Přehled tisku

Zatímco premiér Miloš Zeman vytrvale opakuje, že po volbách opustí vysokou politiku a odebere se na svou chalupu na Vysočině, jeho vládní a stranické okolí se nedokáže smířit s šéfovým odchodem, který by pro ně znamenal ztrátu mocenských pozic. Jak píše deník Právo, vsadili proto na variantu, při níž by Zemana mohli obklopit v jiné vrcholné funkci - prezidenta republiky. Projekt Zeman na Hradě stojí a padá s výsledkem voleb. Vyhraje-li ČSSD, bude muset Zeman zcela jistě odejít na Vysočinu. Předseda strany Vladimír Špidla dal najevo, že Zemana nenechá do žádných stranických či povolebních záležitostí vůbec mluvit.

Zatímco premiér Miloš Zeman vytrvale opakuje, že po volbách opustí vysokou politiku a odebere se na svou chalupu na Vysočině, jeho vládní a stranické okolí se nedokáže smířit s šéfovým odchodem, který by pro ně znamenal ztrátu mocenských pozic. Jak píše deník Právo, vsadili proto na variantu, při níž by Zemana mohli obklopit v jiné vrcholné funkci - prezidenta republiky. Projekt Zeman na Hradě stojí a padá s výsledkem voleb. Vyhraje-li ČSSD, bude muset Zeman zcela jistě odejít na Vysočinu. Předseda strany Vladimír Špidla dal najevo, že Zemana nenechá do žádných stranických či povolebních záležitostí vůbec mluvit. Podmínkou pro Zemanův příchod na Hrad je tedy druhé místo sociální demokracie. To je situace, za které se lze pokusit o vyvolání nedůvěry vůči Špidlovi jako předsedovi, a vrátit do vnitrostranických vod Zemana. Další scénář údajně obsahuje podporu ODS pro prezidentského kandidáta Miloše Zemana a několik míst ve vládě rezervovaných pro ty lidi z ČSSD, kteří budou ochotni jít s ODS.


Deníky hodnotí úroveň předvolební kampaně politických stran, zejména spotů ve veřejnoprávních médiích. Lidové noviny upozorňují, že se předvolební kampaň některých stran pohybuje na hraně zákona. Dokládá to na volebním spotu Národně demokratické strany, která komentář o negativních jevech, jako jsou kriminalita, drogy a prostituce, dokresluje záběry Romů. Připomíná i případ České strany národně sociální, která se podle listu "neštítí zviditelnit ani krádeží mikrofonu v televizním studiu".


Tisk sleduje i nedělní televizní debatu lídrů ČSSD a ODS Vladimíra Špidly a Václava Klause, v níž oba politici vymezovali možnosti volební spolupráce. Jak uvádí deník Právo, Špidla v debatě mj. řekl, že se nebrání tomu, že by jeho strana zůstala po parlamentních volbách v menšinové vládě a zopakoval, že ve vládě nechce být s komunisty ani s Klausem. Oba politici se neshodli v hodnocení uplynulých čtyř let vlády ČSSD ani v programových výhledech do budoucna. Jejich představy o řízení státu jsou jako oheň a voda. Pro voliče je to úlevné poznání. Nikdo nebude mít důvod přidělovat svůj hlas pouze podle vzorku politikovy kravaty," míní Právo.


Mladé lidi, kteří mohou letos poprvé volit, politika příliš nezajímá. K volbám zřejmě nepůjde celá pětina devatenáctiletých. Takový nezájem je řadí na jedno z nejhorších míst mezi jejich vrstevníky z 28 zemí světa, které se zúčastnily výzkumu výchovy k občanství Mezinárodní asociace pro hodnocení výsledků ve vzdělávání, píše Mladá fronta Dnes. Volit chce sice 95 procent gymnazistů, ale jen 66 procent učňů. Ještě menší chuť vhodit svůj hlas do volební urny daly najevo čtrnáctileté děti, účast ve volbách plánuje jen 65 procent z nich. Nižší ochotu volit projevili jen Bulhaři. Podle Jany Procházkové z Ústavu pro informace ve vzdělávání mají na vlažné postoje českých dětí značný vliv učitelé. Průzkum ukázal, že třetinu našich žáků učí občanskou výchovu lidé, kteří sami nepovažují účast ve volbách za důležitou. Přitom právě škola je institucí, která se těší největší důvěře mladých lidí, uvádíMladá fronta Dnes.


Pražský objekt Citibank v Praze 6 údajně přichází v úvahu jako příští sídlo Rádia Svobodná Evropa/Rádia Evropa (RFE/RL). S odvoláním na vysoký vládní zdroj to píše deník Právo. Někdejší dům podniku zahraničního obchodu Koospol splňuje několik podmínek. Je dost velký a leží na jedné z pražských tepen - ve směru na Ruzyňské letiště. Problémem není ani městská doprava, objekt nestojí ani v husté zástavbě, která by zhoršovala jeho hlídání. -Stanice nyní sídlí v budově bývalého Federálního shromáždění nedaleko Václavského náměstí. O jejím přemístění se začalo mluvit po loňských zářijových útocích na New York a Washington. Svobodná Evropa nedávno dostala nabídky na přestěhování do Lotyšska a Maďarska, zatím je ale odmítla, dodává Právo.


Policie si přilepšuje díky finančním darům. Policejní prezidium obdrželo za deset let dary za téměř 25 miliónů korun, píší Hospodářské noviny. Celková částka však bude podle listu mnohem vyšší, neboť jen severomoravská policie si za stejnou dobu přilepšila o 14 miliónů korun. Mezi policejními sponzory figurují města, nadace, banky i podnikatelé. Mluvčí policejního prezidia Ivana Zelenáková listu řekla, že předpisy pro přijímání darů jsou velmi přísné. S každým dárcem je uzařena smlouva, v níž je uvedeno, že za poskytnutí daru nebude požadována protislužba. Sponzoři svou štědrost obvykle zdůvodňují zájmem o obecné blaho. Hospodářské noviny v této souvislosti podotýkají, že například v Německu není přímý sponzoring policie možný.


Mladá fronta Dnes upozorňuje na novou pracovní dobu jednotlivých poboček České spořitelny, která bude znamenat zkrácení pracovní doby zhruba o hodinu denně. To, že se velké banky chovají k drobným střadatelům mírně řešeno nevstřícně, není podle listu nic nového, jednání České spořitelny, která má pověst bankovního ústavu 'pro lidi', však pokládá za nanejvýš nešťastné. Její představitelé argumentují, že omezení pracovní doby je vedeno snahou snížit čekací dobu na přepážkách přesunutím pracovníků do exponovaných časů. A především má být kladen důraz na elektronické služby přímého bankovnictví. Zdůvodnění však pokulhávají. Chce-li Česká spořitelna zvýšit počet pracovníků během špičky, musí jim zajistit přinejmenším pracovní stůl s počítačem. Nevyžádá si toto opatření místo úspor jen další investice do mnohdy již tak honosných poboček? Za obsáhlejší rozbor pak podle Mladé fronty Dnes stojí druhý argument, totiž rozvoj elektronického bankovnictví. To autor komentáře pokládá za službu budoucnosti, upozorňuje ale, že mnoho klientů však dosud tuto službu nemůže využívat.


Přerovská vozíčkářka Jitka Zehnalová a její manžel neuspěli se svou stížností u Evropského soudu pro lidská práva. Manželé žalovali Českou republiku kvůli diskriminaci tělesně postižených. "Z rozhodnutí soudu vyplývá, že jejich stížnost je nepřijatelná v plném rozsahu," řekl Hospodářským novinám vládní zmocněnec u štrasburského tribunálu Vít Schorm. Manželé z Přerova žalovali stát, protože podle nich porušuje zákony na úkor postižených. V roce 1994 totiž začal platit nový stavební zákon, podle kterého mají mít nově zkolaudované budovy bezbariérový přístup. Zehnalovi ale v Přerově našli 200 obchodů, úřadů a dalších objektů, které byly pro vozíčkáře nepřístupné. Nejprve žádali nápravu u úředníků, posléze se obrátili na české soudy. Neuspěli, a proto podali stížnost k evropskému soudu. Rozhodnutí tribunálu však podle Hospodářských novin neznamená, že by se k němu nemohl v budoucnu obrátit jiný postižený.


Založit vlastní politickou stranu a vyhrát příští parlamentní volby. Jedině to dává záruku, že český muž nebude ohroženým druhem a nestane se obětí emancipovaných žen. Jak píše deník Právo, ve svém plamenném projevu to na oslavách Dne českých mužů pronesl David Kostřiba, ředitel spolku Sympozium, který akci pořádal. K tomuto rozhodnutí dospěl poté, co se členům spolku nepodařilo najít poslance, který by se postavil za návrh zákona o osvobození mužů od domácích prací. Jak dodal Kostřiba, několik málo pokrokových poslanců je odmítlo s poukazem na možný silný odpor žen z vlastních poslaneckých klubů.