Přehled tisku

Bilanční zprávě reflektující čtyřleté působení sociálnědemokratické vlády, otázce Benešových dekretů i cestě premiéra Miloše Zemana do Ruska se věnují komentáře hlavních českých deníků.

"Nechceme se chválit, ale vedli jsme si výborně," tlumočí Lidové noviny hlavní ideu zprávy o plnění programového prohlášení, kterou kabinet schválil minulou středu. Bilance, která si nezadá s lacinou předvolební agitací, jen vypočítává úspěchy, ale chyby, kterých se sociálnědemokratičtí politici během svého vládnutí dopustili, opomíjí, vytýká textu list. Kabinet podle něj například zapomíná na svůj podíl na zadluženosti země a tají i neúspěchy spojené s akcí čisté ruce či proklamovaným zlepšením financování v oblasti školství. Autor úvodníku Lidových novin však pokládá neupřímnost zprávy za zcela zbytečnou. Vždyť kdo se dívá, vidí, že sociální demokracii se mnohé povedlo a nebyla o nic horší než předchozí středopravé vlády," uzavírá deník.


Lidové noviny glosují i nové víření hladiny kolem otázky Benešových dekretů, o které se v pátek postarala Občanská demokratická strana. Žádala totiž po vládě jasné vysvětlení závěrečné části společné deklarace, kterou o den dříve uzavřel český premiér Miloš Zeman s evropským komisařem pro rozšíření Günterem Verheugenem. Dokument se zmiňuje o tom, že české úřady "provádějí revizi" restituční legislativy s cílem sladit ji s právem Evropské unie. To je naprosto nepřijatelné, řekl šéf ODS Václav Klaus. Už se zdálo, že britský premiér Tony Blair a evropský komisař pro rozšíření Evropské unie Günter Verheugen svými jasnými prohlášeními ukončili české dekretové šílenství. Někteří čeští politici se ale hned tak nedají, hodnotí Klausovo vystoupení deník. Jeho emotivní šoky považuje komentátor za součást volební kampaně občanských demokratů. Voliče je nutné udržet v napětí a určité nejistotě, aby politik mohl přijít se svým pevným postojem a říci: Já, totiž my, naše strana, vás v této nejistotě nenecháme, míní Lidové noviny.


Premiérovu návštěvu Ruské federace posuzují Hospodářské noviny. "Se Zemanem se podniká líp," hlásá s nadsázkou titulek komentáře. Jeho autorka si však spíše než šéfa českého kabinetu všímá ziskuchtivých podnikatelů, kteří ho na cestě doprovázejí. Co si od cesty slibují? Očekávají, že jim blízkost oficiálního představitele českého státu nejen dodá lesku, ale zejména přinese nevídané obchody? - ptá se. Na každé cestě dojde k uzavření kontraktů. Všechny se ale potichu dojednávaly měsíce až roky předem, připomínají Hospodářské noviny.


Nizozemský koncern Philips chce v Hranicích na Přerovsku kromě montážního závodu na výrobu barevných televizních obrazovek umístit také vývojové centrum. Uvádí to Mladá fronta Dnes. V počátku má centrum dát práci asi dvěma desítkám převážně vysokoškolsky a středoškolsky vzdělaných lidí. Při vytváření nových oborů vyšla Philipsu vstříc i ostravská technická univerzita, jejíž absolventi by ve vývojovém středisku měli najít uplatnění. Podle listu není tento krok společnosti Philips mezi zahraničními investory příliš obvyklý. Podle průzkumu poradenské společnosti PriceWaterhouseCoopers pouze devět procent investorů, kteří v zemi postavili výroby, chce přinést i vývojová střediska nebo výzkum, šest procent tento krok nevylučuje a 85 procent chce v České republice pouze vyrábět, píše Mladá fronta Dnes.


Lidovci nesouhlasí s načasováním soudního procesu se svým členem a bývalým ministrem kultury Jindřichem Kabátem, který čelí obvinění z podvodu. Líčení má být totiž zahájeno koncem dubna, tedy pouhých sedm týdnů před volbami. Místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal se domnívá, že termín procesu mohl být vzhledem k vrcholící volební kampani zvolen účelově. Informují o tom Lidové noviny. O zahájení procesu rozhodl v uplynulých dnech Městský soud v Praze, který případ dostal k došetření. "Pokud má být soudní jednání několik týdnů před volbami, tak je to přinejmenším zvláštní," komentoval rozhodnutí Kasal. Bývalý lidovecký ministr měl před osmi lety kvůli úvěru pro loterii Česká lotynka zastavit Komerční bance dvě vzácné budovy v centru Prahy. Loterie však později zkrachovala a tak hrozilo, že stát o domy přijde. Dluhy ve výši 350 miliónů korun musela nakonec uhradit vláda. Ministr navíc podle Lidových novin uzavřel příslušné dohody v rozporu se zákonem.


"Hru na Bolívii" plánují podle Mladé fronty Dnesúředníci Zlínského kraje. Za pomoci letadla chtějí totiž dvakrát do roka kontrolovat, zda se v kukuřičných lánech jejich regionu neskrývá ilegální plantáž konopí či máku. Na průzkumné lety už vyčlenili 50 tisíc korun. "Zákon nám ukládá, abychom sledovali a evidovali plochy, na nichž se mák a konopí pěstují," zdůvodnil záměr radní Vojtěch Jurčík. Podle deníku však mají úředníci pouze povinnost sepsat pole, na nichž hospodáři kontrolovaně pěstují zmíněné plodiny, a po černých pěstitelích pátrat nemusí. Každý může připojit stovky dalších malicherností, které umoří každého českého osla, navádí ostatní úředníky nemilordný komentář Mladé fronty Dnes.


Mezi mladými bezdomovci v Česku převládají odchovanci dětských domovů a výchovných ústavů. Ze čtyřiceti náhodně vybraných mladých lidí ve střediscích Naděje a Armády spásy prošli všichni náhradní rodinnou výchovou. Informuje o tom Mladá fronta Dnes. Vinu podle listu nesou do značné míry státní ústavy, které své chovance nedostatečně vybavují do života. Ze čtyř desítek mladých bezdomovců, které deník v rámci svého průzkumu oslovil, jich z výchovných ústavů pocházelo 24. Dvanáct z nich prožilo dětství v pěstounské a čtyři v adoptivní rodině. Podobné zkušenosti deníku potvrdili také pracovníci občanského sdružení DOM, které se zaměřuje na pomoc mladistvým bez přístřeší. Mezi odchovance státních ústavů se řadí tři čtvrtiny jejich klientů. Lidé, kteří vyrostli v ústavu, mají podle odborníků nižší sociální dovednosti a větší psychickou labilitu. Ve srovnání se světem prožije dětství v ústavech v České republice nadměrné množství dětí. Zatímco třeba ve Velké Británii připadá na 11 miliónů dětí jen 6 tisíc chovanců, v Česku vyrůstá bez rodičů 7 a půl tisíce dětí z 1 milionu 700 tisíc, uzavírá Mladá fronta Dnes.


Členové cechu Svatého Petra budou mít v úterý velký svátek. Začíná rybářská sezóna, píše deník Právo. Rybáři pro ni vysadili do řek a nádrží v celé České republice 28 druhů ryb. Mezi nimi i lososa, který se tak po více než pů století vrací zpět do českých řek. "Losos se naposledy objevil na labském toku někdy v době druhé světové války. Díky novému švédskému projektu je v Labi zvovu," řekl s potěšením listu jednatel děčínské organizace Českého rybářského svazu Tomáš Rezek. Už loni vypustili děčínští rybáři do řek Kamenice a Ploučnice prvních 150 tisíc kusů lososa atlantského. "V příštích dnech to bude dalších 75 tisíc třícentimetrových plůdků, které vyrostly v naší děčínské líhni," pochlibil se deníku Právo jejich hospodář Zdeněk Chutný. Vysazení lososi zůstanou rok až dva v tocích Kamenice, Ploučnice a Labe, bež dorostou do délky 25 centimetrů. "Poté se vytřou v německých tocích a vrátí se do moře. Po dalších dvou letech se tyto ryby vrátí jako čtyř až pětileté zpět k nám," uvedl Rezek, podle kterého lososí stříbročerní krasavci už také začínají končit na udicích rybářů.