Přehled tisku

Místopředsedu US-DEU Ivana Pilipa do vlády nechceme. Jak se dozvídáme z Lidových novin, jasně to v pondělí naznačil místopředseda sociálních demokratů Zdeněk Škromach pár desítek minut před zahájením druhé schůzky vyjednávacích týmů ČSSD a Koalice v Lidovém domě. Pilipa, o kterém se mluvilo jako o ministru financí, jmenoval přímo, ačkoli jak sám přiznal, mluvil sám za sebe, a ne za vedení ČSSD. ˝Ti, co propadli ve volbách, by ve vládě být neměli,˝ řekl Škromach, podobně jako minulý týden šéf ČSSD Vladimír Špidla. To, že se s Pilipem do vlády nepočítá ukazuje i předběžný seznam ministrů, který Lidové noviny získaly od zdrojů v Lidovém domě.

Místopředsedu US-DEU Ivana Pilipa do vlády nechceme. Jak se dozvídáme z Lidových novin, jasně to v pondělí naznačil místopředseda sociálních demokratů Zdeněk Škromach pár desítek minut před zahájením druhé schůzky vyjednávacích týmů ČSSD a Koalice v Lidovém domě. Pilipa, o kterém se mluvilo jako o ministru financí, jmenoval přímo, ačkoli jak sám přiznal, mluvil sám za sebe, a ne za vedení ČSSD. ˝Ti, co propadli ve volbách, by ve vládě být neměli,˝ řekl Škromach, podobně jako minulý týden šéf ČSSD Vladimír Špidla. To, že se s Pilipem do vlády nepočítá ukazuje i předběžný seznam ministrů, který Lidové noviny získaly od zdrojů v Lidovém domě. Jde o neoficiální seznam, podle kterého bude Pilipovi nabídnuta funkce v dozorčí radě České konsolidační agentury. Pilip včera pro BBC řekl, že za ˝pro sebe nejpravděpodobnější řešení˝ považuje možnost, že v příštím volebním období zůstane mimo parlament i vládu. Po druhém kole vyjednávání o budoucí vládě ČSSD a Koalice se vyjednávací týmy shodly, že by text koaliční smlouvy mohl být hotov do pondělí. Poté začnou oficiální rozhovory o obsazení ministerstev.

Volební sezona ukázala, co je největší devizou Vladimíra Špidly. Komentátor Lidových novin vysvětluje, že předseda ČSSD není postižen ješitností, egocentrismem a narcismem, což vynikne ve srovnání s jeho předchůdcem Zemanem i oponentem Klausem. Je celkem pochopitelné, že lidé se sebedůvěrou a vůdcovskými schopnostmi mívají často i značně zbytnělé ego. To ale nevylučuje, že by občas nemohl stanout v čele státu relativně normální člověk. Vladimír Špidla zvládl střídání stráží dokonale. ˝Rovnováha, kterou jsme Zeman a já vytvořili, je to nejlepší, co se dalo udělat. Podle mě to je prostě mistrovské dílo,˝ řekl, a má pravdu. Zatímco Zeman ve Strakově akademii nerušeně privatizoval a vytvářel mezinárodní skandály, Špidla v téže době držel pevně v rukou stranu i volební kampaň. Předseda Špidla byl čtyři roky také ministrem Špidlou, který se podílel na všech kontroverzních rozhodnutích. Pokud dostal příležitost distancovat se od nich, příliš ji nevyužíval. Letos vyhlásil za svůj cíl švédský sociální model. Poté, co se Klaus deset let neúspěšně snažil imputovat Čechům představu vesmíru s thatcherovskou Británií v nadhlavníku a socialistickou Francií na místě očistce, přichází Špidla s jen o málo bližším dlouhým během od Ameriky do Švédska. Svým velmi normálním způsobem bude prosazovat třeba i velice nenormální věci. Ale všechno bude říkat tak, že to nebudete brát jako osobní urážku. Jeho vláda může být velmi úspěšná a role opozice velmi obtížná.

Přestože lhůta na podávání stížností vyprší až v pátek, jak informuje Mladá fronta Dnes, nejvyšší soud už zaregistroval osm podání zpochybňujících výsledek voleb. "Přibližně polovina z nich je seriózní. Ty ostatní se zatím neodvážím charakterizovat. I když snaha tam možná byla, na první pohled fundovaně nepůsobí," řekl soudce Nejvyššího soudu Karel Hasch. Dvě stížnosti se přitom týkají problému, na nějž již před volbami upozornili soudci Ústavního soudu: stranu Akce za zrušení senátu a proti vytunelování důchodových fondů zaregistrovaly v některých regionech krajské soudy omylem, protože strana nezaplatila povinný volební příspěvek. Dva stěžovatelé nyní tvrdí, že tato chyba mohla napomoci zvolení dvou poslanců: Miroslava Kalouska za KDU-ČSL v jižních Čechách a Pavla Suchánka za ODS v Jihomoravském kraji. Další stížnosti se týkají voleb cizinců, jedna stížnost směřuje k průběhu voleb ve věznici Pankrác (ve stížnosti se o této věznici píše jako o koncentračním táboře) a čtrnáct voličů si hromadně stěžuje na volby v Mohelnici v Olomouckém kraji. Jeden stěžovatel požaduje zvláštní příkaz, který by zajistil, že se na zadních stranách oficiálních volebních lístků smějí hrát piškvorky. Zákon dává soudu dvacetidenní lhůtu na vyřízení. Ta se počítá ode dne doručení. "Pokusíme se stížnosti vyřídit, co nejdříve," řekl Hasch.

Česká republika už není zemí, kam každoročně jezdilo stále více lidí. Počet zahraničních návštěvníků letos oproti loňsku poklesl, snižují se i zisky hotelů a obchodů, které se specializují na tradiční dárky, jako jsou sklo a porcelán. Jak píší Hospodářské noviny, odborníci tento trend dávají do souvislosti se silným kursem koruny vůči euru. Turistům se zdražily služby a nákupy přibližně o deset procent. Existují i další důvody, dodává deník. Svůj význam má hospodářské ochlazení v~mnoha zemích západní Evropy a také zavedení eura, které se promítlo do zdražení cen zboží. Silnější kurs koruny postihl zejména tuzemské hotely, které většinou uzavírají kontrakty v~ročním předstihu a v~cizí měně. Hospodářské noviny zároveň upozorňují na to, že silná koruna ohrožuje už i velké podniky. Přestože silnou měnu podle expertů unesou právě velké podniky, i u nich se již objevují značné potíže. Silnější negativní vliv silné koruny na ekonomiku donutí podle názorů expertů centrální banku k~radikálním krokům, píše deník.


Zatímco Slováci se zajímají o dění a kulturu u nás, kupují české knihy a noviny, nové hity českých zpěváků hrají všechna rádia a pravidelně vyprodávají na Slovensku zaplňené sály, Čechy dění na Slovensku moc neoslovuje. Češi tím samozřejmě ztrácejí kontakt se slovenským jazykem a podle nejnovějších průzkumů slovenštině částečně nerozumí třetina Čechů mezi 15 a 24 roky. "My jsme vyrůstali tak, že jsme pomalu nerozeznali, jestli se mluví česky nebo slovensky. Dnešní děti to ale cítí. Moje vnučka se mě nedávno ptala, co je to za divný jazyk," řekl v rozhovoru pro Mladou frontu Dnes slovenský prezident Rudolf Schuster. Slováci také stále častěji míří za prací do Čech. Slovenský statistický úřad zjistil, že ze Slovenska v roce 2000 odešlo pracovat do zahraničí 45 000 lidí, z nich 30 000 zakotvilo v Čechách. " Odcházejí tam především čerství absolventi," říká slovenský novinář Arpád Soltész. Podle Slováků, kteří žijí v Čechách, se nezájem o Slovensko začíná pomalu měnit. Obyvatelé Česka však nezapomínají na nejvyšší hory bývalého Československa, ležící po rozdělení republiky na slovenském území. Proto většina českých turistů, kteří chtějí na Slovensku trávit dovolenou, míří právě do Tater nebo na Fatru, konstatuje deník Mladá fronta Dnes.


Slavnostním představením Rusalky v pařížské Opeře Bastille bude dnes večer oficiálně zahájena Česká kulturní sezóna ve Francii. Nabídne několik stovek pořadů po celé zemi. Až do prvních měsíců příštího roku by měly v Paříži a řadě dalších měst vystoupit na dvě tisícovky českých umělců. Vedle toho je v plánu i nespočet menších i větších výstav či filmových projekcí. Z Hospodářských novin se ale dozvídáme o několika komplikacích tohoto chvályhodného projektu. Tím prvním je výše rozpočtu, který na zmiňovaných sto miliónů vystoupal z původně plánovaných 70 miliónů korun. Program přitom nebyl o žádnou viditelnější položku rozšířen. Naopak: Některé akce musely být zrušeny a otazník nadále visí i nad největším klenotem Bohemie Magiky - výstavou sbírky Vincence Kramáře v Musée Picasso. Po intervenci prezidenta Václava Havla, který nesouhlasí s důvody, jež přiměly Ministerstvo kultury a správce Kramářovy kolekce Národní galerii k rozhodnutí nevydat povolení k vývozu cenné sbírky do Francie, skončí celá aféra ve vládě. Návštěvníci Paříže budou zároveň muset oželet i unikátní stavbu repliky Karlova mostu přímo uprostřed města. V tomto případě je možné hovořit o skutečné ztrátě, neboť projekt mohl přitáhnout návštěvníky i k dalším akcím České kulturní sezóny. "Bývalo by šlo o klasickou spektakulární záležitost," míní Michael Wellner-Pospíšil, ředitel pařížského Českého centra. Ve Francii je každý rok představována kultura jiné země. Naposledy to bylo Maďarsko, a na problémy při organizaci již před dvěma roky upozorňovala komisařka České kulturní sezóny Olga Kubelková. Ani odezva v médiích ani u veřejnosti není nijak vysoká. Podle dostupných informací se v souvislosti s programem České kulturní sezóny objevilo více než padesát článků. Řadový Francouz, který se o projektu dozví, zareaguje na některý z anoncovaných programů jen stěží, píše list.