Přehled tisku

Předvolební atmosféru v zemi a kampaň politických stran je tématem komentářů většiny českých deníků. Listy se také zamýšlejí nad možností využití řízené provokace při odhalování korupce ve státní správě a působením někdejších agentů komunistické Státní bezpečnosti u Hradní stráže.

Lidové noviny připomínají, že se všechny polistopadové volby vyznačovaly hlasováním proti něčemu než pro něco, například proti komunismu či proti divokému tunelářskému kapitalismu. Letošní předvolební kampaň podle deníku slibuje změnu: "Poprvé se snad bude hlasovat pro něco: pro kratší vojenskou službu, pro důchodovou reformu, pro sociální stát - pro nižší daně. O daňové poplatníky, kteří jsou nespokojeni s velkými odvody státu, se popere ODS s Koalicí. Boj to bude urputný, přestože navrhovaná rovná daň občanských demokratů vypadá jako nepřekonatelný trumf. Důležitější však je, že se daně staly hlavním volebním tématem. Možná už opravdu žijeme v normální zemi, a ne v postkomunistickém iluzivním Kocourkově," uzavírá list.


Záměr Koalice uspořádat pro voliče předvolební soutěž o zájezdy, horská kola a encyklopedie, hodnotí Hospodářské noviny. Ty souhlasí s předsedou lidovců Cyrilem Svobodou, který říká, že to není korupce voličů. "Jde o spotřebitelskou soutěž. Takovou, jaké pořádá kdekdo. Čokoládovny, tabákové koncerny, noviny, výrobci dámských hygienických potřeb," míní list. "Politici Koalice chtěli ještě nedávno vyhrát volby pomocí velkých myšlenek. Nyní lákají na výherní pohlednice. Prostě se bojí, že už lidem nestojí ani za to, aby si ty myšlenky poslechli," míní Hospodářské noviny.


Unie svobody-DEU podle Mladé fronty Dnes pokračuje v přijímání peněz od firem, kterým její politici dopomohli k získání obecního majetku. Jak uvádí, dokazuje to případ trojice firem z Pohořelic na Břeclavsku, které loni stranickou pokladnu podpořily celkem 130 tisíci korunami. Starosta Pohořelic a senátor US-DEU Vladimír Schovánek totiž těmto firmám loni odprodal deset hektarů pozemků v tamní průmyslové zóně. Schovánek listu řekl, že firmy poskytly peníze do stranické kasy v souvislosti s jeho senátorskou kampaní. Předsedkyni unionistů Hanu Marvanovou informace o sponzorském daru pohořelických firem zaskočila a prohlásila, že okamžitě nechá vše prověřit. "Jakmile se prokáže jakákoliv souvislost s rozhodováním našich lidí v zastupitelstvech, těch peněz se musíme zbavit," uvedla Marvanová.


Bývalý náčelník štábu Hradní stráže Milan Liška nebyl pouhým řadovým agentem komunistické Státní bezpečnosti, jak ve středu upozornil deník Mladá fronta Dnes. List ve čtvrtek s odvoláním na velmi spolehlivý zdroj uvedl, že Liška byl takzvaným rezidentem - spolupracovníkem StB řídícím vlastní síť agentů. Podle odborníků lze přítomnost rezidenta v blízkosti hlavy státu považovat za vysoké bezpečnostní riziko. Mladá fronta Dnes již minulý týden upozornila, že dlouholetý velitel Hradní stráže Jaroslav Indruch byl rovněž agentem StB. Spolu s Liškou odešel od této elitní jednotky střežící prezidenta teprve loni v létě, kdy nezískali potřebnou bezpečnostní prověrku. Podle expertů mohl být bývalý rezident kvůli své minulosti velmi snadno vydíratelný. Jak řekl listu historik Zdeněk Vališ, rezident měl daleko větší přehled než běžný agent. Zodpovídal se centrále. Jestliže fungoval opravdu jako rezident, tak jej KGB měla nepochybně ve svých análech.

Poslední aféru Hradní stráže, jejíž dva bývalí velitelé byli agenty StB, je i tématem komentáře v Mladé frontě Dnes. List se pozastavuje nad tím, že se k ní prezidentova kancelář ani sám prezident nevyjádřili hned. Podle deníku to "zavání skandálem". "Prezident by se vyhnul kritice, kdyby už loni v létě oznámil, že byli v Hradní stráži objeveni agenti StB. Neprofesionálně se pak zachovali pracovníci prezidentské kanceláře, kteří se v minulých dnech odmítali k problému vyjádřit. Václav Havel by se proto měl zamyslet nad personálním složením svého týmu," píše deník. "Nezbývá než se ptát, zda na Pražském hradě neukrývají ještě další kostlivce. Zda se matení a neochota vysvětlovat týkají pouze těchto několika případů," dodává Mladá fronta Dnes.

Podle deníku Právo je rozruch kolem Hradu vynikající, obecně předvolební téma: "Všechny ty zprávy kolem agentů v Hradní stráži, sexuálně náruživém psychologovi z téže jednotky či ohrnování nosem nad charitativní činností první dámy jsou dobrou výplní předvolebního času," konstatuje list. "Mnohem jednodušší než například vysvětlování hloupé rovné daně z dílny ODS nebo docela chytré, leč dlouhé, složité a vnitřně lehce rozporné vize ČSSD. Je lepší, vymezit se vůči určitému způsobu politiky, jímž se známá osobnost snaží dát ducha bezduchým poměrům, nasadit kritickou svatozář každodenní tmě a vystavět útěšlivý most mezi nebem a zemí. A najít stranickou totožnost jasným odstupem od politiky, která je soustavně podezřívána z pokrytectví a z malého dotyku s realitou. Aby voliči zapomněli, že valný díl tohoto způsobu vládnutí rok 2003 u nás určitě přežije," soudí deník.


Hospodářské noviny informují o tom, že vláda není spokojena s tím, jak média informují o česko- německých vztazích. Rozhodla se proto, že sama vydá knihu "Sudety - ještě živý problém?". Uvedl to ve středu ministr kultury Pavel Dostál s tím, že většinu rozhodujících sdělovacích prostředků v Česku vlastní němečtí majitelé. Jejich informace o problému se vládě čím dál víc "jeví jako jednostranné a zavádějící". Kabinet se domnívá, že ani veřejnoprávní média v této souvislosti nebrání národní české zájmy. Součástí publikace budou dekrety prezidenta Beneše a dokumenty dokládající odpovědnost vítězných mocností. Publikace má vyjít v nákladu 40 000 výtisků, pro české občany bude zdarma. Vláda na ni chce vyčlenit dva až 2,5 miliónu , dodává deník.


Ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš nesouhlasí podle Lidových novin s návrhem, aby se s korupcí ve státní správě bojovalo řízenou provokací. O možnosti, aby stát vysílal své agenty, kteří by úředníkům nabízeli úplatky, hovořila minulý týden nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová. Jak řekl listu ministr Bureš, úkolem policie je zamezovat trestné činnosti, ne ji provokovat. Reforma právního řádu směřuje k jedinému - budovat skutečný právní stát. Do této představy nezapadá koncepce, která vychází z předpokladu, že se část zaměstnanců státu dopouští trestné činnosti. Podle ministra je třeba pracovat na systémových řešeních. Těmi jsou podle něj především fungující státní správa, kvalitní státní zaměstnanci a přísná a nesmlouvavá kontrola. Jak dodal, dostali bychom se do rozporu i s Evropskou unií. List k tomu připomíná, že Benešová nechala vypracovat analýzu korupce v České republice. V ní bude přesně zhodnocena korupce v zemi a navrhnuty možnosti řešení. V této souvislosti poukázala na situaci v USA, kde se v 80. letech řízenou provokací rázně zakročilo proti úplatkářství. O jejím případném využití se nyní diskutuje i v evropských zemích.


Návrh nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové nasadit do boje proti korupci řízené provokace, který odmítl ministr spravedlnosti Jaroslav Bureš, je i tématem komentáře Lidových novin. "Korupci může zamezit odborně kvalifikovaný a dobře zaplacený státní úředník. Dalším prostředkem pro potlačování korupce může být podle ministra i správní řád, o kterém nyní jedná sněmovna. Jenže i kdyby byl správní řád platný už od zítřka, budou oni ideální úředníci budoucnosti k dispozici pozítří? Nebude doba čekání na 'normální' poměry trvat třeba několik let a nebude se podobat nechvalně proslulému období privatizace, kdy se 'na chvíli zhaslo'?" - ptá se v závěru list.


Vláda se nemíní vzdát svého záměru na vyvlastňování pozemků pro průmyslové zóny, píše Mladá fronta Dnes. Kabinet totiž ve středu schválil věcný záměr zákona o vyvlastňování pozemků a staveb. Loni v létě přitom vláda v parlamentu narazila se snahou o novelu stavebního zákona, která za veřejný zájem považovala průmyslovou zónu. Jak listu řekl náměstek ministra pro místní rozvoj Petr Kokoška, vyvlastnění ve veřejném zájmu už by nemělo být řešené stavebním zákonem, ale samostatnou právní normou. V rámci tohoto zákona se upřesní pojem veřejného zájmu i o průmyslové zóny pro investory. "Po takovém kroku volají už delší dobu investoři i vládní agentura CzechInvest. Případy podobné Philipsu by se už nemusely opakovat. O vyvlastnění ve prospěch investora se začalo hovořit právě poté, co se loni v létě dlouhé měsíce nemohl Philips v Hranicích na Moravě dohodnout s Markétou Regecovou, které patřil jeden z pozemků, na němž měla stát továrna Philips," dodává k tomu list.


Hospodářské noviny informují o tom, že vláda není spokojena s tím, jak média informují o česko- německých vztazích. Rozhodla se proto, že sama vydá knihu "Sudety - ještě živý problém?". Uvedl to ve středu ministr kultury Pavel Dostál s tím, že většinu rozhodujících sdělovacích prostředků v Česku vlastní němečtí majitelé. Jejich informace o problému se vládě čím dál víc "jeví jako jednostranné a zavádějící". Kabinet se domnívá, že ani veřejnoprávní média v této souvislosti nebrání národní české zájmy. Součástí publikace budou dekrety prezidenta Beneše a dokumenty dokládající odpovědnost vítězných mocností. Publikace má vyjít v nákladu 40 000 výtisků, pro české občany bude zdarma. Vláda na ni chce vyčlenit dva až 2,5 miliónu , dodává deník.


Desetiletému výročí zahájení provozu restaurací McDonald's v České republice se věnují Lidové noviny: "McDonald's, který je jedním ze symbolů globalizace, to ve svých začátcích neměl v tuzemsku lehké," píše deník. "Češi sice pošilhávali po nasládlé žemli s plátkem šťavnatého burgra jako po západní pochoutce, ceny v restauracích však byly poměrně vysoké, tak se valná část konzumentů raději přesouvala k tradičním stánkům s langošem a párkem v rohlíku. McDonald's sebou přinesl i první zkušenosti s globalizací, která se po demokracii stala druhým nejfrekventovanějším cizím slovem. Debaty o ztrátě národní (stravovací) identity a ničivém vlivu unifikace ale velmi rychle utichly. Dnes se o "hrůzné mcdonaldizaci" české společnosti dokáže vážně bavit už jen pár zapálených sociologů a radikálních odpůrců globalizace. "Konzumní způsob života a nitky globálního trhu by do České republiky pronikly i bez McDonaldu. Ten byl jenom první a viditelný, tak to schytal za všechny," uzavírají Lidové noviny.


"Formuláře a úřednická razítka jsou všemocná," poznamenávají v úvodu komentáře Hospodářské noviny a pokračují: "Existují však lidé, kteří jsou z tohoto koloběhu vyjmuti, dodávají a poukazují na rodinu ministra zemědělství Jana Fencla. Ta sice nedodala příslušné papíry, přesto nabyla ne úplně nevýnosné pozemky. Úřední šiml tentokrát kvůli těmto "opomenutím" ani nezařehtal, nenutil Fencla doplnit spis do posledního písmenka a razítka soudního znalce, i kdyby mu měli nohy upadnout a nervy zcela povolit. Už jsme povětšinou přišli na to, že politici nejsou z nebe spadlá sorta lidí s andělskými úmysly a neposkvrněnou morálkou," podotýká dále list. "Všechno by ale mělo mít svou mez, zdůrazňuje s tím, že tou pro politika není, že neporušil zákon. To je samozřejmost. Politik si ale nesmí vynucovat jiné podmínky, než platí pro občana," uzavírají Hospodářské noviny.


Program takzvaných offsetů, jimiž se české ekonomice mají alespoň částečně vynahradit náklady spojené s drahým projektem nákupu 24 stíhaček Gripen, podle deníku Mladá fronta Dnes obsahuje proti původnímu očekávání většinou nezávazné podnikatelské záměry. Pouze v menší míře počítá se zapojením českého leteckého průmyslu do výroby kupovaného letadla. "Přesto vládní úředníci doporučí vládě předložený seznam přijmout," píše list. "Pokud se letadla koupí a program bude přijat, šance zapojit se do výzkumu a vývoje či do výroby podle složitějších technologií bude záviset na dobré vůli a na schopnosti českých firem využít nabízených kontaktů. Ve skupině 15 největších projektů, které dohromady tvoří 94 procent offsetového programu, je jediná investice do leteckého průmyslu. Tou je již uskutečněný vstup společnosti Novus do výrobce motorů Walter. V seznamu jsou jinak projekty jako investice do firmy Superstav vyrábějící stavební stroje či nákup oceli pro výrobu britských ponorek ve Vítkovicích," dodává dále list. "Protože většina transakcí jsou pouze záměry do budoucna, smlouva v případě koupě letadel má obsahovat sankce za neplnění offsetů. Na penále však Gripen může přijít nanejvýš o necelých 20 procent z dojednané platby za letadla. Ministr obrany Jaroslav Tvrdík přesto věří, že dojednaný offsetový program bude jedním z hlavních trumfů při schvalování nákupu stíhaček v parlamentu. Výrobci stíhaček, švédský SAAB a britský BAE, přislíbili přivést v příštích deseti letech do ČR investice či zakázky za 82 miliard korun. To odpovídá požadovaným 150 procentům z ceny letadel," připomíná deník.


Až tříleté vězení hrozí reportéru televize Nova Josefu Klímovi, který během natáčení pořadu o černém obchodu se zbraněmi koupil od anonymního obchodníka několik granátů. Podle Mladé fronty Dnes jej policie obvinila z nadržování pachateli, přestože zakoupené výbušniny okamžitě odevzdal na policii. Jak listu řekl Klíma, je to zcela absurdní obvinění, protože absolutně neví, kdo mu ty výbušniny prodal. Tvrdí, že tři rozbušky a jeden granát koupil za tři tisíce korun počátkem března od osoby, kterou nikdy neviděl a nemá na ni ani žádný kontakt. Výbušniny vzápětí odnesl na policejní stanici. Ještě v noci si ho policie zavolala k výslechu, výbušniny byly totiž funkční. Během několika dní jej státní zástupkyně pro Prahu 4 Lýdie Illková obžalovala z trestného činu nadržování, informuje deník.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio