Přehled tisku

Výběr z českých deníků s datem 31. ledna připravil Josef Kubeczka.

Přímá volba hlavy státu, pro niž se ve středeční Mladé frontě Dnes vyslovil prezident Václav Havel, je jedním z témat českých deníků. Listy se také zabývají prohlubující se krizí ve čtyřkoalici kvůli mnohamiliónovému dluhu a dalším finančním závazkům ODA.

"Zrušme prezidenta," vyzývá komentář Mladé fronty Dnes. Podle jeho autora totiž způsob volby hlavy státu a jeho existence či neexistence nevypovídá o kvalitě demokracie a svobody. Je snad americká demokracie s prezidentem, který řídí vládu, kvalitnější než britská, která prezidenta nemá? - ptá se. Přímá volba prezidenta je podle něj zbytečné téma, které občanům nabízejí politické strany. Soudí, že v lidech chtějí vyvolat dojem, že právě tato otázka rozhodne zásadním způsobem o jejich budoucnosti. Před naší zemí leží sto problémů. Způsob volby prezidenta má číslo sto jedna. Máme-li se o tu volbu servat, bylo by lepší úřad prezidenta zrušit. Nikde není psáno, že jej skutečně potřebujeme, dodává Mladá fronta Dnes.

Lidové noviny připomínají, že se Václav Havel pro volbu prezidenta přímo občany vyslovil kvůli touze po nástupci nezávislém na politických stranách. Prezidentova obava je přirozená a pochopitelná: i jeho volil parlament a i on má se svou nadstranickostí značné problémy, uvádí list a dokládá to na nedávném Havlově vstupu "do stranických lapálií" čtyřkoalice kvůli nesplaceným půjčkám Občanské demokratické aliance. Prezident vyzval strany čtyřkoalice, aby řádně splácely své dluhy a další finanční závazky. Proč si ale Václav Havel ke své bohulibé výzvě k čestnosti vybral zrovna ODA, a ne kupříkladu Občanskou demokratickou stranu, vládní sociální demokracii nebo zaniknuvší Občanské hnutí? - ptá se deník a odpovídá si: Asi proto, že na soudržnosti a čistotě čtyřkoaliční části mu před volbami záleží jaksi více než na průhlednosti českého politického celku. Co naplat, i pan prezident je jenom volič, konstatují Lidové noviny.


Osudu čtyřkoalice, jejíž existenci ohrožují dluhy ODA, se věnuje komentátor Hospodářských novin. Čtyřkoalici podle něj zvoní umíráček. Neudrží ji ani schůzka předáků stran s prezidentem, ani ti členové, kteří upozorňují, že sebevražedného ztrapňování už bylo dost, domnívá se list. V kauze podle něj hrají klíčovou roli peníze. Nemusí však jít o několik desítek miliónů dluhu ODA. Jsou tu i stovky miliard, s nimiž bude každoročně hospodařit příští vláda. Nebylo by totiž podle deníku překvapivé, kdyby se v křesťanské demokracii střetávaly názory, se kterým politickým partnerem by bylo lepší po volbách vládnout. Případný rozpad čtyřkoalice by však podle Hospodářských novin nezavinili ani lidovci ani ODA. Vina za pád seskupení, které hlásalo změnu, nesou všichni jeho předáci, kteří skutečnou politiku zaměnili za vnitřní rozmíšky a kupčení s pozicemi. Jaksi jim při tom nezbyl čas dokazovat, že by vládli lépe než předáci stran opoziční smlouvy, uzavírají Hospodářské noviny.


Ekonomické komentáře českého tisku se věnují aktuální prognóze vývoje české ekonomiky, kterou ve středu zveřejnilo ministerstvo financí a penězům z Bruselu pro české zemědělce.

Podle aktuální prognózy ministerstva financí bude hospodářský růst v Česku nižší a stejně tak inflace. Naproti tomu se zvýší nezaměstnanost. První logická úvaha, která ekonomům proletí hlavou zní jasně: státní pokladna bude mít problémy, píšou Hospodářské noviny. Na první pohled je to úvaha nezpochybnitelná, při bližším prozkoumání na tom však státní rozpočet tak špatně nebude, míní komentář. Zatímco na straně příjmů by žádné výpadky nastat neměly, na straně výdajů je situace napjatější. Prognóza očekává nárůst počtu lidí bez práce a to znamená další nároky na výplatu sociálních dávek. Žádné šetření v tomto případě státu nepomůže, protože je podle zákona vyplatit musí. Široká sociální síť, problémy na trhu s byty a další faktory ale způsobují, že pro řadu lidí je stejně výhodné, ne-li výhodnější, zůstat doma na útraty státu, než si hledat zaměstnání. S tím ale žádná prognóza nic neudělá, shrnují Hospodářské noviny.


Peníze z fondů Evropské unie pro české zemědělce jsou tématem komentáře Mladé fronty Dnes. Unie českým zemědělcům slibuje nejvýš třetinu toho, co mají jejich kolegové uvnitř Evropské unie a podle listu nejde ze strany evropských byrokratů i nic jiného než o šikanu. Byrokraté z Bruselu vědí, jak důležité jsou rovné podmínky. Propracované evropské soutěžní právo je nám dokonce dáváno za příklad. Kvůli němu není u nás tak snadné odpouštět firmám dluhy, dávat jim státní půjčky a subvence nebo je ochraňovat před zahraniční konkurencí. Pro zemědělce z kandidátských zemí náhle rovnost podmínek přestala platit," hodnotí Mladá fronta Dnes. Pokud tento bruselský diktát přijmeme, čeká nejednoho českého hospodáře strašný osud, varuje list, ale dodává, že Západ je v žádném případě zlikvidovat nechce. Proti českým Vaškům v unii nic nemají. Ale mají také své zemědělce, uvyklé na snadný život ze subvencí. Ti ruinují rozpočet unie, ale slabí evropští politici nemají odvahu říci: Stop!, vysvětluje komentář Mladé fronty Dnes. Leckoho napadne, že bychom se měli zachovat hrdě, vždyť ty dotace jsou nedůstojné a nesmyslné. Bylo by to krásné, ale zároveň donkichotské gesto, ale zároveň politické šílenství. My musíme bojovat především o spravedlivé zacházení, tvrdí deník. Obětování zemědělců je příliš velká cena a nikdo si už nebude jist, jestli také nebude položen na oltář hladkého vstupu. Kdo bude další? - uzavírá Mladá fronta Dnes komentář otázkou.


Vojenský objekt v Klecanech, obci na severním okraji Prahy, nabídla vláda Rádiu Svobodná Evropa/Rádiu Svoboda (RFE/RL) k možnému přestěhování. S odvoláním na jednoho z ministrů o tom informuje deník Právo. "Je tam pouze problém s městskou dopravou, o tom se teď přemýšlí," řekl deníku nejmenovaný člen vlády. Přestěhování rádia z centra Prahy na bezpečnější místo doporučila vládě v polovině prosince bezpečnostní rada státu. Učinila tak kvůli hrozbě teroristickým útokem po 11. září 2001. Mluvčí stanice Sonia Winterová ve středu řekla, že vedení rádia dostalo již před týdnem nabídku deseti náhradních objektů. Pouze jedna budova byla podle ní v Praze, na jejím okraji. Nic bližšího k tomu nechtěla říct. Prezident RFE/RL Thomas Dine o stěhování nechtěl mluvit vůbec. Ministr zahraničí Jan Kavan ve středu uvedl, že rádio má získat novou budovu do konce funkčního období nynější vlády. Podle něj by jeden z deseti objektů, které navrhlo ministerstvo obrany, mohl technické požadavky rádia splňovat, ale dosud se nepodařilo dospět k dohodě. Thomas Dine a programový ředitel Jeffrey Trimble nedávno uvedli, že RFE/RL budovu bývalého federálního shromáždění opustit nechce. Oba tvrdí, že před teroristickou hrozbou se neutíká, ale je nutné jí čelit, píše deník Právo.


Ze zbytečného plýtvání viní ředitelé gymnázií ministerstvo školství. V rámci projektu Internet do škol jim resort zasílá počítačové programy za 30 tisíc korun, aniž si je objednali. Informují o tom Lidové noviny. Deník uvádí mimo jiné příklad Gymnázia Sušice na Klatovsku, kterému ministerstvo nabídlo, že místo něj zaplatí 30 tisíc korun za 44 CD-ROM, převážně pro výuku jazyků. Ředitel gymnázia František Březina nabídku odmítl, protože škola má pouze jednu počítačovou učebnu, která sotva stačí pro výuku informatiky. Chybí tak místo, kde by drahý software využili. "Jasně jsem jim do dotazníku napsal, že nic nechci. Programy jsme přesto dostali. Hradilo je ministerstvo, zaplatilo 30 tisíc a nám je to k ničemu," řekl listu Březina. Zástupci ministerstva vidí podle Lidových novin za stížnostmi pouhé provozní potíže. "Jestliže školy v současnosti nemají možnosti, jak programy použít, určitě budou potřebnou technikou vybaveny mezi prvními. Potom by jim software zase chyběl," řekl deníku Drahomír Fránek z ministerstva školství. Projekt Internet do škol má značné zpoždění. Podle původních plánů mělo mít do konce loňského roku 70 procent škol alespoň jednu kvalitní multimediální učebnu a ve zbývajících 30 procentech měl být alespoň jeden počítač s internetem. Vybavování škol počítači a internetovými přípojkami ale začne až v únoru, uvádějí Lidové noviny.


Jedna z nesčetných legend, která se váže k pražskému Karlovu mostu, vypráví o tom, že na jeho stavbu bylo použito syrových vajec, přimíchaných do malty. Deník Večerník Praha si klade otázku, zda může mít tato pověst reálný základ nebo je to jenom mýtus. Ani nedávné chemické analýzy materiálu Karlova mostu nedokázaly podle listu vnést do věci jasno a zřejmě se to už nikdy nepodaří. "Já osobně tomu příliš nevěřím. Ale je pravda, že ještě nedávno se do malty přimíchávala například býčí krev," řekl listu rektor Českého vysokého učení technického Jiří Witzany. Z pokolení na pokolení se přitom traduje legenda, že aby byl most pevný a odolný, posílali lidé ze všech českých měst vajíčka, která se potom spolu s vápnem a vínem přidávala do malty. Jedno je jisté. Pro chystanou opravu Karlova mostu lidé určitě vajíčka posílat nebudou, uzavírá Večerník Praha.