Přehled tisku

Na začátku jedenadvacátého století by snad v České republice nemělo být problémem zorganizovat regulérní hlasování při volbách prostřednictvím pošty, když to v jiných zemích jde, domnívají se Lidové noviny. Poukazují na to, že krajané i lidé pobývající v zahraničí mají často velmi omezené možnosti zúčastnit se voleb, přestože podle zákona na to mají Právo. Deník si klade otázku, proč poslanci a senátoři nevzali v úvahu technické možnosti a nedovolili korespondenční způsob hlasování. "Že by zákonodárcům případných pár desítek tisíc hlasů z ciziny vadilo a chtěli by se jich proto předem zbavit? Zní to poněkud paranoidně. Jenže při předpokládané těsnosti výsledků může o vítězi rozhodnout každý hlas," poznamenává list.

Na začátku jedenadvacátého století by snad v České republice nemělo být problémem zorganizovat regulérní hlasování při volbách prostřednictvím pošty, když to v jiných zemích jde, domnívají se Lidové noviny . Poukazují na to, že krajané i lidé pobývající v zahraničí mají často velmi omezené možnosti zúčastnit se voleb, přestože podle zákona na to mají Právo. Deník si klade otázku, proč poslanci a senátoři nevzali v úvahu technické možnosti a nedovolili korespondenční způsob hlasování. "Že by zákonodárcům případných pár desítek tisíc hlasů z ciziny vadilo a chtěli by se jich proto předem zbavit? Zní to poněkud paranoidně. Jenže při předpokládané těsnosti výsledků může o vítězi rozhodnout každý hlas," poznamenává list.


Zásadní rozdíl v pojetí letošní volební kampaně zaznamenal v případě ODS a ČSSD deník Právo. Předseda ODS oznamuje občanům, že jeho strana je připravena výrazně a zřetelně vyhrát a vést zemi kupředu. Sociální demokracie zvolila podle listu jiný tón. Její šéf Vladimír Špidla na mítincích lidi vyzývá, aby především šli k volbám a nenechali za sebe rozhodovat ostatní. Až ve druhém sledu je žádá, aby dali možnost dnešní vládní garnituře navázat na to dobré, co se podařilo, a napravit, co se zatím nepovedlo. "ODS vnucuje návštěvníkům svých akcí představu o České republice jako o zemi, v níž zákeřní zrádcové ve spojení s hradním pánem zosnovali spiknutí proti jediné správné síle v čele s jediným správným mužem," uvažuje komentátor Práva. Naopak vedení ČSSD se podle něj rozloučilo s agresivitou vůči druhé největší straně.


Menšinová sociálnědemokratická vláda se podle prezidenta Václava Havla zasloužila o několik dobrých věcí. "Například o privatizaci bank a dalších velkých podniků, o to, že začala reforma veřejné správy, nebo že začíná reforma armády," uvedl václav Havel v rozhovoru pro Lidové noviny. Přesto si ale prezident myslí, že opoziční smlouva, díky níž mohla ČSSD vládnout, přispěla k úpadku parlamentní demokracie. "Opozice byla napůl opozicí, vládní strana napůl vládní stranou, všechno se dohadovalo kdesi mezi předsedy dvou hlavních stran," dodal Havel. "Podle jeho pozorování toto naše zvláštní politické uspořádání budilo v zahraničí spíš lehký podiv než nějaké velké uznání." V opoziční smlouvě uzavřené po minulých volbách ODS slíbila vládě ČSSD podporu v parlamentu a sociální demokraté pomohli ODS na oplátku získat například posty šéfů parlamentních komor. Ještě před podpisem opoziční smlouvy přitom Miloš Zeman jako předseda strany, která vyhrála volby, nabízel křesla ve vládě lidovcům a unionistům. Unie svobody však na nabídku nepřistoupila. Pokud jde o nadcházející volby, trvá prezident na tom, co řekl už v novoročním projevu, a sice že nejdůležitější bude výsledek střetu mezi politickým důrazem na občanskou společnost a příliš úzkým pojetím parlamentní demokracie jako mechaniky moci. "Buď bude náš systém vskutku otevřený a stát se nebude bát dělit o moc a vliv ani s nadnárodními institucemi, ani se samosprávou, ani s neziskovými organizacemi, ani s profesními komorami, ani se vskutku svobodnými médii, anebo budeme mít demokracii nenápadně regulovanou z centra politické moci," řekl Havel. Sám je pro první alternativu mimo jiné i proto, že je to nejlepší záruka skutečné stability.


Vedoucí Delegace Evropské komise v České republice Ramiro Cibrian považuje za důležité, aby česká vláda nadále považovala zlepšení situace romské menšiny za prioritní úkol. V páteční Mladé frontě Dnes Cibrian uvedl, že uplatnění směrnice proti diskriminaci prospěje celé společnosti. Směrnice Evropské komise, podle které se realizuje princip rovného přístupu ke všem bez rozdílu rasového a etnického původu, je prvním opatřením přijatým v Evropské unii v rámci nových pravomocí k boji proti diskriminaci, vysvětlil Cibrian. Směrnice podle něj zakazuje veškerou rasovou diskriminaci v oblastech zaměstnaností, školství, sociálního zabezpečení, zdravotní péče a přístupu ke zboží a službám. Obětem diskriminace tato směrnice zároveň ve všech členských státech zaručuje právo na odškodnění. "Jsem rád, že se Česká republika začala připravovat na uplatnění této směrnice, a to s významnou účastí unie v rámci twinningových programů," uvedl politik. Podotkl, že EU podporuje také v Česku snahy o zlepšení situace romských občanů. Podle Cibriana se příspěvek ze strany unie spojuje s prostředky, které poskytují české orgány, a také s politickou vůlí, která je k dosažení dalšího pokroku nezbytná.


Hospodářské noviny informují o novém projektu Zdravotních knížek na internetu, který se zkouší ve čtyřech okresech České republiky. Pacient tak bude mít přístup ke svým lékařským údajům. "O tuto elektronickou dokumentaci mají lidé veliký zájem, do 20-tého května se zaregistrovalo přes 1400 pacientů," prozradil listu jeden z tvůrců projektu Pavel Hronek. Tento nový způsob lékařských karet umožní rychle rozhodnout o diagnóze. Namísto doručování zpráv na papíře se lékař připojí na internet a získá o něm potřebné údaje. K dispozi bude mít lékařské zprávy, výsledky laboratorních vyšetření a přehled užívaných léků. K informacím se nedostane nikdo bez souhlasu pacienta. Jedině on bude mít osobní klíč k prohlížení dané internetové stránky. Půjde o podobný mechanismus jako je PIN u bankovního konta či mobilního telefonu. Partnerem se stala Všeobecná zdravotní pojišťovna, která poskytla peníze na přípravu a realizaci. Získala tím dvouleté výhradní Právo používat systém pro své klienty. Její ředitelka Jiřina Musílková uvedla, že se tím zlepší situace mezi komunikací pacient-lékař-pojišťovna.


Z deníku Právo se dozvíme, že jsou Češi třetím nejtlustším národem v Evropě. Před námi jsou už jen Jugoslávci a Řekové. " Obezita se stává vážným společenským problémem, " řekl novinářům Antonín Malina, náměstek ministra zahraničí. Podle nejnovějšího výzkumu společnosti Stem/Mark je polovina mužů a 41 procent žen ve věku od 18-cti do pětašedesáti let obézních nebo má nadváhu. Varující je i obezita u dětí, která představuje třináct procent u chlapců a u dívek o jedno procento méně. Mezi nejčastější způsoby hubnutí patří fyzická aktivita, krátkodobé diety a omezení cukrů a tuků ve stravě. Průzkum také ukázal, že při dopravě do zaměstnání auto nejčastěji používají právě lidé obézní. Hromadnou dopravu využívají více lidé s normální váhou a podváhou. Co se domácích prací týče, těm se věnují spíše lidé hubení a stejně tak je tomu i se sportem a spánkem. " V ČR už je navržen systém komplexní péče o obézní pacienty. Zahrnuje nejen redukční diety, činnost praktických lékařů a obezitologů, ale i další návazné obory a centra, " uvedl Malina s tím, že boj s obezitou vyžaduje především pevnou vůli.


Řád dominikánů chce prodat jednu z nejvýznamnějších památek v Ústí nad Labem, státem chráněný kostel sv. Vojtěcha a klášter. Porušil však přitom zákon, protože stavby nenabídl přednostně státu, píše severočeské vydání Mladé fronty Dnes. Řád se rozhodl barokní památku prodat, protože nemá na údržbu peníze. Na okresní úřad v Ústí, nejbližší orgán výkonu státní moci, ale nedorazilo ani oznámení o prodeji. "Ano, mohu potvrdit, že se dominikáni na okresní úřad neobrátili," řekla listu jeho mluvčí. Úřad zatím podle ní neví, jak bude dále postupovat. Stavba z roku 1731 je nyní v nabídce pražské realitní společnosti Pak CZ za 18 miliónů korun.