Přehled tisku

Finanční podmínky vstupu České republiky do Evropské unie jsou v centru pozornosti čtvrtečního tisku.

Summit EU v Kodani, na němž se má rozhodnout o rozšíření unie o deset zemí, bude podle komentátorky Lidových novin historický. Přizvání řady postkomunistických zemí do unie totiž po víc než půl století spojí dlouho nedobrovolně rozdělený kontinent. Před 13 lety by nabídka připojení k západní Evropě lidi nadchla a na peníze by moc nemysleli. Na ideály bychom neměli zapomínat, peníze totiž nejsou všechno, co můžeme od Evropy získat, míní. "Návrat do společenství, v němž jsme žili dlouhá staletí, nám pomůže změnit to, co potřebujeme nejvíc - způsob myšlení, ve kterém komunismus pořád ještě doznívá. A za to se vyplatí nad nějakou korunou přimhouřit oko," uzavírá.

Podle komentátora Mladé fronty Dnes může být dobrý výsledek klíčové schůzky v Kodani jediný: všichni uchazeči musí získat pocit, že zvítězili. "Uchazeči mají jeden společný zájem proti unii - to jsou peníze. Mají však i jeden společný zájem s unií: Kodaň musí skončit tak, aby nikdo neměl pocit porážky či ponížení a aby se nikdo necítil zahanben přehnaným, neodůvodněným úspěchem jiného uchazeče," míní. Nebude to podle něj snadné. Češi při takovém přístupu sotva překonají zaostávání v "čistých příjmech" z EU, jež dostanou v prvních třech letech po vstupu na každého svého obyvatele. Ale to jsou podle něj jen krátkodobé zisky, proti kterým stojí drtivě vyšší ztráty z nevstoupení nebo z váznoucího chodu unie, uvádí komentář listu.

Rolníci se dnes chystají blokádou hranic protestovat proti podmínkám našeho vstupu do Evropské unie. Ministr zahraničí Cyril Svoboda v Lidových novinách o protestech zemědělců tvrdí, že nemají smysl, zázrak se nestane. Podle ministra se vyjednalo, co bylo možné. A to podle schopností našeho zemědělství. S jedinou výjimkou - kvóta krávy bez tržní produkce mléka je nižší. Ale chovatelé krav bez tržní produkce mléka budou moci získat dorovnání, buď ze zdrojů unie na rozvoj venkova nebo ze zdrojů národních.

Mladá fronta Dnes se vrací ke sporu mezi prezidentem Václavem Havlem a ministrem vnitra Stanislavem Grossem. Ministr Gross potvrdil, že policejní protikorupční služba prověřuje podezření ze zkreslování podkladů pro udílení prezidentských milostí. Havel však o ničem takovém nevěděl. Podezření, které se poprvé objevilo už před několika lety, se týká odborných podkladů, na jejichž základě prezident o každé milosti rozhoduje. Podle předsedy Spolku na podporu nezávislé justice Šalamoun Johna Boka, který prezidentské kanceláři v minulosti zaslal několik desítek žádostí o milost, policie před lety podezřívala mimo jiné některé úředníky ministerstva spravedlnosti. Žádná podezření se však zatím nikdy nepotvrdila.

Deník Právo s odvoláním na vládní kruhy tvrdí, že bývalý předseda ODA Michael Žantovský míří do diplomatických služeb. Ministerstvo zahraničí už pro něj vybírá velvyslanecký post - ve hře je více zemí, nejpravděpodobnější je křeslo velvyslance v Kanadě. Česko má v zahraničí reprezentovat i dosluhující velitel českých vzdušných sil František Padělek. Nový náčelník generálního štábu Pavel Štefka s ním totiž údajně nepočítá. V armádě se podle listu proslýchá, že by měl Padělek skončit jako velvyslanec v některé z bývalých sovětských republik nebo v Jižní Americe, konkrétně v Argentině.

Mladá fronta Dnes se věnuje boji o předsednické křeslo ODS. Ti, kdo chtějí o víkendu vystřídat Václava Klause ve vedení ODS, se liší v některých politických názorech stejně jako ve svém vzdělání, zálibách a také v krédech. Tak například: Miroslava Němcová nemá jako jediná vysokoškolské vzdělání. Před třiceti lety vystudovala střední zemědělskou školu. Mirek Topolánek má jako jediný zkušenost s řízením firmy. Do roku 1996, do nástupu do Senátu, působil jako ředitel soukromé společnosti. Per Nečas působí nejdéle ze všech ve vysoké politice. Poslancem je plných deset let. Jan Zahradil byl zase v nejtěsnějším kontaktu s Václavem Klausem. V letech 1995-97 mu radil na Úřadu vlády. Co kandidát, to úplně jiný člověk, míní list.

Důchod až ve výši pětapadesáti procent předchozího platu - to je jeden z bodů plánovaného nového systému penzí, který připravuje ministerstvo práce a sociálních věcí podle švédského modelu a píší o něm Hospodářské noviny. Lidé se však budou muset o větší důchody sami zasloužit, podmínkou bude doba, po kterou budou platit sociální pojištění, například 25 odpracovaných let. Měla by také vzniknout veřejnoprávní sociální pojišťovna, která by se o penze starala. Lidé by měli individuální účty a věděli by tak, na jaký důchod mají nárok. Podle toho by mohli rozhodnout, zdali už jim to stačí a chtějí odejít do důchodu. Změn by se mohli dočkat dnešní čtyřicátníci.

Hospodářské noviny upozorňují, že neustálý růst spotřeby domácností je vytrvalým tahounem HDP a nejspíš moc neopadne ani příští rok. "Mzdy totiž slušně rostou, banky jsou ochotné půjčovat, úroky jsou relativně nízko a kvůli tomu, že inflace je zanedbatelná, domácnosti budou mít co utrácet," píší. Upozorňují ale, že dlouhodobě prosperitu založit jen na utrácení nelze a že bohatství přinášejí investice. "Jsme zemí otevřenou obchodu i investicím. Zatímco první od nás bohatství odčerpává, druhé ho přináší," píší.

Hrozba, že by od začátku příštího roku byly přerušeny dodávky surovin z České rafinérské do Chemopetrolu, již pominula. Akcionáři rafinérií, tedy holding Unipetrol a mezinárodní konsorcium IOC se totiž dohodli na nové smlouvě, která má ale platit jen v lednu. Informují o tom Hospodářské noviny. Podle nové smlouvy má Chemopetrol po cenových ústupcích ze strany IOC za leden ušetřit několik stovek tisíc korun. Jak deník připomíná, majitelé České rafinérské se v létě dohodli, že od začátku příštího roku začne přechodné období přeměny společnosti na takzvanou přepracovací rafinérii. Přeměna, o níž má jednat páteční valná hromada, se ale podle listu komplikuje. Představitelé Unipetrolu a IOC se totiž opět začínají přít.

Hospodářské noviny informují o lednovém zvýšení platů českým duchovním. Průměrný základní plat by měl tak měsíčně stoupnout o 886 korun na 11 676 Kč. Přestože platy duchovních byly letos v březnu valorizovány o 14 procent jako zaměstnancům ve veřejných službách a správě - od nichž se výpočet odvíjí - jsou podle předkladatele, ministra práce a sociálních věcí Zdeňka Škromacha, stále až o 18 procent nižší. Například duchovní s praxí do devíti let a v páté platové třídě by měl mít základní plat 12 490 korun. Pokud má téměř třicetiletou praxi, tak ve stejné třídě si přijde na 16 960 Kč. K základnímu platu náleží ještě hodnostní přídavek a odměna za vyšší výkon.

Ministr vnitra Stanislav Gross a náměstek ministra zahraničí Alexandr Vondra převezmou od ministra obrany Jaroslava Tvrdíka Záslužné kříže prvního stupně. Tvrdík tak ocení, jak spolupracovali s jeho úřadem při bezpečnostních opatřeních souvisejících s pražským listopadovým summitem NATO. Stejné vyznamenání dostane i americký generál Gregory Martin, jehož letci se během zasedání aliance podíleli na ochraně českého vzdušného prostoru, informují Lidové noviny.

V hlavním městě už není téměř dne, aby se nestalo loupežné přepadení. Jak konstatuje Mladá fronta Dnes, v obchodech jsou v předvánočním období pokladny plné peněz - ty lupiče se zbraní lákají. Policie proto prostřednictvím deníku radí lidem, kteří se stanou obětí přepadení. Důležité je zachovat klid, hlavní je uchránit život a zdraví, nikoliv peníze. Při přepadení na ulici je větší šance lupiče překvapit nečekaným jednáním, například hlasitým výkřikem.

Honce postřelil v pátek při honu v lesích Jana Parishe na Orlickoústecku Rakušan Johannes Kinský, píší Lidové noviny. Výstřel z brokovnice vyšel, když šlechtic nabíjel zbraň. Tři broky zasáhly muže stojícího asi 30 metrů od něj do ruky. ˝Zranění je lehké, muž byl po ošetření propuštěn domů,˝ řekla mluvčí orlickoústecké policie Eva Sichrová. Deník konstatuje, že policie případ vyšetřuje jako přestupek.

Z Lidových novin se dozvíme, že zhruba dvě pětiny lidí si myslí, že bylo možné předejít škodám způsobených povodněmi, jen o něco více dotázaných je přesvědčeno o opaku. Škodám nebylo možné zabránit podle 44 procent respondentů, s tím nesouhlasilo o dvě procenta lidí méně. Lidé hodnotili pozitivně téměř všechny instituce, které se zapojily do řešení povodňové situace a odstraňování následků záplav. Pouze na prezidenta Václava Havla pohlíželi lidé kriticky, jeho činnost během povodní se nelíbila více než 60 procentům respondentů, informuje list.

Více než 700 let staré stříbrné mince objevili archeologové v zásypu středověkého domu ze 13. století ve Starém Plzenci v lokalitě, kde původně začala výstavba královského města Plzeň. "O jaký druh platidla se jedná, musí určit numizmatik. Mince byly původně uložené v textilním měšci, jehož zbytky jsme také nalezli," uvedl pro deník Právo Ladislav Kaiser ze Západočeského institutu pro ochranu a dokumentaci památek v Plzni.