejsou během studií připravováni, nejsou ani náležitě za tak těžkou práci placeni. Školy se vybavují počítači, zapomíná se však na "výbavu" psychologickou. A to je chyba. Vždyť žádné dítě se nerodí zlé, uzavírá své zamyšlení autorka komentáře v Mladé frontě Dnes.


V budoucnosti mají některé české vězně hlídat namísto dozorců elektronické náramky. Píší o tom Zemské noviny s tím, že návrh na jejich zavedení už ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš předložil legislativní radě vlády. Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že tímto zařízením je možné snížit nároky na počet cel ve věznicích a ušetřit náklady na dohled nad odsouzenci, píše list. Ministr Bureš si od elektronických náramků slibuje, že pomohou vyřešit chronickou přeplněnost českých věznic. Elektronický dohled by se měl vztahovat pouze na lidi odsouzené do vězení na dobu do dvou let. Mluvčí ministerstva spravedlnosti Iva Chaloupková Zemským novinámřekla, že by šlo například o fotbalové fanoušky odsouzené za výtržnosti. Jak dodala, u nich bychom mohli sledovat, jak plní zákazy navštěvování zápasů nebo pohostinských zařízení. Tolik Zemské noviny.


Ještě zhruba čtrnáct dnů je nadnárodní rakouská společnost Head rozhodnuta počkat s rozhodnutím, kam umístí svůj nový závod na výrobu lyží. Uvádějí to Hospodářské noviny s tím, že neschválí-li vláda do té doby privatizaci vyhlédnutého majetku Českých drah v Českých Budějovicích, přesune své aktivity do Maďarska. Jak listu sdělil Jiří Oubrecht, ředitel společnosti Head Sport, s.r.o., která ve městě už vyrábí tenisové rakety, důvodem je rostoucí poptávka po lyžích, kterou chce koncernové vedení zachytit. Proto výroba v novém závodě musí začít v lednu příštího roku, píše deník. Nová hala za čtyři až šest miliónů dolarů má být postavena právě v sousedství Head Sportu. Propojením výroby raket a lyží by se dosáhlo efektů, díky nimž by se dalo konkurovat i asijským výrobcům, uvedl pro deník Oubrecht. Podle ředitele odboru privatizace ministerstva financí Igora Fojtíka byli ale Rakušané už před časem upozorněni, že březen, jako termín konečného verdiktu, je nereálný. Za reálný termín pokládá Fojtík půlku dubna, dodává list.


O osm set miliónů korun přijdou klienti První družstevní záložny, protože jim Pojišťovna Slavia nevyplatí připojištění vkladů. Bývalé vedení kampeličky totiž nesplnilo jednu z podmínek pojistné smlouvy, informují Zemské noviny. Nucená správa na První družstevní záložnu byla uvalena 4. listopadu 1999. Za měsíc říjen bývalé vedení záložny neodeslalo pojišťovně přehled o pohybu počtů členů a jejich vkladů, a tak ji zbavilo povinnosti řešit pojistnou událost. Důvod, proč pojišťovna odmítá družstevníkům pojistku vyplatit je podle slov jejího generálního ředitele Petra Černého tajný, stejně jako to, kolik dalších kampeliček je tímto způsobem u Slavie pojištěno, dodává list.


Komentátor Mladé fronty Dnes se zamýšlí nad spory kolem rozšiřování zeleně v Praze: "Památkáře suspendujte. Sesaďte je! Vyžeňte je z města. Tak by bylo možno reagovat na nejnovější akci památkářů: květiny do ulic Prahy nepatří," píše autor a pokračuje: Odborné argumenty proti zeleni zní: "Uchovejme autenticitu pražské památkové rezervace. Rozkvetlé centrum Prahy - germanizace! Přirozená zeleň je ta, která tu už je. Možná, že čistý záchod je také germanizace. Památkáři mají pravdu - špína a zatuchlá zákoutí - to je skutečně autenticita Prahy. Ale je třeba ji držet dál? Jděte Evropou: od Západu k Východu ubývá květin, stromů, zeleně a narůstá udupaných plácků, uschlých pahýlů, smradu a bejlí. My Češi jsme asi tak uprostřed té truchlivé cesty ze zeleně do suchopáru, poznamenává autor. Památkáři nařizují: Šup na Východ - tam je naše autenticita. A ještě tomu říkají - odborný dozor. Květiny mění image ulic, ale jak je mění? Komu taková změna image vadí? Tomu, kdo přirostl k zatuchlosti podle hesla: plivej na zem, nejsme ve Švýcarsku? Vidět v květinách spár germánstva je směšné. Němci se myjí - tak do boje proti umyvadlům? Co nás strká na ten Východ, není boj proti květině - nýbrž to velkopanské "my odborníci úředně rozumíme a poroučíme". Co je památkářům vůbec do toho, jaké kytky kde rostou? Je snad kytka stavba? Vymýšlet "památkářské teorie" o kytkách, ulici a image může jen nějaký stepní byrokrat, strašlivý ctitel úřadu a nepřítel života. Kytka roste, pak uschne. Památkáři tu však budou stále. Jednoho dne nařídí, jaké oblečení se smí nosit v té či tamté ulici. Budou na to mít teorii! Dokud je čas, žeňme je z města, uzavírá své zamyšlení autor poznámky.


K Festivalu spisovatelů v Praze: "Díky vitalitě kulturního aktivisty Michaela Marche se letos opět do Prahy sjíždějí někteří významní světoví spisovatelé na svůj festival. Přítomnost jednoho z nich - Američana Gorea Vidala - je podle Václava Klause problematická. Proč?" ptá se autorka úvodní poznámky deníku Právo a pokračuje: "Protože v rozhovoru pro přílohu našeho listu se Vidal pustil do kritiky vlastní země a nenechal na ní suchou nit. Jako se Vidalovi nelíbí rodná Amerika, nelíbí se Václavu Klausovi spisovatelovy názory. Ačkoli Spojené státy nemůže znát tak důvěrně jako spisovatel (což ten mu neváhal připomenout), může úlohu USA v dnešním světě i americké poměry vidět z odstupu v souvislostech, které člověku domácímu a citově angažovanějšímu mohou unikat. Jde prostě o střet názorů. V čem je tedy problém čistě mediálního konfliktu mezi předsedou Sněmovny a americkým prozaikem, konfliktu, který je jistě osvěžením Festivalu spisovatelů v Praze, a co bychom si nalhávali, i bezplatnou reklamou, za kterou by spousta jiných autorů dala nevímco?" ptá se autorka. Ten problém je podle ní v tom, že Klausově kritice chybí elegance slov. "Má pravdu, že Vidal v rozhovoru vyřkl názory, které v postkomunistické zemi jedenáct let po převratu mohou někomu připadat jak z jiné planety. To ale vůbec neznamená, že spisovatel nemůže mít pravdu. Umělec Gore Vidal má právo vidět Ameriku jinýma očima než ekonom Václav Klaus. Má právo ji hodnotit jinými měřítky. A má jako slovesný umělec povinnost nás se svým viděním seznámit. Rozčilovat se proto z vysoké ústavní funkce nad tím, že je u nás Gore Vidal propagován a tím jeho názory legitimizovány, znamená zpochybňovat demokratické šíření myšlenek. Plánovat pak dotaz na ministra kultury, kolik že na tuhle "levičáckou" akci věnoval peněz, to už je faux pas. To už by bylo lepší Mr. Vidala například obvinit, že zapšklou kritikou amerických poměrů si léčí své momentální tvůrčí bolístky a subjektivní pocit zneuznání v posledních letech," poznamenává dále autorka. "Především ale mohl Václav Klaus svou kritiku zakončit oním stokrát omletým, leč pořád moudrým: Názory Gorea Vidala jsou podle mne scestné, ale udělám vše pro to, aby je u nás mohl co nejsvobodněji šířit. Takhle elegantně se to dělá, končí své zamyšlení autorka poznámky.


Výkonný výbor fotbalového svazu má rozhodnout o konání mimořádné valné hromady. Deník Mladá fronta Dnes uvádí, že vrchnost českého fotbalu stojí na hraně. Měla by se rozkývat a rozhodnout. Je lepší dobrovolně odkráčet než být smeten mocí poddaných o pár týdnů později na valné hromadě. Byl by to nyní správný krok od dvanácti mužů ve výkonném výboru. O odchodu toho posledního, nejdůležitějšího, předsedy Františka Chvalovského, se už ani nepochybuje. Dva týdny sedí za mřížemi. Většina mužů ve výkonném výboru podle autora nebudí důvěru. Zkompromitovali se. Nikdo z nich neměl odvahu vzepřít se Chvalovskému, na kterého se valil skandál očerňující jméno celého fotbalu. Dokonce ho podrželi ve chvíli, kdy se poprvé dostal do vazby. Ale i kdyby dnes řekli: Balíme to!, ještě v tom může být klička. Jak totiž list upozorňuje, sejde se valná hromada a na dvou stovkách delegátů pak záleží - stejné lidi totiž mohou zvolit znovu.


Autor: Eva Petržílková
spustit audio