Přehled tisku

Česku se včera dostalo z úst evropského komisaře pro rozšíření Güntera Verheugena ujištění, na které čekalo: Benešovy dekrety ani nebudou součástí vyjednávání o vstupu, ani nebudou mít žádný vliv na přijetí Česka do Unie. Píše deník Právo.

Česku se včera dostalo z úst evropského komisaře pro rozšíření Güntera Verheugena ujištění, na které čekalo: Benešovy dekrety ani nebudou součástí vyjednávání o vstupu, ani nebudou mít žádný vliv na přijetí Česka do Unie. Píše deník Právo. "Dekrety patří minulosti," prohlásil komisař. "Majetkové restituce nejsou věcí EU, ale České republiky. Nikdy jsme toto téma nenastolili a nehodláme to udělat," zdůraznil. Verheugen s premiérem Milošem Zemanem vydali včera společné prohlášení, které s odkazem na dosavadní zkoumání zdůrazňuje, že dekrety týkající se občanství a majetku "už nevytvářejí právní důsledky".


Dohoda zní: v případě, že Česko nakoupí stíhačky Gripen za 60 miliard korun, musí jejich výrobce mj. splnit podmínku, že najde kupce na 36 přebytečných letounů L-159. Tak píší Lidové noviny. Pokud se to ale konsorciu BAe/Saab do pěti let od podpisu smlouvy na stíhačky nepodaří, zaplatí za to Česku ˝penále˝ 10 milionů amerických dolarů. ˝Ve smlouvě to bude uvedeno tak, že nám konsorcium půjčí deset milionů dolarů na marketing při hledání kupce na letadla L-159, které armáda nepotřebuje,˝ řekl hlavní český vyjednavač pro nákup stíhaček Gripen Štefan Füle. ˝Pokud se ale letadla v dohodnutém termínu prodat nepodaří, přestává jít o půjčku a peníze propadají v náš prospěch,˝ dodal. Je však zřejmé, že armáda se chce 36 letadel L-159 z Aera zbavit stůj co stůj.


Silná koruna je sice dobrá pro turisty cestující do zahraničí, ale může v sobě skrývat nebezpečí pro český export a hospodářský růst. Téměř nikdo nepochybuje, že růst koruny neodpovídá výkonnosti české ekonomiky. Nabízí se otázka, zda tomu není přesně naopak: co když se kurz koruny po dlouhých letech podhodnocení teprve nyní dostává na správnou hladinu? Co když posílení není anomálií, ale nastolením normálního stavu? Jaký je ostatně "správný" kurz české koruny - či obecněji, jedné měny vůči měně jiné? Na tyto otázky se snaží odpovědět Mladá fronta Dnes.


Více než měsíc trvající "vízová povinnost" s Bavorskem, s níž se na některých hraničních přechodech setkávají čeští podnikatelé, zejména dovozci ojetých aut, se zřejmě chýlí ke konci. Informují o tom Hospodářské noviny. O zrušení se bude jednat na bavorském policejním prezídiu i Ministerstvu vnitra. "Očekáváme, že jednání přinesou rozuzlení sporu," řekl mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil. Bavorští celníci začali vyžadovat od dovozců pracovní povolení a povolení k pobytu na základě rozhodnutí Bavorského nejvyššího zemského soudu z 31. října loňského roku. Požadované doklady, které Češi i Němci zjednodušeně nazývají vízy, ovšem nelze nikde získat. "Německé velvyslanectví v Praze nemůže vydat taková víza," potvrdila mluvčí velvyslanectví Petra Dachtlerová. Německé úřady k tomu totiž nemají předpis. Až do vyjasnění celé záležitosti se budou bavorští celníci řídit sporným předpisem.


Úplatkářství v Česku se dostalo do stadia, kdy jsou na něm některé kategorie občanů - hlavně podnikatelé a lidé svobodných povolání - existenčně závislé. Dozvíte se z Hospodářských novin. "Nedotažené korupční skandály spojené s privatizací, se státními zakázkami a s financováním politických stran jsou důkazem propojení politiků, podnikatelů a dalších elit. Pak se nelze divit, že většina obyvatel nevěří v upřímnost úmyslů vlády proti korupci bojovat," říká Pavol Frič z Fakulty sociálních studií Univerzity Karlovy. Peníze, které se točí v korupci, podle expertů podrývají nejen důvěru obyvatel, ale také výkonnost ekonomiky.


Hospodářské noviny informují o tom, že Pražský magistrát bude přísněji postupovat proti nepoctivým taxikářům. "bude možné jim i na místě odebrat licenci," uvedl mluvčí pražského magistrátu Martin Kupka. Město bude dávat také vyšší pokuty. Doposud úředníci podle zákona o cenách mohli udělit sankci do výše předražení. "Nyní se budeme snažit využít i přísnější pokuty podle dalších zákonů," sdělil ředitel magistrátu Zdeněk Zajíček. Pražští taxikáři jsou nechvalně proslulí už několik let. Varují před nimi příručky pro zahraniční turisty. I město vydává letáky, které obsahují mimo jiné orientační ceny jízd mezi vybranými místy. Dosavadní kroky magistrátu ani České obchodní inspekce problém s předražováním jízdného nevyřešily.


Vědecká rada České lékařské komory na svém zasedání ve středu večer rozhodla zastavit devitalizaci, tedy podvazování rakovinových nádorů u lidí. Dozvíte se z deníku Právo. "Klinické zkoušky nedaly jednoznačnou odpověď, zda tato metoda je lepší než současně používané metody léčby rakoviny. Pacienti, kteří ji podstoupili, většinou už nežijí," řekl David Rath, prezident lékařské komory. "Výzkum musí vrátit do laboratoře a udělat daleko pečlivěji a šířeji, než ho dělal objevitel metody doktor Karel Fortýn," řekl Rath. Výzkum se vrátí k pokusům na zvířatech. Pokud teprve tento výzkum bude úspěšný, klinické zkoušky na lidech by mohly být obnoveny. Ministerstvo o devitalizaci rozhodne koncem dubna, ale je téměř jisté, že jen formálně potvrdí závěry lékařské komory a klinické zkoušky na lidech už pokračovat nebudou.


Čeští studenti vyhráli mezinárodní soutěž Euromanager. Píší Hospodářské noviny. Je to velký úspěch, protože Češi se této soutěže účastnili vůbec poprvé. Soutěžním týmům je přidělena virtuální společnost se všemi klíčovými ukazateli o dosavadní činnosti a o jejím postavení na simulovaném trhu. Týmy přijímají vlastní rozhodnutí, která ovlivňují pozici firmy na trhu s cílem dosáhnout co největší ceny za akcii této virtuální společnosti. Postupy jsou zpracovávány prostřednictvím počítačového modelu. Slavnostní vyhlášení vítězů se uskutečnilo v pařížském Burzovním paláci za přítomnosti významných představitelů francouzského veřejného a politického života. Soutěž se poprvé uskutečnila v roce 1980. Do současné doby se jí zúčastnilo 230.000 studentů a manažerů z 11 zemí světa. V příštím roce se počítá s rozšířením projektu o Velkou Británii, Itálii, Maďarsko a Slovenskou republiku.


Z Lidových novin se také dozvíte, že místní úřad v Ostravě-Hrabové chce uspořádat veřejnou sbírku na obnovu kostela svaté Kateřiny, který počátkem dubna lehl popelem. Dřevěný kostel patřil k nejvzácnějším památkám na Ostravsku. Památkáři a zástupci biskupství zároveň nyní rozhodují, co bude v Hrabové namísto historického kostela stát. Příčiny požáru dodnes nejsou známy a vyšetřuje je policie. O tom, jaký kostel na místě shořelého vznikne, se rozhoduje v současné době. ˝Lidé chtějí kostel raději zděný. Všichni se totiž obávají, že znovupostavený dřevěný kostel by mohl opět shořet,˝ řekl mluvčí biskupství Pavel Siuda. ˝Mělo by se rozhodnout co nejrychleji,˝ domnívá se biskup František Lobkowicz. Jednou z možností, jak dospět co nejrychleji ke konečnému rozhodnutí, je podle biskupa návrh, aby varianty nákresů byly vystaveny.


Hokejový útočník Jaromír Jágr s největší pravděpodobností posílí český národní tým na letošním světovém šampionátu, který se koná od 26. dubna do 11. května ve Švédsku. Informují o tom Lidové noviny. Trenér reprezentačního výběru Josef Augusta včera řekl, že dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru, který v současné době obléká v NHL dres Washingtonu, přijal pozvánku k závěrečnému soustředění národního týmu. To začne 18. dubna v Praze. ˝Jardu v současné době trápí drobné dýchací problémy. Naši nabídku ale přijal. Půjde na vyšetření a doufáme, že bude do zahájení šampionátu v pořádku,˝ tlumočil Augusta v krátkosti obsah telefonického rozhovoru. Datum příletu svého esa ze zámoří však reprezentační kouč neuvedl. ˝O tom jsme nemluvili,˝ dodal jen.

Autor: Monika Holešovská
spustit audio