Přehled tisku

Výběr z českých deníků s datem 29. března připravila Kateřina Brezovská.


Česko-americké vztahy jsou zřejmě nejhorší za posledních deset let, píše Mladá fronta Dnes. Američany natolik rozlítil český návrh kubánské rezoluce obsahující kritiku ekonomických sankcí USA vůči Kubě, že to ohrožovalo podle několika důvěryhodných zdrojů i konání summitu NATO v Praze na podzim 2002. Aliance sice už v prosinci rozhodla, že summit v Praze bude, ale stále není jasné kdy. List seodvolává na nejmenovaný zdroj blízký Hradu, podle něhož Američané prosadili, aby se datum konání summitu zatím nepotvrzovalo. Předseda zahraničního výboru Senátu a bývalý velvyslanec v USA Michael Žantovský deníku na dotaz, zda neurčené datum vrcholné schůzky NATO souvisí s protikubánskou rezolucí, odpověděl: "Povídá se leccos." Kritizoval v této souvislosti přístup českého ministerstva zahraničí ke vztahům s USA. Skutečnost, že vztahy Prahy s Washingtonem nejsou nejlepší, potvrdil také současný český velvyslanec v USA Alexandr Vondra. Vláda právě Vondru ve středu jmenovala zmocněncem pro konání summitu NATO v Praze. Problémy s kubánskou rezolucí nejsou prvním případem, kdy se české stanovisko liší od postoje západních spojenců včetně USA. Jen pár dnů po vstupu Česka do NATO vláda vyjádřila pochybnosti o zásahu aliance v Jugoslávii při kosovském konfliktu. Údiv vyvolala i česko-řecká iniciativa ministra zahraničí Jana Kavana, která navrhovala zastavení bombardování Srbska. Černínský palác však ujišťuje, že Česko je dobrý a spolehlivý spojenec. Americké velvyslanectví odmítlo současné česko-americké vztahy komentovat, píše Mladá fronta Dnes.

Jak píší Lidové noviny, dálničnímu obchvatu kolem Plzně již nestojí nic v cestě. Po deseti letech obstrukcí a několika soudních procesech je jasné, že obchvat povede takzvanou delší vládní trasou. Vrchní soud v Praze totiž svým konečným rozhodnutím zbořil soud poslední překážku, která mohla výstavbu obchvatu ohrozit. Tou byl sporný vrch Val, o který dlouhá léta bojovali ekologičtí aktivisté i ministr životního prostředí. Vrchní soud rozhodl, že obchvat povede vládní trasou - tunelem ve vrchu Val. Ekologická organizace Děti Země, starostové dotčených obcí i ministr životního prostředí Miloš Kužvart tak podle listu prohráli svoji poslední bitvu. Poražena - už dávno - ale zůstává sama Plzeň, která už několik let zbytečně trpí hlukem a výpary z kamionů, a to jenom proto, že se pár lidí mluvících stejným jazykem nedokázalo domluvit na rozumném kompromisu a svoji neústupnost demonstrovalo i před soudem - soudí Lidové noviny.

Hospodářské noviny si v komentáři povšimly mimo jiné střetu nejrůznějších zájmů v případě dálnic. Dálnice však mají i další problém - jejich plány jsme do značné míry zdědili po předchozí éře. Jejich výstavba se táhne desetiletí a mezitím došlo k radikální proměně vztahu k přírodě, k vlastnickým právům, k právu na vyjádření odlišného názoru, popisují Hospodářské noviny. Podle deníku je zapotřebí se ptát, zda "lijeme asfalt" jen tam, kam skutečně nezbytně potřebujeme, a že tak nečiníme pouze proto, že to potřebuje "betonářská" lobby.

Možnost potrestat Vasila Biľaka, posledního žijícího signatáře zvacího dopisu, který měl za následek rozdrcení pražského jara a dvacetiletou okupaci země, se podle Zemských novin rozplývá. Třiaosmdesátiletý Biľak se s velkou pravděpodobností už před soud nedostane. S přestávkami je už od dubna 1990 stíhán za vlastizradu a další trestné činy. Spis vztahující se k případu má 23 tisíc stran. List připomíná, že ve středu měl záležitost začít projednávat Krajský soud v Bratislavě. S napětím očekávaný proces se však nekonal. Soud se totiž kvůli nedostatkům v přípravném řízení rozhodl případ vrátit prokurátorovi k dalšímu vyšetřování. Zemské noviny připomínají, že za činy v srpnu 1968 dosud nebyl souzen nikdo z tehdejší vládní a stranické garnitury. Podobně jako slovenské úřady v Biľakově případu se i čeští vyšetřovatelé, státní zástupci a soudy potýkají s nedostatkem jasných důkazů. Teoreticky ještě vězení hrozí Miloši Jakešovi, Karlu Hoffmannovi a Jozefu Lenártovi.

Ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla chce získat víc peněz na důchodový účet od soukromých podnikatelů. Jak píše deník Právo podle něj přispívají na penze neúměrně málo, několikrát méně, než platí zaměstnanci. Hodlá jim proto zvýšit minimální platby téměř o sto procent. Zatímco odbory Špidlův záměr podporují, zástupci podnikatelů jsou přesvědčeni, že návrh je příliš razantní a není založen na komplexních údajích o celkových odvodech soukromě hospodařících osob. Špidla má však své argumenty. Vychází z toho, že zaměstnanci dnes platí skoro čtyřikrát více než soukromí podnikatelé. Podle něj je potřeba zvýšit postupně pojistné osob samostantně výdělečně činných tak, aby se přiblížilo platbám zaměstnanců. Pokud by tyto osoby platily ze stejného vyměřovacího základu jako zaměstnanci, byly by teoretické příjmy sociálního pojištění o dvacet miliard vyšší. To je tedy více než takzvaný deficit důchodového účtu, řekl ministr Špidla.

Nezvladatelných rozměrů nabývá podle Zemských novin kriminalita nezletilců. Státní instituce jsou proti nim často bezmocné, protože vzhledem k jejich věku je nelze trestně stíhat. List však nevidí řešení ani ve snížení věkové hranice trestní odpovědnosti ani v instalaci bezpečnostních kamer do škol. "Říká se, že v jednoduchosti je síla. V tomto případě může jednoduchost spočívat v důslednosti. Například v důsledném dodržování zákona o trestní odpovědnosti rodičů, kteří by pak možná svým dětem rychle vysvětlili, jak se mají chovat," radí list. Problém vidí ovšem i ve špatném společenském ovzduší v zemi, kde porušování zákona je na denním pořádku a dokonce se vyplácí. To může být podle Zemských novin pro děti silným příkladem.

Jak píše Mladá fronta Dnes, jaderná elektrárna Temelín stále není schopna plnit účel, kvůli němuž byla postavena: vyrábět elektřinu a dodávat ji do rozvodné sítě. Potrubí, které přivádí páru na turbínu, se totiž pořád nepřípustně třese. Před měsícem provedené konstrukční úpravy, které měly vibrace odstranit a kvůli nimž byl Temelín pět týdnů odstaven mimo provoz, nedokázaly zcela splnit záměr. Ve středu po půlnoci zjistili technici firmy Škoda Energo, která je dodavatelem turbíny, nárůst chvění na několika částech potrubí. Operátoři tak museli po dvou dnech provozu opět turbínu odpojit od reaktoru. Jako po každé závadě v Temelíně se ihned ozvali rakouští odpůrci elektrárny. Turbínu označili za mrtvolu, kterou ČEZ uměle udržuje při životě, aby ministr průmyslu Miroslav Grégr nemusel odstoupit. Mluvčí elektrárny Milan Nebesář zdůraznil, že nynější situaci nelze považovat za neúspěch. "Během té dvoudenní jízdy turbogenerátoru jsme získali spoustu statistických údajů, které jsou cenné pro další zkoušky," řekl listu Nebesář.

Jiný kraj, jiný mrav," si podle Lidových novin mohl v duchu říkat lord Swraj Paul of Marylebone, když se zouval do ponožek před jednou z řady unimobuněk. Britský průmyslník se spolu s manželkou lady Arunou přijel do Ostravy podívat, jak zde žijí Romové. Zavítal i do nouzových obydlí na Liščině, kde žijí od povodní v roce 1997 obyvatelé vyplavení ze čtvrti Hrušov. Boty si s výrazem pravých gentlemanů zouvali také britský velvyslanec David Broucher a obchodní rada Martin Day. Jak se však později prokázalo, nešlo o žádný chrámový zvyk, jejž by sem zavedl indický streetworker Kumar Viswanathan, který stojí za řadou projektů pomáhajících českým Romům. Důvod byl prozaičtější - bláto venku a snaha o udržení čistých koberců uvnitř. "Síla britské země je v její různorodosti," řekl Lidovým novinám lord Paul a poukázal na fakt, že podobné projekty, jako je například právě komunitní centrum na Liščině nebo nedaleko vznikající Vesnička soužití, patří mezi důležité prvky občanské společnosti. "Každý může udělat něco pro sebe, ale udělat něco pro jiné, to je největší zásluha. Vážím si podobných lidí, kteří s takovou oddaností dobrovolně vykonávají tak potřebnou práci," dodal lord Paul s tím, že jen tak lze dosáhnout opravdové změny ve vnímání lidí různých etnik. Na otázku Lidových novin, zda jeho návštěva může ovlivnit pohled Britů na Čechy a české Romy, kteří jsou na ostrovech zmiňováni především v souvislosti s přistěhovaleckou vlnou, lord Paul odpověděl, že emigraci nelze s národnostním hlediskem mísit. "Nemyslím si, že Britové pohlížejí na Čechy nebo Romy špatně, spíš je to celkový problém pohlížení na emigranty jako takové," vysvětlil listu.

Zemské noviny píší, že Česká armáda bude zbraně z bývalého Sovětského svazu používat ještě nejméně deset let. Má proto zájem, aby Moskva splácela svůj dluh vůči Česku ve výši kolem 3,8 miliardy dolarů, také dodávkami zbraní. Jde nejen o náhradní díly k již nakoupeným zbraním, ale také zcela novou výzbroj. Ministerstvo obrany však nesouhlasí s ministerstvem financí, které žádá, aby za takto dovezené zbraně platilo clo a navíc do státního rozpočtu odvádělo 40 procent z ceny každé takovéto dodávky. Armáda však podle ministerstva s tímto požadavkem nepočítala a v rozpočtu ministerstva nejsou proto na takovéto platby peníze. Armáda předpokládá, že bude některé druhy zbraní sovětské či ruské výroby používat až do roku 2025, v případě tanků i déle. A to přesto, že západní a sovětské zbraně mají odlišný průměr hlavní, a používají proto jinou munici. "Tato skutečnost nás v rámci NATO nijak nediskriminuje. Aliance nás přijímala s vědomím, že máme a ještě nějaký čas budeme používat sovětské zbraně," řekl listu předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Petr Nečas.

Deník Právo píše, že přestože se ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla snaží v poslední době prosadit v parlamentu změny, které by pomohly rodinám s dětmi zvýšit jejich příjmy, k růstu porodnosti tato opatření, budou-li vůbec schválena, pravděpodobně nepřispějí. List připomíná, že odborníci už dlouhá léta upozorňují na nepříznivý demografický vývoj v Česku. Od roku 1994 umírá více lidí, než se nově narodí. Aby se počet obyvatel republiky držel na stále stejné úrovni, musel by jeden rodičovský pár vychovávat v průměru více než dvě děti. V České republice je však tento průměr daleko nižší. Podle něj jedna žena přivede na svět 1,3 dítěte. Pokles porodnosti souvisí i se změnou přístupu mladých lidí k manželství a k životu vůbec. Ti dnes dávají přednost cestování a budování vlastní kariéry. Navíc stále se zvyšující životní náklady je nutí dříve než založí rodinu finančně se zajistit. Vždyť jen pořízení i malého bytu přijde dnes na půl miliónu korun. Návrhy ministra Špidly proto podle listu porodnost nezvýší. Příjem rodin buďto zvýší jen jednorázově, nebo nevýrazně, píše Právo.