Přehled tisku

Z českých novin s datem 13. března vybírala Zdeňka Kuchyňová. Deníky si všímají především nového ministra financí Jiřího Rusnoka. Právo oceňuje rychlost, s jakou sociální demokracie našla náhradu za odstoupivšího Pavla Mertlíka. Sociální demokracie tím podle listu dokázala, že je schopná se rychle dohodnout na vhodné osobě na post tak kontroverzní. Vždyť ministr financí musí časem naštvat každého z ostatních členů vlády, protože resortům na korunu určuje, co si mohou či nemohou dovolit. Kladný politický a ekonomický signál je i to, že kandidát na post ministra má pověst, že problematice rozumí. Nebude si tedy muset zvát zvláštní poradce, aby mu vysvětlili základní ekonomické pojmy.

Lidové noviny dodávají, že není pochyb o tom, že Jiří Rusnok je samostatně myslící vzdělaná bytost s patřičnými zkušenostmi ze státní správy. Jeho až mimořádná blízkost ke stylu ministra práce a sociálních věcí Vladimíra Špidly však navozuje podezření, zda nový ministr nebude pouhou loutkou v rukách sehraného tandemu nahrávačů Zeman - Špidla. Bude jen na Rusnokovi, za jak dlouho se mu podaří takové podezření vyvrátit. Jedno je ale jisté -- s Rusnokem to při prosazování Šidlovy fixní ideje velkého sociálního státu půjde mnohem snadněji než s Pavlem Merlíkem. Jako bývalý zaměstnanec největší odborové centrály bude mít pro špatné podmínky pracujících jistě otevřené srdce. Špidla i odboráři mohou mít radost.

Mladá fronta Dnes píše, že názorově se nyní kabinet sociální demokracie ujednotil. Ministr Grégr si s Vladimírem Špidlou v rozhazování miliard báječně rozumí. Žádný soulad mezi politiky však neodstraní základní rozpor v tomto kabinetu -- na jeho plány není dost peněz. Pokusům o samostatnou roli ministra financí je konec. Počkejme si, jak nový ministr přistoupí k přípravě rozpočtu na příští rok. Jakkoliv se Mertlíkovi vytýkalo, že není politik a nemá podporu ve straně, mezi členy kabinetu se snažil jako politický ministr chovat. A proto také prohrával. Pokud jeho nástupce nebude víc než servisní technik sloužící politickým cílům svých kolegů, můžeme zapomenout na ozdravování státních financí, slíbené dokonce opoziční smlouvou.

Česko může vydělat milióny dolarů na obchodu s emisemi kysličníku uhličitého. Píše to deník Právo s odvoláním na ministra životního prostředí Miloše Kužvarta. Vypouštíme jich do ovzduší o 18 procent méně, než stanoví mezinárodní dohody, takže je lze výhodně prodat zemím, kterým se limity nedaří plnit. Země, která je koupí, si tak toto množství odečte od svého podílu znečišťování a papírově tak může dostát mezinárodním závazkům. Je zatím předčasné je prodávat nyní, protože hodnota ušetřených emisí půjde výrazně nahoru. Jsou to peníze, které by mohly pozitivně ovlivnit platební bilanci České republiky a jít také do ochrany životního prostředí, dodává Právo.

Zemské noviny se hrozí stavu českých silnic. Motoristé často k ličkují mezi děrami a poskakují na výmolech. Silnice jsou v dezolátním stavu. A bude ještě hůř, protože vláda na údržbu a opravy silnic letos vyčlenila pouze 4 miliardy. To je téměř o třetinu méně než loni. Peníze nestačí na kobercové úpravy silnic, ale pouze na opravy výtluků. Podle deníku je tedy jisté, že silnice budou chátrat dál.

Nad tím, že ministr vnitra Stanislav Gross "konečně" ztrácí trpělivost s extremisty, se zamýšlí České slovo. Gross vyhlásil válku neonacistům a rasistickým skinheadům, oznámil, že boj s nimi a jejich akcemi je pro něj jednou z hlavních priorit, konstatuje list s poznámkou: jen aby nezůstalo pouze u slov. Nacionalismus, fašismus a rasismus má přívržence i v České republice. Policie jeho projevy několik let přehlíží, policejní velitelé tvrdí, že nemají paragrafy. List se pozastavuje nad tím, jak je možné, že politici nemají paměť. "Naposledy si kdekdo, včetně premiéra Miloše Zemana, zahřímal na manifestaci před Vysokou školou ekonomickou v Praze poté, co holohlavý mladík zabil studenta ze Súdánu. Veřejnost tehdy slyšela mnoho silných slov, skutků však viděla málo," soudí deník České slovo.

Lidév ve velkých městech se stále častěji bouří proti výstavbě obřích supermarketů. Jak píší Lidové noviny například v Olomouci protestují proti několika stavbám zároveň. Také na jihu Čech se vede spor o stavbu mamutího střediska obchodu a služeb. Spory mezi zastánci a odpůrci velkoprodejen končí většinou úspěchem těch, kteří stavět chtějí. Jak dodala Kristýna Rytířová z občanského sdružení Nesehnutí, zatím se ví jen o dvou případech, kdy kvůli různým výhradám občanů a odborníků nakonec z výstavby sešlo. Stalo se tak v Táboře a v Karlových Varech. Podle listu se nárůst velkoprološných obchodních zařízení projevuje odlivem kupní síly do velkých obchodních zařízení, snížením obratu menších obchodů v centru a ohrožením existence obchodů mimo centrum. To sebou přináší i ztrátu pracovncíh míst v odborných maloobchodech a zvyšování dopravy v souvislosti s cestami za nákupy, které se často mění na specifickou formu trávení volného času, dodávají Lidové noviny.

Pražská policie začne zkoumat, zda náměstek ministra dopravy Pavel Braha nemá padělaný vysokoškolský diplom. Píše to Mladá fronta Dnes, podle které hrozí Brahovi kromě trestního stíhání za podvod a padělání veřejné listiny i to, že přijde o místo. Podle deníku Právo také ministerstvo školství zahájilo šetření, jestli se Braha nevykazuje titulem inženýra na základě falešného diplomu. Pochybnosti o titulu přinesl v pondělí časopis Týden. Náměstek se ihned proti podezření z neoprávněného používání titulu ohradil a poskytl deníkům doklad o tom, že vystudoval v ukrajinském Kyjevě Vysokou školu inženýrsko-stavební. Náměstek ministra školství Josef Průša Právuřekl, že již v této věci do Kyjeva telefonoval. Hovořil také s ředitelem odboru Josefem Benešem, který v srpnu 1996 podepsal za ministerstvo školství potvrzení, že držitel diplomu vydaného kyjevskou vysokou školou je oprávněn akademický titul užívat. Mladá fronta Dnes uvádí, že ve čtvrtek obdržela z kyjevské univerzity, jejímž diplomem se Braha prokazuje, vyjádření, že nikdy jejím studentem nebyl. Také Právo obdrželo odpověď, že diplom s uvedeným registračním číslem ani jméno Braha se v archívu univerzity nevyskytuje. Ministr dopravy Jaromír Schling chce s případnými závěry vyčkat až do ukončení šetření. Pavel Braha, který padělání dokumentu nepřipouští, podle Mladé fronty Dnes přišel k diplomu patrně v roce 1994, kdy byl vedoucím sekretariátu vládního zmocněnce pro přesídlení osob z oblastí postižených černobylskou havárií. Deníku se přihlásil muž, který tvrdil, že za prázdný formulář diplomu zaplatil zprostředkovatel 900 dolarů.

Deník Právo uvádí, že se místopředseda Občanské demokratické strany Miroslav Macek v průběhu své karibské dovolené tajně oženil s Čechošvýcarkou Janou Blochovou. Svatbu utajili úplně před všemi, včetně rodiny, svěřil se Právu nyní podruhé ženatý Macek, který v Karibiku strávil zhruba měsíc a rozladil tím část vedení OSD, protože se nezúčastnil jednání se sociální demokracií. Svatba proběhla na ostrově Grenada, kam oba léta jezdí a znají majitele hotelu. Největší problém podle Macka byl ve švýcarském občanství Jany Blochové, kvůli administrativním překážkám musel svou svatbu o měsíc odložit. Na dotaz, jak reagovala rodina a známí, Macek odpověděl, že se většinou radovali a nikomu nevadilo, že byla svatba tajná.