Přehled tisku

Výběr článků z denního tisku s datem 8. února připravila Milena Štráfeldová.

Výrok amerického právníka Eda Fagana, že do Temelína dodávají palivo japonští teroristé, přiměl podle Mladé fronty Dnes společnost ČEZ, aby si ověřila, kde uran nakupuje. Palivo, které se používá v Temelíně, pochází podle ní z českého, "neteroristického" uranu. Mluvčí ČEZu Ladislav Kříž k tomu doplnil, že český uran putuje na zpracování do zahraničí. Palivo do temelínských reaktorů pak nakupuje ČEZ od americké firmy Westinghouse. Transport uranu i nakládání s ním je podle Kříže pod přísným dohledem Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Fagan, který před rokem prohlásil, že zastaví Temelín, ve středu při krátké návštěvě Čech uvedl, že palivo pro elektrárnu pochází z Austrálie. Nepředložil však jasný důkaz o propojení Temelína, australských uranových dolů a japonské sekty Óm šinrikjó, která v roce 1995 otrávila sarinem v tokijském metru dvanáct lidí a tisíce přiotrávila. "Na základě faktů jsme si jisti, že pan Ed Fagan se opětně pouze jednodenně zviditelnil v médiích," uvedl k tomu mluvčí ČEZu.


Jak uvádějí Lidové noviny, ministr Jaroslav Tvrdík chce postavit český Pentagon. Ministerstvo obrany již pracuje na projektu nového velicího centra české armády. Vojáci by měli opustit několik desítek svých budov na území Prahy a přestěhovat se do nově postaveného objektu poblíž ruzyňského letiště. Odprodejem budov na území hlavního města by armáda mohla získat pět až osm miliard korun. "Z části takto získaných zdrojů bychom se pokusili vybudovat jedno nové efektivní centrum na špičkové úrovni, ve kterém by bylo umístěno ministerstvo obrany, generální štáb a všechny zabezpečovací a podpůrné úřady,˝ řekl ministr Tvrdík. Podle vojenských plánů by se celá akce mohla uskutečnit během příštích tří až čtyř let. Český Pentagon by tak mohl začít fungovat kolem roku 2005. ˝Sestěhováním bychom ušetřili stovky lidí na dozorčí a strážní službě, na zabezpečovacích službách, na spisovnách, na kurýrech, na autech,˝ upřesnil Tvrdík.


S kritikou stran bývalé čtyřkoalice kvůli splácení ruského dluhu vystoupil podle Lidových novin premiér Miloš Zeman. Uvedl, že umoření dluhu je úspěšnou transakcí, kterou oceňuje i zahraničí. Nechápe kritiku unionistů a lidovců, kteří sami byli neúspěšní. ˝Aby se nikdo z nás nechoval jako závistivý a líný blbec, který poté, co neuspěje sám, kritizuje pracovní výsledky druhých. Přál bych si, aby se nikdo nechoval jako ten, kdo vyvolává do světa, že ho spasí, a přitom nedokáže spasit ani sám sebe. Stručně řečeno, přál bych si, aby se nikdo nechoval způsobem v pravdě čtyřkoaličním,˝ řekl při té příležitosti Zeman. Premiér tak odpověděl na interpelaci šéfa unionistických poslanců Karla Kühnla týkající se zaplacení ruského dluhu. Zeman strany bývalé čtyřkoalice, ale i místopředsedu ODS Ivana Langra obvinil, že jim nejde o problémy splácení dluhu, ale chtějí se před volbami zviditelnit.


Podle deníku Právo si smlouvu o deblokaci ruského dluhu budou moci přečíst pouze poslanci, kteří mají bezpečnostní prověrky. Tento postup v odpovědi na interpelaci Karla Kühnla, který kritizoval vládu za utajování smluv, navrhl premiér Miloš Zeman. Pravicová opozice několikrát vyzvala vládu, aby zveřejnila smlouvu, a mohlo se tak veřejně posoudit, zda byla celá transakce ekonomicky výhodná a zda neumožnila praní špinavých peněz. Zveřejnit celý text smlouvy, na jejímž základě byla prodána část ruského dluhu firmě Falkon Capital, zatím ruská strana odmítá. Ministr financí Jiří Rusnok potvrdil, že vláda smlouvu jako celek zveřejní, až k tomu dá souhlas partnerská strana. Možnost, že smlouvu si budou moci přečíst pouze prověření poslanci, však opozice odmítá. "Budeme se soudit," uvedl Karel Kühnl v deníku Právo.


Jak uvedly Lidové noviny, možnosti nahlédnout do svazků Státní bezpečnosti využilo na tři tisíce lidí. Dokumenty tajné policie minulého režimu parlament zčásti odtajnil už v roce 1996 a zřídil k tomu archiv v Pardubicích. Občan tu ale může vidět pouze písemnosti dotýkající se konkrétně jeho osoby. Svazky navíc procházejí úpravou, kdy jsou začerněny všechny osobní údaje, které by mohly identifikovat zde uvedená jména příslušníků či spolupracovníků StB. O nahlédnutí do svazků požádalo za pět let celkem 31 tisíc lidí. Část žádostí byla neoprávněná a jiným nebylo možné vyhovět - příslušný svazek byl buď skartován, anebo nikdy neexistoval. Zpřístupněno naopak bylo půl milionu stran dokumentů. Občan, který si podá žádost o nahlédnutí do svazků, je do 90 dnů informován, zda jeho svazek existuje. Dokument je převeden do digitální podoby, některé údaje začerněny a pak už jej lze číst. ˝Lidé reagují různě. Někdo je zdrcený, výjimkou není ani pláč, třeba když se člověk dozví, že životní partner byl zároveň jeho agentem,˝ říká vedoucí pardubického archívu Václav Slejška.


Podle deníku Právo není ani po deseti letech dořešen soudní spor mezi českým státem a církví o to, kdo je vlastníkem katedrály sv. Víta. Již v prosinci 1994 Obvodní soud pro Prahu 1 určil, že nikoli stát, ale církevní subjekty jsou vlastníkem svatovítské katedrály a dalších objektů v areálu Pražského hradu. Kromě baziliky s klášterem sv. Jiří a kostela Všech svatých se jedná například i o známou restauraci Vikárka. Odvolací soud však toto rozhodnutí zrušil a vrátil případ zpět k novému projednání. Spor o svatovítskou katedrálu pak neskončil ani poté, co kardinál Miloslav Vlk v listopadu 1996 oznámil, že se katolická církev katedrály vzdává ve prospěch českého národa. Podle dalších zástupců církve však by o skutečném vlastníku katedrály měl rozhodnout soud. Biskup Škarvada například chce, aby soud určil, že katedrála patří nikoliv kapitule, ale sama sobě. Soudkyně, která v této věci poprvé rozhodovala již v roce 1994, zatím nemá představu, kdy soudní projednání skončí. Do sporu totiž jako jako jedna ze žalovaných stran vstoupila koncem loňského roku přistoupila Správa Pražského hradu.


Živé prase, králíci na talíři a slepice na dvorku. To jsou podle Mladé fronty Dnes největší zážitky pětatřicetileté Japonky Mizue Sato, která už několik let učí děti ve Vracově na Hodonínsku hrát na klavír a na housle. Mizue Sato pochází z japonského města Nagoya, které má dva miliony obyvatel. Dnes už tam jezdí jenom na prázdniny. Přiznává, že přechod do Brna a pak do Vracova, který má čtyři tisíce obyvatel, byl pro ni šok. "Teď přespávám přes týden tady ve škole a na víkendy jezdím do Brna za zábavou. Po velkoměstě se mi často stýská, ale vesnici mám taky ráda. Třeba děti jsou tady takové čistější, chovají se jinak než děti ve městě." Do České republiky se Mizue Sato dostala v roce 1993. "Chtěla jsem studovat v cizině, a tak jsem napsala dopis na Janáčkovu akademii múzických umění do Brna. V Japonsku jsem předtím vystudovala na hudební akademii klavír, tady potom violu," vysvětluje žena. Po čtyřletém studiu brněnské akademie začala Mizue učit děti na základní umělecké škole ve Vracově. Česko si vybrala kvůli jeho tradici ve výuce hry na hudební nástroje. "Zpočátku si na mě však děti ani jejich rodiče nemohli zvyknout. Teď už to ale není problém," říká. Podle ní jsou moravské děti mnohem talentovanější než japonské. "Vy máte asi hudbu v krvi," soudí Japonka. Hudbu učila sedm let i japonské děti, ale tvrdí, že je to nesrovnatelné. "Je to úplně jiná mentalita. Japonskému dítěti když řeknete, ať něco udělá, tak to udělá a nediskutuje. Děti tam jsou zvyklé poslouchat. Tady mi ale děti říkají svůj názor - ano, paní učitelko, ale jinak by to taky bylo pěkné. Učitelé to sice mají v Japonsku snazší, tady se mi však líbí víc," svěřuje se žena.


Mladá fronta Dnes přibližuje obnovenou tradici žižkovských masopustů, jejichž devatý ročník začal v pátek ráno nefalšovanou venkovskou zabijačkou. "Masopust ve čtvrti úzkých uliček s hospůdkami funguje, neumím si představit, že by lákal třeba i v Motole," myslí si dlouholetý dvorní výtvarník slavnosti Martin Velíšek. Zdaleka nejde jen o několikadenní flámování - na masopust se přichystaly divadelní a hudební soubory nebo skupiny herců s dobovými scénkami. Sobotní odpoledne bude patřit v Paláci Akropolis dětským maškarám, večer zahrají pro dospělé skupiny s repertoárem Beatles a Rolling Stones. V neděli nabídne restaurace U vystřelenýho oka masopustní delikatesy, k čemuž zahraje soubor Žižkovanka, a v pondělí budou v kině Aero vepřové hody, doprovozené písněmi kapely Už jsme doma. Úterní průvod celou čtvrtí zakončí na Kostnickém náměstí rocková skupina Krausberry. Na úplný závěr masopustu se v Akropoli představí ostravský soubor, který je právě v kurzu - Kryštof.

Žižkovský masopust začíná dnes v 9.30 "vesnickou" zabijačkou na radnici. Vrcholí v úterý odpoledne "neveselým masopustním průvodem". Hrát budou například skupiny Už jsme doma, Krausberry a Kryštof.


Do centra mormonského města Salt Lake City v americkém státě Utah finišuje olympijská pochodeň. Ta dnes v noci středoevropského času zažehne oheň devatenáctých zimních her. Čeští vyslanci při nich vážně kandidují na tři umístění na stupních vítězů. Břímě největších nadějí vleče běžkyně Kateřina Neumannová. Zítra nastoupí do závodu na 15 kilometrů, mezi světovou špičku ovšem náleží zejména ve sprintu, který je na programu 19. února. "Vím, že jsem největší favoritka," přikyvuje Kateřina Neumannová. Zlato z předchozí olympiády v Naganu obhajuje hokejový tým. "Klíčové bude čtvrtfinále," říká trenér Josef Augusta. Postup mezi čtyři nejlepší znamená v těžké konkurenci úspěch a přirozeně velkou šanci na medaili, na niž pomýšlí až sedm týmů. Třetí místo v celkovém pořadí Světového poháru lyžařských akrobatů vybojoval skokan Aleš Valenta, takže rovněž on náleží k adeptům na medaili. Kvůli ní je ochoten zařadit i výjimečný skok s pěti vruty, který předvádí jako jediný na světě.

Nejčerstvější výsledky olympijských soutěží a závodů najdete na internetové stránce zoh.idnes.cz

A na závěr zajímavost: Keňský reprezentant v běhu na lyžích trénuje na olympijských tratích v Soldier Hollow u Salt Lake City.

Běžecké disciplíny odstartují už zítra: ženy, mezi nimi česká favoritka Kateřina Neumannová, poběží patnáct kilometrů, muži budou závodit na třicetikilometrové trati.