Přehled tisku

České deníky se pozastavují nad předvolební kampaní ODS a bojem českých politických stran za národní zájmy. Všímjí si také sporu mezi Českými drahami a odboráři o tom, zda železnicím od letošního ledna, kdy ČD zdražovaly, poklesl či naopak vzrostl počet cestujících.

Sedmé téma předvolební kampaně občanských demokratů, nazvané "ODS volí průvan v byrokracii", hodnotí deník Právo. Klausova strana si podle listu nemohla dát ke svému 11. výročí pokrokovější závazek. "Ovšem pozor, byrokracie je jako dvanáctihlavá saň. Jednu hlavu jí princ, statečný pravicový konzervativec utne, jiná jí naroste," upozorňuje deník. "Návrh ODS sloučit některá ministerstva je míšení ohně s vodou a křížení kozla se zahradníkem. ODS Václava Klause je prostě stranou neomezených možností. Pokud pan volič dopustí, a jí se podaří dokončit pokus o stvoření kozlozahradníka, bude to čin hodný Ivana Vladimiroviče Mičurina blahé paměti," dodává list.

Tentýž deník hodnotí boj politických stran o národní zájmy. Jejich jediným výsledkem je podle něj legitimizace KSČM. "To, že předsedu českomoravských komunistů Miroslava Grebeníčka ostatní parlamentní strany pozvaly k poradě o návrhu sněmovního usnesení k dekretům prezidenta Beneše, se totiž jinak chápat nedá," domnívá se list. "Je jisté, že po této legitimizaci již nikdo nebude moci poctivě tvrdit, že KSČM má nulový koaliční potenciál. Jednoho vítěze boje za národní zájem tedy už známe," míní deník.


Tisk si také všímá sporu mezi Českými drahami a odboráři o tom, zda železnicím od letošního ledna, kdy ČD zdražovaly, poklesl či naopak vzrostl počet cestujících:

Hospodářské noviny konstatují, že odboráři a šéfové drah se letos na vývoji počtu cestujících neshodují poprvé. "V únoru odborářský předák Dušek ohlásil, že v lednu došlo ke 40procentnímu poklesu zájmu o železniční dopravu. Jako důvod uvedl zvýšení cen. Management ale oznámil, že služeb Českých drah v prvním měsíci roku využilo o čtyři procenta více lidí," připomíná list. "Dopadem lednového zdražení na zájem lidí o železnici se má v pátek zabývat také Správní rada Českých drah. Podle mluvčího ČD Petra Šťáhlavského se však nejedná o reakci na aktuální zprávy. Správní rada si analýzu na toto téma podle něj vyžádala již v době, kdy zvýšení cen posvětila, tedy v druhé polovině loňského roku," uvádějí Hospodářské noviny.

Podle Lidových novin se málokdy stává, že si člověk může vybrat ze dvou sad statistických čísel týkajících se naprosto stejného problému. "V této absurdní situaci se nabízí šalamounské řešení: vzít výsledky odborářského šetření a průzkumu vedení Českých drah, sečíst je, vydělit dvěma a nakonec zveřejnit průměr. Ten zřejmě nebude daleko od pravdy, protože oba uváděné údaje, ač se ve výsledcích rozcházejí, vznikaly na základě stejné metodiky," píše deník.

"Získaný průměr by nepochybně ukázal, že České dráhy jsou na tom stabilně špatně. Žádné zlepšení ani zhoršení nenastalo, nad kolejemi je stále zataženo. A návrh řešení, abychom se dočkali toho, že statistiky dospějí ke stejnému závěru? Nejlépe ke každému vlaku postavit člověka, který bude dělat čárky podle počtu nastoupivších cestujících. To by koneckonců odpovídalo úrovni řízení našich drahých drah," míní Lidové noviny.


Horší trojku si podle Čechů zaslouží na vysvědčení za své čtyřleté působení vláda sociální demokracie. Vyplývá to z dubnového průzkumu agentury SC&C pro Lidové noviny. Kabinet Miloše Zemana hodnotí lidé lépe za ekonomiku a přidružování k Evropské unii. Vláda ČSSD podle nich naopak zcela propadla v oblasti školství a zdravotnictví. Trojkou by podle listu ohodnotilo čtyřleté vládnutí ČSSD 54 procent dotázaných. Jen tři procenta lidí považují výkon vlády za bezchybný, tedy na jedničku, zhruba desetina se přiklání ke dvojce, čtvrtina ke čtyřce a šest procent Čechů by Zemanův kabinet nechalo ve škole propadnout. Celkový průměr vlády tak podle průzkumu činí 3,11. Každý pátý respondent si myslí, že nejvíce neúspěšná byla vláda v oblasti školství a zdravotnictví. Právě tyto resorty označovali sociální demokraté před minulými volbami za své největší priority. Naopak největší úspěch přiznávají občané vládě ve zlepšování stavu ekonomiky, v přípravách země na vstup do EU a v boji s kriminalitou. Průměrně hodnotí snahu o reformu armády, obranu národních zájmů či zahraniční politiku Zemanovy vlády. Tolik průzkum Lidových novin.


Podpis připravované dohody mezi ČR a Evropskou unií zvané "double profit" (dvojí zisk), která měla od letošního 1. července téměř úplně liberalizovat obchod se zemědělskými produkty, se odkládá. S odvoláním na náměstka ministra zemědělství Tomáše Zídka, jenž je pověřen vyjednáváním s EU, o tom informují Hospodářské noviny. Důvod, proč je podpis smlouvy ohrožen, ministerstvo zemědělství podle listu zatím označuje za "byrokratický zádrhel" ze strany EU.

"Brusel po ČR totiž chce, aby naši celníci kontrolovali na hranicích doklady jejich vývozců do Česka. V nich musí být uvedeno, že podnikatel na zboží, jehož se liberalizace týká, nebere v unii vývozní dotace. Ale český právní řád bohužel nemá paragraf, jenž by na tuto kontrolu celníkům dával Právo. Je tu šance připojit zákonnost této kontroly k dodatkovému protokolu o Evropské dohodě, ale to může trvat řadu měsíců," řekl listu Tomáš Zídek. Připravované dohody "double profit", které by měly od 1. července 2002 platit také pro Estonsko, Litvu, Lotyšsko a Maďarsko, rozšiřují omezenou liberalizaci zemědělského obchodu EU s kandidátskými státy, která vyplývá z dříve uzavřených dohod zvaných "double zero" (dvojitá nula). Kupříkladu Estonsko již smlouvu bez problémů uzavřelo, dodává deník.


Přes čtyřicet tisíc Slováků dostalo jen za poslední rok vízum, které jim umožňuje strávit na území Česka legálně více než devadesát dní. Jak uvádějí Hospodářské noviny, podle údajů cizinecké policie je to o třetinu více než v roce 2000. A přitom nejde o číslo, které by přesně vypovídalo o tom, kolik občanů Slovenska přichází do země za prací. Další tisíce Slováků tu pracují bez víza - stačí jim zastavit se jednou za tři měsíce na Slovensku, a pak žádné zvláštní povolení k pobytu nepotřebují. Díky mezivládním dohodám o vzájemném zaměstnávání Čechů a Slováků jim stačí jen registrace na úřadu práce v místě sídla firmy, která jim dává práci. Jak řekl listu Andrej Sulitka z vládní Rady pro národnosti, na Slovensku se hovoří o odlivu inteligence. Protože do Čech přicházejí lidé, kteří mají vzdělání, mají kvalitní profesionální zázemí. Většinou jsou to středoškoláci - což u lidí, kteří po světě migrují za prací, není obvyklé. Slováky motivují zejména výdělky. Průměrná měsíční mzda je na Slovensku o více než dva tisíce korun nižší. Pokud se k tomu ovšem připočítá kursový rozdíl, liší se platy mnohem výrazněji. Dalším motivem bývá útěk před nezaměstnaností. Zatímco na Slovensku byla v půli loňského roku devatenáctiprocentní nezaměstnanost, v té době byla v Česku na devíti procentech, uvádějí Hospodářské noviny.


Jak informuje deník Mladá fronta Dnes, rakovina zřejmě přestane být v České republice nemocí, která už svým názvem otevírá dveře k penězům na léky. Všeobecná zdravotní pojišťovna navrhla zásadní změnu ve financování léčby rakoviny, která bude nutit lékaře šetřit. Ministerstvo zdravotnictví souhlasí. Naopak lékaři se obávají, že nová úprava těžce dopadne na pacienty a že nebude na moderní léky. Pojišťovna chce, aby nemocnice napříště platily léky na rakovinu samy ze svého paušálu. Dosud smějí vykazovat ty nejmodernější preparáty pojišťovně zvlášť, stačí požádat o souhlas revizního lékaře. Takový souhlas je však formalitou: když mají revizní lékaři rozhodnout o člověku s rakovinou, těžko se jim odmítá. Zástupci VZP dokonce přirovnávají takovou situaci k "psychickému nátlaku". Teď pojišťovna zjišťuje, že se jí náklady na léky proti rakovině vymkly z rukou. Loni stouply ve srovnání s předchozím rokem o 27 procent. Tolik Mladá fronta Dnes.


Vydavatel Hitlerovy knihy Mein Kampf Michal Zítko nemusí podle předběžného rozhodnutí Ústavního soudu zatím zaplatit dvoumiliónový peněžitý trest, který mu za vydání knihy uložil soud. Jak informuje deník Právo, Zítko a jeho advokát Tomáš Sokol obdrželi rozhodnutí soudu v pondělí. Sokol požádal Ústavní soud o pozastavení soudního nařízení současně s podáním ústavní stížnosti. V ní podle deníku uvádí, že rozhodnutí soudů, které jeho klienta uznaly vinným z podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod občanů, porušují ústavní právo občanů na informace a svobodu slova. Údaj, do kdy by měl soud stížnost projednat a rozhodnout o ní, však v textu předběžného rozhodnutí podle listu uveden nebyl. Za vydání knihy potrestal soud Zítka podmíněným tříletým trestem vězení s odkladem na zkušební dobu pěti let. Zároveň mu uložil peněžitý trest dva milióny korun s tím, že pokud jej Zítko nezaplatí, půjde na rok do vězení. Zítko je ve stanovené lhůtě nezaplatil. Jeho advokát požádal Obvodní soud pro Prahu 7 o odklad trestu a o možnost splátek, dodává list.


"Ministerstvo školství se vyhnulo povinnostem vyplývajícím ze zákona o výběrovém řízení. Zakázku za více než 160 miliónů korun zadalo rovnou jediné firmě," píší Hospodářské noviny. Podle listu jde o zakázku na takzvané balíčky počítačových programů, které si loni na podzim mohly na ministerstvu objednat zdarma všechny školy. "Výběrové řízení bylo vypsáno jako výzva jednomu zájemci. Další společnosti se do soutěže přihlásit nemohly, i když zákon jasně říká, že pokud zakázka překročí částku jeden milión korun, musí ministerstvo konkurs vypsat," uvádí deník.

Připomíná dále, že projekt Internet do škol začal v únoru. V rámci jeho první etapy získá letos 3620 škol přes 25.000 počítačů. Generální dodavatel školám zdarma zajistí také připojení na internet po dobu tří let. Celý projekt má stát 4,43 miliardy korun. Do roku 2005 má být vyškoleno pro práci s počítači 100.000 pedagogů. Projekt kritizují někteří poslanci, výhrady k němu mají i zástupci krajů, kteří žádají jeho pozastavení. Jak list připomíná, členové sněmovního školského výboru nedávno požádali Nejvyšší kontrolní úřad, aby financování státní informační politiky ve vzdělávání prověřil.


Policie nebude stíhat dvě učitelky mateřské školy ve Starém Sedlišti na Tachovsku, které nepřiměřeně trestaly zlobivé děti. Učitelky a ředitelku čeká podle deníku Mladá fronta Dnes pouze postih od zaměstnavatele. Učitelky jednoho chlapce za vyrušování uvázaly k židli, dvěma dalším přelepily ústa izolepou. "Ze znaleckého posudku vyšetřovatel došel k závěru, že nešlo o trestný čin týrání svěřené osoby. Případ proto s největší pravděpodobností předáme referátu školství, který ho dořeší jako přestupek proti pracovní kázni," řekl listu ředitel tachovské policie Lubomír Kučera. Učitelky za jejich jednání dosud nikdo nepotrestal. Nadřízení čekali, jak dopadne vyšetřování policie. Rodiče trestaných dětí považují podle listu postih od zaměstnavatele za dostatečný.


Podle Lidových novin slovenští Romové z okolí Martina prý objevili trik, s jehož pomocí dokážou vycestovat i do státu, kam slovenského občana bez víza nepustí. Jak v pondělí napsal slovenský list Národná obroda, Romové cestují na české pasy, které kupují za deset tisíc korun z Ostravy. Slovenští Romové se tak bez víz dostanou do Británie, kde podle deníku následně odevzdají úředníkům falešný český pas, pravý slovenský pas a současně i žádost o azyl. Představitelé ostravských romských organizací skupování pasů potvrdili. Jak řekl předseda Demokratického středu Romů Josef Facuna, o výrobě dokladů se dozvěděl zprostředkovaně od slovenských příbuzných. Severomoravská cizinecká policie však dosud nezadržela na hranicích či na území Česka žádného slovenského občana, který by se prokazoval falešným českým pasem, dodává deník.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio