Přehled tisku

Z dnešního tisku pro vás vybíral Vilém Faltýnek.

Nedávné verdikty soudů v kauze Asanace jsou tématem všech dnešních deníků. Pozastavují se hlavně nad tím, že jeden soud vyměřil vysokým funkcionářům komunistické Státní bezpečnosti (StB) nepodmíněné tresty, ačkoli jiný udělil dvěma řadovým příslušníkům StB tři roky vězení s dozorem. Akce Státní bezpečnosti Asanace měla donutit některé signatáře Charty 77, aby se vystěhovali do ciziny. "Estébák, který bije, bude potrestán, estébák, který mu velí, nikoliv. Estébák, který to vše osnuje, plánuje a vymýšlí, je na tom nejlépe. Jako by hnus estébáctví spočíval jen v bití," píše Mladá fronta Dnes (MfD). Podle ní je třeba si dát pozor na spravedlnost v Čechách. Její rozsudky se totiž často rozejdou s citem pro spravedlnost. "Sloužit pánům se nikdy nevyplácí. Být pánem ano," dodává list.

Na podivuhodné výsledky soudních jednání s estébáky poukazují i Lidové noviny (LN). Podivují se i nad tím, že si soudkyně až po několika státních vzpomněla, že je třeba prověřit, zda exministr vnitra Jaromír Obzina není před soudem chráněn bývalou poslaneckou imunitou. Ani bez krunýře imunity se ale Obzina nemusí bát. Žalobkyně i soudkyně se totiž shodly, že nemocné starce nemá cenu posílat do vězení. Stačí prý, když soud dá najevo, že plány komunistických pohlavárů byly amorální. "Ohleduplné a symbolické pokárání pro řídící komunistické hlavy, které spoluvytvářely zločinný totalitní stát. A naopak rázný a bolestivý úder pro náruživě konající ruce jejich podřízených. Zvláštní spravedlnost. A přímá cesta k budoucí banalizaci zla," konstatuje list.

Kdo je větší zločinec, kdo je větší lidská zrůda? Státní úředník, který zastrašuje, ponižuje a týrá nevinné občany, nebo jeho nadřízený, který mu k tomu dává příkaz? Kdo si zaslouží přísnější trest, ptají se v souvislosti s rozsudky v kauze Asanace Hospodářské noviny (HN). Připouštějí sice, že srovnání dvou samostatných soudních řízení je vždy zavádějící, přesto jistý údiv je na místě. Přitom to není podle HN poprvé, kdy odpověď na výchozí otázku vyznívá v neprospěch řadových pěšáků. "Dovedeno do absurdity by v Haagu nemusel začít soud s bývalým jugoslávským diktátorem Miloševičem. Celý mezinárodní tribunál by ale praskal ve švech, protože by se v nich tísnily tisíce vrahů a sadistů, kteří se coby členové řádných jednotek i neoficiálních bojůvek stali můrou pro celou generaci Chorvatů, Kosovců, Bosňanů i Srbů," míní list.

Podle Práva stát soudí Obzinu a jeho společníky jménem všech a veřejnost má právo líčení a rozsudek posuzovat jak z hlediska zachovávání pravidel řízení, neboť každý má právo na spravedlivý proces, tak z hlediska správnosti hodnocení důkazů o vině. List tedy připomíná problematiku promlčení. Kromě Obziny zanikla trestnost stíhaného jednání všech obžalovaných ve věcech rozhodnutých nyní pražskými soudy. Soudy promlčení nedbaly a porušily tím ústavní zásadu, že trestnost činu se posuzuje podle zákona účinného v době spáchání činu: pozdějšího zákona se použije, je-li to pro pachatele příznivější. Diskutovat se o tom bude podle listu při odvoláních k pražskému městskému soudu a dovoláních k Nejvyššímu soudu. "Tyto právní diskuse nelze podceňovat, abychom zase nemuseli odsouzené rehabilitovat, a to i přes jejich zřejmou vinu," míní list.


Lidové noviny (LN) se v komentáři vracejí k páteční zprávě ministerstva práce a sociálních věcí o lednovému vývoji nezaměstnanosti, která i přes loňskou vysokou výkonnost ekonomiky razantně vzrostla. Autor komentáře soudí, že lednový skok by nebyl tak znepokojivý, kdyby nepotvrzoval dlouhodobý trend. Zřetelně se podle něj ukazuje, že ekonomický růst nepřináší tolik očekávaný obrat k lepšímu na trhu práce, neboť během uplynulých tří let se nepodařilo míru nezaměstnanosti stlačit pod osmiprocentní hranici. "Na výši nezaměstnanosti jsou tedy jasně vidět limity tuzemské ekonomiky, které nelze jednoduše odstranit přilákáním zahraničních investic." Neřešení dlouholetých problémů českého hospodářství přitom podle autora neúprosně potápí oblasti s vysokou nezaměstnaností a vytváří tak propast mezi bohatým jihem a chudým severem, protože postiženy jsou především kraje severní Moravy a Čech. Přitom podle něj zlepšení na trhu práce v těchto oblastech není na dohled. "Premiérův výrok o tom, že současná vláda vyvedla zemi z krize, může být proto nezaměstnanému horníkovi platný jak mrtvému zimník," poznamenává komentátor.

K vysoké nezaměstnanosti podle jeho mínění paradoxně přispívá i hustá sociální síť, která je velmi snadno zneužitelná. "Pro spoustu lidí je výhodnější pracovat načerno a současně dostávat od státu podporu v nezaměstnanosti či sociální podporu," píše deník a upozorňuje na další "fígl" části podnikatelů, kterým je vyplácení fiktivní nízké mzdy, kterou doplňují peníze vyplacené na ruku. Podnikatel ušetří na sociálním a zdravotním pojištění a zaměstnanec si zvýší příjmy o sociální podporu. "Podle současné vlády je však zřejmě vše v pořádku. Vždyť z daňového poplatníka krev neteče," uzavírá autor komentáře LN.


Otravu tříletého děvčete léky vyšetřují od minulého týdne zlínští policisté. Díky včasnému zásahu lékařů ale dítě přežilo. Podle dnešního Práva se událost stala v Baťově nemocnici, kde se dítě léčilo. Podezření na otravu léky oznámil policii ošetřující lékař. "Na místě jsme vyloučili možnost, že by dítě bylo schopné si léky vzít sami. Případ převzala krajská služba kriminální policie a vyšetřování," řekl mluvčí zlínské policie Ivo Mitáček. S dítětem v nemocnici pobývala i jeho devětadvacetiletá matka. Podle Práva zřejmě matka podala dceři za dosud nejasných okolností své vlastní léky, které si do nemocnice přinesla. Policejní mluvčí to ale nechtěl komentoval. Uvedl pouze, že žena měla již v minulosti psychické problémy a po události byla odvezena do psychiatrické léčebny.


Náměstek policejního prezidenta Miroslav Antl se již může bez výjimek seznamovat s nejpřísněji utajovanými dokumenty. Zhruba před dvěma týdny totiž obdržel od Národního bezpečnostního úřadu bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň utajení - přísně tajné, uvádí dnešní Hospodářské noviny (HN). Antl požádal o prověrku loni v září. Neočekával ale, že skončí tak brzy. "Vím, že byly snahy, abych prověrku za každou cenu nedostal. Někdo si se mnou chtěl vyřídit účty a jsou to zřejmě lidé mající strach z toho, že by mohli být vyšetřováni pro podezření z trestné činnosti," řekl Antl. Naopak jeho předchůdce Václav Jakubík si musel na bezpečnostní prověrku počkat podstatně déle. Bývalý náměstek policejního prezidenta byl ve funkci bez prověření 20 měsíců a tajné spisy mohl číst jen díky uděleným výjimkám.