Přehled tisku

Deníky s datem 1. března listoval Vilém Faltýnek.

Komentář HN se zamýšlí nad budoucností opoziční smlouvy mezi ČSSD a ODS. Pokud podle listu bude smlouva platit i v den voleb, může to řadě lidí vzít chuť jít volit, protože budou mít dojem, že je vše předem domluveno. "Pokud tedy Špidlovo vedení myslelo sjezdová hesla o nové politice strany vážně, mělo by voliče pocitu, že vše je již dohodnuto, zbavit. A smlouvu vypovědět," míní. Současně dodává, že by bylo poctivé, kdyby ČSSD naplnilo i požadavek předsedy ODS Klause - vypovězení dohody musí doprovázet návrh o hlasování sněmovny o důvěře menšinové vládě.


Podle Mladé fronty Dnes by ombudsman Otakar Motejl mohl být černým koněm v souboji o prezidentské křeslo. I když devětašedesátiletý Otakar Motejl nikdy nebyl a ani není členem žádné politické strany, má podle mnohých poměrně slušné šance stát se příštím českým prezidentem. Zkušený a uznávaný právník Otakar Motejl některé předpoklady pro výkon funkce hlavy státu zcela jistě má. Ale byl by skutečně dobrým prezidentem České republiky? ptá se list. Jako jeho klady vyzdvihuje fakt, že Otakar Motejl je nekonfliktní, pro veřejnost by byl přijatelným a možná i populárním kandidátem, mohly by jej respektovat různé strany politického spektra a zřejmě by dokázal sjednocovat veřejnost a současně naslouchat všem parlamentním stranám. Záporem pak podle deníku je chybějící silnější a jednoznačná podpora některé velké strany. Také jeho zkušenosti se zahraniční politikou jsou spíše menší a je otázkou, jak hluboko by se vůbec dokázal do politiky ponořit, což bude post budoucího prezidenta vyžadovat.


Komentátor Práva reaguje na vykradení vily určené šéfům policie. Připomíná, že policejní prezident Kolář má obdobnou smůlu jako někdejší ministr vnitra Jan Ruml, kterému v roce 1993 ukradli vypůjčené audi. "Poškození jsou v tom sice nevinně, ale na věrohodnosti výsledků jejich práce to prostě zanechá šmouhu ať chtějí, nebo ne. Takový je zkrátka život," konstatuje. Vloupání do Kolářova obydlí, jež je svou dočasností vlastně typem rekreačního zařízení, je podle něj o to pikantnější, že se stalo v předvečer jeho tiskové konference, na které veřejnost seznámil s úspěchy české policie v boji proti vykrádání rekreačních objektů. "Okradení policisté, byť by přišli jen o stokorunu, prostě nevypadají na veřejnosti nejlíp. Kolářova kobyla by měla chodit okovaná, jinými slovy: propůjčenou vilku v Praze 6 si měl dát lépe hlídat," dodává komentátor Práva.


Na titulní straně se deník Právo vrací ke středeční bouři, která se přehnala naším územím. Vrátný z překladiště a skladů společnosti DEBRA Group v Ostravě Hrušově přežil ve středu odpoledne svou smrt, píše. Tři metry od jeho vrátnice dopadla mohutná konstrukce portálového jeřábu o nosnosti 8 tun, který se zřítil při silném poryvu větru v bouřce. "Za dvacet let roboty v dole jsem zažil stokrát horší situace," řekl Právu vrátný. Mohutná bouřka začala v Opavě o půl druhé odpoledne. Asi za čtvrt hodiny dorazila do Ostravy. "Jasné, teplé počasí, připomínající idylický začátek dubna, z ničehož nic vystřídala olověná obloha, vítr bryskně shazující nejen čepice, ale i střechy," píše deník. Dvanáctimetrový jeřáb na překladišti byl v rovinatém terénu kolem koryta Odry jediným objektem, do kterého se mohla vichřice vlastně opřít. A také opřela. Právo cituje mluvčí ostravské policie Ilonu Branžovskou, podle které při zřícení jeřábu nebyl nikdo zraněn, jen rozmačkána a zcela zničena dvě osobní auta. Ta i s jeřábem skončí ve šrotu. Celková škoda dosáhla tří miliónů korun, uzavírá deník.


Páteční Lidové noviny se v komentáři věnují současnému stavu privatizace elektroenergetiky. Zatím se nenašel žádný zájemce o ČEZ a šest energetických distributorů, který by za ně nabídl vládou požadovaných 200 miliard korun. Hospodářské noviny komentují hospodářské výsledky tuzemských firem za loňský rok. Podle Lidových novin privatizace elektroenergetiky zkrachovala, protože byla od začátku špatně organizovaná. "Sebestředný a velmi sebevědomý ministr (průmyslu a obchodu Miroslav) Grégr si nedal do ničeho mluvit. Neslyšel varování, že není dobré nabízet elektroenergetiku v jednom velkém balíku. Nic nedbal varování před rizikem horečného privatizačního tempa," tvrdí LN. "Nemá smysl se teď vysmívat panu Grégrovi, že jím řízená privatizace podniku ČEZ zkrachovala. Takto máme alespoň naději, že po volbách bude ministerstvu průmyslu a obchodu šéfovat někdo rozumnější, pro koho nebude privatizace ČEZ otázkou falešné prestiže," míní LN.