Přehled tisku

Blížící se parlamentní volby jsou hlavním tématem komentářů českého tisku.

Podle Mladé fronty Dnes by nejnovější body kampaně ODS a koalice byly do nedávna považovány za pravicový populismus. "Na rozdíl od Nizozemska nebo Francie však není problém uprchlíků, ba ani problém cizích obchodníků něčím, co by ovlivňovalo životy většiny," píše list. Podle něj má předseda ODS Václav Klaus jakási tykadla, jimiž dokáže v předvolební kampani vycítit, co má dělat. Občanští demokraté tak našli dobrou strategii pro reklamní kampaň, ale to je všechno, míní MfD. Koalice navrhla , aby zločinci odsouzení za vraždy a znásilnění k dlouhým trestům neměli šanci na podmínečné propuštění. Sociolog Jan Herzmannn z agantury TNS Factum tvrdí, že na takových heslech se dá vysledovat zájem oslovit kohokoli z voličů a právě taková témata mohou u části nerozhodnutých voličů zabrat. Jsou to jednoduchá sdělení, pro ty, kteří se o politiku moc nezajímají.

Podle Hospodářských novin je ale zatím jediným tématem volební kampaně opoziční smlouva. Její vliv lze podle listu nalézt všude a proměnila se v heslo. Opoziční smlouva je tak podle HN určujícím faktorem nadcházejících voleb. "Někdo by ji rád v nějaké podobě zachoval, někdo vidí smysl života v tom, aby ji zašlapal do prachu. Je úspěšnou myšlenkou, vzbuzuje nekončící diskuse a zájem. De facto představuje momentální vrchol české politiky. Je to smutné," uzavírá list.


Alois Grebeníček zkouší trik se změnou nemocnice . V Břeclavi se nechal hospitalizovat Alois Grebeníček obžalovaný z mučení politických vězňů v 50. a 60. letech. Jak píše úterní Mladá fronta Dnes, osmdesátiletý Grebeníček bydlí u Uherského Hradiště a dosud se vždy léčil sám. U Břeclavi přitom bydlí jeho syn Miroslav Grebeníček, současný předseda parlamentní KSČM. Do nemocnice v tomto městě se Grebeníček senior nechal převézt poté, co nemocnice v Uherském Hradišti umožnila, aby byl v jejích prostorách souzen. "Zarážel mne už způsob, jakým se tady ocitl. Může jít o úhybný manévr. Existuje ale svobodná volba lékaře,"řekl listu ředitel nemocnice v Břeclavi Miloslav Janulík. Podle ředitele je ale i jeho nemocnice připravena proces umožnit.


Bezpečnostní informační služba bude muset v nejbližších měsících kromě své běžné práce prověřit až tisíce lidí, kteří budou mít co do činění s dvoudenním listopadovým summitem NATO v Praze. Píše to Právo s odvoláním na návrh místopředsedy vlády Vladimíra Špidly. Vláda podle listu odmítá informovat veřejnost o úkolech, které v souvislosti se summitem ukládá tajným službám. Deník Právo však má k dispozici konkrétní zadání. Podle něj by kontrarozvědka - tedy BIS - měla "v mezích své zákonné působnosti provádět šetření výskytu možných bezpečnostně rizikových faktorů u fyzických osob a výsledky šetření předat místopředsedovi vlády a ministru zahraničních věcí". BIS se tak podle listu bude muset probírat všemi dostupnými evidencemi a zjišťovat, zda konkrétní lidé nemají napojení na organizovaný zločin, nemají něco společného s teroristy a nepodíleli se na činnosti zaměřené proti demokratickým režimům.

Ministr zahraničí Jan Kavan musí shromáždit seznamy všech osob, které se na organizaci summitu budou podílet. Tyto soupisy pak předá kontrarozvědce. "Úkol musíme zvládnout, pokud obdržíme včas seznamy osob, které by měly být prověřeny, pak časový problém je pro nás to nejmenší,"řekl listu šéf BIS Jiří Růžek s tím, že řádově se prověřování bude týkat stovek osob. Nepůjde však podle něj o standardní šetření prováděné v případech lidí přicházejících do styku s utajovanými skutečnostmi, ale o takzvané evidenční šetření. Sítem podle vyjádření ředitele BIS pro list Právo musí projít všichni včetně uklízeček, kuchařů a dalších pomocných profesí. S kontrarozvědkou by měly úzce spolupracovat další zpravodajské služby.


Policie v pondělí obvinila pětadvacetiletého skinheada za protičeské letáky s titulkem "Sudety byly a opět budou německé". Letáky se v únoru a březnu objevily v některých českých městech. Muž byl obviněn z podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověk, uvádí Právo s odvoláním na vedoucího protiextremistického oddělení pražského odboru boje s organizovaným zločinem Jiřího Kopečného. Podle něj je zadržený muž úředníkem soukromé firmy, která se zabývá peněžnictvím. "Podařilo se nám prokázat, že právě on se zúčastnil šíření a distribuce těchto letáků,"řekl Kopečný. Obviněnému hrozí až tři roky vězení, vyšetřován bude na svobodě. "Máme další poznatky o skinech, kteří se šířením letáků zabývali. Pokračujeme v šetření," dodal Kopečný. Za zajímavé přitom považuje, že trestní oznámení na celou věc podal další z ultrapravicových skinheadů.

Časopis Týden ve svém pondělním vydání uvedl, že letáky vyrobili a šířili tuzemští neonacisté za peníze sudetoněmeckého sdružení Witikobund. Text a peníze dodal podle Týdne právě tato organizace. Letáky vytiskla tiskárna v Ostravě, kde pracuje člen ultrapravicového Národního odporu a šéfredaktor extremistického dvouměsíčníku Výzva Michal Podolák. Německé sdružení i její údajní čeští příznivci spojitost s letáky ale odmítají. Organizace Witikobund vznikla v roce 1948. Vstoupili do ní bývalí příslušníci SS, gestapa a nacistické strany. Od počátku vystupuje s revanšistickým programem. Nyní má zhruba 500 členů. Jmenuje se podle středověkého šlechtice Vítka (Witiko), románového hrdiny šumavského spisovatele Adalberta Stiftera.


Skupina násilníků, která si říká Johny Kentus gang, terorizuje noční Brno. Jeho členové několikrát vtrhli do brněnského kulturního centra Skleněná louka, kde zbili návštěvníky a poškodili zařízení. Informují o tom úterní Lidové noviny . Johny Kentus gang se podle listu prezentuje na internetu a případ šetří, zatím jako výtržnictví, policie. Poslední z útoků na kulturní centrum se odehrál z noci z 10. na 11. května. List píše, že do zařízení vtrhla skupina mladých mužů, která napadla hosty. Několik z nich utrpělo zranění, jeden mladík byl zbit podle listu do bezvědomí. "Házeli po nás nábytek a sklenice a křičeli přitom: Hooligans, hooligans," popsala listu útok jedna ze svědkyň. Deník uvádí, že gang vznikl v roce 1999 a má přibližně 40 členů od 18 do 31 let. Gang je čistě chuligánská skupina s pravicovým zaměřením, píše list.


Bývalý tenisový reprezentant a podnikatel Milan Šrejber, odsouzený v březnu k pětiletému trestu za zneužívání informací v obchodním styku, pracuje v českobudějovické věznici jako knihovník. Původně sice v rámci vezeňského řádu nastoupil do prádelny, ale jak Právu potvrdil Šrejbrův právní zástupce Tomáš Král, vězeňská služba odsouzeného tenistu a podnikatele kvůli jeho fyzickým proporcím přesunula do knihovny, protože se díky své výšce do prádelny nevešel. "Šrejber byl přeřazený do knihovny, kde pracuje na počítači a stará se o její chod. Můj klient o změnu místa nežádal, naopak dělá vše, co mu je přiděleno. V prádelně mu však práce nešla, protože musel chodit v předklonu," sdělil deníku Král. "O tom, na jakou práci je kdo z věznů přidělen, rozhoduje výhradně vedení věznice," upřesnil zástupce ředitele věznice František Melka. Šrejber podle rozsudku připravil klienty svých fondů při obchodování s cennými papíry o 13 milionů korun. Jeho kauzou se však bude ještě zabývat Nejvyšší soud kvůli stížnosti ministra spravedlnosti Jaroslava Bureše, podle kterého proces se Šrejbrem provázela řada závažných pochybení.