Přehled tisku

Privatizaci Českého Telecomu odložíme, prodá se až po volbách, rozhodla vláda. Jako celá privatizace, hraje i tento prodej neprodej světlými a tmavými odstíny. Oficiální důvod k odkladu vypadá pádně a seriózně: nikdo nechtěl zaplatit cenu, kterou vláda požadovala. Ostatní důvody už jsou méně rozumné. Zkusme jenom změnit úhel pohledu: kabinet vědomě stanovil tak přísné podmínky, přestože, nebo právě proto, že na ně nikdo nepřistoupí. Důvod, proč prodávat, by byl jasný: stát získá peníze a zbaví se starostí s řízením a kontrolou složitých kolosů. Důvody pro "neprodat" však zvítězily: peníze by zinkasoval jiný kabinet, který přijde až po volbách. Krom toho vláda spekuluje, že cena telekomunikací časem znovu naroste. Více čtěte v Mladé frontě Dnes.

Privatizaci Českého Telecomu odložíme, prodá se až po volbách, rozhodla vláda. Jako celá privatizace, hraje i tento prodej neprodej světlými a tmavými odstíny. Oficiální důvod k odkladu vypadá pádně a seriózně: nikdo nechtěl zaplatit cenu, kterou vláda požadovala. Ostatní důvody už jsou méně rozumné. Zkusme jenom změnit úhel pohledu: kabinet vědomě stanovil tak přísné podmínky, přestože, nebo právě proto, že na ně nikdo nepřistoupí. Důvod, proč prodávat, by byl jasný: stát získá peníze a zbaví se starostí s řízením a kontrolou složitých kolosů. Důvody pro "neprodat" však zvítězily: peníze by zinkasoval jiný kabinet, který přijde až po volbách. Krom toho vláda spekuluje, že cena telekomunikací časem znovu naroste. Více čtěte v Mladé frontě Dnes.


Je to vážně míněná výzva: První máj nemá žádný smysl, zrušte ho. Píše Mladá fronta Dnes. Je to relikt z časů třídních bojů a psanců této země. Říká, že muži práce se rvou s muži kapitálu, až teče krev. Někdo může namítnout, že to není svátek rudých, ti že si ho přivlastnili, že je to svátek Práce, matky pokroku. Práce je práce. Známá píseň tvrdí, že je lidstvu vrozena. Pro ty, kdo nepracují, je práce úžasné téma k mudrování. Lidé rádi říkají, že si váží práce, protože si myslí, že tak vypadají duchaplně. Ale raději jsou, když nemusí nic dělat. Oslavovat práci a vzdávat jí čest je prý nesmyslné. Nikdo normální to nedělá.


Zjištění, jestli zástupce ředitele kriminální služby policie Ladislav Kadeřábek podporoval Kajínkův útěk z věznice v Mírově nebo ne, není tak důležité jako skutečnost, že celkový systém práce je špatně nastaven a takové věci umožňuje. Tedy, že nějaký důstojník asi pětatřicet dní mohl tajit před některými lidmi z pátracího týmu, a nejspíš i před policejním prezidentem, vysoce pravděpodobné místo úkrytu hledaného značně nebezpečného vězně odsouzeného za dvojnásobnou vraždu, který si chtěl nejspíš na útěku vyřizovat účty s dalšími lidmi: vraždit. Více informací čtěte v úterní Mladé frontě Dnes.


Z Lidových novin se dozvíte, že ministři na pondělním zasedání, které se výjimečně konalo na ministerstvu obrany, vzali na vědomí koncepci profesionalizace Armády ČR. Je to potěšitelná zpráva. Potvrzuje, že loňské sliby Miloše Zemana nebyly liché. Koncepci sice bude schvalovat a provádět až vláda, která vzejde z nadcházejících voleb, je ovšem nepravděpodobné, že by s profesionalizací armády nesouhlasila. Dobám povinné základní vojenské služby a opožděného nástupu mladých mužů do života tedy odzvání. Informuje dále list.


Šéf České lékařské komory David Rath hájí zájmy svých kolegů. Nechce, aby Pravomoci komor byly omezeny. Vymyslel proto heslo: Volte Václava Klause, volíte Klementa Gottwalda. Kdyby komora byla stranickou, a ne stavovskou organizací, dalo by se to pochopit. Jenže pan Rath asi nepopře, že i mezi lékaři - členy komory - se nalézají příznivci ODS. Ti však nebudou nadšeni, jestli z jejich peněz má být financována volební kampaň. Navíc proti ODS. Oč lepší by bylo, kdyby se Rath dal do přesvědčování zákonodárců. Vždyť v řadách ODS má jistě mnoho přátel zdob svého členství ve straně. Čtěte úterní Lidové noviny. Diabetikům, kteří si denně musejí píchat inzulín, svitla doslova převratná naděje. Skotským chemikům se totiž podařilo připravit tento lék v podobě, kterou lze podávat ústy, nikoli injekcí jako dosud. Informuje deník Právo. "Pokud by šlo skutečně o lék v tabletě, byla by to světově velká událost. Nevím ale, zda o takový přípravek jde," řekla Právu profesorka Terezie Pelikánová, přednostka Centra diabetologie v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny. Nyní se mají provádět zkoušky na zvířatech.


V televizi prohlásil nedávno předseda poslaneckého klubu ODS Vlastimil Tlustý, že bude prosazovat zrušení Senátu, snížení počtu poslanců na sto a omezení byrokracie. Omezení nadměrné byrokracie je jedním z hesel předvolební kampaně ODS. Je to jistě heslo atraktivní. Má však značně demagogický charakter, protože tento problém není řešitelný nějakou kampaní a navrhovaná opatření žádný skutečný efekt mít nemohou. Píše deník Právo. Ostatně občané by si měli připomenout, že Klausova vláda už v polovině 90. let zřídila tzv. antibyrokratizační komisi, kterou tehdy vedl ministr Vladimír Budinský. Tato komise je dávno zapomenuta, protože slibované výsledky nepřinesla, což bylo zjevné již při jejím zřízení. ODS tu zřejmě počítá s krátkou pamětí občanů i médií, proto opět tento líbivý demagogický slogan zase vytáhla. Uvádí dále deník.


České úřady včera rozhodně popřely informaci britského listu The Guardian, že Irák dostal nedávno přes Sýrii zásilku protiletadlových střel a raket z ČR. Informuje Právo. List to už v pondělí zveřejnil s odvoláním na tvrzení iráckých vojenských zběhů s tím, že režim Saddáma Husajna, pro který platí embargo OSN, se v očekávání amerického útoku snaží posílit armádu pašováním zbraní z východní Evropy Ministerstvo zahraničí ČR okamžitě ústy svého tiskového mluvčího Aleše Pospíšila označilo celé tvrzení britského listu za "naprostý výmysl".


Hospodářské noviny informují, že z tuzemského loterijního trhu získali loni lidé zpět na výhrách necelých 49 miliard korun. Ovšem celkově vsadili o zhruba patnáct miliard více. Vyplývá to z údajů Ministerstva financí. Tipující si stále mohou vybrat mezi čtyřmi druhy legálního "hazardu", mezi kterými existují v míře návratnosti investovaných prostředků značné rozdíly. Dlouhodobě největší návratnost představuje pro "hazardní hráče" tipování výsledků sportovních utkání. Naopak nejméně ze své investice uvidí ti, kteří zkoušejí štěstí v loteriích. Tam lidé loni utratili 6,1 miliardy korun, přičemž na výhrách bylo vyplaceno jen 3,1 miliardy.


Bez úpravy financování nemohou veřejnoprávní média přežít a Česká televize má dost peněz na přežití jen do konce tohoto roku, prohlásil v pondělí generální ředitel ČT Jiří Balvín. Píší Hospodářské noviny. "Myslíme si, že nepřežíváme už teď, technika v podniku stárne, pracujeme na zařízeních starých osm let i více," odpověděl předseda odborů ČT Antonín Dekoj. "Nechceme strašit veřejnost, my pouze požadujeme, aby Česká televize dostala ty peníze, které jí náleží, které mají platit všichni, kdo mají doma televizní přijímač," uvedl člen odborové organizace a šéf regionálního zPravodajství Adam Komers.


Z Hospodářských novin se také dozvíte, že pobyt české protichemické roty v Kuvajtu bude financován ze státního rozpočtu. Vláda v pondělí totiž rozhodla, že z rozpočtové kapitoly Všeobecná pokladní správa uvolní 580 miliónů korun na působení chemiků v protiteroristické operaci Trvalá svoboda. Potvrdil to mluvčí vlády Libor Rouček. Kabinet k tomuto rozhodnutí přikročil poté, co opozice koncem dubna zmařila financování vojenských misí v Kuvajtu a v Afghánistánu ve výši 1,7 miliardy korun pomocí státních dluhopisů. V Kuvajtu působí od 19. března celkem 251 českých vojáků. Budou ochraňovat především americkou základu Doha.

Autor: Monika Holešovská
spustit audio