Přehled tisku

Deníky s datem 25. února listoval Vilém Faltýnek.

"Olympiáda nikoli bratrská, přátelská, ale klokotající ostrým, pohříchu až nenávistným osočováním," tak viděl celosvětový svátek sportu komentátor Mladé fronty Dnes (MfD). Připomíná rozhořčení Ruska nad údajným poškozováním jeho sportovců, kvůli němuž tato světová velmoc zvažovala předčasný odjezd výpravy z dějiště her a zvažuje i účast na letní olympiádě v Aténách za dva roky. Neopomíjí ani dopingové skandály, které hry doprovázely. "Dosud se doufalo, že tahle zkaženost nemá místa na olympijské půdě. Nebo že je tam zanedbatelnou zvláštností. Je konec téhle šalby. Pro vítězství se dávno udělá všechno. Je už příliš spojeno s prestiží národů, jejich hrdostí, s lákavou slávou, která mnohdy obrací život jedinců naruby, i se zájmem mohutných sponzorských uskupení," uzavírá MfD.

Také komentátor Hospodářských novin míní, že na olympijských hrách již tolik neplatí motto "rychleji, výše, silněji". Jsou podle něj spíše poplatné diktátu peněz, či politické situaci ve světě. V této souvislosti připomíná náklady 315 miliónů dolarů na zajištění bezpečnosti v dějišti her i všudypřítomnou reklamu. "Olympijský duch se ale vytratil i ze samotných sportovišť. Nejde jen o doping. Horší je, že se vytrácí schopnost přijmout porážku. Nebo ještě hůře - vše se podřizuje vítězství," upozorňuje. Cesta zpět k původním ideálům her podle něj neexistuje. "Ve hře je hodně: zisky obchodníků, politický a společenský vliv, sportovní sláva. Tak za dva roky v Aténách...," uzavírá deník.


Ministr financí Jiří Rusnok se rozhodl uvolnit ze státního rozpočtu přes dva milióny korun a koupit za ně moderní sanitku. Dostane ji záchranná služba v Broumově na Náchodsku, městě v Královéhradeckém kraji, v němž je v čele volební kandidátky ČSSD. Uvádí to pondělní Lidové noviny. Celá akce nese podle LN znaky volebního mítinku. Občané si budou moci sanitku značky Volkswagen prohlédnout, ministr bude odpovídat na jejich otázky a zdravotníci všem zájemcům změří krevní tlak. Ministrův tým odmítá, že by akce souvisela s volbami. "To je absolutní nesmysl, je to čirá náhoda, že se pan ministr darem strefil zrovna do svého volebního kraje," řekl LN Václav Tichý z ministerstva financí. Přiznal však, že podobný dar pro města v jiných krajích už Rusnok do voleb nechystá.


Dnešní tisk informuje v ekonomickém zpravodajství mimo jiné o záměru ministra dopravy Jaromíra Schlinga dávat automobilistům peníze za likvidaci starých automobilů a nákup nových. V komentářích se však deníky věnují hlavně konci letošních zimních olympijských her. "K dalšímu populistickému kroku se odhodlal ministr dopravy Jaromír Schling, který chce dát 90 tisíc korun každému, kdo bude ochoten vyměnit svou ojetinu za nové auto v ceně do 250 tisíc korun," píšou v úvodníku Lidové noviny. Za 11 tisíc nových aut a stejný počet hlasů pro sociální demokracii je Schling připraven vydat z daní rovnou miliardu korun, dodávají LN. Informaci o tomto záměru přineslo sobotní Právo. Dnešní Mladá fronta Dnes uvádí, že aut starších 15 let, kterých by se návrh týkal, jezdí v ČR víc než 1,2 miliónu. Pokud by se podařilo návrh prosadit a využili by ho všichni, státní pokladna by podle deníku přišla o 112 miliard korun.


LN se věnují předvolebním slibům vládní sociální demokracie, která podle nich vsadila na populismus. "Zemanovi ministři inspirují jeden druhého, a tak se do voleb jistě dočkáme mnoha dalších 'rudých dárečků'," domnívá se komentátor LN.


Nákup nadzvukových stíhaček JAS-39 Gripen od britsko-švédského konsorcia BAe-Systems/SAAB pro českou armádu doprovázejí další komplikace. Podle dnešních Lidových novin (LN) může totiž ministerstvo obrany nakupovat vojenskou techniku pouze od českých firem s platnou licencí na obchodování se zbraněmi. Smlouvu přímo se zahraničním výrobcem státní úřad uzavřít nemůže, uvádí list. Podle LN experti ministerstva navrhli, aby se zprostředkovatelem nákupu letounů stal buď již existující státní podnik, nebo k tomuto účelu speciálně založená organizace přímo kontrolovaná státem. Ministerstvo se tak podle listu chce vyhnout placení vysoké provize, kterou by jako prostředník dostala soukromá firma.


Do sídla Harvardského průmyslového holdingu (HPH) v Praze 4 nastoupila nedávno specializovaná kontrola finančního úřadu. Kontroloři mají zjistit, nakolik je účetnictví holdingu v pořádku. "Ve společnosti totiž panuje zásadní majetková neprůhlednost," sdělil dnešním Hospodářským novinám likvidátor holdingu Zdeněk Častorál. "Kontrola u nás probíhá. Myslím si ale, že finanční úřad nezjistí žádné nedostatky," řekl ředitel HPH Josef Nový. Finanční ředitelství pro hlavní město Prahu odmítlo podle HN tuto informaci komentovat. "Je to přísně tajné. Od nás se nikdo nic nedozví," citují HN zástupce ředitele úřadu Lubomíra Janouška. HPH, který vznikl z Harvardských privatizačních fondů Viktora Koženého, je od roku 1997 v likvidaci. Na valných hromadách byla likvidace několikrát zrušena, což je ovšem soudně napadeno. Od loňského února navíc platí zákaz převodu jeho akcií a Komise pro cenné papíry tento zákaz letos v únoru prodloužila o dalších šest měsíců.


Zisk narkomafií v České republice dosáhl v roce 2000 téměř 16 miliard korun. Odpovídá to osmi desetinám procenta hrubého domácího produktu. S odvoláním na údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ) o tom informují dnešní Hospodářské noviny (HN). List uvádí, že skutečný profit drogové mafie bude mnohonásobně vyšší. "Předpokládáme, že se nepodaří odhalit 70 procent dovezených drog a 40 procent jejich výroby," řekl HN ředitel Národní protidrogové centrály Jiří Komorous. "Jde o těžko dostupné ukazatele, proto jsme je nezpracovávali," dodal Jiří Vopravil z ČSÚ. Vyšší odhady mají i nezávislí ekonomové. "Podle mých výpočtů celkový obrat z drog dosahuje asi 20 miliard korun," uvedl analytik Petr Zahradník. Tržby z celosvětového prodeje drog podle OSN dosáhly už 400 miliard dolarů. Podstatou výdělku drogových mafií je hluboký rozdíl mezi dovozními a obchodními cenami - až 90 procent, dodávají HN.