Přehled tisku

České deníky komentují rozhodnutí vlády vydat knihu o česko-německých vztazích. Vláda se pro vydání publikace "Sudety - ještě živý problém?" rozhodla ve středu, protože není spokojena s tím, jak o česko- německých vztazích informují média. Ministr kultury Pavel Dostál poukázal, že většinu rozhodujících sdělovacích prostředků v České republice vlastní němečtí majitelé. Jejich informace o problému se podle něj vládě jeví jako jednostranné a zavádějící.

České deníky komentují rozhodnutí vlády vydat knihu o česko-německých vztazích. Vláda se pro vydání publikace "Sudety - ještě živý problém?" rozhodla ve středu, protože není spokojena s tím, jak o česko- německých vztazích informují média. Ministr kultury Pavel Dostál poukázal, že většinu rozhodujících sdělovacích prostředků v České republice vlastní němečtí majitelé. Jejich informace o problému se podle něj vládě jeví jako jednostranné a zavádějící. Kabinet míní, že ani veřejnoprávní média v této souvislosti nebrání národní české zájmy. Podle Hospodářských novin přišla vláda s nápadem vydat knihu o česko-německých vztazích pozdě. "Diskuse o událostech, jež se udály před druhou světovou válkou, během ní a těsně po ní se v minulých letech jen zřídka dostaly k meritu věci. Přednost dostávaly ideologicky zabarvené postoje a například výsledky práce společné komise historiků zapadaly prachem. Čím méně věcných argumentů, o to více emocí - zvlášť, když je tu předvolební kampaň," konstatuje list. Přesto nápad s publikací o Sudetech není podle deníku špatný. "Pokud bude slabikář slušně připraven, může leckomu pomoci se v propletencích minulosti vyznat. I ve vládě jsou přece občané," uzavírá deník.

Martin Komárek v Mladé frontě Dnes přirovnává přípravu publikace k mýtům ve stylu autora historické prózy 19. století Aloise Jiráska. "Ze všech vystoupení pana Dostála i jeho nadřízeného Miloše Zemana je zřejmé, že jejich touha pochopit historii začíná a končí Jiráskem. Tedy zejména jeho svérázným mýtem o tom, že Češi jsou vždy hezcí, modroocí, nezištní a čestní, zatímco Germáni jsou podmračení, hrbatí, lakotní, volní a prolhaní padouši. Kdo chce znát pravdu a utvořit si vlastní kritický názor, si podle Komárkova názoru knihu nevezme ani zadarmo.


Lidové noviny se věnují projevu prezidenta Václava Havla o budoucnosti Evropské unie, který přednesl ve čtvrtek v italském Senátu. Prezident v něm mimo jiné nabádal, aby se Evropa nesnažila soupeřit se Spojenými státy. Narážel tím na takzvaný lisabonský proces, který začal před dvěma lety. Tehdy si země patnáctky daly za cíl, že do roku 2010 se EU stane nejvýkonnější světovou ekonomikou, tedy že překoná právě USA. Nastíněním pochybností o budoucnosti EU se podle listu Václav Havel paradoxně shodl se svým "domácím antipodem" Václavem Klausem v tom, že Evropě chybí idea. Problém Havlovy koncepce budoucnosti je však podle deníku v tom, že je postavena na negaci současného světa a její ideál leží kdesi v hluboké minulosti. "Havel se v tomhle případě zachoval nikoli jako politik, ale spíš jako filozof, jenž nemá a ani nechce mít žádnou konkrétní odpovědnost. Politik totiž nemůže říci "všechno je špatně" a vzápětí nenabídnout nějaké řešení," konstatuje list.


Deník Právo upozorňuje na kritický stav armádního letectva. Vzdušný prostor České republiky totiž střeží jen čtyři stíhačky MiG-21. Tato situace je podle komentátora deníku zvláště zarážející v době, kdy se Česko připravuje na listopadový summit NATO. "I bez leteckých historek by nám však v době summmitu mohlo být trapno. Třeba když sněmovna neschválí vydání dluhopisu na financování polní nemocnice v Afghánistánu a my budeme muset nakonec stáhnout i těch pár lékařů, které tam zatím máme. Na co se pak scvrkne naše úloha v alianci, na pořádání summitů"? ptá se deník.


Hlavním tématem ekonomického zpravodajství a komentářů dnešních deníků je silný kurs domácí měny. Ta ve čtvrtek posunula rekord na 30,20 koruny za euro, poté však na devizovém trhu zakročila centrální banka a intervencí srazila kurs až o 60 haléřů. Koruna čtvrteční obchodování uzavírala na 30,67 koruny za euro. Podle Lidových noviny je otázkou, zda zásah centrální banky bude k něčemu dobrý. Kurs koruny sice krátkodobě oslabil, což však nemůže dlouho vydržet. Deník soudí, že intervence měla spíše psychologický cíl. "Banka neměla v úmyslu trh přetlačovat, chtěla jen obchodníky důrazně varovat před tím, že další hrátky s korunovou bublinou se nevyplatí nikomu. Český měnový trh s oblibou reaguje opačně, než by se čekalo. ČNB hrozila vztyčených prstem a koruna vesele šplhala vzhůru. Není zásadní rozpor prostě jenom v tom, že obchodníci vidí reálné možnosti české ekonomiky úplně jinak než odborníci v České národní bance? Úkolem proto je srovnat myšlenky a dohodnout se, na co vlastně máme a na co ne," uzavírá list.


Deník Právo si v komentáři všímá, že česká měna za poslední rok posílila už o více než 11 procent. A to je podle listu příliš. "Když koruna sílí více než produktivita, nemohou vývozci toto posílení absorbovat," vysvětluje list. "Silná koruna na druhé straně pomohla zlevnění benzínu a nyní trošku omezuje jeho očekávaný růst. Kdyby se teorie více kamarádila s praxí, mělo by zlevnit i další zboží z dovozu. Protože sílící koruna přidává na potížích českému průmyslu, nepřináší kromě cestování českým občanům téměř nic pozitivního. Na silnou korunu si budeme muset dočasně zvyknout," míní deník. "Doufejme, že se k nějaké rovnovážnější úrovni bude vracet (koruna) jinak než skokem, jako v roce 1997. I tak nás levnější dovolená může kvůli problémům vývozců přijít dost draho," uzavírá Právo.


Slovenská státní veterinární a potravinová správa (SVPS) s platností od pátku zakázala dovoz živého skotu, hovězího masa a výrobků z něj z České republiky. Informuje o tom deník Právo s tím, že Slovensko tak odpovědělo na zákaz dovozu slovenského hovězího do ČR, který ve středu nařídila česká veterinární správa kvůli stoupajícímu výskytu nemoci šílených krav (BSE) na Slovensku. Jak informoval ředitel SVPS Dušan Magic, nařízení se netýká spermií, vaječných buněk, embryí, kůží, krve, paznehtů, rohů, srsti ani mléka. Odvetné opatření slovenští veterináři zdůvodnili zařazením obou zemí do stejné, třetí geografické skupiny podle rizika šíření BSE, dodává list.


K častým tématům tisku rovněž patří Sportka. Od minulé středy se rekordní částka v jackpotu stále zvyšuje a v neděli se tak bude hrát o 151 miliónů korun. Zvyšující se jackpot má za následek nával sázejících. Jak píší Hospodářské noviny, představa je to lákavá. Jackpot pro nedělní losování Sportky už přesáhl částku, kterou sázející zaplatí za tikety při vsazení všech možných kombinací. "Výhra je tedy jistá a zisk ve výši deseti miliónů zaručen. Teoreticky," podotýká deník. "I kdyby totiž náruživý sázkař sehnal potřebné desítky miliónů v hotovosti a překonal technické a časové problémy s vyplňováním a podáním desítek tisíc sázenek, stejně nebude mít jistotu. Pokud nepřesvědčí všechny ostatní, aby si tuto neděli nevsadili, stále je tu možnost, že se o výhru bude dělit s jiným sázkařem. Pokud však nějaký pošetilec vyplňuje stohy tiketů v naději jistých miliónů, nelze mu upřít nadšení a sportovního ducha," uvádějí Hospodářské noviny.


Podle Mladé fronty Dnes se Sazka nechová nijak šlechetně. "Byla stejně vychytralá jako nechvalně proslulý Český Telecom," uvádí list. "Když v oboru nesmí podnikat nikdo jiný, stává se zisk snadno vydělaným penízem. Zatímco se sázkaři klepou napětím, organizátor zůstává klidný. Na rozdíl od nich má své jisté. Ať je jackpot jeden milión, nebo jedna miliarda, pokaždé shrábne slušná procenta," podtrhuje deník.


Že sexuální služby jsou výnosným kšeftem, není tajemství, ale bývá těžké odhadnout, jakou částku napumpují klienti do této nezdaněné, tzv. šedé ekonomiky, píše deník Právo. Podle propočtů Českého statistického úřadu zaplatili za sex v roce 2000 zahraniční a tuzemští zákazníci zhruba 5,7 miliardy korun. Stát tak na daních přišel až o dvě miliardy korun. Tyto příjmy se započítávají do celkového výkonu hospodářství. Na hrubém domácím produktu (HDP) se prostitutky podílely 0,2 procenta. Podle odhadů ČSÚ poskytuje sexuální služby buď na ulicích, nebo v salónech denně okolo 6300 osob. Vezme-li se průměrná cena 2500 korun za službu, představuje výsledná částka 5,7 miliardy. Lákavá suma pro vyspravení daňových děr je však zatím na rozdíl třeba od SRN stále v nedohlednu, protože politici se většinou bojí legalizace nejstaršího řemesla. Podle odhadů tvoří asi dvě třetiny zákazníků prostitutek v Česku zahraniční klienti, připomíná deník.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio