Přehled tisku

Deníky s datem 13. března Vás provází Milena Štráfeldová.


Podle Mladé fronty Dnes se Češi budou mít v Evropské unii lépe. Obyvatele České republiky čeká po vstupu do unie dotahování mezery v životní úrovni, vyšší růst mezd i celé ekonomiky. Vyplývá to ze studie o dopadech členství, kterou po roční práci pro vládní komisi dokončil tým expertů. Například mzdy Čechů už jako plnokrevných Evropanů by měly být skoro dvojnásobné. Zároveň se ale bude zdražovat, a to rychleji než v posledních letech. Porostou hlavně ceny potravin, které do osmi let mohou zdražit až o polovinu. Ale i tak se životní úroveň zlepší, protože mzdy porostou rychleji než ceny. "Češi budou mít tolik příjmů, že se nemusí zdražení obávat," uvedl ředitel Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky Tomáš Doucha, jeden z autorů analýzy. Růst bohatství bude pro Čechy patrný i při cestách do zahraničí. Ceny i mzdy totiž doma porostou rychleji než například v Německu, takže za osm let si budou čeští občané moci za svou mzdu dovolit až o 80 procent větší nákup. Studie upozorňuje, že náklady i přínosy se budou objevovat postupně, nikoli okamžitě po vstupu do unie, s nímž se počítá do roku 2005.

Je agent Hučín hrdina nebo spíše terorista? - ptá se Mladá fronta Dnes. Pro jedny je bývalý důstojník civilní kontrarozvědky Vladimír Hučín neochvějný odpůrce komunismu, bojovník s totalitou a hrdina. Druzí ho označují za teroristu, fanatika a vyšinutého člověka, který k prosazení svých názorů neváhá použít i bomby. Hučín nikdy netajil, že jsou mu blízké radikální postoje bratří Mašínů. Všude mluvil hlavně o boji proti komunismu - na svých rehabilitačních procesech, na půdě Konfederace politických vězňů, jejímž je členem, v televizi. Byl nejčastěji citovaným příslušníkem tajné služby. Hučín veřejně hovořil o spiknutí postkomunistických levicových sil, o propojení krajní levice a státní správy, útočil i na své nadřízené v civilní kontrarozvědce. Zatímco těsně po listopadu 1989 ostatní oslavovali vítězství, Hučín sbíral informace. Domovní prohlídka z minulého týdne nakonec Hučína přivedla do vazby. Na seznamu zabavených věcí jsou zbraně, munice, výbušniny a tajné dokumenty civilní kontrarozvědky. Přišlo navíc i svědectví kolegy z disentu Vlastimila Švédy. Ten do policejních protokolů potvrdil, že i v devadesátých letech vyráběl pro Hučína výbušniny. Hučínovi ještě nedávno důvěřovala BIS i policie, když pracoval v týmu Výbuch, který vyšetřoval přerovské exploze. Nikdo tehdy nevěřil, že by mohl dělat něco protizákonného.

Nová léčba rakoviny se rozběhla, informují Lidové noviny. Zatímco vybrané české nemocnice v těchto dnech zahajují první oficiální pokusy o použití dosud nevyzkoušené metody léčby rakoviny takzvaným podvazováním nemocné tkáně, dvě desítky pacientů již údajně mají revoluční chirurgický zákrok za sebou. Lékaři, kteří se k zákrokům "načerno" odhodlali, se hájí tím, že záchrana lidského života je důležitější než lékařská konvence. Postavili se tak proti konzervativní lékařské většině. Ta odmítá devitalizaci uznat, dokud nebude vědecky prověřena. Devitalizací se přitom označuje likvidace zhoubného nádoru pomocí podvázání přívodu živin do postižené tkáně. Nádor pak odumře a tělo ho samo vstřebá. Silná imunitní reakce navíc ničí i rakovinové metastázy. "Devitalizace je mnohdy poslední nadějí pro pacienty, kterým zbývá jen pár měsíců života," říká lékař, který chce zůstat v anonymitě. "Kdyby se kolegové dozvěděli, že provádím devitalizace, nenechali by mě udělat druhou atestaci," vysvětluje svoje utajení onkolog. Všichni jeho pacienti, které léčil podvazem zhoubných nádorů, dnes žijí.

České památky budou na internetu, uvádějí Hospodářské noviny. Deset památek v České republice, které jsou zapsané na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO, se bude prezentovat na společné internetové stránce a v brožuře. Jednotlivá místa, v nichž se památky nacházejí, si přitom rozdělila úkoly. Olomouc má za úkol vypracovat stanovy sdružení, které chce památky společně propagovat. Kroměříž připraví internetové stránky, na kterých návštěvníci najdou všechny památky UNESCO v zemi pohromadě a Litomyšl vydá brožuru s informacemi o památkách. Ve sdružení chtějí města památky nejen propagovat, ale i spolupracovat při jejich správě a péči o ně.

V článku Vynálezce dělostřelcem přibližuje deník Právo osobnost českého vynálezce lodního šroubu Josefa Ludvíka Františka Resslera. Ten byl po studiích na gymnáziu v Linci poslán do 4. dělostřeleckého pluku v Českých Budějovicích, kde sídlil hlavní štáb dělostřelectva pro celou monarchii. Na počátku 19. století zde Ressler strávil tři roky, aby se vyučil "bombardýrskému" řemeslu. Jméno vojáka, lesníka a autora desítek technických patentů, které znamenaly zásadní obrat v rozvoji námořní paroplavby 19. století, dostala i jedna z českobudějovických ulic.

Valašské království platí i daně, píše úterní Právo. Království, které se dostalo do popředí zájmu po svržení svého krále herce Bolka Polívky, proti němuž se vzbouřili jeho bývalí věrní poddaní v čele se spoluzakladatelem království Tomášem Harabišem, není jen veselou taškařicí. Je i podnikatelským subjektem, který zaměstnává pracovní síly a platí daně. "V součastnosti s.r.o. Valašské království zaměstnává osm lidí, za které odvádí daně, sociální a zdravotní pojištění, provozuje turistická informační centra ve Frenštátě pod Radhoštěm a v Rožnově. Roční obrat království činí něco málo přes jeden milion korun," doplnil v Právu autor myšlenky Tomáš Harabiš. Připomněl, že nápad založit Valašské království je výlučně jeho. Lidé okolo Boleslava Polívky ho pouze medializovali. Jediný kontakt, který Harabiš se známým hercem měl, byl v minulých dnech, kdy byla do Polívkova sídla v Olšanech zaslána bula o sesazení valašského krále.

Podle Mladé fronty Dnes každý Pražan, aniž by to tušil, může mít v bytě ukrytého hada. Právě toto zvíře totiž našla o víkendu ve svém bytě žena bydlící v Praze 4. Had svým zbarvením připomínal smrtelně jedovatého korálovce a vyděsil ji natolik, že se z bytu chtěla odstěhovat. Ani přivolaný pracovník záchranné služby nevěděl, jestli je had jedovatý. Neškodnost odchyceného hada potvrdil až inspektor plazů Trojské zoologické zahrady. Hadi v bytech přitom nejsou ničím neobvyklým. Když se jim podaří uniknout z terária, hledají teplá a vlhká místa. Po stoupačkách jsou schopni vylézt až do nejvyšších pater. V bytě potom mohou žít i několik měsíců. Většinou se skrývají pod podlahou či v nábytku. Záchranáři jezdí za uprchlými hady v průměru jednou za dva týdny. Podle jednoho z nich, Jiřího Semotána, jsou hadi v poslední době módní záležitostí, jejich chovatelé jsou ale často liknaví a neopatrní, takže jim hadi z nezabezpečených terárií unikají.

Právo uveřejňuje pranostiku, podle které sv. Řehoř obnovuje ledy. Řehořská neboli březnová zima se k nám zpravidla vrací ve dnech první březnové dekády. Pravděpodobnost jejího výskytu se v dlouhodobém průměru pohybuje až kolem 75 procent. Je to důsledek pravidelně se dostavujících vpádů studeného kontinentálního vzduchu do západní a střední Evropy. Z poslední doby stojí za zmínku rok 1987, kdy ve druhé dekádě března teplotní minima klesla v Hradci Králové a Pardubicích až na minus dvanáct stupňů Celsia. K řehořské zimě se váží lidové pranostiky jako: "Na svatého Řehoře hory hučí a sedláci doma čučí" nebo "Svatý Řehoř naposledy obnovuje venku ledy". Řehořská zima bývá ke konci druhé březnové dekády vystřídána velice známých meteorologickým obdobím, takzvaným josefovsko- mariánským oteplením, o němž lidová pranostika říká: "Svatý Josef s tváří milou zakončuje zimu plnou".