Přehled tisku

Patová situace, do níž se po opakovaném neúspěchu prezidentské volby dostala česká politická scéna, ve středu opět inspirovala komentátory většiny hlavních českých deníků. Kromě toho si autoři poznámek všímají také posledních dní, které ve funkci hlavy státu tráví současný prezident Václav Havel. Prezidentský mandát mu vyprší v neděli 2. února.

Patová situace, do níž se po opakovaném neúspěchu prezidentské volby dostala česká politická scéna, ve středu opět inspirovala komentátory většiny hlavních českých deníků. Kromě toho si autoři poznámek všímají také posledních dní, které ve funkci hlavy státu tráví současný prezident Václav Havel. Prezidentský mandát mu vyprší v neděli 2. února.

Vládní koalice hodlá v nejbližších dnech a týdnech hledat společného prezidentského kandidáta. Má to být člověk přijatelný nejen pro sociální demokracii, lidovce a unionisty, ale i nezávislé senátory a občanské demokraty, kteří ale trvají na svém favoritovi Václavu Klausovi. Vládní strany nechtějí opakovat dvojnásobné fiasko při výběru Havlova nástupce, občanští demokraté se ale Klause vzdát nehodlají. Jak kroužek pozůstalých na spiritistické seanci se chovají koaliční strany, hodnotí úsilí vládních politiků autorka sloupku Hospodářských novin. Vzývají Dohodu, aby se jim zjevila. Ale Dohoda, mrška jedna, ne a ne pohnout stolkem na znamení, že je přítomna, dodává autorka sloupku Hospodářských novin.

Mladou frontu Dnes zaujalo, jak se hledání nejvhodnějšího prezidentského kandidáta postupně mění v "divokou burzu nápadů". V souvislosti s případnými dalšími nominacemi se v politických kuloárech spekuluje o řadě osobností. Seznam potenciálních kandidátů se přitom každým dnem rozrůstá. Dosud byla v souvislosti s prezidentskou funkcí zmiňována například jména bývalých ministrů zahraničí Jaroslava Šedivého a Jiřího Dienstbiera, šéfa Senátu Petra Pitharta, velvyslance ve Vídni Jiřího Gruši, senátora Josefa Jařaba či prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu Lubomíra Voleníka. Padly však již i návrhy, aby se prezidentského úřadu ujal předseda vlády Vladimír Špidla nebo vicepremiér Pavel Rychetský. Na seznamu prezidentských kandidátů už chybějí jenom Bob a Bobek. Jinak stranické sekretariáty v poctivé tvůrčí práci vzpomněly si skoro na každého," píše s nadsázkou komentátor Mladé fronty Dnes.

Pokud by byl nový prezident volen přímo, žádný z myslitelných kandidátů vládní koalice nemá šanci uspět v souboji s čestným předsedou ODS Václavem Klausem. V rozhovoru pro deník Právo to uvedl vicepremiér Pavel Rychetský. Podle něj je Klaus výrazným favoritem, který může počítat se silnou podporou veřejnosti. "Otevřeně říkám, že nevidím žádnou figuru, kterou by byla vládní koalice schopna postavit proti Václavu Klausovi v přímé volbě. Donedávna jí mohl být (bývalý předseda vlády a ČSSD) Miloš Zeman. Myslím, že potom, co se odehrálo v pátek, už to nepřipadá v úvahu," sdělil listu Rychetský. S poukazem na výsledky páteční neúspěšné volby rovněž podotkl, že ODS měla zřejmě lepší parlamentní vyjednavače než sociální demokracie. Domnívá se totiž, že Klaus ve třetím kole získal hlasy napříč politickým spektrem. K hledání průchodného prezidentského kandidáta, kvůli němuž má být v nejbližších dnech svolána schůzka všech šéfů parlamentních stran, Rychetský poznamenal, že integrující roli by mohl sehrát spíše člověk stojící vně politických stran. Nedoporučoval by však již nominaci ombudsmana Otakara Motejla, kterou sociální demokraté zvažovali před loňským vnitrostranickým referendem.


Deník Právo hodnotí rostoucí úlohu ministra vnitra Stanislava Grosse uvnitř sociální demokracie. Po nedělním zasedání předsednictva strany byl totiž společně s dalším místopředsedou sociální demokracie, ministrem práce a sociálních věcí Zdeňkem Škromachem zvolen vyjednavačem o společném koaličním kandidátovi. Co sleduje Stanislav Gross? Nevíme. Vědět by však měl Vladimír Špidla. Aby najednou nezjistil, že jen zahříval předsednickou židli pro svého věrného zbrojnoše, varuje premiéra autor komentáře deníku Právo.

Lidové noviny se pozastavují nad úterním usnesením sociálně demokratických poslanců, kteří si na zasedání svého klubu vymínili, že se budou podílet na výběru prezidentského kandidáta pro třetí volbu. Poslanecký klub by měl podle místopředsedy strany Grosse jakékoli jméno, které "půjde ven", prověřovat tajným hlasováním. Jedině tak podle něj lze zjistit, jakou má kandidát reálnou podporu. Gross prý takový postup navrhoval již před předchozími dvěma volbami, v nichž kandidáti sociální demokracie propadli. Metoda tréninkových tajných hlasování má jednu podstatnou vadu, míní komentátor Lidových novin. Dá se totiž poměrně snadno bojkotovat. Poslanci sice budou "cvičně" v linii, ale "naostro" mohou hlasovat jinak. I po této proceduře tak můžeme zůstat bez prezidenta, podtrhuje autor glosy Lidových novin.


Tentýž list hodnotí také úterní setkání prezidenta Havla s jeho protějšky z Rakouska a Polska, Thomasem Klestilem a Aleksandrem Kwašniewským. Všímá si zejména hodnocení vzájemné spolupráce mezi polským a českým státníkem. Poukazuje na výrok Kwašniewského, který v úterý prohlásil, že zatímco Havel o zásadních otázkách mluvil, on dodával energii nutnou pro jejich realizaci. Českému prezidentovi podle Lidových novin hodně svazovaly ruce omezené pravomoci. Přesto by nebylo špatné, aby o budoucí hlavě státu mohl jeho kolega říci i něco víc: Měl skvělé nápady a hodně udělal pro to, aby se staly skutkem. Prezidentování je přece službou, ne jen aranžováním, že? - podotýkají Lidové noviny.


První pokusy o utvoření konkurenčního prostředí v dříve monopolních odvětvích má již Česká republika za sebou a spotřebitelům se to líbí, stojí v komentáři Mladé fronty Dnes. Možnost vstupu konkurence do energetiky a telekomunikací přináší již první ovoce v podobě snižování cen. Není zatím nijak výrazné, ale je, píše deník. Co dokáže konkurenční prostředí, ví každá učebnice ekonomie, jen některým politikům to podle listu dochází poněkud později. Dávají přednost zájmům odborářů z monopolních podniků a naslouchají i mocným lobby. Důvodem k odložení deregulace odvětví může být i snaha o co nejvyšší privatizační výnosy. Podnik s monopolním postavením se přeci jenom prodává lépe a dráž. Jenže i spotřebitel ví, co je pro něj dobré, končí komentář Mladé fronty Dnes.


Využívání ropovodu IKL z německého Ingolstadtu se zvyšuje, naopak klesá podíl ruské ropy dopravené do tuzemska ropovodem Družba. Zatímco ještě před třemi roky proudilo Družbou do České republiky 80 procent veškeré ropy, loni to bylo již o patnáct procent méně. Informace zveřejnily Hospodářské noviny. Stále více využívají ropovodu IKL, který do ČR dopravuje převážně středomořskou ropu, České rafinérie. "Významným faktorem, který tento trend způsobil, bylo otevření nové jednotky na výrobu pohonných hmot v kralupské rafinérii. Ta využívá převážně středomořskou ropu," sdělil listu mluvčí České rafinérské Jaroslav Růžek. Další zvyšování vytíženosti ropovodu IKL je závislé především na tuzemské poptávce po motorových palivech a pozici České rafinérské na trhu, dodává deník. Ruská ropa je určená především litvínovskou rafinérii, která z ní zásobuje další chemickou výrobu v tuzemsku. "Skutečnost, že od roku 1996 funguje ropovod z Ingolstadtu, usnadňuje rafinériím vyjednávání s dodavateli, protože nejsou závislé na jediném zdroji strategické suroviny," doplnil pro Hospodářské noviny Jaroslav Růžek.


Policie chce dostat velitele české polní nemocnice v Afghánistánu před soud za to, že šikanovali vojáky. Vyšetřování skončilo a policisté oznámili: Máme důkazy, že Jindřich Sitta a Michal Pecha, kteří nemocnici veleli, zneužili pravomoci. Důstojníkům hrozí až tři roky vězení. "Státnímu zastupitelství Plzeň-město jsme navrhli, aby podalo obžalobu," řekl Mladé frontě Dnes vedoucí zvláštního odboru policie Martin Hádek. Oba důstojníci podle policie v nemocnici zavedli vlastní kázeňský řád a ukládali tvrdé tresty v rozporu se zákony a předpisy. Trestní oznámení na Sittu a Pechu podali bývalí příslušníci 6. polní nemocnice vojenské policii. Hádek nepředpokládá, že soud udělí oběma důstojníkům nepodmíněné tresty. "Oba jsou dosud bezúhonní. Navíc jejich jednotka odvedla v Afghánistánu excelentní práci," řekl Mladé frontě Dnes Hádek.


Čeští policisté zadrželi desetičlennou skupinu, jejíž členové jsou podezřelí z rekordního počtu krádeží a vloupání. Dosud jsou obviněni ze spáchání 124 trestných činů, jichž se údajně dopustili mezi červnem a říjnem loňského roku. Informují o tom Lidové noviny. Gang podle listu odcizil věci za téměř pět miliónů korun. Ukradené zboží, mezi nímž byly například luxusní kožichy, šperky, ale i tygří kůže, prodával po zastavárnách. Podle policie tak jeho členové získávali peníze na drogy. Kuriozitou však je, že se skupině podařilo za bílého dne odcizit i policejní auto a že gang vedla šestadvacetiletá žena, konstatují Lidové noviny.