Přehled tisku

Šéf sociálních demokratů Vladimír Špidla popřel v deníku Právo, že s Bushovou vládou uzavřel výměnný obchod. Čtvrteční Mladá fronta Dnes uvedla, že Špidla slíbil, že po volbách ze státní správy odstraní současného šéfa premiérových poradců Miroslava Šloufa. Za to mělo Česko získat přístup k tajným informacím NATO. "Žádná dohoda nebyla uzavřena," uvedl vicepremiér Špidla. Současně dodal, že s tajnými informacemi nepochybně mohou zacházet pouze lidé, kteří byli prověřeni podle českých zákonů. Zároveň potvrdil, že se šéfem Zemanových poradců nikdy on sám do budoucnosti pro státní správu nepočítal. "Se Šloufem jsem nikdy nemínil spolupracovat. Nikdy mi nebyl blízký a nezapadá do představy o sboru poradců, pokud bych ho vytvářel", řekl Právu Vladimír Špidla.

Šéf sociálních demokratů Vladimír Špidla popřel v deníku Právo, že s Bushovou vládou uzavřel výměnný obchod. Čtvrteční Mladá fronta Dnes uvedla, že Špidla slíbil, že po volbách ze státní správy odstraní současného šéfa premiérových poradců Miroslava Šloufa. Za to mělo Česko získat přístup k tajným informacím NATO. "Žádná dohoda nebyla uzavřena," uvedl vicepremiér Špidla. Současně dodal, že s tajnými informacemi nepochybně mohou zacházet pouze lidé, kteří byli prověřeni podle českých zákonů. Zároveň potvrdil, že se šéfem Zemanových poradců nikdy on sám do budoucnosti pro státní správu nepočítal. "Se Šloufem jsem nikdy nemínil spolupracovat. Nikdy mi nebyl blízký a nezapadá do představy o sboru poradců, pokud bych ho vytvářel", řekl Právu Vladimír Špidla.


Rčení, že "čas jsou peníze", potvrzují podle Mladé fronty Dnesčeské banky. Z toho, že peníze mezi nimi putují i několik dní, mají nemalý zisk. Část peněz bankéři před převodem alespoň na jeden den "ohřejí" na mezibankovním trhu a za to shrábnou úrok. Veškeré peníze se převádějí přes zúčtovací centrum ČNB, kam může bankám přijít i o několik miliard více, než musí ten den odeslat. A třeba ze dvou miliard mohou mít za jedinou noc úrok 200 tisíc korun. Každou noc přitom přes ČNB proteče 400 miliard. Příští rok zákon bankám tento způsob vydělávání zakáže, peníze budou muset být převedeny hned.


Jak uvedla Mladá fronta Dnes, premiér Miloš Zeman kritizoval olomouckého arcibiskupa a metropolitu moravského Jana Graubnera za to, že bude sloužit v neděli mši na shromáždění sudetoněmeckého krajanského sdružení v Norimberku. Graubner tím podle Zemana nepomůže zlepšení vztahů mezi oběma národy, spíše bude naopak "přilévat olej do ohně". Podle Graubnera má návštěva Německa o nadcházejících svatodušních svátcích především duchovní charakter a měla by přispět ke zlepšení vztahů mezi oběma národy.


Lidové noviny upozorňují na nebezpečí úniku metanu ze starých důlních jam v Orlové. V minulých dnech zde speciální hlásiče únik jedovatého plynu oznámily už dvakrát. Hasiči a policisté proto museli uzavřít Staré náměstí. Ve čtvrtek se v Orlové radili zástupci ministerstva životního prostředí, Vysoké školy báňské a Ostravsko-karvinských dolů, jak s nebezpečným plynem dál. Shodli se na tom, že je nutné namontovat další měřicí čidla a vykopat více odvětrávacích děr. Kromě klasického odvětrávání zvažují i možnost postavení speciálních odčerpávacích stanic. Právě odsávací stanice by podle Vladimíra Strakoše z Vysoké školy báňské mohly v Orlové pomoci. Stanice stojí od jednoho do pěti milionů korun, dosud ale žádná podobná stanice na odčerpání metanu v Česku není. Současnou situaci komplikuje skutečnost, že legislativa přesně nevymezuje, kdo má všechna nákladná opatření hradit. Od roku 1997 vynaložil stát na likvidaci důlních děl na Ostravsku a Karvinsku 120 milionů korun. Jednou z dalších možností, jak uhradit náklady spojené se starými důlními objekty, by se mohl stát plán na podporu revitalizace Moravskoslezského kraje. Z Fondu národního majetku by tak severní Morava měla dostat několik stovek milionů korun.


Podle Lidových novin v Česku zaostává péče o duševně nemocné. V českých psychiatrických léčebnách se nedodržují práva pacientů. Vyplývá to z poznatků mezinárodních organizací, které se ochranou lidských práv mentálně nemocných zabývají. Nedostatky v dodržování lidských práv duševně nemocných se dají shrnout do tří základních bodů: problematické umisťování osob do ústavů proti jejich vůli, špatně vymahatelné právo na soudní přezkoumání oprávněnosti hospitalizace a přetrvávající přezíravý přístup lékařů k pacientovi a s tím související formální přístup k jeho právu na informovaný souhlas s léčbou. Podle mezinárodních pozorovatelů to jsou věci, které mohou poškodit renomé České republiky v procesu přičleňování k Evropské unii. Evropa přitom považuje otázku ochrany lidských práv za jednu z priorit. Jan Pfeiffer, ředitel Centra pro rozvoj péče o duševní zdraví, které se problematikou péče o duševně nemocné osoby v Česku zabývá, míní, že za vyspělou Evropou zaostáváme tak o 15 let. Projevuje se to především v koncepci péče o nemocné, stále koncentrované do velkých ústavů namísto menších, operativněji fungujících komunit. Za potřebné považuje změnit platnou legislativu, paternalistický přístup lékařů i přístup veřejnosti, která osoby s duševními poruchami stigmatizuje. ˝Celému oboru psychiatrie schází moderní koncepce, která by mimo jiné rozdělila kompetence mezi resorty zdravotnictví a práce a sociálních věcí,˝ dodal Pfeiffer.


Ani více než dvouleté přípravy nezabránily podle Mladé fronty Dnes nečekaným změnám v projektu Česká sezona ve Francii 2002. Ta má od června do konce roku probíhat ve stovce francouzských měst. Takřka za pět minut dvanáct, když už novináři dostávali pozvánky na vernisáž a v tisku je výpravný katalog, organizátoři zjistili, že přijdou o výstavu Národní galerie Vincenc Kramář - sběratel. Ta přitom měla být hlavním magnetem sezony. Na vině je neuzavřená mezinárodní arbitráž mezi Českou republikou a firmou CME. Společnost Ronalda Laudera žádá po České republice náhradu téměř 527 milionů dolarů za to, že stát neochránil její investici v TV Nova. Ministerstvo kultury a Národní galerie se obávají, že by Kramářova sbírka mohla proto být ve Francii zabavena. V jejich nejčernějších představách by splátka dluhu mohla probíhat i takto: některé ze vzácných Kramářových sběratelských úlovků v celkové hodnotě půl miliardy dolarů se z Francie nevrátí. "Je to faux pas. Ale pořád je to menší průšvih, než kdyby v zahraničí zabavili sbírku za půl miliardy dolarů. Nechci opouštět post ministra kultury s tím, že v Paříži zůstaly tři Picassovy obrazy," obhajoval rozhodnutí Národní galerie Pavel Dostál. Kramářova sbírka přitom není jedinou zajímavou akcí, kterou musí Sezona oželet. Na organizačních potížích ztroskotaly výstavy České loutky z Pražského hradu a Český šperk 19. a 20. století. Kvůli odmítavému stanovisku pražského magistrátu bude chybět ve Francii Slovanská epopej. Vedle těchto expozic počítá Česká kulturní sezona, která státní pokladnu stojí zhruba sto milionů korun, s šesti stovkami dalších projektů a třemi tisícovkami českých umělců.


Černí geologové, ve skutečnosti ale bezohlední zlatokopové, řádí podle deníku Právo ve Starém Plzenci. V malém městečku nad Úslavou pár kilometrů od Plzně denně šmejdí v okolí nejstarší dochované rotundy v Čechách. Právě zde památkáři letos připravují rozsáhlý výzkum, od kterého si slibují mimo jiného i bohaté nálezy. "Jejich drzost došla tak daleko, že tento týden dokonce rozkopali a zničili zbytky románského kostela sv. Vavřince, který byl v minulosti součástí knížecí Akropole a svým historickým významem předčí například pražský Karlův most," postěžoval si Právu archeolog Radek Široký ze Západočeského institutu pro ochranu a dokumentaci památek. Brutálním zásahem podle něj vandalové narušili velice cennou památku a nyní bude složitější zjistit informace například o historickém vývoji stavby. Řáděním hledačů pokladů jsou znepokojeni i na místní radnici. Ta se nyní snaží dohodnout s policisty, aby v této lokalitě zvýšili hlídkovou činnost. "Nyní je nejdůležitější zbytky kostela zakonzervovat, aby nedocházelo k další devastaci. Místo je volně přístupné a lidé po kamenech bezcitně šlapou. Proto chceme, aby bylo okolí kostelní ruiny uzavřené," řekl Právu archeolog Široký.


Podle Lidových novin je na spadnutí odvolání trenéra české hokejové reprezentace Josefa Augusty. O jeho dalším osudu jedná generalita českého hokeje v Brně. Děje se tak deset dnů poté, co čeští hokejisté vypadli ve čtvrtfinále mistrovství světa ve Švédsku. Společně s únorovým neúspěchem na olympijských hrách má za sebou český hokej nejhorší sezonu za posledních osm let a na kouče Augustu se snesla vlna kritiky z řad médií i hokejových odborníků. Převládá proto názor, že Augusta bude odvolán. Jeho pravděpodobným nástupcem bude Slavomír Lener, jenž se jako asistent podílel na olympijském zlatu z Nagana. ˝Nabídka od reprezentace se neodmítá,˝ potvrdil zájem Lener. Nynější zasedání šéfů hokejového svazu v brněnském hotelu Voroněž však zřejmě ještě razantní změny nepřinese. ˝Nový trenér ještě určitě znám nebude,˝ řekl předseda svazu Karel Gut.