Přehled tisku

Výběr z českých deníků s datem 30. ledna připravil Josef Kubeczkaa.

Prezident Václav Havel vstoupil do sporů kolem způsobu volby hlavy státu, které dlouho rozdělují českou politickou scénu. V článku pro Mladou frontu Dnes se vyslovil pro přímou volbu prezidenta. "Čím déle zastávám svou funkci, čím blíž je definitivní konec mého pobytu v ní a čím víc hovorů na toto téma vedu s různými zahraničními politiky, tím větším příznivcem přímé volby prezidenta se stávám," napsal Havel v článku. Prezident poukazuje na to, že v podstatě všechny ústavní, státní, veřejnoprávní či samosprávné funkce jsou "produktem soutěže politických stran ve volbách do zastupitelských sborů". Pro politickou stabilitu v zemi by podle něj bylo nesmírně důležité, aby aspoň jedna z nejvyšších funkcí měla přímý, tedy zastupiteli nezprostředkovaný mandát od občanů. "Vždyť prezident volený parlamentem je v podstatě jeho odvozeninou, tak jako vláda a spousta jiných orgánů, a závisí proto jen a jen na výsledku parlamentních voleb, kdo se jím stane. A to se mi právě z hlediska dobrému systému vah a protivah nezdá dobré," vysvětluje v článku pro Mladou frontu Dnes prezident Václav Havel. Svěřuje se dále, že nechápe, proč se v souvislosti s přímou volbou hlavy státu tolik mluví o nutnosti změnit prezidentské pravomoci, či dokonce předělat celou Ústavu. Přímo volený prezident podle něj může mít tytéž pravomoci, které má prezident dnes. Diskuse o nutnosti měnit Ústavu či všechny prezidentské kompetence je podle něj "jen výmluvou těch, kteří si přímou volbu nepřejí".


Výroky generálního tajemníka rakouské strany Svobodných (FPÖ) Petera Sichrovského o nedostatečném odškodnění obětí rasového pronásledování v České republice, zejména Židů, jsou jedním z témat českých deníků.

Je to podivná výzva, soudí o Sichrovského pondělním doporučení české vládě, aby přehodnotila důsledky rasového pronásledování a odškodnění jeho obětí, komentátor Mladé fronty Dnes. Upozorňuje, že Židé začali být v Československu pronásledováni až po násilném příchodu Němců a Rakušanů. Připomeňme, že i všichni tři velitelé sběrného ghetta Terezín byli Rakušané. Rakušané také převládali mezi dozorci v koncentrácích i v oddílech SS. Mohli bychom říci Haiderovou intonací: Rakušané byli lidé pro špinavou práci, uvádí list. Je pro něj nepochopitelné, že Sichrovsky - sám Žid - nezná dobře dějiny svého lidu. Nejméně pochopitelné však je, že strana, která nemá k nacionálnímu socialismu daleko, má za mluvčího právě Sichrovského, Žida - a že zrovna on, Žid, jí dělá sekretáře. Moderní doba je nevídaně paradoxní, dodává Mladá fronta Dnes.

Na Sichrovského původ upozorňuje i deník Právo. Někdejší předseda Svobodných Jörg Haider podle listu není malý manipulátor, protože vztyčit "moralizátorský prst" nechal právě Sichrovského, který je sám Žid. Připomíná také, že rakouská média již několikrát upozornila veřejnost, že podstatná část Haiderova miliónového jmění představuje takzvané arizované nemovitosti po rakouských Židech, "jež za babku koupil Haiderův strýc". Pondělní útok FPÖ podle deníku znamená, že hodlá v protičeské kampani pokračovat. S blížícím se termínem řádných voleb na podzim 2003 budou testovat, co by je mohlo udržet v centru pozornosti, byť by šlo i o negativní reklamu, domnívá se deník Právo.


Komentátor Hospodářských novin se v souvislosti s řešením dluhů Občanské demokratické aliance zabývá dalším osudem čtyřkoalice. Pohřbí lidovci čtyřkoalici? - ptá se poté, co předseda lidovců Cyril Svoboda ustoupil od požadavku na sloučení aliance s Unií svobody-Demokratickou unií a vysloužil si tak kritiku svých stranických kolegů. Konzervativní křídlo v KDU-ČSL totiž podle deníku získalo navíc "další silnou munici", když ODA nepřiznala, že nevrátila sponzorské dary z Panenských ostrovů. Pro čtyřkoalici, která si do erbu vytkla zásadu průhledného financování stran, musí být něco takového zcela nepřijatelné, soudí list. Rozhořčení lidoveckých politiků je tak podle něj oprávněné. A pokud unionisté nepřehodnotí svůj dosavadní postoj, kdy se za alianci jasně postavili, není již vyloučena ani možnost, že křesťanští demokraté vystrojí čtyřkoalici pohřeb. Rozhodně by to pro ně mělo méně fatální důsledky, než aby riskovali, že ODA s sebou stáhne pod hladinu i KDU-ČSL, uzavírají Hospodářské noviny.


Některé pohřební ústavy nabízejí své služby přímo v nemocnicích a porušují tak nový zákon o pohřebnictví. Norma platná od 1. ledna jim totiž zakazuje sjednávat pohřbení v prostorách zdravotnického zařízení či ústavu sociální péče. Informují o tom Lidové noviny a Mladá fronta Dnes. MfD upozorňuje na případ, který se stal před dvěma týdny v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Rodině, která přišla na patologii předat oděv pro zemřelou, nabídla žena, která věci přebírala, rovnou sjednání pohřbu u soukromé pohřební služby Josef Černý, uvádí deník. Týž Černý je podle listu současně zaměstnancem střešovického Vojenského ústavu soudního lékařství, který sídlí v areálu nemocnice. Nabízení pohřebních služeb panu Černému okamžitě zakážeme a po poradě s právníky ještě uvidím, jaké další důsledky z toho pro našeho zaměstnance vyvodím," řekl listu náměstek ředitele střešovické nemocnice Ladislav Šerák.

Podle Lidových novin mají někteří provozovatelé pohřebních služeb pronajaté prostory přímo v areálech nemocnic. Deník upozorňuje mimo jiné na pražský pohřební ústav Tranquillitas, který na svých internetových stránkách inzeruje kontaktní místa svých kanceláří pro klienty v několika pražských nemocnicích. Majitel firmy Alexandr Hájek podle deníku uvedl, že informace na internetu jsou zastaralé a že firma klienty v nemocnicích neshání.


Mladá fronta Dnes se zamýšlí nad schváleným zvýšením pokut, které vláda odůvodnila mimo jiné tím, že rostou ceny všeho. "Olbřímí" pokuty mají podle listu vedlejší efekt. Chudina si už nebude moci dovolit hřešit. Tisíce a desetitisíce na pokuty nemá a příslušná sociální dávka ještě nebyla navržena, upozorňuje deník. Stát podle něj asi očekává, že napříště budou přestupky dělat jen bohatí. Bohatců je málo, pořádku by tudíž mělo přibýt. Ale nedej bože, aby lidé skončili s hřešením zcela. Kdyby přestali pytlačit, dělat si ze státních vlajek necudné sukně a z obrazů císaře pána legraci, pokuty by se nevybraly žádné. Stát by pak zase prodělával, dodává list s tím, že pak by mu nezbylo než vypsat přísný sazebník na sebe. Deset tisíc za opožděné stavební povolení, padesát tisíc za líného úředníka..., navrhuje Mladá fronta Dnes.


Zvýšení poplatků za užívání bankomatů České spořitelny ze strany klientů cizích banky se této bance vyplácí. Za poslední tři měsíce loňského roku se její příjmy z použití poplatků cizími klienty zvýšily meziročně o 111,7 miliónu korun. Informují o tom Lidové noviny. Klienti cizích bank zvýšili na konci loňského roku o téměř 570 tisíc počet výběrů ze spořitelních bankomatů, což je nárůst o asi 18 procent. Kromě zvýšeného počtu výběrů se na růstu příjmů podílejí i vyšší mezibankovní poplatky. Tyto poplatky, které platí banky za výběry svých klientů z bankomatů konkurenčních bank, vzrostly od loňského října z 20 na 47 korun. Za loňský rok celkem uskutečnili majitelé karet kolem 125 miliónů výběrů z bankomatů. Česká spořitelna vlastní asi 60 procent z celkem 1500 bankomatů v České republice, píší Lidové noviny.